Art. 10. - Art. 10: Materialul de categoria 3 - Regulamentul 1069/21-oct-2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală)
Acte UE
Jurnalul Oficial 300L
În vigoare Versiune de la: 28 August 2023
Art. 10: Materialul de categoria 3
Materialul de categoria 3 cuprinde următoarele subproduse de origine animală:
(a)carcase şi părţi de animale sacrificate sau, în cazul vânatului, cadavre sau părţi de animale ucise şi care sunt adecvate alimentaţiei umane în conformitate cu legislaţia comunitară, dar nu sunt destinate alimentaţiei umane din motive comerciale;
(b)carcase şi părţile următoare care provin de la animale care au fost sacrificate într-un abator şi au fost considerate adecvate pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii antemortem sau cadavre şi părţile următoare care provin de la vânat ucis în vederea consumului uman în conformitate cu legislaţia comunitară:
(i)carcase sau cadavre şi părţi de animale care sunt respinse ca fiind neadecvate pentru consumul uman în conformitate cu legislaţia comunitară, dar care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor;
(ii)capete de păsări;
(iii)piei, inclusiv bucăţi şi aşchii ale acestora, coarne şi picioare, inclusiv falangele şi oasele carpiene şi metacarpiene, oasele tarsiene şi metatarsiene ale:
- animalelor, altele decât rumegătoare care necesită testare în vederea depistării EST; precum şi ale
- rumegătoarelor care au fost testate cu rezultate negative în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001;
(iv)păr de porc;
(v)pene;
(c)subproduse de origine animală provenite de la păsări şi lagomorfe sacrificate la fermă, astfel cum se menţionează la articolul 1 alineatul (3) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, care nu prezintă semne de boală transmisibilă omului sau animalelor;
(d)sânge de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul sângelui obţinut de la următoarele animale care au fost sacrificate într-un abator după ce au fost considerate adecvate pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii antemortem în conformitate cu legislaţia comunitară:
(i)animale, altele decât rumegătoare care necesită testare în vederea depistării EST; precum şi
(ii)rumegătoare care au fost testate cu rezultate negative în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001;
(e)subproduse de origine animală provenite din fabricarea produselor destinate consumului uman, inclusiv oase degresate, jumări şi nămoluri rezultate în urma centrifugării sau separării, din prelucrarea laptelui;
(f)produse de origine animală sau alimente care conţin produse de origine animală, care nu mai sunt destinate consumului uman din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricaţie sau defecte de ambalare sau a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau animală;
(g)hrană pentru animale de companie sau furaje de origine animală sau alimente care conţin subproduse de origine animală sau produse derivate, care nu mai sunt destinate hranei animalelor din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricaţie sau defecte de ambalare sau a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau animală;
(h)sânge, placentă, lână, pene, păr, coarne, tăieturi de copite şi lapte crud provenite de la animale vii care nu au prezentat semne ale niciunei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul produsului în cauză;
(i)animale acvatice şi părţi ale acestor animale, cu excepţia mamiferelor marine, care nu au prezentat niciun semn de boli transmisibile omului sau animalelor;
(j)subproduse de origine animală din animale acvatice care provin din unităţi sau instalaţii de fabricare a produselor pentru consumul uman;
(k)următoarele materiale provenite de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul materialului în cauză:
(i)cochilii ale crustaceelor cu ţesuturi moi sau carne;
(ii)următoarele care provin de la animale terestre:
- subproduse de incubator;
- ouă;
- subproduse din ouă, inclusiv coji de ouă;
(iii)pui de o zi ucişi din motive comerciale;
(l)nevertebrate acvatice şi terestre, altele decât speciile patogene pentru oameni sau animale;
(m)animale şi părţi ale acestora din ordinele zoologice Rodentia şi Lagomorpha, cu excepţia materialului de categoria 1 menţionat la articolul 8 litera (a) punctele (iii), (iv) şi (v) şi materialului de categoria 2 menţionat la articolul 9 literele (a)-(g);
(n)piei, copite, pene, lână, coarne, păr şi blană provenite de la animale moarte care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul produsului în cauză, altele decât cele menţionate la litera (b) din prezentul articol;
(o)ţesut adipos de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul materialului în cauză şi care au fost sacrificate într-un abator şi au fost considerate adecvate pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii antemortem în conformitate cu legislaţia comunitară;
(p)deşeuri de catering, altele decât cele menţionate la articolul 8 litera (f).