Capitolul i - Cerinţe specifice privind clasificarea zonelor de producţie şi de relocare pentru moluştele bivalve vii - Regulamentul 627/15-mar-2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale

Acte UE

Jurnalul Oficial 131L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
CAPITOLUL I:Cerinţe specifice privind clasificarea zonelor de producţie şi de relocare pentru moluştele bivalve vii
Art. 53: Cerinţe privind zonele din clasa A
1.Autorităţile competente pot clasifica în zone din clasa A zonele din care pot fi recoltate moluşte bivalve vii pentru consumul uman direct.
2.Moluştele bivalve vii introduse pe piaţă care provin din aceste zone trebuie să respecte standardele sanitare privind moluştele bivalve vii stabilite în secţiunea VII capitolul V din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004.
3.Eşantioanele de moluşte bivalve vii care provin din zonele din clasa A nu pot să depăşească, în ceea ce priveşte 80 % din eşantioanele prelevate în timpul perioadei de reexaminare, limita de 230 E. coli la 100 g de carne şi lichid intravalvar.
4.Restul de 20 % din eşantioane nu trebuie să depăşească limita de 700 E. coli la 100 g de carne şi lichid intravalvar.
5.La evaluarea rezultatelor pentru perioada definită de reexaminare pentru menţinerea unei zone din clasa A, autorităţile competente pot decide, pe baza unei evaluări a riscurilor realizată printr-o anchetă, să nu ia în considerare un rezultat anormal care depăşeşte limita de 700 E. coli la 100 g de carne şi lichid intravalvar.
Art. 54: Cerinţe privind zonele din clasa B
1.Autorităţile competente pot clasifica în zone din clasa B zonele din care moluştele bivalve vii pot fi recoltate, dar nu pot fi introduse pe piaţă pentru consumul uman decât după ce au fost supuse unui tratament într-un centru de purificare sau după relocare, pentru a respecta standardele de sănătate menţionate la articolul 53.
2.Moluştele bivalve vii care provin din zonele din clasa B nu pot să depăşească, în 90 % din eşantioane, limita de 4 600 E. coli la 100 g de carne şi lichid intravalvar.
3.Restul de 10 % din eşantioane nu trebuie să depăşească limita de 46 000 E. coli la 100 g de carne şi lichid intravalvar.
Art. 55: Cerinţe privind zonele din clasa C
1.Autorităţile competente pot clasifica în zone de clasă C zonele din care moluştele bivalve vii pot fi recoltate, dar nu pot fi introduse pe piaţă decât după o relocare de lungă durată pentru a respecta standardele de sănătate menţionate la articolul 53.
2.Moluştele bivalve vii care provin din zonele din clasa C nu pot să depăşească limita de 46 000 E. coli la 100 g de carne şi lichid intravalvar.
Art. 56: Cerinţe privind ancheta sanitară
1.Înainte de clasificarea unei zone de producţie sau de relocare, autorităţile competente efectuează o anchetă sanitară care include:
(a)un inventar al surselor de poluare de origine umană sau animală care pot constitui o sursă de contaminare a zonei de producţie;
(b)o examinare a cantităţilor de poluanţi organici emise în cursul diferitelor perioade ale anului, în funcţie de variaţiile pe anotimpuri ale populaţiei umane şi ale populaţiei animale în bazinul hidrografic, în funcţie de precipitaţii, de tratarea apelor reziduale etc.;
(c)determinarea caracteristicilor circulaţiei poluanţilor pe baza modelelor cunoscute ale curenţilor marini, ale batimetriei şi ale ciclului mareelor în zona de producţie.
2.Autorităţile competente efectuează o anchetă sanitară care îndeplineşte cerinţele prevăzute la alineatul (1) în toate zonele de producţie şi de relocare clasificate, cu excepţia cazului în care aceasta a fost efectuată anterior.
3.Autorităţile competente pot fi asistate de alte organisme oficiale sau de operatori din sectorul alimentar în condiţiile stabilite de autorităţile competente în legătură cu efectuarea acestei anchete.
Art. 57: Programul de monitorizare
Autorităţile competente instituie un program de monitorizare pentru zonele de producţie de moluşte bivalve vii care se bazează pe o analiză a anchetei sanitare prevăzute la articolul 56. Numărul de eşantioane, repartizarea geografică a punctelor de eşantionare şi frecvenţa eşantionării pentru program trebuie să asigure faptul că rezultatele analizei sunt reprezentative pentru zona în cauză.
Art. 58
Autorităţile competente instituie o procedură care să garanteze că ancheta sanitară prevăzută la articolul 56 şi programul de monitorizare prevăzut la articolul 57 sunt reprezentative pentru zona luată în considerare.