Titlul i - DISPOZIŢII GENERALE - Regulamentul 1069/21-oct-2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală)

Acte UE

Jurnalul Oficial 300L

În vigoare
Versiune de la: 28 August 2023
TITLUL I:DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1: Obiect
Prezentul regulament stabileşte norme de sănătate publică şi de sănătate animală referitoare la subproduse de origine animală şi produse derivate, pentru a preveni şi minimiza riscul afectării sănătăţii publice şi animale generat de aceste produse şi, în special, pentru a proteja siguranţa lanţului alimentar şi furajer.
Art. 2: Domeniul de aplicare
(1)Prezentul regulament se aplică la:
a)subprodusele de origine animală şi produsele derivate care sunt excluse de la consum uman în temeiul legislaţiei comunitare; şi la
b)următoarele produse care, ca urmare a unei decizii luate de un operator, care este ireversibilă, sunt destinate altor scopuri decât consumului uman:
(i)produse de origine animală care ar putea fi destinate consumului uman în temeiul legislaţiei comunitare;
(ii)materie primă pentru producerea de produse de origine animală.
(2)Prezentul regulament nu se aplică la următoarele subproduse de origine animală:
a)corpuri întregi sau părţi de animale sălbatice, altele decât vânat sălbatic, care nu sunt suspectate a fi infectate sau afectate de o boală transmisibilă oamenilor sau animalelor, cu excepţia animalelor acvatice debarcate în scop comercial;
b)corpuri întregi sau părţi de vânat sălbatic care nu sunt recuperate după ucidere, în conformitate cu bunele practici de vânătoare, fără a aduce atingere Regulamentului (CE) nr. 853/2004;
c)subprodusele de origine animală provenite de la animale sălbatice vânate şi din carnea acestora, menţionate la articolul 1 alineatul (3) litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004;
d)ovulele, embrionii şi materialul seminal destinate reproducerii;
e)laptele crud, colostrul şi produsele derivate din acestea care sunt obţinute, păstrate, eliminate sau utilizate în ferma de origine;
f)învelişul crustaceelor ale căror ţesuturi moi şi carne au fost înlăturate;
g)deşeurile de catering, exceptând situaţiile în care:
(i)provin din mijloace de transport folosite internaţional;
(ii)sunt destinate utilizării ca furaje;
(iii) sunt destinate procesării prin sterilizare prin presiune sau procesării prin metodele menţionate la articolul 15 alineatul (1) primul paragraf litera (a) sau transformării în biogaz sau obţinerii compostului;
h)fără a aduce atingere legislaţiei comunitare în materie de mediu, materialul de pe navele care sunt în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 852/2004 şi Regulamentul (CE) nr. 853/2004, care a rezultat în cursul operaţiunilor de pescuit ale acestora şi este eliminat în mare, cu excepţia materialului rezultat din eviscerarea la bordul navelor a peştilor cu semne de boli, inclusiv paraziţi, transmisibile oamenilor;
i)hrana neprelucrată pentru animale de companie din magazinele de vânzare cu amănuntul, unde tranşarea şi depozitarea au loc numai în vederea vânzării directe, la faţa locului, către consumator;
j)hrana neprelucrată pentru animale de companie provenită de la animale sacrificate în ferma de origine pentru consumul casnic privat; precum şi
k)excrementele şi urina, altele decât gunoiul de grajd şi guano nemineralizat.
(3)Prezentul regulament nu afectează legislaţia veterinară comunitară care are ca obiectiv eradicarea şi controlul bolilor veterinare.
Art. 3: Definiţii
În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiţii:
1."subproduse de origine animală" înseamnă corpuri întregi sau părţi de corpuri de animale, produse de origine animală sau alte produse obţinute de la animale, care nu sunt destinate consumului uman, incluzând ovule, embrioni şi material seminal;
2."produse derivate" înseamnă produse obţinute în urma unuia sau mai multor tratamente, transformări sau etape de prelucrare a subproduselor de origine animală;
3."produse de origine animală" înseamnă produse de origine animală astfel cum sunt definite la punctul 8.1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004;
4."carcasă" înseamnă carcasă astfel cum e definită la punctul 1.9 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004;
5."animal" înseamnă animal nevertebrat sau vertebrat;
6."animal de fermă" înseamnă:
(a)orice animal care este ţinut, îngrăşat sau crescut de oameni şi folosit pentru producţia de alimente, lână, blană, pene, piei uscate sau piei sau orice alt produs obţinut din animale sau pentru alte scopuri;
(b)ecvidee;
7."animal sălbatic" înseamnă orice animal care nu este ţinut de oameni;
8."animal de companie" înseamnă orice animal care aparţine unor specii de obicei hrănite şi ţinute de oameni, dar care nu sunt consumate, pentru alte scopuri decât creşterea;
9."animal acvatic" înseamnă animale acvatice astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (1) litera (e) din Directiva 2006/88/CE;
10.«autorităţi competente» înseamnă autorităţile competente astfel cum sunt definite la articolul 3 punctul 3 din Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului (*);
(*)Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 92/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (JO L 95, 7.4.2017, p. 1).

11."operator" înseamnă persoanele fizice sau juridice care au un subprodus de origine animală sau produs derivat sub controlul lor direct, incluzând transportatorii, comercianţii şi utilizatorii;
12."utilizator" înseamnă persoanele fizice sau juridice care utilizează subproduse de origine animală şi produse derivate în scopuri furajere speciale, pentru cercetare sau în alte scopuri specifice;
13."unitate" sau "instalaţie" înseamnă orice loc, altul decât navele de pescuit, unde se desfăşoară orice operaţie care implică manipularea subproduselor de origine animală sau a produselor derivate;
14."introducere pe piaţă" înseamnă orice operaţiune care are ca scop vânzarea de subproduse de origine animală sau produse derivate către o parte terţă din comunitate sau orice altă formă de furnizare contra unei sume de bani sau gratuit către o astfel de parte terţă sau depozitarea în vederea furnizării către o astfel de parte terţă;
15.«tranzit» înseamnă tranzitul astfel cum este definit la articolul 3 punctul 44 din Regulamentul (UE) 2017/625

16."export" înseamnă mişcare dinspre comunitate către o ţară terţă;
17."encefalopatiile spongiforme transmisibile (EST)" înseamnă toate encefalopatiile spongiforme transmisibile astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001;
18."material cu risc specificat" înseamnă material cu risc specificat astfel cum este definit la articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001;
19."sterilizarea prin presiune" înseamnă prelucrarea subproduselor de origine animală, după reducerea la particule cu mărime maximă de 50 mm, la o temperatură mai mare de 133 °C timp de cel puţin 20 de minute fără întrerupere la o presiune absolută de cel puţin 3 bari;
20."gunoi de grajd" înseamnă orice fel de excremente şi/sau urină provenite de la animale de fermă, altele decât peştii de crescătorie, cu sau fără aşternut;
21."rampă de gunoi autorizată" înseamnă o rampă de gunoi pentru care a fost eliberată o autorizaţie în conformitate cu Directiva 1999/31/CE;
22."fertilizatori organici" şi "amelioratori ai solului" înseamnă materiale de origine animală folosite pentru a menţine sau îmbunătăţi nutriţia plantelor şi proprietăţile fizice şi chimice şi activitatea biologică a solurilor, fie separat, fie împreună; ei pot include gunoi de grajd, guano nemineralizat, conţinut din tractul digestiv, compost şi resturi de digestie;
23."zonă izolată" înseamnă o zonă în care populaţia animală este atât de mică şi în care unităţile sau instalaţiile de eliminare se află la o distanţă atât de mare încât activităţile de colectare şi transport a subproduselor de origine animală sunt inacceptabil de împovărătoare în comparaţie cu eliminarea la nivel local;
24."produse alimentare" sau "alimente" înseamnă produse alimentare sau alimente astfel cum sunt definite la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002;
25."hrană pentru animale" sau "furaje" înseamnă hrană pentru animale sau furaje astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 178/2002;
26."nămoluri rezultate în urma centrifugării sau separării" înseamnă materialul colectat ca subprodus în urma purificării laptelui crud şi a separării laptelui degresat şi a smântânii de la laptele crud;
27."deşeuri" înseamnă deşeuri astfel cum sunt definite la articolul 3 punctul 1 din Directiva 2008/98/CE.
Art. 4: Punctul de început în lanţul de prelucrare şi obligaţii
(1)Din momentul în care operatorii generează subproduse de origine animală sau produse derivate care intră în domeniul de aplicare a prezentului regulament, aceştia le identifică şi se asigură că sunt manevrate în conformitate cu prezentul regulament (punctul de început).
(2)Operatorii se asigură că în toate etapele de colectare, transport, manipulare, tratare, transformare, prelucrare, depozitare, introducere pe piaţă, distribuire, utilizare şi eliminare din cadrul activităţilor economice aflate sub controlul lor, subprodusele de origine animală şi produsele derivate satisfac cerinţele prezentului regulament relevante pentru activităţile lor.
(3)Statele membre monitorizează şi verifică îndeplinirea cerinţelor relevante din prezentul regulament de către operatori pe parcursul întregului lanţ al subproduselor de origine animală şi al produselor derivate, astfel cum este menţionat la alineatul (2). În acest scop, menţin un sistem de controale oficiale în conformitate cu legislaţia comunitară relevantă.
(4)Statele membre se asigură de faptul că pe teritoriul lor este în vigoare un sistem adecvat care asigură că subprodusele de origine animală sunt:
(i)colectate, identificate şi transportate fără întârzieri nejustificate; precum şi
(ii)tratate, utilizate sau eliminate în conformitate cu prezentul regulament.
(5)Statele membre îşi pot îndeplini obligaţiile care decurg din alineatul (4) în cooperare cu alte state membre sau cu ţări terţe.
Art. 5: Punctul final al lanţului de prelucrare
(1)Se consideră că produsele derivate menţionate la articolul 33, care au ajuns în etapa de prelucrare, reglementate de legislaţia comunitară menţionată la articolul respectiv, au ajuns în punctul final al lanţului de prelucrare, moment din care nu mai fac obiectul prezentului regulament.
Aceste produse derivate pot fi ulterior introduse pe piaţă fără restricţii în temeiul prezentului regulament şi nu mai fac obiectul controalelor oficiale în conformitate cu prezentul regulament.
Punctul final al lanţului de prelucrare poate fi modificat:
a)pentru produsele menţionate la articolul 33 literele (a)-(d), în caz de risc pentru sănătatea animală;
b)pentru produsele menţionate la articolul 33 literele (e) şi (f), în caz de risc pentru sănătatea publică sau animală.
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale din prezentul regulament, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (6).
(2)În cazul produselor derivate menţionate la articolele 32, 35 şi 36 care nu mai prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor, se poate stabili un punct final al lanţului de prelucrare dincolo de care produsele respective nu mai fac obiectul cerinţelor prevăzute de prezentul regulament.
Aceste produse derivate pot fi ulterior introduse pe piaţă fără restricţii în temeiul prezentului regulament şi nu mai fac obiectul controalelor oficiale în conformitate cu prezentul regulament.
Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 51a, acte delegate de completare a prezentului regulament prin stabilirea unui punct final în lanţul de prelucrare dincolo de care produsele derivate menţionate la prezentul alineat nu mai fac obiectul cerinţelor prevăzute de prezentul regulament.

(3)În cazul în care există riscuri pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor, produselor derivate menţionate la articolele 32, 33 şi 36 din prezentul regulament li se aplică mutatis mutandis articolele 53 şi 54 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 cu privire la măsurile de urgenţă privind sănătatea.
(4)În termen de şase luni de la 15 iulie 2019, Comisia iniţiază o primă evaluare a produselor derivate menţionate la articolul 32 care sunt deja utilizate pe scară largă în Uniune ca îngrăşăminte organice şi amelioratori de sol. Această evaluare vizează cel puţin următoarele produse: făina de carne, făina de oase, făina de carne şi oase, sângele animal, proteinele hidrolizate ale materiilor din categoria 3, gunoiul de grajd prelucrat, compostul, reziduurile de digestie a biogazului, făina de pene, glicerina şi alte produse ale materiilor din categoria 2 sau 3 derivate din producţia de biodiesel şi de combustibili din surse regenerabile, precum şi hrana pentru animale (de companie) şi produsele de ros pentru câini care au fost refuzate din motive comerciale sau defecţiuni tehnice şi produsele derivate din sânge animal, piei, copite şi coarne, guano de la lilieci şi păsări, lână şi păr, pene şi puf şi păr de porc. În cazul în care din evaluare rezultă că respectivele produse derivate nu mai prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor, Comisia stabileşte un punct final în lanţul de prelucrare în temeiul alineatului (2) de la prezentul articol fără întârzieri nejustificate şi în orice caz nu mai târziu de şase luni de la încheierea evaluării.

Art. 6: Restricţii generale referitoare la sănătatea animală
(1)Subprodusele de origine animală şi produsele derivate provenite de la specii sensibile nu se expediază din exploataţii, unităţi, instalaţii sau zone care fac obiectul unor restricţii:
a)în temeiul legislaţiei comunitare din domeniul veterinar; sau
b)datorită prezenţei unei boli transmisibile severe:
(i)enumerată în lista de la anexa I la Directiva 92/119/CEE; sau
(ii)menţionată în conformitate cu al doilea paragraf.
Măsurile prevăzute la litera (b) punctul (ii) de la primul paragraf, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
(2)Alineatul (1) nu se aplică în cazul în care subprodusele de origine animală şi produsele derivate sunt expediate în condiţii elaborate pentru a preveni răspândirea bolilor transmisibile la oameni şi animale.
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (5).
Art. 7: Clasificarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate
(1)Subprodusele de origine animală sunt clasificate în categorii specifice care reflectă nivelul de risc pentru sănătatea publică şi animală reprezentat de aceste subproduse de origine animală, în conformitate cu listele stabilite la articolele 8, 9 şi 10.
(2)Produsele derivate sunt supuse normelor referitoare la categoria specifică de subproduse de origine animală din care au fost derivate, cu excepţia cazului în care în prezentul regulament se specifică altfel sau se dispune altfel în măsurile privind punerea în aplicare a prezentului regulament, care pot specifica condiţiile în care produsele derivate nu fac obiectul respectivelor norme adoptate de către Comisie.
(3)Articolele 8, 9 şi 10 pot fi modificate pentru a ţine cont de progresele ştiinţifice în ceea ce priveşte evaluarea nivelului de risc, în condiţiile în care acest progres poate fi identificat pe baza unei evaluări a riscului efectuată de instituţia ştiinţifică adecvată. Cu toate acestea, niciun subprodus de origine animală enumerat în aceste articole nu poate fi eliminat de pe aceste liste şi nu pot fi efectuate decât schimbări de clasificare sau adăugiri.
(4)Măsurile menţionate la alineatele (2) şi (3), destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
Art. 8: Materialul de categoria 1
Materialul de categoria 1 cuprinde următoarele subproduse de origine animală:
(a)cadavre întregi şi toate părţile corpului, inclusiv piei, aparţinând următoarelor animale:
(i)animale suspecte de infecţie cu EST în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 999/2001 sau în cazul cărora s-a confirmat oficial prezenţa unei EST;
(ii)animale ucise în cadrul măsurilor de eradicare a EST;
(iii)alte animale decât animalele de fermă şi animalele sălbatice, în special animalele de companie, animalele din grădinile zoologice şi animalele de circ;
(iv)animale folosite în una sau mai multe proceduri definite la articolul 3 din Directiva 2010/63/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 septembrie 2010 privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice (*), în cazul în care autoritatea competentă decide că animalele respective sau orice parte a corpului acestora prezintă un risc posibil de a provoca probleme grave de sănătate oamenilor sau altor animale ca rezultat al procedurii sau procedurilor respective, fără a se aduce atingere articolului 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003;
(*)JO L 276, 20.10.2010, p. 33.

(v)animale sălbatice, în cazul în care sunt suspectate ca fiind infectate cu o boală transmisibilă oamenilor sau animalelor;
(b)următoarele materiale:
(i)material care prezintă riscuri specificate;
(ii)cadavre întregi sau părţi din animale moarte care conţin material care prezintă riscuri specificate în momentul eliminării;
(c)subproduse de origine animală derivate din animale care au fost supuse unui tratament ilegal definit la articolul 1 alineatul (2) litera (d) din Directiva 96/22/CE sau la articolul 2 litera (b) din Directiva 96/23/CE;
(d)subproduse de origine animală care conţin reziduuri de alte substanţe şi substanţe vătămătoare pentru mediu enumerate în anexa I grupa B punctul 3 la Directiva 96/23, dacă reziduurile respective depăşesc nivelul permis stabilit în legislaţia comunitară sau, în absenţa acesteia, în legislaţia naţională;
(e)subproduse de origine animală colectate în timpul tratării apelor reziduale cerută de normele de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 27 primul paragraf litera (c):
(i)din unităţi sau instalaţii care procesează material de categoria 1; sau
(ii)din alte unităţi sau instalaţii în care este înlăturat material care prezintă riscuri specificate;
(f)deşeuri de catering provenite din mijloace de transport folosite la nivel internaţional;
(g)amestecuri de material de categoria 1 fie cu material de categoria 2, fie cu material de categoria 3 sau cu ambele.
Art. 9: Materialul de categoria 2
Materialul de categoria 2 cuprinde următoarele subproduse de origine animală:
(a)gunoi de grajd, guano nemineralizat şi conţinut al tubului digestiv;
(b)subproduse de origine animală colectate în timpul tratării apelor reziduale cerută de normele de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 27 primul paragraf litera (c):
(i)din unităţi sau instalaţii care procesează material de categoria 2; sau
(ii)din abatoare, altele decât cele care fac obiectul articolului 8 litera (d);
(c)subproduse de origine animală care conţin reziduuri de substanţe autorizate sau contaminanţi care depăşesc nivelurile permise menţionată la articolul 15 alineatul (3) din Directiva 96/23/CE;
(d)produse de origine animală care au fost declarate improprii alimentaţiei umane din cauza prezenţei corpurilor străine în aceste produse;
(e)produse de origine animală, altele decât materialul de categoria 1, care sunt:
(i)importate sau introduse dintr-o ţară terţă şi nu respectă legislaţia comunitară în domeniul veterinar în ceea ce priveşte importul sau introducerea acestora în Comunitate, cu excepţia cazului în care legislaţia comunitară permite importul sau introducerea acestora supus restricţiilor specifice sau reintroducerii lor în ţara terţă; sau
(ii)expediate în alt stat membru şi nu respectă cerinţele stabilite sau autorizate de legislaţia comunitară cu excepţia cazului în care acestea sunt reintroduse cu autorizaţia autorităţii competente din statul membru de origine;
(f)animale şi părţi de animale, altele decât cele menţionate la articolul 8 sau la articolul 10:
(i)care au decedat altfel decât prin sacrificare sau ucidere în vederea consumului uman, inclusiv animale ucise din motive de combatere a bolii;
(ii)fetuşi;
(iii)ovule, embrioni şi material seminal care nu sunt destinate reproducerii; şi
(iv)păsări moarte în ou;
(g)amestecuri de material de categoria 2 cu material de categoria 3;
(h)subproduse de origine animală, altele decât material de categoria 1 sau material de categoria 3.
Art. 10: Materialul de categoria 3
Materialul de categoria 3 cuprinde următoarele subproduse de origine animală:
(a)carcase şi părţi de animale sacrificate sau, în cazul vânatului, cadavre sau părţi de animale ucise şi care sunt adecvate alimentaţiei umane în conformitate cu legislaţia comunitară, dar nu sunt destinate alimentaţiei umane din motive comerciale;
(b)carcase şi părţile următoare care provin de la animale care au fost sacrificate într-un abator şi au fost considerate adecvate pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii antemortem sau cadavre şi părţile următoare care provin de la vânat ucis în vederea consumului uman în conformitate cu legislaţia comunitară:
(i)carcase sau cadavre şi părţi de animale care sunt respinse ca fiind neadecvate pentru consumul uman în conformitate cu legislaţia comunitară, dar care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor;
(ii)capete de păsări;
(iii)piei, inclusiv bucăţi şi aşchii ale acestora, coarne şi picioare, inclusiv falangele şi oasele carpiene şi metacarpiene, oasele tarsiene şi metatarsiene ale:
- animalelor, altele decât rumegătoare care necesită testare în vederea depistării EST; precum şi ale
- rumegătoarelor care au fost testate cu rezultate negative în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001;
(iv)păr de porc;
(v)pene;
(c)subproduse de origine animală provenite de la păsări şi lagomorfe sacrificate la fermă, astfel cum se menţionează la articolul 1 alineatul (3) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, care nu prezintă semne de boală transmisibilă omului sau animalelor;
(d)sânge de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul sângelui obţinut de la următoarele animale care au fost sacrificate într-un abator după ce au fost considerate adecvate pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii antemortem în conformitate cu legislaţia comunitară:
(i)animale, altele decât rumegătoare care necesită testare în vederea depistării EST; precum şi
(ii)rumegătoare care au fost testate cu rezultate negative în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001;
(e)subproduse de origine animală provenite din fabricarea produselor destinate consumului uman, inclusiv oase degresate, jumări şi nămoluri rezultate în urma centrifugării sau separării, din prelucrarea laptelui;
(f)produse de origine animală sau alimente care conţin produse de origine animală, care nu mai sunt destinate consumului uman din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricaţie sau defecte de ambalare sau a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau animală;
(g)hrană pentru animale de companie sau furaje de origine animală sau alimente care conţin subproduse de origine animală sau produse derivate, care nu mai sunt destinate hranei animalelor din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricaţie sau defecte de ambalare sau a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau animală;
(h)sânge, placentă, lână, pene, păr, coarne, tăieturi de copite şi lapte crud provenite de la animale vii care nu au prezentat semne ale niciunei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul produsului în cauză;
(i)animale acvatice şi părţi ale acestor animale, cu excepţia mamiferelor marine, care nu au prezentat niciun semn de boli transmisibile omului sau animalelor;
(j)subproduse de origine animală din animale acvatice care provin din unităţi sau instalaţii de fabricare a produselor pentru consumul uman;
(k)următoarele materiale provenite de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul materialului în cauză:
(i)cochilii ale crustaceelor cu ţesuturi moi sau carne;
(ii)următoarele care provin de la animale terestre:
- subproduse de incubator;
- ouă;
- subproduse din ouă, inclusiv coji de ouă;
(iii)pui de o zi ucişi din motive comerciale;
(l)nevertebrate acvatice şi terestre, altele decât speciile patogene pentru oameni sau animale;
(m)animale şi părţi ale acestora din ordinele zoologice Rodentia şi Lagomorpha, cu excepţia materialului de categoria 1 menţionat la articolul 8 litera (a) punctele (iii), (iv) şi (v) şi materialului de categoria 2 menţionat la articolul 9 literele (a)-(g);
(n)piei, copite, pene, lână, coarne, păr şi blană provenite de la animale moarte care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul produsului în cauză, altele decât cele menţionate la litera (b) din prezentul articol;
(o)ţesut adipos de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul materialului în cauză şi care au fost sacrificate într-un abator şi au fost considerate adecvate pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii antemortem în conformitate cu legislaţia comunitară;
(p)deşeuri de catering, altele decât cele menţionate la articolul 8 litera (f).
Art. 11: Restricţii de utilizare
(1)Se interzice folosirea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate în următoarele scopuri:
a)hrănirea animalelor terestre ale unei specii date, cu excepţia animalelor pentru blană, cu proteine animale prelucrate care provin din cadavre sau părţi de cadavre ale altor animale din aceeaşi specie;
b)hrănirea animalelor de fermă, altele decât animalele pentru blană, cu deşeuri de catering sau cu materii prime pentru furaje care conţin deşeuri de catering sau care provin din astfel de deşeuri;
c)hrănirea animalelor de fermă cu iarbă, fie direct prin păscut sau prin hrănirea cu iarbă tăiată, provenite de pe un teren tratat cu îngrăşăminte organice sau amelioratori de sol, alţii decât gunoi de grajd, cu excepţia cazului în care tăierea ierburilor sau păscutul are loc după expirarea unei perioade de aşteptare care asigură un control suficient al riscurilor pentru sănătatea oamenilor şi animalelor şi care este de cel puţin 21 de zile; şi
d)hrănirea peştilor de fermă cu proteine animale prelucrate care provin din cadavre sau părţi de cadavre ale altor peşti de crescătorie din aceeaşi specie.
(2)Pot fi stabilite măsuri privind:
a)verificările şi controalele care urmează a fi efectuate pentru a asigura aplicarea interdicţiilor menţionate la alineatul (1), inclusiv metode de detectare şi teste care urmează a fi folosite pentru verificarea prezenţei materialelor provenite de la anumite specii, precum şi praguri privind cantităţile nesemnificative de proteine animale prelucrate menţionate la alineatul (1) literele (a) şi (d), generate de contaminarea accidentală şi inevitabilă din punct de vedere tehnic;
b)condiţiile pentru hrănirea animalelor pentru blană cu proteine animale prelucrate care provin din cadavre sau părţi de cadavre ale altor animale din aceeaşi specie; şi
c)condiţiile pentru hrănirea animalelor de fermă cu iarbă provenită de pe un teren tratat cu îngrăşăminte organice sau amelioratori de sol, în special o modificare a perioadei de aşteptare astfel cum este menţionată la alineatul (1) litera (c).
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
Art. 12: Eliminarea şi utilizarea materialului de categoria 1
Materialul de categoria 1 este:
(a)eliminat ca deşeuri prin incinerare:
(i)în mod direct, fără prelucrare prealabilă; sau
(ii)în urma prelucrării, prin sterilizare sub presiune, dacă aşa cere autoritatea competentă, şi cu marcarea permanentă a materialului rezultat;
(b)eliminat sau recuperat prin coincinerare, dacă materialul de categoria 1 reprezintă deşeuri:
(i)în mod direct, fără prelucrare prealabilă; sau
(ii)în urma prelucrării, prin sterilizare sub presiune, dacă aşa cere autoritatea competentă, şi cu marcarea permanentă a materialului rezultat;
(c)în cazul materialului de categoria 1, altul decât materialul menţionat la articolul 8 litera (a) punctele (i) şi (ii), eliminat prin prelucrare prin sterilizare sub presiune, marcaj permanent al materialului rezultat şi îngropare într-o rampă de gunoi autorizată;
(d)în cazul materialului de categoria 1 menţionat la articolul 8 litera (f), eliminat prin îngropare într-o rampă de gunoi autorizată;
(e)utilizat în calitate de combustibil pentru combustie, cu sau fără prelucrare prealabilă; sau
(f)utilizat pentru fabricarea produselor derivate menţionate la articolele 33, 34 şi 36 şi introdus pe piaţă în conformitate cu articolele respective.
Art. 13: Eliminarea şi utilizarea materialului de categoria 2
Materialul de categoria 2 este:
(a)eliminat ca deşeuri prin incinerare:
(i)în mod direct, fără prelucrare prealabilă; sau
(ii)în urma prelucrării, prin sterilizare sub presiune, dacă aşa cere autoritatea competentă, şi cu marcarea permanentă a materialului rezultat;
(b)eliminat sau recuperat prin coincinerare, dacă materialul de categoria 2 reprezintă deşeuri:
(i)în mod direct, fără prelucrare prealabilă; sau
(ii)în urma prelucrării, prin sterilizare sub presiune, dacă aşa cere autoritatea competentă, şi cu marcarea permanentă a materialului rezultat;
(c)eliminat într-o rampă de gunoi autorizată, în urma prelucrării prin sterilizare sub presiune şi marcaj permanent al materialului rezultat;
(d)utilizat pentru fabricarea îngrăşămintelor organice sau a amelioratorilor de sol care urmează a fi introduşi pe piaţă în conformitate cu articolul 32 în urma procesării prin sterilizare sub presiune, după caz, şi marcaj permanent al materialului rezultat;
(e)transformat în compost sau biogaz:
(i)în urma prelucrării prin sterilizare sub presiune şi marcajul permanent al materialului rezultat; sau
(ii)în cazul gunoiului de grajd, al tubului digestiv şi al conţinutului acestuia, al laptelui, al produselor lactate, al colostrului, al ouălor şi al produselor din ouă despre care autoritatea competentă nu consideră că prezintă un risc de răspândire a oricăror boli transmisibile grave, în urma prelucrării sau fără prelucrare prealabilă;
(f)aplicat pe soluri fără prelucrare, în cazul gunoiului de grajd, al conţinutului tubului digestiv separat de tubul digestiv, al laptelui, al produselor lactate şi al colostrului, despre care autoritatea competentă nu consideră că prezintă un risc de răspândire a oricăror boli transmisibile grave;
(g)în cazul materialului provenit de la animale acvatice, însilozate, transformate în compost sau în biogaz;
(h)utilizat în calitate de combustibil pentru combustie, cu sau fără prelucrare prealabilă; sau
(i)utilizat pentru fabricarea produselor derivate menţionate la articolele 33, 34 şi 36 şi introduse pe piaţă în conformitate cu articolele respective.
Art. 14: Eliminarea şi utilizarea materialului de categoria 3
Materialul de categoria 3 este:
(a)eliminat ca deşeuri prin incinerare, cu sau fără prelucrare prealabilă;
(b)eliminat sau recuperat prin coincinerare, cu sau fără prelucrare prealabilă, dacă materialul de categoria 3 reprezintă deşeuri;
(c)eliminat într-o rampă de gunoi autorizată, în urma prelucrării;
(d)prelucrat, cu excepţia cazului în care materialul de categoria 3 s-a schimbat prin descompunere sau deteriorare astfel încât să prezinte un risc inacceptabil pentru sănătatea publică sau animală, prin intermediul produsului în cauză, şi utilizat:
(i)pentru fabricarea furajelor pentru animalele de fermă, altele decât animalele pentru blană, care urmează a fi introduse pe piaţă în conformitate cu articolul 31, cu excepţia cazului materialului menţionat la articolul 10 literele (n), (o) şi (p);
(ii)pentru fabricarea furajelor pentru animalele pentru blană, care urmează a fi introduse pe piaţă în conformitate cu articolul 36;
(iii)pentru fabricarea hranei pentru animalele de companie, care urmează a fi introdusă pe piaţă în conformitate cu articolul 35; sau
(iv)pentru fabricarea îngrăşămintelor organice sau a amelioratorilor de sol, care se introduc pe piaţă în conformitate cu articolul 32;
(e)utilizat pentru fabricarea hranei neprelucrate pentru animale de companie, care urmează a fi introdusă pe piaţă în conformitate cu articolul 35;
(f)transformat în compost sau biogaz;
(g)în cazul materialului provenit de la animalele acvatice, însilozate, transformate în compost sau în biogaz;
(h)în cazul cochiliilor de crustacee, altele decât cele menţionate la articolul 2 alineatul (2) litera (f), şi al cojilor de ouă, utilizate în condiţii stabilite de autoritatea competentă, care să prevină riscurile pentru sănătatea publică şi animală;
(i)utilizat în calitate de combustibil pentru combustie, cu sau fără prelucrare prealabilă;
(j)utilizat pentru fabricarea produselor derivate menţionate la articolele 33, 34 şi 36 şi introdus pe piaţă în conformitate cu articolele respective;
(k)în cazul deşeurilor de catering, menţionate la articolul 10 litera (p), prelucrate prin sterilizare prin presiune sau prin metode de prelucrare menţionate la articolul 15 alineatul (1) primul paragraf litera (b) sau transformate în compost sau biogaz; sau
(l)aplicat pe soluri fără prelucrare, în cazul laptelui crud, al colostrului şi al produselor derivate din acestea, despre care autoritatea competentă nu consideră că prezintă un risc de boală transmisibilă oamenilor sau animalelor prin intermediul produselor în cauză.
Art. 15: Măsuri de punere în aplicare
(1)Măsuri pentru punerea în aplicare a acestei secţiuni pot fi stabilite, privind:
a)condiţii speciale pentru manipularea şi eliminarea la bordul navelor a materialului rezultat din eviscerarea la bord a peştilor cu semne de boli, inclusiv paraziţi, transmisibile oamenilor;
b)metode de prelucrare pentru subproduse de origine animală, altele decât sterilizare sub presiune, în special în ceea ce priveşte parametrii care trebuie aplicaţi pentru aceste metode de prelucrare, în mod deosebit timpul, temperatura, presiunea şi dimensiunea particulelor;
c)parametrii pentru transformarea subproduselor de origine animală, inclusiv a deşeurilor de catering, în biogaz sau compost;
d)condiţii pentru incinerarea şi coincinerarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate;
e)condiţii pentru combustia subproduselor de origine animală şi a produselor derivate;
f)condiţii pentru producerea şi manipularea subproduselor de origine animală menţionate la articolul 10 litera (c);
g)însilozarea materialului care provine de la animale acvatice;
h)marcajul permanent al subproduselor de origine animală;
i)aplicarea pe sol a anumitor subproduse de origine animală, îngrăşăminte organice şi amelioratori de sol;
j)utilizarea anumitor subproduse de origine animală pentru hrana animalelor de fermă; şi
k)nivelul de risc considerat inacceptabil pentru sănătatea publică sau animală în ceea ce priveşte un anumit material, astfel cum se menţionează la articolul 14 litera (d).
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
(2)Până la adoptarea normelor menţionate:
a)la alineatul (1) primul paragraf literele (c), (f) şi (g), statele membre pot adopta sau menţine norme naţionale pentru:
(i)producerea şi manipularea subproduselor de origine animală menţionate la articolul 10 litera (c);
(ii)transformarea subproduselor de origine animală menţionate la articolul 10 litera (p); şi
(iii)însilozarea materialului care provine de la animalele acvatice;
b)la alineatul (1) primul paragraf litera (a), subprodusele de origine animală menţionate pot fi eliminate în mare, fără a aduce atingere legislaţiei comunitare din domeniul mediului.
Art. 16: Derogări
Prin derogare de la articolele 12, 13 şi 14, subprodusele de origine animală pot fi:
(a)în cazul subproduselor de origine animală menţionate la articolul 15 alineatul (1) primul paragraf litera (a), manipulate şi eliminate în conformitate cu condiţiile speciale stabilite în temeiul literei respective;
(b)utilizate pentru cercetare sau alte scopuri specifice în conformitate cu articolul 17;
(c)în cazul subproduselor de origine animală menţionate la articolul 18, utilizate pentru hrana specială în conformitate cu articolul respectiv;
(d)în cazul subproduselor de origine animală menţionate la articolul 19, eliminate în conformitate cu acest articol;
(e)eliminate sau utilizate în conformitate cu metodele alternative autorizate în conformitate cu articolul 20, pe baza unor parametri care pot include sterilizarea prin presiune sau alte cerinţe impuse de prezentul regulament sau măsurile de punere în aplicare ale acestuia;
(f)în cazul materialelor de categoria 2 şi categoria 3, dacă există autorizaţia autorităţii competente, utilizate pentru pregătirea şi aplicarea pe sol a preparatelor biodinamice menţionate la articolul 12 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007;
(g)în cazul materialului de categoria 3 şi, dacă există autorizaţia autorităţii competente, utilizat pentru hrană pentru animalele de companie;
(h)în cazul subproduselor de origine animală, cu excepţia materialului de categoria 1, care apar în cursul intervenţiilor chirurgicale asupra animalelor vii sau în timpul naşterii animalelor în ferme şi, dacă există autorizaţia autorităţii competente, eliminate în ferma respectivă.
Art. 17: Cercetarea şi alte scopuri specifice
(1)Autoritatea competentă poate, prin derogare de la articolele 12, 13 şi 14, să autorizeze utilizarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate pentru expoziţii, activităţi artistice şi în scopuri de diagnosticare, educaţionale sau de cercetare în condiţii care asigură controlul riscurilor pentru sănătatea publică şi animală.
Aceste condiţii includ:
a)interdicţia oricărei utilizări ulterioare a subproduselor de origine animală sau a produselor derivate în alte scopuri; şi
b)obligaţia de a elimina subprodusele de origine animală sau produsele derivate în condiţii de siguranţă la locul de origine al acestora, dacă este cazul.
(2)În cazul în care există riscuri pentru sănătatea publică şi animală care necesită adoptarea de măsuri pentru întreg teritoriul Comunităţii, în special în cazul riscurilor nou apărute, condiţii armonizate pentru importul şi utilizarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate menţionate la alineatul (1) pot fi stabilite. Aceste condiţii pot include cerinţe privind depozitarea, ambalajul, identificarea, transportul şi eliminarea.
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
Art. 18: Scopuri furajere speciale
(1)Autoritatea competentă poate autoriza, prin derogare de la articolele 13 şi 14, în condiţii care asigură controlul riscurilor pentru sănătatea publică şi animală, colectarea şi utilizarea de material de categoria 2, cu condiţia ca acesta să provină de la animale care nu au fost sacrificate sau nu au decedat din cauza apariţiei sau a suspiciunii privind apariţia unei boli transmisibile omului sau animalelor, şi de material de categoria 3 pentru hrana:
a)animalelor din grădinile zoologice;
b)animalelor de circ;
c)reptilelor şi păsărilor de pradă, altele decât cele din grădini zoologice sau animalele de circ;
d)animalelor pentru blană;
e)animalelor sălbatice;
f)câinilor din crescătorii sau din haite recunoscute;
g)câinilor şi pisicilor din adăposturi;
h)larvelor şi viermilor pentru momeală de pescuit.
(2)Autoritatea competentă poate autoriza, prin derogare de la articolul 12 şi în conformitate cu condiţiile stabilite în temeiul alineatului (3) al prezentului articol:
a)hrănirea animalelor din grădinile zoologice cu material de categoria 1 menţionat la articolul 8 litera (b) punctul (ii) şi cu materiale derivate din animalele din grădinile zoologice destinate hrănirii; şi
b)hrănirea speciilor de păsări necrofage pe cale de dispariţie sau protejate şi a altor specii care trăiesc în habitatul natural cu material de categoria 1 menţionat la articolul 8 litera (b) punctul (ii), în scopul promovării biodiversităţii.
(3)Măsuri pentru punerea în aplicare a acestui articol pot fi stabilite cu privire la:
a)condiţiile în care colectarea şi utilizarea astfel cum se menţionează la alineatul (1) pot fi autorizate în ceea ce priveşte circulaţia, depozitarea şi utilizarea materialului de categoria 2 şi materialului de categoria 3 pentru hrănire, incluzând cazul riscurilor nou apărute; şi
b)condiţiile în care, în anumite cazuri, prin derogare de la obligaţia stabilită la articolul 21 alineatul (1), hrănirea cu material de categoria 1 astfel cum este menţionat la alineatul (2) din prezentul articol poate fi autorizată, incluzând:
(i)speciile de păsări necrofage pe cale de dispariţie sau protejate şi alte specii din anumite state membre cărora le poate fi oferit acest material drept hrană;
(ii)măsurile de prevenire a riscurilor pentru sănătatea publică şi animală.
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
Art. 19: Colectarea, transportul şi eliminarea
(1)Autoritatea competentă poate, prin derogare de la articolele 12, 13, 14 şi 21, să autorizeze eliminarea:
a)prin îngroparea animalelor de companie şi ecvideelor moarte;
b)prin incinerare sau îngropare la faţa locului sau prin alte mijloace sub supraveghere oficială prin care se previne transmiterea de riscuri pentru sănătatea publică şi animală, de material de categoria 1 menţionat la articolul 8 litera (a) punctul (v) şi litera (b) punctul (ii), materiale de categoria 2 şi categoria 3 în zone izolate;
c)prin incinerare sau îngropare la faţa locului sau prin alte mijloace sub supraveghere oficială prin care se previne transmiterea de riscuri pentru sănătatea publică şi animală, de material de categoria 1 menţionat la articolul 8 litera (b) punctul (ii), materiale de categoria 2 şi categoria 3 în zone în care accesul este practic imposibil sau în care accesul ar putea fi posibil doar în anumite condiţii care, din raţiuni geografice sau climatice sau din cauza unui dezastru natural, ar prezenta riscuri pentru sănătatea şi siguranţa personalului care realizează colectarea sau în care accesul ar necesita folosirea unor mijloace disproporţionate de colectare;
d)prin alte mijloace decât incinerarea sau îngroparea la faţa locului, sub supraveghere oficială, în cazul materialelor de categoria 2 şi categoria 3 care nu prezintă riscuri pentru sănătatea publică şi animală, în cazul în care volumul materialelor nu depăşeşte un anumit volum pe săptămână, volumul respectiv fiind determinat în funcţie de natura activităţilor realizate şi speciile de origine ale subproduselor de origine animală respective;
e)prin incinerare sau îngropare la faţa locului, în condiţii prin care se previne transmiterea de riscuri pentru sănătatea publică sau animală, de subproduse de origine animală altele decât materialul de categoria 1 menţionat la articolul 8 litera (a) punctul (i) în cazul unei epidemii care implică o boală cu declarare obligatorie, dacă transportul până la cea mai apropiată instalaţie autorizată pentru procesarea sau eliminarea subproduselor de origine animală ar spori pericolul propagării de riscuri pentru sănătate sau ar însemna că, în cazul unei epidemii semnificative care implică o boală epizootică, capacităţile de eliminare a unor astfel de instalaţii ar fi depăşite; şi
f)prin incinerare sau îngropare la faţa locului, în condiţii prin care se previne transmiterea de riscuri pentru sănătatea publică şi animală, de albine şi de subproduse apicole.
(2)Populaţia animală dintr-o anumită specie din zonele izolate menţionate la alineatul (1) litera (b) nu depăşeşte un procentaj maxim din populaţia animală din această specie în statul membru în cauză.
(3)Statele membre trebuie să pună la dispoziţia Comisiei informaţii cu privire la:
a)zonele pe care le clasifică drept zone izolate în sensul aplicării alineatului (1) litera (b) şi motivele pentru care le clasifică astfel, precum şi informaţii actualizate cu privire la orice schimbare de clasificare; şi
b)modul în care folosesc autorizaţiile prevăzute la alineatul (1) literele (c) şi (d) în legătură cu materialele de categoria 1 şi categoria 2.
(4)Măsuri pentru punerea în aplicare a acestui articol pot fi stabilite cu privire la:
a)condiţii menite să asigure combaterea riscurilor pentru sănătatea publică şi animală în cazul incinerării şi îngropării la faţa locului;
b)procentajul maxim al populaţiei animale menţionat la alineatul (2);
c)volumul subproduselor de origine animală, în legătură cu natura activităţilor şi speciile de origine menţionate la alineatul (1) litera (d); şi
d)lista bolilor menţionate la alineatul (1) litera (e).
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
Art. 20: Autorizarea de metode alternative
(1)Procedura de autorizare a unei metode alternative de utilizare sau eliminare a subproduselor animale sau a produselor derivate poate fi iniţiată fie de Comisie, fie la cererea unui stat membru sau a unei părţi interesate, care poate reprezenta mai multe părţi interesate.
(2)Părţile interesate trimit cererile autorităţii competente a statului membru în care intenţionează să folosească metoda alternativă.
Autoritatea competentă evaluează, în termen de două luni de la primirea unei cereri complete, dacă aceasta este conformă cu formatul standard pentru cereri, menţionat la alineatul (10).
(3)Autoritatea competentă comunică Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (AESA) cererile statelor membre şi părţilor interesate, împreună cu un raport asupra evaluării sale şi informează Comisia în legătură cu acest lucru.
(4)În cazul în care Comisia iniţiază procedura de autorizare, aceasta trimite AESA un raport asupra evaluării sale.
(5)AESA stabileşte, în termen de şase luni de la primirea unei cereri complete, dacă metoda prezentată oferă asigurări că riscurile pentru sănătatea publică sau animală sunt:
a)controlate astfel încât să se prevină răspândirea lor înainte de a fi eliminate în conformitate cu prezentul regulament sau înaintea punerii în aplicare a măsurilor aferente; sau
b)reduse la un grad cel puţin echivalent, pentru categoria relevantă de subproduse de origine animală, cu metodele de prelucrare concepute în conformitate cu articolul 15 alineatul (1) primul paragraf litera (b).
AESA emite o opinie asupra cererii prezentate.
(6)În cazurile, justificate corespunzător, în care AESA cere solicitanţilor informaţii suplimentare, termenul menţionat la alineatul (5) poate fi prelungit.
După consultarea Comisiei sau solicitantului, AESA decide cu privire la un termen în care se furnizează informaţiile respective şi informează Comisia şi solicitantul, după caz, asupra intervalului de timp suplimentar necesar.
(7)Dacă solicitanţii doresc să comunice din proprie iniţiativă informaţii suplimentare, acestea trebuie transmise direct AESA.
În acest caz, termenul prevăzut în alineatul (5) nu va fi prelungit cu un interval de timp suplimentar.
(8)AESA îşi transmite opinia Comisiei, solicitantului şi autorităţii competente a statului membru în cauză.
(9)În trei luni de la primirea opiniei AESA şi luând în considerare această opinie, Comisia informează solicitantul cu privire la măsura propusă care urmează a fi adoptată în conformitate cu alineatul (11).
(10)Se adoptă un format standard pentru cererile de metode alternative, în conformitate cu procedura consultativă menţionată la articolul 52 alineatul (2).
(11)În urma primirii opiniei AESA, se adoptă următoarele măsuri:
a)fie o măsură prin care se autorizează o metodă alternativă de utilizare sau eliminare a subproduselor animale sau a produselor derivate; fie
b)o măsură prin care se respinge autorizarea unei astfel de metode alternative.
Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).