Secţiunea 5 - Transmiterea cererii de încuviinţare a adopţiei internaţionale şi eliberarea certificatului care atestă conformitatea adopţiei internaţionale cu dispoziţiile Convenţiei de la Haga - Norme Metodologice din 2021 de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei

M.Of. 761

În vigoare
Versiune de la: 19 Septembrie 2024
SECŢIUNEA 5:Transmiterea cererii de încuviinţare a adopţiei internaţionale şi eliberarea certificatului care atestă conformitatea adopţiei internaţionale cu dispoziţiile Convenţiei de la Haga
Art. 112
(1)În situaţia în care raportul de potrivire este favorabil, adoptatorul/familia adoptatoare formulează cererea de încuviinţare a adopţiei, pe care o transmite A.N.D.P.D.C.A. în vederea înaintării acesteia instanţei judecătoreşti.
(2)Odată cu transmiterea cererii, adoptatorul/familia adoptatoare are obligaţia de a depune şi acele documente prevăzute în anexa nr. 6 care şi-au pierdut valabilitatea. Cererea şi documentele pot fi transmise şi prin intermediul direcţiei de la domiciliul copilului.
Art. 113
(1)Ulterior primirii raportului de potrivire şi înregistrării cererii prevăzute la art. 112, A.N.D.P.D.C.A. înaintează de îndată cererea de încuviinţare a adopţiei instanţei competente în a cărei rază teritorială este situat domiciliul copilului.
(2)Cererea se transmite însoţită de originalul raportului de potrivire, de documentele prevăzute în anexa nr. 6 şi, după caz, de copia hotărârii judecătoreşti definitive prin care a fost deschisă procedura adopţiei.
Art. 114
(1)În cazul adopţiei internaţionale a copilului de către soţia părintelui firesc, la cererea de încuviinţare a adopţiei se anexează documentul care consemnează rezultatul expertizei pentru confirmarea filiaţiei faţă de tată, realizată prin metoda serologică A.D.N.
(2)Prevederile alin. (1) se aplică în situaţia în care copilul a fost recunoscut de tată pe cale administrativă, precum şi în cazul în care paternitatea copilului a fost stabilită prin hotărâre judecătorească prin care s-a luat act de recunoaşterea de către tată sau care consfinţeşte învoiala părţilor, fără a se fi cercetat temeinicia cererii.
Art. 115
(1)În situaţia în care adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare este rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul şi nu este necesară parcurgerea etapei de potrivire practică, cererea de încuviinţare a adopţiei este transmisă instanţei judecătoreşti fără a fi necesară anexarea raportului prevăzut la art. 109 alin. (5).
(2)În situaţia în care copilul este adoptat de o familie adoptatoare, dispoziţiile art. 86 alin. (2) se aplică în mod corespunzător, mandatul fiind prezentat instanţei judecătoreşti însoţit de traducerea autorizată în limba română dacă acesta a fost încheiat într-o limbă străină.
Art. 116
În termen de 5 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti prin care s-a încuviinţat adopţia, direcţia în a cărei rază administrativ-teritorială se află domiciliul copilului va înştiinţa despre aceasta autorităţile române competente să elibereze documentele de identitate sau de călătorie pentru adoptat.
Art. 117
(1)În cazul adopţiei internaţionale, prevederile legale vizând monitorizarea postadopţie nu se aplică în situaţia în care adoptatorul este soţul părintelui firesc sau adoptiv al copilului.
(2)Rapoartele trimestriale întocmite pe parcursul perioadei de monitorizare postadopţie sunt arhivate electronic în R.N.A.
Art. 118
(1)Certificatul prin care se atestă că adopţia internaţională încuviinţată de instanţa judecătorească română este conformă cu dispoziţiile Convenţiei de la Haga se eliberează de către A.N.D.P.D.C.A.
(2)Certificatul prevăzut la alin. (1) se eliberează şi în cazul adopţiei internaţionale a copilului de către soţul părintelui său firesc sau adoptiv.
(3)Eliberarea certificatului se face la cererea adoptatorului/familiei adoptatoare, în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii însoţite de hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei, în exemplar legalizat, cu menţiunea "definitivă". Menţiunea vizând eliberarea certificatului se introduce în R.N.A.
(4)Perioada de monitorizare postadopţie se calculează de la data eliberării certificatului prevăzut la alin. (1).