Art. 88. - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora
M.Of. 59 bis
Ieşit din vigoare Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 88
Masele plastice folosite în sectorul alimentar, testate conform Metodologiei Ministerului Sănătăţii/I.I.S.P. Bucureşti nr. 173/1984, trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe la indicatorii urmăriţi:
Concentraţii maxime admise pentru indicatorii de control (în lichidele de extracţie)
Indicatori generali:
- Examen organoleptic | - nu se admit modificări organoleptice ale probelor analizate şi ale lichidelor de extracţie. |
- Migrare globală de componenţi | - 50 ppm sau 10 mg/dm2 |
- Substanţe oxidabile cu permanganat de potasiu | - 10 ppm |
- Metale toxice: | - plumb - 0,1 ppm |
- Fluorescenţă în ultraviolet | absent. |
Indicatori specifici:
(în funcţie de receptura materialului)
- Metale toxice: | Bismut | - absent |
Bariu | - 0,02 ppm | |
Cobalt | - 0,1 ppm | |
Arsen | - 0,1 ppm | |
Zinc | - 10 ppm | |
- Coloranţi | - absent | |
- Ftalaţi | - absent | |
- Formaldehidă 1 mg/dm2 | - 6 ppm | |
- Bisfenol | - 1 ppm | |
- Epiclorhidrină | - absent | |
- Stiren | - 0,05 ppm | |
- Clorură de vinil | - 1 ppm în produsul finit | |
- Acetaldehidă | - 3 ppm în produsul finit. |