Secţiunea 3 - Notificări şi acorduri - Norme Metodologice din 2021 de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

M.Of. 761

În vigoare
Versiune de la: 19 Septembrie 2024
SECŢIUNEA 3:Notificări şi acorduri
Art. 102
(1)În situaţia în care ulterior parcurgerii procedurii de potrivire iniţială se apreciază că adoptatorul/familia adoptatoare cu reşedinţa obişnuită în străinătate răspunde nevoilor copilului şi poate fi iniţiată potrivirea practică, responsabilul de caz al copilului introduce informaţiile corespunzătoare în R.N.A. şi suspendă orice alte demersuri de potrivire pentru copil şi alt adoptator/familie adoptatoare.
(2)Responsabilul de caz al copilului întocmeşte în termen de 30 de zile de la suspendarea prevăzută la alin. (1) raportul cu privire la copil şi îl transmite la A.N.D.P.D.C.A. Raportul se întocmeşte şi în cazul în care cererea de adopţie internaţională este formulată de o rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul sau de un/o adoptator/familie adoptatoare pentru un copil care a împlinit vârsta de 14 ani.
(3)Responsabilul de caz are obligaţia de a transmite raportul prevăzut la alin. (2) către A.N.D.P.D.C.A. în termen de 5 zile calendaristice de la finalizarea lui. O copie în format electronic a raportului se încarcă în R.N.A.
Art. 103
(1)În termen de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării raportului prevăzut la art. 102 alin. (2), A.N.D.P.D.C.A. transmite autorităţii centrale sau, după caz, organizaţiei străine acreditate raportul cu privire la copil şi solicită următoarele documente:
a)acordul adoptatorului/familiei adoptatoare cu privire la selecţia realizată ca urmare a potrivirii iniţiale;
b)acordul autorităţii străine competente pentru continuarea procedurii de adopţie;
c)actul din care rezultă că există garanţiile ca adoptatul să intre şi să locuiască permanent în statul primitor.
(2)Raportul prevăzut la alin. (1) se comunică însoţit de traducerea autorizată într-o limbă de circulaţie internaţională, precum şi de 3 fotografii recente ale copilului şi, după caz, de fişiere video.
(3)Comunicarea cuprinde şi informaţii privind obligaţia adoptatorilor de a se deplasa în România, în sectorul/judeţul de domiciliu al copilului.
Art. 104
Raportul prevăzut la art. 103 alin. (1) se transmite autorităţii centrale sau, după caz, organizaţiei străine acreditate şi în situaţia în care cererea de adopţie este formulată de o rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul sau de către un/o adoptator/familie adoptatoare care a menţinut şi a dezvoltat relaţii personale cu copilul care a împlinit vârsta de 14 ani. În acest caz raportul se transmite însoţit numai de solicitarea vizând acordul autorităţii centrale cu privire la continuarea procedurii de adopţie şi actul din care rezultă că există garanţiile ca adoptatul să intre şi să locuiască permanent în statul primitor.
Art. 105
În cazul în care cererea de adopţie este formulată de către soţul părintelui firesc/adoptiv al copilului, dispoziţiile referitoare la întocmirea şi transmiterea raportului cu privire la copil, precum şi cele referitoare la solicitarea acordului adoptatorului/familiei adoptatoare cu privire la selecţia realizată nu sunt aplicabile, în această situaţie solicitându-se numai acordul autorităţii centrale cu privire la continuarea procedurii de adopţie şi actul din care rezultă că există garanţiile ca adoptatul să intre şi să locuiască permanent în statul primitor.
Art. 106
(1)Documentele prevăzute la art. 103 alin. (1), însoţite de traducerea autorizată în limba română, se transmit A.N.D.P.D.C.A. de către autoritatea centrală sau, după caz, organizaţia străină acreditată, în termen de 45 de zile calendaristice, calculat de la data primirii notificării de la partea română.
(2)În situaţii excepţionale, la solicitarea motivată a autorităţii centrale străine competente sau, după caz, a organismului privat autorizat, termenul prevăzut la alin. (1) se poate prelungi cu 45 de zile.
(3)În situaţia în care acordurile nu sunt transmise în termenul prevăzut la alin. (1) sau, după caz, la alin. (2) ori adoptatorul/familia adoptatoare sau autoritatea centrală nu este de acord cu continuarea procedurii de adopţie, compartimentul de specialitate al A.N.D.P.D.C.A. anunţă de îndată responsabilul de caz al copilului, care anulează suspendarea demersurilor de potrivire pentru copil în R.N.A. şi reia procedura de potrivire iniţială.
Art. 107
(1)Ulterior primirii şi înregistrării documentelor prevăzute la art. 103 alin. (1), conducerea A.N.D.P.D.C.A., la propunerea compartimentului de specialitate, emite acordul cu privire la continuarea procedurii de adopţie internaţională şi îl transmite de îndată autorităţii centrale din statul primitor. Reprezentanţii compartimentului de specialitate din cadrul A.N.D.P.D.C.A. introduc în R.N.A. informaţiile cu privire la îndeplinirea tuturor condiţiilor prealabile realizării potrivirii practice.
(2)Adoptatorul/Familia adoptatoare are obligaţia ca în termen de 60 de zile de la primirea acordului de către autoritatea centrală din statul primitor să se deplaseze în vederea realizării potrivirii practice.
(3)Compartimentul de specialitate din cadrul A.N.D.P.D.C.A. informează direcţia care are în evidenţă copilul cu privire la emiterea acordului în termen de maximum 5 zile calendaristice de la emiterea acestuia şi îi solicită pregătirea copilului pentru întâlnirea cu persoana/familia adoptatoare.
(4)Responsabilul de caz al copilului, în colaborare cu managerul de caz şi persoana de referinţă, realizează pregătirea copilului în vederea întâlnirii cu adoptatorii, în funcţie de vârsta şi de gradul de maturitate ale acestuia. În această etapă, copilului îi sunt furnizate informaţii cu caracter general cu privire la familie. Managerul de caz se asigură că persoanele implicate în creşterea şi îngrijirea copilului îl sprijină în procesul de acomodare cu adoptatorul/familia adoptatoare.