Secţiunea 4 - Clasificare - Regulamentul 1069/21-oct-2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală)
Acte UE
Jurnalul Oficial 300L
În vigoare Versiune de la: 28 August 2023
Secţiunea 4:Clasificare
Art. 7: Clasificarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate
(1)Subprodusele de origine animală sunt clasificate în categorii specifice care reflectă nivelul de risc pentru sănătatea publică şi animală reprezentat de aceste subproduse de origine animală, în conformitate cu listele stabilite la articolele 8, 9 şi 10.
(2)Produsele derivate sunt supuse normelor referitoare la categoria specifică de subproduse de origine animală din care au fost derivate, cu excepţia cazului în care în prezentul regulament se specifică altfel sau se dispune altfel în măsurile privind punerea în aplicare a prezentului regulament, care pot specifica condiţiile în care produsele derivate nu fac obiectul respectivelor norme adoptate de către Comisie.
(3)Articolele 8, 9 şi 10 pot fi modificate pentru a ţine cont de progresele ştiinţifice în ceea ce priveşte evaluarea nivelului de risc, în condiţiile în care acest progres poate fi identificat pe baza unei evaluări a riscului efectuată de instituţia ştiinţifică adecvată. Cu toate acestea, niciun subprodus de origine animală enumerat în aceste articole nu poate fi eliminat de pe aceste liste şi nu pot fi efectuate decât schimbări de clasificare sau adăugiri.
(4)Măsurile menţionate la alineatele (2) şi (3), destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 52 alineatul (4).
Art. 8: Materialul de categoria 1
Materialul de categoria 1 cuprinde următoarele subproduse de origine animală:
(a)cadavre întregi şi toate părţile corpului, inclusiv piei, aparţinând următoarelor animale:
(i)animale suspecte de infecţie cu EST în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 999/2001 sau în cazul cărora s-a confirmat oficial prezenţa unei EST;
(ii)animale ucise în cadrul măsurilor de eradicare a EST;
(iii)alte animale decât animalele de fermă şi animalele sălbatice, în special animalele de companie, animalele din grădinile zoologice şi animalele de circ;
(iv)animale folosite în una sau mai multe proceduri definite la articolul 3 din Directiva 2010/63/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 septembrie 2010 privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice (*), în cazul în care autoritatea competentă decide că animalele respective sau orice parte a corpului acestora prezintă un risc posibil de a provoca probleme grave de sănătate oamenilor sau altor animale ca rezultat al procedurii sau procedurilor respective, fără a se aduce atingere articolului 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003;
(*)JO L 276, 20.10.2010, p. 33.
(v)animale sălbatice, în cazul în care sunt suspectate ca fiind infectate cu o boală transmisibilă oamenilor sau animalelor;
(b)următoarele materiale:
(i)material care prezintă riscuri specificate;
(ii)cadavre întregi sau părţi din animale moarte care conţin material care prezintă riscuri specificate în momentul eliminării;
(c)subproduse de origine animală derivate din animale care au fost supuse unui tratament ilegal definit la articolul 1 alineatul (2) litera (d) din Directiva 96/22/CE sau la articolul 2 litera (b) din Directiva 96/23/CE;
(d)subproduse de origine animală care conţin reziduuri de alte substanţe şi substanţe vătămătoare pentru mediu enumerate în anexa I grupa B punctul 3 la Directiva 96/23, dacă reziduurile respective depăşesc nivelul permis stabilit în legislaţia comunitară sau, în absenţa acesteia, în legislaţia naţională;
(e)subproduse de origine animală colectate în timpul tratării apelor reziduale cerută de normele de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 27 primul paragraf litera (c):
(i)din unităţi sau instalaţii care procesează material de categoria 1; sau
(ii)din alte unităţi sau instalaţii în care este înlăturat material care prezintă riscuri specificate;
(f)deşeuri de catering provenite din mijloace de transport folosite la nivel internaţional;
(g)amestecuri de material de categoria 1 fie cu material de categoria 2, fie cu material de categoria 3 sau cu ambele.
Art. 9: Materialul de categoria 2
Materialul de categoria 2 cuprinde următoarele subproduse de origine animală:
(a)gunoi de grajd, guano nemineralizat şi conţinut al tubului digestiv;
(b)subproduse de origine animală colectate în timpul tratării apelor reziduale cerută de normele de punere în aplicare adoptate în temeiul articolului 27 primul paragraf litera (c):
(i)din unităţi sau instalaţii care procesează material de categoria 2; sau
(ii)din abatoare, altele decât cele care fac obiectul articolului 8 litera (d);
(c)subproduse de origine animală care conţin reziduuri de substanţe autorizate sau contaminanţi care depăşesc nivelurile permise menţionată la articolul 15 alineatul (3) din Directiva 96/23/CE;
(d)produse de origine animală care au fost declarate improprii alimentaţiei umane din cauza prezenţei corpurilor străine în aceste produse;
(e)produse de origine animală, altele decât materialul de categoria 1, care sunt:
(i)importate sau introduse dintr-o ţară terţă şi nu respectă legislaţia comunitară în domeniul veterinar în ceea ce priveşte importul sau introducerea acestora în Comunitate, cu excepţia cazului în care legislaţia comunitară permite importul sau introducerea acestora supus restricţiilor specifice sau reintroducerii lor în ţara terţă; sau
(ii)expediate în alt stat membru şi nu respectă cerinţele stabilite sau autorizate de legislaţia comunitară cu excepţia cazului în care acestea sunt reintroduse cu autorizaţia autorităţii competente din statul membru de origine;
(f)animale şi părţi de animale, altele decât cele menţionate la articolul 8 sau la articolul 10:
(i)care au decedat altfel decât prin sacrificare sau ucidere în vederea consumului uman, inclusiv animale ucise din motive de combatere a bolii;
(ii)fetuşi;
(iii)ovule, embrioni şi material seminal care nu sunt destinate reproducerii; şi
(iv)păsări moarte în ou;
(g)amestecuri de material de categoria 2 cu material de categoria 3;
(h)subproduse de origine animală, altele decât material de categoria 1 sau material de categoria 3.
Art. 10: Materialul de categoria 3
Materialul de categoria 3 cuprinde următoarele subproduse de origine animală:
(a)carcase şi părţi de animale sacrificate sau, în cazul vânatului, cadavre sau părţi de animale ucise şi care sunt adecvate alimentaţiei umane în conformitate cu legislaţia comunitară, dar nu sunt destinate alimentaţiei umane din motive comerciale;
(b)carcase şi părţile următoare care provin de la animale care au fost sacrificate într-un abator şi au fost considerate adecvate pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii antemortem sau cadavre şi părţile următoare care provin de la vânat ucis în vederea consumului uman în conformitate cu legislaţia comunitară:
(i)carcase sau cadavre şi părţi de animale care sunt respinse ca fiind neadecvate pentru consumul uman în conformitate cu legislaţia comunitară, dar care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor;
(ii)capete de păsări;
(iii)piei, inclusiv bucăţi şi aşchii ale acestora, coarne şi picioare, inclusiv falangele şi oasele carpiene şi metacarpiene, oasele tarsiene şi metatarsiene ale:
- animalelor, altele decât rumegătoare care necesită testare în vederea depistării EST; precum şi ale
- rumegătoarelor care au fost testate cu rezultate negative în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001;
(iv)păr de porc;
(v)pene;
(c)subproduse de origine animală provenite de la păsări şi lagomorfe sacrificate la fermă, astfel cum se menţionează la articolul 1 alineatul (3) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, care nu prezintă semne de boală transmisibilă omului sau animalelor;
(d)sânge de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul sângelui obţinut de la următoarele animale care au fost sacrificate într-un abator după ce au fost considerate adecvate pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii antemortem în conformitate cu legislaţia comunitară:
(i)animale, altele decât rumegătoare care necesită testare în vederea depistării EST; precum şi
(ii)rumegătoare care au fost testate cu rezultate negative în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001;
(e)subproduse de origine animală provenite din fabricarea produselor destinate consumului uman, inclusiv oase degresate, jumări şi nămoluri rezultate în urma centrifugării sau separării, din prelucrarea laptelui;
(f)produse de origine animală sau alimente care conţin produse de origine animală, care nu mai sunt destinate consumului uman din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricaţie sau defecte de ambalare sau a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau animală;
(g)hrană pentru animale de companie sau furaje de origine animală sau alimente care conţin subproduse de origine animală sau produse derivate, care nu mai sunt destinate hranei animalelor din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricaţie sau defecte de ambalare sau a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau animală;
(h)sânge, placentă, lână, pene, păr, coarne, tăieturi de copite şi lapte crud provenite de la animale vii care nu au prezentat semne ale niciunei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul produsului în cauză;
(i)animale acvatice şi părţi ale acestor animale, cu excepţia mamiferelor marine, care nu au prezentat niciun semn de boli transmisibile omului sau animalelor;
(j)subproduse de origine animală din animale acvatice care provin din unităţi sau instalaţii de fabricare a produselor pentru consumul uman;
(k)următoarele materiale provenite de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul materialului în cauză:
(i)cochilii ale crustaceelor cu ţesuturi moi sau carne;
(ii)următoarele care provin de la animale terestre:
- subproduse de incubator;
- ouă;
- subproduse din ouă, inclusiv coji de ouă;
(iii)pui de o zi ucişi din motive comerciale;
(l)nevertebrate acvatice şi terestre, altele decât speciile patogene pentru oameni sau animale;
(m)animale şi părţi ale acestora din ordinele zoologice Rodentia şi Lagomorpha, cu excepţia materialului de categoria 1 menţionat la articolul 8 litera (a) punctele (iii), (iv) şi (v) şi materialului de categoria 2 menţionat la articolul 9 literele (a)-(g);
(n)piei, copite, pene, lână, coarne, păr şi blană provenite de la animale moarte care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul produsului în cauză, altele decât cele menţionate la litera (b) din prezentul articol;
(o)ţesut adipos de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul materialului în cauză şi care au fost sacrificate într-un abator şi au fost considerate adecvate pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecţii antemortem în conformitate cu legislaţia comunitară;
(p)deşeuri de catering, altele decât cele menţionate la articolul 8 litera (f).