Capitolul ix - Adopţia internaţională - Norme Metodologice din 2021 de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

M.Of. 761

În vigoare
Versiune de la: 19 Septembrie 2024
CAPITOLUL IX:Adopţia internaţională
SECŢIUNEA 1:Transmiterea cererii şi luarea în evidenţa R.N.A.
Art. 92
(1)Persoanele/Familiile cu reşedinţa obişnuită în străinătate aflate în una dintre situaţiile prevăzute de lege pentru a putea adopta internaţional un copil a cărui reşedinţă obişnuită este în România pot formula cerere de adopţie, care se înaintează A.N.D.P.D.C.A., prin intermediul autorităţii centrale sau al organizaţiei străine acreditate, direct sau prin persoane împuternicite în acest sens.
(2)Pentru a fi luată în evidenţa R.N.A. cererea prevăzută la alin. (1) trebuie să fie însoţită de documentele prevăzute în anexa nr. 6.
(3)Documentele prevăzute în anexa nr. 6 vor fi transmise în copie certificată de către autoritatea centrală sau organizaţia străină acreditată şi însoţite de traducerea autorizată în limba română.
Art. 93
(1)În cazul în care după luarea în evidenţa R.N.A. a cererii de adopţie internaţională şi până la transmiterea cererii de încuviinţare a adopţiei la instanţa judecătorească se constată încetarea valabilităţii documentului prevăzut la lit. i) din anexa nr. 6, procedura de adopţie internaţională se suspendă şi A.N.D.P.D.C.A. notifică autoritatea centrală sau, după caz, organizaţia străină acreditată cu privire la necesitatea transmiterii unui nou document valabil în termen de două luni de la data primirii notificării.
(2)Suspendarea operează până la primirea documentului valabil, fără a depăşi termenul prevăzut la alin. (1).
(3)În situaţia în care documentul solicitat nu este transmis în termenul prevăzut la alin. (1), A.N.D.P.D.C.A. informează autoritatea centrală competentă sau organizaţia străină acreditată cu privire la imposibilitatea soluţionării cererii şi restituie documentaţia anexată acesteia.
Art. 94
În situaţia în care adoptatorul este soţul părintelui firesc sau adoptiv al copilului a cărui adopţie internaţională se solicită, cererea acestuia este însoţită de documentele prevăzute în anexa nr. 6 lit. a)-c), f), g), j), şi, după caz, h) şi i), dacă legislaţia statului de primire impune emiterea acestor documente.
Art. 95
(1)În situaţia în care cererea este însoţită de documentaţia prevăzută în anexa nr. 6 şi sunt respectate dispoziţiile art. 92 alin. (3), aceasta este înregistrată, iar informaţiile referitoare la adoptatorul/familia adoptatoare sunt introduse în R.N.A.
(2)În cazul în care cererea nu este însoţită de toate documentele prevăzute în anexa nr. 6, în termen de 10 zile lucrătoare de la înregistrarea acesteia compartimentul de specialitate din cadrul A.N.D.P.D.C.A. solicită autorităţii străine competente sau, după caz, organizaţiei străine acreditate completarea documentaţiei în termen de 4 luni de la data înregistrării solicitării la A.N.D.P.D.C.A. În această situaţie informaţiile referitoare la familie nu sunt introduse în R.N.A.
(3)Autoritatea străină competentă sau, după caz, organizaţia străină acreditată care a transmis cererea, prin persoane care fac parte din personalul angajat ori persoane împuternicite în acest sens, sau, după caz, adoptatorul/familia adoptatoare are obligaţia transmiterii documentelor solicitate care lipsesc în termenul prevăzut la alin. (2) în termen de 4 luni de la data înregistrării solicitării la A.N.D.P.D.C.A.
(4)În situaţia în care documentele solicitate nu sunt transmise în termenul prevăzut la alin. (3), A.N.D.P.D.C.A. informează autoritatea centrală sau, după caz, organizaţia străină acreditată cu privire la imposibilitatea soluţionării cererii şi restituie documentaţia anexată acesteia.
Art. 96
(1)După completarea documentaţiei, compartimentul de specialitate din cadrul A.N.D.P.D.C.A introduce în R.N.A. informaţiile referitoare la adoptatorul/familia adoptatoare.
(2)Informaţiile prevăzute la alin. (1) se introduc însoţite şi de copia electronică a documentului eliberat de autorităţile străine care atestă că adoptatorul/familia adoptatoare este apt/aptă să adopte, precum şi de raportul care conţine informaţiile detaliate referitoare la adoptator/familia adoptatoare.
Art. 97
(1)În situaţia în care adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare care formulează cerere de adopţie internaţională este rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul, A.N.D.P.D.C.A. verifică existenţa altor solicitări similare din partea rudelor copilului până la gradul al patrulea inclusiv, atestate, cu reşedinţa obişnuită în România, precum şi dacă copilul face parte din categoria fraţilor inseparabili. Verificarea se realizează atât prin accesarea informaţiilor din R.N.A, cât şi prin colaborarea cu direcţia de la domiciliul copilului.
(2)Dacă se constată existenţa unei solicitări de adopţie formulate de o rudă a copilului până la gradul al patrulea inclusiv, atestată, cu reşedinţa obişnuită în România sau dacă copilul face parte din categoria fraţilor inseparabili şi cererea de adopţie nu este formulată pentru toţi fraţii, A.N.D.P.D.C.A. comunică autorităţii centrale sau, după caz, organizaţiei străine acreditate imposibilitatea soluţionării cererii şi restituie documentaţia anexată acesteia.
(3)Dacă nu se constată existenţa unei solicitări de adopţie formulate de o rudă a copilului până la gradul al patrulea inclusiv, atestată, cu reşedinţa obişnuită în România, informaţiile referitoare la persoanele prevăzute la alin. (1) sunt introduse în R.N.A.
Art. 98
În cazul în care cererea de adopţie este formulată de către soţul părintelui firesc/adoptiv al copilului, prevederile legale vizând deschiderea procedurii adopţiei, precum şi cele vizând procedura de potrivire nu sunt aplicabile.
Art. 99
În situaţia în care adoptatorul/familia adoptatoare are reşedinţa obişnuită într-un stat care nu este parte la Convenţia de la Haga, cererea de adopţie este înregistrată şi informaţiile referitoare la adoptator/familia adoptatoare sunt introduse în R.N.A. numai dacă A.N.D.P.D.C.A. are încheiată convenţie de colaborare cu autoritatea desemnată cu atribuţii în domeniul adopţiei internaţionale din statul de primire şi această cerere a fost transmisă potrivit procedurii stabilite în convenţie.
SECŢIUNEA 2:Potrivirea iniţială
Art. 100
(1)Procedura de potrivire iniţială a copiilor care au deschisă procedura adopţiei şi pentru care s-a împlinit termenul prevăzut de lege după care aceştia pot fi adoptaţi internaţional se realizează prin consultarea de către responsabilul de caz al copilului a listei adoptatorilor/familiilor adoptatoare cu reşedinţa obişnuită în străinătate, aflaţi în evidenţa R.N.A. Dispoziţiile art. 49 alin. (1) şi (3)-(5) se aplică în mod corespunzător.
(2)În cazul fraţilor inseparabili, lista este comună. În cazul în care unul dintre aceşti fraţi nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a putea fi adoptat internaţional, procedura de potrivire iniţială prevăzută în prezentul capitol se iniţiază numai după ce toţi fraţii întrunesc aceste condiţii.
(3)Includerea adoptatorilor/familiilor adoptatoare în cadrul listei se face în funcţie de gradul în care aceştia răspund următoarelor criterii de potrivire iniţială:
a)adopţia unui frate/unor fraţi ai copilului;
b)adopţia unui alt copil din România;
c)adopţia unui copil cu care au convieţuit, pentru care s-au implicat direct în îngrijirea şi educarea lui, iar copilul a dezvoltat relaţii de ataşament faţă de ei;
d)vârsta copilului;
e)numărul de copii pe care familia îi poate îngriji;
f)sexul copilului;
g)starea de sănătate.
(4)Criteriile prevăzute la alin. (3) lit. d)-g) au caracter eliminatoriu, iar cele prevăzute la alin. (3) lit. a)-c) au caracter de ierarhizare şi se utilizează în situaţia în care există mai mulţi adoptatori sau mai multe familii adoptatoare selectaţi/selectate ca urmare a aplicării criteriilor cu caracter eliminatoriu.
(5)În situaţia în care în urma aplicării criteriilor prevăzute la alin. (3) există mai mulţi adoptatori sau mai multe familii adoptatoare se acordă prioritate solicitantului a cărui cerere are cea mai veche dată de înregistrare în evidenţa R.N.A.
(6)În situaţia în care ulterior aplicării dispoziţiilor alin. (3)-(5), în lista unui copil există mai mulţi adoptatori sau mai multe familii adoptatoare atestaţi/atestate care răspund în aceeaşi măsură criteriilor enunţate, aceştia/acestea se includ împreună pe prima poziţie a listei generate din R.N.A.
Art. 101
(1)Procedura de potrivire prevăzută în cuprinsul prezentei secţiuni se realizează simultan cu demersurile de potrivire din cadrul procedurii adopţiei interne, cu consultarea listei prevăzute la art. 46 alin. (1) şi cu consultarea şi utilizarea profilului public.
(2)După împlinirea termenului prevăzut la art. 60 alin. (2) din lege, responsabilul de caz al copilului are obligaţia ca, la fiecare 30 de zile calendaristice de la data ultimei liste generate conform prevederilor art. 49 alin. (4), să consulte lista generată din R.N.A. şi să reia procedura de potrivire iniţială cu adoptatorul/familia adoptatoare cu reşedinţa obişnuită în România.
SECŢIUNEA 3:Notificări şi acorduri
Art. 102
(1)În situaţia în care ulterior parcurgerii procedurii de potrivire iniţială se apreciază că adoptatorul/familia adoptatoare cu reşedinţa obişnuită în străinătate răspunde nevoilor copilului şi poate fi iniţiată potrivirea practică, responsabilul de caz al copilului introduce informaţiile corespunzătoare în R.N.A. şi suspendă orice alte demersuri de potrivire pentru copil şi alt adoptator/familie adoptatoare.
(2)Responsabilul de caz al copilului întocmeşte în termen de 30 de zile de la suspendarea prevăzută la alin. (1) raportul cu privire la copil şi îl transmite la A.N.D.P.D.C.A. Raportul se întocmeşte şi în cazul în care cererea de adopţie internaţională este formulată de o rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul sau de un/o adoptator/familie adoptatoare pentru un copil care a împlinit vârsta de 14 ani.
(3)Responsabilul de caz are obligaţia de a transmite raportul prevăzut la alin. (2) către A.N.D.P.D.C.A. în termen de 5 zile calendaristice de la finalizarea lui. O copie în format electronic a raportului se încarcă în R.N.A.
Art. 103
(1)În termen de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării raportului prevăzut la art. 102 alin. (2), A.N.D.P.D.C.A. transmite autorităţii centrale sau, după caz, organizaţiei străine acreditate raportul cu privire la copil şi solicită următoarele documente:
a)acordul adoptatorului/familiei adoptatoare cu privire la selecţia realizată ca urmare a potrivirii iniţiale;
b)acordul autorităţii străine competente pentru continuarea procedurii de adopţie;
c)actul din care rezultă că există garanţiile ca adoptatul să intre şi să locuiască permanent în statul primitor.
(2)Raportul prevăzut la alin. (1) se comunică însoţit de traducerea autorizată într-o limbă de circulaţie internaţională, precum şi de 3 fotografii recente ale copilului şi, după caz, de fişiere video.
(3)Comunicarea cuprinde şi informaţii privind obligaţia adoptatorilor de a se deplasa în România, în sectorul/judeţul de domiciliu al copilului.
Art. 104
Raportul prevăzut la art. 103 alin. (1) se transmite autorităţii centrale sau, după caz, organizaţiei străine acreditate şi în situaţia în care cererea de adopţie este formulată de o rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul sau de către un/o adoptator/familie adoptatoare care a menţinut şi a dezvoltat relaţii personale cu copilul care a împlinit vârsta de 14 ani. În acest caz raportul se transmite însoţit numai de solicitarea vizând acordul autorităţii centrale cu privire la continuarea procedurii de adopţie şi actul din care rezultă că există garanţiile ca adoptatul să intre şi să locuiască permanent în statul primitor.
Art. 105
În cazul în care cererea de adopţie este formulată de către soţul părintelui firesc/adoptiv al copilului, dispoziţiile referitoare la întocmirea şi transmiterea raportului cu privire la copil, precum şi cele referitoare la solicitarea acordului adoptatorului/familiei adoptatoare cu privire la selecţia realizată nu sunt aplicabile, în această situaţie solicitându-se numai acordul autorităţii centrale cu privire la continuarea procedurii de adopţie şi actul din care rezultă că există garanţiile ca adoptatul să intre şi să locuiască permanent în statul primitor.
Art. 106
(1)Documentele prevăzute la art. 103 alin. (1), însoţite de traducerea autorizată în limba română, se transmit A.N.D.P.D.C.A. de către autoritatea centrală sau, după caz, organizaţia străină acreditată, în termen de 45 de zile calendaristice, calculat de la data primirii notificării de la partea română.
(2)În situaţii excepţionale, la solicitarea motivată a autorităţii centrale străine competente sau, după caz, a organismului privat autorizat, termenul prevăzut la alin. (1) se poate prelungi cu 45 de zile.
(3)În situaţia în care acordurile nu sunt transmise în termenul prevăzut la alin. (1) sau, după caz, la alin. (2) ori adoptatorul/familia adoptatoare sau autoritatea centrală nu este de acord cu continuarea procedurii de adopţie, compartimentul de specialitate al A.N.D.P.D.C.A. anunţă de îndată responsabilul de caz al copilului, care anulează suspendarea demersurilor de potrivire pentru copil în R.N.A. şi reia procedura de potrivire iniţială.
Art. 107
(1)Ulterior primirii şi înregistrării documentelor prevăzute la art. 103 alin. (1), conducerea A.N.D.P.D.C.A., la propunerea compartimentului de specialitate, emite acordul cu privire la continuarea procedurii de adopţie internaţională şi îl transmite de îndată autorităţii centrale din statul primitor. Reprezentanţii compartimentului de specialitate din cadrul A.N.D.P.D.C.A. introduc în R.N.A. informaţiile cu privire la îndeplinirea tuturor condiţiilor prealabile realizării potrivirii practice.
(2)Adoptatorul/Familia adoptatoare are obligaţia ca în termen de 60 de zile de la primirea acordului de către autoritatea centrală din statul primitor să se deplaseze în vederea realizării potrivirii practice.
(3)Compartimentul de specialitate din cadrul A.N.D.P.D.C.A. informează direcţia care are în evidenţă copilul cu privire la emiterea acordului în termen de maximum 5 zile calendaristice de la emiterea acestuia şi îi solicită pregătirea copilului pentru întâlnirea cu persoana/familia adoptatoare.
(4)Responsabilul de caz al copilului, în colaborare cu managerul de caz şi persoana de referinţă, realizează pregătirea copilului în vederea întâlnirii cu adoptatorii, în funcţie de vârsta şi de gradul de maturitate ale acestuia. În această etapă, copilului îi sunt furnizate informaţii cu caracter general cu privire la familie. Managerul de caz se asigură că persoanele implicate în creşterea şi îngrijirea copilului îl sprijină în procesul de acomodare cu adoptatorul/familia adoptatoare.
SECŢIUNEA 4:Potrivirea practică
Art. 108
(1)Adoptatorul/Familia adoptatoare selectat/selectată are obligaţia să se deplaseze şi să locuiască efectiv în România pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile calendaristice consecutive, în scopul realizării potrivirii practice cu copilul.
(2)Perioada de cel puţin 30 de zile calendaristice consecutive prevăzute la alin. (1) se calculează începând cu data primei întâlniri organizate de responsabilul de caz al copilului la sediul direcţiei cu adoptatorul/familia adoptatoare.
(3)În situaţia în care adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare este rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul, dispoziţiile alin. (1) se aplică numai în cazul în care nu a avut relaţii personale directe cu copilul o perioadă de minimum 15 zile calendaristice în ultimul an anterior luării în evidenţa R.N.A. a adoptatorului/familiei adoptatoare. Existenţa relaţiilor personale directe poate fi dovedită prin orice mijloc de probă.
Art. 109
(1)Anterior întâlnirii dintre copil şi adoptator/familia adoptatoare, responsabilul de caz al copilului organizează o primă întâlnire cu acesta/aceasta la sediul direcţiei. Pe parcursul acestei întâlniri, adoptatorului/familiei adoptatoare îi sunt oferite informaţii suplimentare din dosarul copilului, precum şi elemente de natură a facilita interacţiunea cu copilul, stabilindu-se şi calendarul întâlnirilor.
(2)Relaţionarea copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare se realizează în sectorul/judeţul de domiciliu al copilului, prin vizite şi întâlniri în mediul de viaţă al copilului, în spaţii de joacă şi recreere, precum şi în alte locaţii stabilite împreună cu responsabilul de caz al copilului care să permită acomodarea şi interacţiunea dintre aceştia.
(3)Numărul minim al întâlnirilor este de 8; la cel puţin 4 dintre ele participă psihologul şi/sau responsabilul de caz al copilului, una este organizată în locaţii propuse de adoptator/familia adoptatoare şi cel puţin una în mediul de viaţă al copilului.
(4)În situaţii justificate, la propunerea motivată a responsabilului de caz, perioada prevăzută la art. 108 alin. (1) pentru realizarea procedurii de potrivire practică dintre copil şi adoptatorul/familia adoptatoare selectat/selectată poate fi prelungită cu 15 zile calendaristice, acest lucru fiind notificat de îndată adoptatorului/familiei adoptatoare şi A.N.D.P.D.C.A.
(5)La finalul perioadei de potrivire practică a copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare, responsabilul de caz întocmeşte raportul de potrivire care conţine în mod obligatoriu concluziile privind compatibilitatea dintre copil şi adoptator/familia adoptatoare, precum şi propunerea de continuare sau încetare a procedurii de adopţie. Raportul de potrivire este transmis la A.N.D.P.D.C.A. în termen de 5 zile calendaristice de la întocmire şi înregistrare.
(6)Dacă pe parcursul potrivirii practice copilul nu se acomodează cu adoptatorul/familia adoptatoare, responsabilul de caz propune încetarea procedurii de potrivire, situaţie în care pentru copil se reia procedura de potrivire iniţială.
(7)În situaţia prevăzută la alin. (6), în termen de 5 zile calendaristice de la ultima întâlnire a copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare, responsabilul de caz consemnează într-un document motivul/motivele care a/au stat la baza propunerii de încetare a potrivirii practice. Documentul este transmis de îndată la A.N.D.P.D.C.A.
(8)În termen de 5 zile calendaristice de la primirea raportului de potrivire, compartimentul de specialitate din cadrul A.N.D.P.D.C.A. are obligaţia de a transmite autorităţii centrale sau, după caz, organismului privat autorizat, precum şi adoptatorului/familiei adoptatoare o adresă de informare cu privire la motivul/motivele care a/au stat la baza propunerii de încetare a potrivirii practice.
(9)După fiecare potrivire practică încetată, în cadrul căreia a avut loc cel puţin o întâlnire a copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare, copilul este în mod obligatoriu consiliat de către psihologul din cadrul echipei multidisciplinare.
Art. 110
(1)Pe perioada de cel puţin 30 de zile calendaristice de şedere în România în scopul realizării potrivirii practice cu copilul prevăzute la art. 108, la cererea adoptatorului/familiei adoptatoare, copilul poate fi găzduit de către aceştia într-o locaţie stabilită de comun acord cu responsabilul de caz.
(2)Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi în situaţia în care adoptatorul sau unul dintre membrii familiei adoptatoare îşi prelungeşte şederea în România până la definitivarea sentinţei civile de încuviinţare a adopţiei. În această situaţie adoptatorul sau membrul familiei adoptatoare care îşi prelungeşte şederea în România prezintă o declaraţie autentică prin care îşi asumă că anunţă săptămânal, prin orice mijloc de comunicare, responsabilul de caz cu privire la evoluţia copilului.
Art. 111
(1)În cazul în care adoptatorul/familia adoptatoare se află în situaţia de a fi refuzat continuarea procedurii de adopţie după 3 potriviri practice, compartimentul de specialitate din cadrul A.N.D.P.D.C.A. are obligaţia de a informa autoritatea centrală sau, după caz, organizaţia străină acreditată cu privire la motivul/motivele invocat(e) de aceştia şi de a solicita un punct de vedere cu privire la continuarea procedurii de adopţie.
(2)Procedura de adopţie se suspendă până la primirea punctului de vedere emis de autoritatea centrală sau, după caz, organizaţia străină acreditată cu privire la continuarea procedurii.
SECŢIUNEA 5:Transmiterea cererii de încuviinţare a adopţiei internaţionale şi eliberarea certificatului care atestă conformitatea adopţiei internaţionale cu dispoziţiile Convenţiei de la Haga
Art. 112
(1)În situaţia în care raportul de potrivire este favorabil, adoptatorul/familia adoptatoare formulează cererea de încuviinţare a adopţiei, pe care o transmite A.N.D.P.D.C.A. în vederea înaintării acesteia instanţei judecătoreşti.
(2)Odată cu transmiterea cererii, adoptatorul/familia adoptatoare are obligaţia de a depune şi acele documente prevăzute în anexa nr. 6 care şi-au pierdut valabilitatea. Cererea şi documentele pot fi transmise şi prin intermediul direcţiei de la domiciliul copilului.
Art. 113
(1)Ulterior primirii raportului de potrivire şi înregistrării cererii prevăzute la art. 112, A.N.D.P.D.C.A. înaintează de îndată cererea de încuviinţare a adopţiei instanţei competente în a cărei rază teritorială este situat domiciliul copilului.
(2)Cererea se transmite însoţită de originalul raportului de potrivire, de documentele prevăzute în anexa nr. 6 şi, după caz, de copia hotărârii judecătoreşti definitive prin care a fost deschisă procedura adopţiei.
Art. 114
(1)În cazul adopţiei internaţionale a copilului de către soţia părintelui firesc, la cererea de încuviinţare a adopţiei se anexează documentul care consemnează rezultatul expertizei pentru confirmarea filiaţiei faţă de tată, realizată prin metoda serologică A.D.N.
(2)Prevederile alin. (1) se aplică în situaţia în care copilul a fost recunoscut de tată pe cale administrativă, precum şi în cazul în care paternitatea copilului a fost stabilită prin hotărâre judecătorească prin care s-a luat act de recunoaşterea de către tată sau care consfinţeşte învoiala părţilor, fără a se fi cercetat temeinicia cererii.
Art. 115
(1)În situaţia în care adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare este rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul şi nu este necesară parcurgerea etapei de potrivire practică, cererea de încuviinţare a adopţiei este transmisă instanţei judecătoreşti fără a fi necesară anexarea raportului prevăzut la art. 109 alin. (5).
(2)În situaţia în care copilul este adoptat de o familie adoptatoare, dispoziţiile art. 86 alin. (2) se aplică în mod corespunzător, mandatul fiind prezentat instanţei judecătoreşti însoţit de traducerea autorizată în limba română dacă acesta a fost încheiat într-o limbă străină.
Art. 116
În termen de 5 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti prin care s-a încuviinţat adopţia, direcţia în a cărei rază administrativ-teritorială se află domiciliul copilului va înştiinţa despre aceasta autorităţile române competente să elibereze documentele de identitate sau de călătorie pentru adoptat.
Art. 117
(1)În cazul adopţiei internaţionale, prevederile legale vizând monitorizarea postadopţie nu se aplică în situaţia în care adoptatorul este soţul părintelui firesc sau adoptiv al copilului.
(2)Rapoartele trimestriale întocmite pe parcursul perioadei de monitorizare postadopţie sunt arhivate electronic în R.N.A.
Art. 118
(1)Certificatul prin care se atestă că adopţia internaţională încuviinţată de instanţa judecătorească română este conformă cu dispoziţiile Convenţiei de la Haga se eliberează de către A.N.D.P.D.C.A.
(2)Certificatul prevăzut la alin. (1) se eliberează şi în cazul adopţiei internaţionale a copilului de către soţul părintelui său firesc sau adoptiv.
(3)Eliberarea certificatului se face la cererea adoptatorului/familiei adoptatoare, în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii însoţite de hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei, în exemplar legalizat, cu menţiunea "definitivă". Menţiunea vizând eliberarea certificatului se introduce în R.N.A.
(4)Perioada de monitorizare postadopţie se calculează de la data eliberării certificatului prevăzut la alin. (1).