Art. 109. - Norme Metodologice din 2021 de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

M.Of. 761

În vigoare
Versiune de la: 19 Septembrie 2024
Art. 109
(1)Anterior întâlnirii dintre copil şi adoptator/familia adoptatoare, responsabilul de caz al copilului organizează o primă întâlnire cu acesta/aceasta la sediul direcţiei. Pe parcursul acestei întâlniri, adoptatorului/familiei adoptatoare îi sunt oferite informaţii suplimentare din dosarul copilului, precum şi elemente de natură a facilita interacţiunea cu copilul, stabilindu-se şi calendarul întâlnirilor.
(2)Relaţionarea copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare se realizează în sectorul/judeţul de domiciliu al copilului, prin vizite şi întâlniri în mediul de viaţă al copilului, în spaţii de joacă şi recreere, precum şi în alte locaţii stabilite împreună cu responsabilul de caz al copilului care să permită acomodarea şi interacţiunea dintre aceştia.
(3)Numărul minim al întâlnirilor este de 8; la cel puţin 4 dintre ele participă psihologul şi/sau responsabilul de caz al copilului, una este organizată în locaţii propuse de adoptator/familia adoptatoare şi cel puţin una în mediul de viaţă al copilului.
(4)În situaţii justificate, la propunerea motivată a responsabilului de caz, perioada prevăzută la art. 108 alin. (1) pentru realizarea procedurii de potrivire practică dintre copil şi adoptatorul/familia adoptatoare selectat/selectată poate fi prelungită cu 15 zile calendaristice, acest lucru fiind notificat de îndată adoptatorului/familiei adoptatoare şi A.N.D.P.D.C.A.
(5)La finalul perioadei de potrivire practică a copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare, responsabilul de caz întocmeşte raportul de potrivire care conţine în mod obligatoriu concluziile privind compatibilitatea dintre copil şi adoptator/familia adoptatoare, precum şi propunerea de continuare sau încetare a procedurii de adopţie. Raportul de potrivire este transmis la A.N.D.P.D.C.A. în termen de 5 zile calendaristice de la întocmire şi înregistrare.
(6)Dacă pe parcursul potrivirii practice copilul nu se acomodează cu adoptatorul/familia adoptatoare, responsabilul de caz propune încetarea procedurii de potrivire, situaţie în care pentru copil se reia procedura de potrivire iniţială.
(7)În situaţia prevăzută la alin. (6), în termen de 5 zile calendaristice de la ultima întâlnire a copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare, responsabilul de caz consemnează într-un document motivul/motivele care a/au stat la baza propunerii de încetare a potrivirii practice. Documentul este transmis de îndată la A.N.D.P.D.C.A.
(8)În termen de 5 zile calendaristice de la primirea raportului de potrivire, compartimentul de specialitate din cadrul A.N.D.P.D.C.A. are obligaţia de a transmite autorităţii centrale sau, după caz, organismului privat autorizat, precum şi adoptatorului/familiei adoptatoare o adresă de informare cu privire la motivul/motivele care a/au stat la baza propunerii de încetare a potrivirii practice.
(9)După fiecare potrivire practică încetată, în cadrul căreia a avut loc cel puţin o întâlnire a copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare, copilul este în mod obligatoriu consiliat de către psihologul din cadrul echipei multidisciplinare.