Art. 53. - Art. 53: Cerinţe privind zonele din clasa A - Regulamentul 627/15-mar-2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale

Acte UE

Jurnalul Oficial 131L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 53: Cerinţe privind zonele din clasa A
1.Autorităţile competente pot clasifica în zone din clasa A zonele din care pot fi recoltate moluşte bivalve vii pentru consumul uman direct.
2.Moluştele bivalve vii introduse pe piaţă care provin din aceste zone trebuie să respecte standardele sanitare privind moluştele bivalve vii stabilite în secţiunea VII capitolul V din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004.
3.Eşantioanele de moluşte bivalve vii care provin din zonele din clasa A nu pot să depăşească, în ceea ce priveşte 80 % din eşantioanele prelevate în timpul perioadei de reexaminare, limita de 230 E. coli la 100 g de carne şi lichid intravalvar.
4.Restul de 20 % din eşantioane nu trebuie să depăşească limita de 700 E. coli la 100 g de carne şi lichid intravalvar.
5.La evaluarea rezultatelor pentru perioada definită de reexaminare pentru menţinerea unei zone din clasa A, autorităţile competente pot decide, pe baza unei evaluări a riscurilor realizată printr-o anchetă, să nu ia în considerare un rezultat anormal care depăşeşte limita de 700 E. coli la 100 g de carne şi lichid intravalvar.