Secţiunea 1 - Transmiterea cererii şi luarea în evidenţa R.N.A. - Norme Metodologice din 2021 de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

M.Of. 761

În vigoare
Versiune de la: 19 Septembrie 2024
SECŢIUNEA 1:Transmiterea cererii şi luarea în evidenţa R.N.A.
Art. 92
(1)Persoanele/Familiile cu reşedinţa obişnuită în străinătate aflate în una dintre situaţiile prevăzute de lege pentru a putea adopta internaţional un copil a cărui reşedinţă obişnuită este în România pot formula cerere de adopţie, care se înaintează A.N.D.P.D.C.A., prin intermediul autorităţii centrale sau al organizaţiei străine acreditate, direct sau prin persoane împuternicite în acest sens.
(2)Pentru a fi luată în evidenţa R.N.A. cererea prevăzută la alin. (1) trebuie să fie însoţită de documentele prevăzute în anexa nr. 6.
(3)Documentele prevăzute în anexa nr. 6 vor fi transmise în copie certificată de către autoritatea centrală sau organizaţia străină acreditată şi însoţite de traducerea autorizată în limba română.
Art. 93
(1)În cazul în care după luarea în evidenţa R.N.A. a cererii de adopţie internaţională şi până la transmiterea cererii de încuviinţare a adopţiei la instanţa judecătorească se constată încetarea valabilităţii documentului prevăzut la lit. i) din anexa nr. 6, procedura de adopţie internaţională se suspendă şi A.N.D.P.D.C.A. notifică autoritatea centrală sau, după caz, organizaţia străină acreditată cu privire la necesitatea transmiterii unui nou document valabil în termen de două luni de la data primirii notificării.
(2)Suspendarea operează până la primirea documentului valabil, fără a depăşi termenul prevăzut la alin. (1).
(3)În situaţia în care documentul solicitat nu este transmis în termenul prevăzut la alin. (1), A.N.D.P.D.C.A. informează autoritatea centrală competentă sau organizaţia străină acreditată cu privire la imposibilitatea soluţionării cererii şi restituie documentaţia anexată acesteia.
Art. 94
În situaţia în care adoptatorul este soţul părintelui firesc sau adoptiv al copilului a cărui adopţie internaţională se solicită, cererea acestuia este însoţită de documentele prevăzute în anexa nr. 6 lit. a)-c), f), g), j), şi, după caz, h) şi i), dacă legislaţia statului de primire impune emiterea acestor documente.
Art. 95
(1)În situaţia în care cererea este însoţită de documentaţia prevăzută în anexa nr. 6 şi sunt respectate dispoziţiile art. 92 alin. (3), aceasta este înregistrată, iar informaţiile referitoare la adoptatorul/familia adoptatoare sunt introduse în R.N.A.
(2)În cazul în care cererea nu este însoţită de toate documentele prevăzute în anexa nr. 6, în termen de 10 zile lucrătoare de la înregistrarea acesteia compartimentul de specialitate din cadrul A.N.D.P.D.C.A. solicită autorităţii străine competente sau, după caz, organizaţiei străine acreditate completarea documentaţiei în termen de 4 luni de la data înregistrării solicitării la A.N.D.P.D.C.A. În această situaţie informaţiile referitoare la familie nu sunt introduse în R.N.A.
(3)Autoritatea străină competentă sau, după caz, organizaţia străină acreditată care a transmis cererea, prin persoane care fac parte din personalul angajat ori persoane împuternicite în acest sens, sau, după caz, adoptatorul/familia adoptatoare are obligaţia transmiterii documentelor solicitate care lipsesc în termenul prevăzut la alin. (2) în termen de 4 luni de la data înregistrării solicitării la A.N.D.P.D.C.A.
(4)În situaţia în care documentele solicitate nu sunt transmise în termenul prevăzut la alin. (3), A.N.D.P.D.C.A. informează autoritatea centrală sau, după caz, organizaţia străină acreditată cu privire la imposibilitatea soluţionării cererii şi restituie documentaţia anexată acesteia.
Art. 96
(1)După completarea documentaţiei, compartimentul de specialitate din cadrul A.N.D.P.D.C.A introduce în R.N.A. informaţiile referitoare la adoptatorul/familia adoptatoare.
(2)Informaţiile prevăzute la alin. (1) se introduc însoţite şi de copia electronică a documentului eliberat de autorităţile străine care atestă că adoptatorul/familia adoptatoare este apt/aptă să adopte, precum şi de raportul care conţine informaţiile detaliate referitoare la adoptator/familia adoptatoare.
Art. 97
(1)În situaţia în care adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare care formulează cerere de adopţie internaţională este rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul, A.N.D.P.D.C.A. verifică existenţa altor solicitări similare din partea rudelor copilului până la gradul al patrulea inclusiv, atestate, cu reşedinţa obişnuită în România, precum şi dacă copilul face parte din categoria fraţilor inseparabili. Verificarea se realizează atât prin accesarea informaţiilor din R.N.A, cât şi prin colaborarea cu direcţia de la domiciliul copilului.
(2)Dacă se constată existenţa unei solicitări de adopţie formulate de o rudă a copilului până la gradul al patrulea inclusiv, atestată, cu reşedinţa obişnuită în România sau dacă copilul face parte din categoria fraţilor inseparabili şi cererea de adopţie nu este formulată pentru toţi fraţii, A.N.D.P.D.C.A. comunică autorităţii centrale sau, după caz, organizaţiei străine acreditate imposibilitatea soluţionării cererii şi restituie documentaţia anexată acesteia.
(3)Dacă nu se constată existenţa unei solicitări de adopţie formulate de o rudă a copilului până la gradul al patrulea inclusiv, atestată, cu reşedinţa obişnuită în România, informaţiile referitoare la persoanele prevăzute la alin. (1) sunt introduse în R.N.A.
Art. 98
În cazul în care cererea de adopţie este formulată de către soţul părintelui firesc/adoptiv al copilului, prevederile legale vizând deschiderea procedurii adopţiei, precum şi cele vizând procedura de potrivire nu sunt aplicabile.
Art. 99
În situaţia în care adoptatorul/familia adoptatoare are reşedinţa obişnuită într-un stat care nu este parte la Convenţia de la Haga, cererea de adopţie este înregistrată şi informaţiile referitoare la adoptator/familia adoptatoare sunt introduse în R.N.A. numai dacă A.N.D.P.D.C.A. are încheiată convenţie de colaborare cu autoritatea desemnată cu atribuţii în domeniul adopţiei internaţionale din statul de primire şi această cerere a fost transmisă potrivit procedurii stabilite în convenţie.