Partea 2 - TEHNICI DE EŞANTIONARE - Manual din 2012 de gradare pentru seminţe de consum - 2012
M.Of. 471 bis
Ieşit din vigoareDimensiuni ochiuri sită | Cantitate de şrot care trece prin sită |
710 | 100 |
500 | De la 95 la 100 |
De la 210 la 200 | 80 sau mai puţin |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 | Grad 3 |
1. Caracteristici organoleptice şi sanitare | Specifice produsului sănătos | ||
2. Masa hectolitrică, kg/hl min. | 77,0 | 75,0 | 72,0 |
3. Impurităţi, % max., compuse din: | 6,0 | 10,0 | 12,0 |
3.1. Boabe sparte, % max. | 3,0 | 3,0 | 5,0 |
3.2. Boabe cu defecte, % max., din care: | 3,0 | 5,0 | 7,0 |
3.2.1. Boabe şiştave, % max. | 3,0 | 5,0 | *) |
3.2.2. Alte cereale, % max. | 1,0 | 2,0 | 3,0 |
3.2.3. Atacate de dăunători, % max. | 1,0 | 2,0 | *) |
3.2.4. Boabe cu tegumentul de culoare modificată (arse), % max. | 0,5 | 0,5 | *) |
3.3. Boabe încolţite, % max. | 0,5 | 1,0 | 2,0 |
3.4. Impurităţi diverse, % max., din care: | 2,0 | 3,0 | 3,0 |
3.4.1. Seminţele altor plante de cultură, cu excepţia altor cereale şi seminţe de buruieni, % max., din care: | |||
3.4.1.1. Seminţe toxice, % max. | 0,1 | 0,1 | 0,1 |
3.4.2. Boabe alterate, inclusiv atacate de Fusarium, % max., din care: | 0,5 | 1,0 | 1,0 |
3.4.2.1. Boabe arse-încinse, % max. | 0 | 0,05 | 0,05 |
3.4.2.2. Boabe atacate de Fusarium, % max. | 0,3 | 0,5 | 1,0 |
3.4.3. Corpuri străine, % max. | 1,0 | 2,0 | 2,0 |
3.4.4. Cornul secarei, % max. | 0,05 | 0,05 | 0,05 |
3.4.5. Boabe cu mălură, % max. | 0 | 0,1 | 0,1 |
4. Conţinut de gluten umed, % min. | 22,0 | 22,0 | 22,0 |
5. Indice de deformare, mm max. | 15 | 15 | 15 |
*) Nu se normează. | |||
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 | Grad 3 |
1. Caracteristici organoleptice şi sanitare | Specifice produsului sănătos | ||
2. Masa hectolitrică, kg/hl min. | 80,0 | 77,0 | 75,0 |
3. Impurităţi, % max., din care: | |||
- boabe sparte, % max. | 3,01) | 5,01) | 7,01) |
- boabe şiştave, % max. | 2,01) | 3,01) | 5,01) |
- boabe alterate (mucegăite şi arse sau încinse), % max. | 0,51) | 0,71) | 1,01) |
- boabe atacate de insecte, % max. | 1,01) | 1,51) | 2,01) |
- boabe încolţite, % max. | 0,5 | 1,0 | 1,0 |
- boabe pătate, % max. | 2,0 | 3,0 | 5,8 |
- boabe atacate de Fusarium, % max. | 1,0 | 1,0 | 1,0 |
- alte cereale, % max. | 1,01) | 2,01) | 3,01) |
- corpuri străine, % max., din care: | 1,0 | 1,5 | 2,0 |
-- anorganice, % max. | 0,5 | 1,0 | 1,5 |
- seminţe dăunătoare şi/sau toxice, cu mălură şi Cornul secarei, % max., din care: | 0,5 | 0,5 | 0,5 |
-- Cornul secarei, % max. | 0,05 | 0,05 | 0,05 |
4. Boabe parţial sticloase, % max. | 30,0 | 40,0 | 50,0 |
1) Conţinutul maxim de boabe sparte, şiştave, alterate, atacate de insecte şi alte cereale nu trebuie să depăşească 5% din total pentru gradul 1; 10% din total pentru gradul 2; 15 % din total pentru gradul 3. | |||
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 |
1. Caracteristici organoleptice şi sanitare | Specifice produsului sănătos | |
2. Masa hectolitrică, kg/hl min. | 72 | 70 |
3. Impurităţi, % max., din care: | 10,0 | 12,0 |
3.1. Boabe sparte, % max. | 3,0 | 5,0 |
3.2. Boabe cu defecte, % max., din care: | 3,0 | 5,0 |
3.2.1. Boabe şiştave, % max. | ||
3.2.2. Alte cereale, % max. | 3,0 | 5,0 |
3.2.3. Atacate de dăunători, % max. | ||
3.2.4. Boabe cu tegumentul de culoare modificată (arse), % max. | 1,0 | 1,5 |
3.3. Boabe încolţite, % max. | 2,0 | 4,0 |
3.4. Impurităţi diverse, % max., din care: | 2,0 | 3,0 |
3.4.1. Seminţele altor plante de cultură, cu excepţia altor cereale şi seminţe de buruieni, % max., din care: | ||
3.4.1.1. Seminţe toxice, % max. | 0,1 | 0,1 |
3.4.2. Boabe alterate, inclusiv arse-încinse şi atacate de Fusarium, % max. | 1,0 | 2,0 |
3.4.3. Corpuri străine, % max. | ||
3.4.4. Cornul secarei, % max. | 0,05 | 0,05 |
3.4.5. Boabe cu mălură, % max. | 0,1 | 0,1 |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 | Grad 3 |
1. Caracteristici organoleptice | Specifice produsului sănătos | ||
2. Masa hectolitrică, kg/hl min. | 67,0 | 65,0 | 63 |
3. Corpuri străine, % max. | 3,0 | 4,0 | 4 |
4. Boabe mai mari de 2,5 mm, % min. | 85,0 | 75,0 | 70 |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 |
1. Caracteristici organoleptice şi sanitare | Specifice produsului sănătos | |
2. Masa hectolitrică, kg/hl min. | 62,0 | 60,0 |
3. Impurităţi, % max., din care: | 10,0 | 12,0 |
3.1. Boabe sparte, % max. | 3,0 | 5,0 |
3.2. Boabe cu defecte, % max., din care: | 8,0 | 12,0 |
3.2.1. Boabe şiştave, % max. | ||
3.2.2. Alte cereale, % max. | 3,0 | 5,0 |
3.2.3. Atacate de dăunători, % max. | ||
3.2.4. Boabe cu tegumentul de culoare modificată (arse), % max. | 1,5 | 3,0 |
3.3. Boabe încolţite, % max. | 3,0 | 6,0 |
3.4. Impurităţi diverse, % max., din care: | 2,0 | 3,0 |
3.4.1. Seminţele altor plante de cultură, cu excepţia altor cereale şi seminţe de buruieni, % max., din care: | ||
3.4.1.1. Seminţe toxice, % max. | 0,1 | 0,1 |
3.4.2. Boabe alterate, inclusiv arse-încinse şi atacate de Fusarium, % max., din care: | 1,0 | 2,0 |
3.4.3. Corpuri străine, % max. | ||
3.4.4. Cornul secarei, % max. | 0,05 | 0,05 |
3.4.5. Boabe cu mălură, % max. | 0,1 | 0,1 |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 |
1. Caracteristici organoleptice | Specifice produsului sănătos | |
2. Masa hectolitrică, kg/hl min. | 45,0 | 42,0 |
3. Corpuri străine, % max., din care: | 5,0 | 7,0 |
a) Corpuri negre, % max., din care: | 3,0 | 3,0 |
neghină, % max. | 0,5 | 0,5 |
alte corpuri vătămătoare, % max. | 0,2 | 0,2 |
b) Corpuri albe, % max. | Rest până la 5,0% | Rest până la 7,0% |
4. Boabe sănătoase de grâu, secară, orz, porumb şi mazăre, % max. | 5,0 | 7,0 |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 |
1. Caracteristici organoleptice şi sanitare | Specifice produsului sănătos | |
2. Impurităţi, % max., din care: | 10,0 | 12,0 |
2.1. Boabe sparte, % max. | 3,0 | 5,0 |
2.2. Boabe cu defecte, % max., din care: | 3,0 | 5,0 |
2.2.1. Alte cereale, % max. | ||
2.2.2. Atacate de dăunători, % max. | ||
2.2.3. Boabe cu tegument şi/sau embrion de culoare modificată (arse), % max. | 2,0 | 3,0 |
2.3. Boabe încolţite, % max. | 3,0 | 6,0 |
2.4. Impurităţi diverse, % max., din care: | 2,0 | 3,0 |
2.4.1. Seminţele altor plante de cultură, cu excepţia altor cereale şi seminţe de buruieni, % max., din care: | ||
2.4.1.1. Seminţe toxice, % max. | 0,1 | 0,1 |
2.4.2. Boabe alterate, % max. | 0,5 | 1,0 |
2.4.3. Corpuri străine, % max. | ||
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 |
1. Caracteristici organoleptice | Specifice produsului sănătos | |
2. Corpuri străine, % max., din care: | 6,0 | 8,0 |
- seminţe de alte plante oleaginoase cultivate sau spontane, % max. | 4,0 | 6,0 |
3. Seminţe cu defecte (mucegăite şi strivite), % max. | 10,0 | 15,0 |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 |
1. Caracteristici organoleptice | Specifice produsului sănătos | |
2. Boabe de aceeaşi culoare, % min. | 97,0 | 90,0 |
3. Boabe caracteristice soiului, % min. | 90,0 | 85,0 |
3. Corpuri străine, % max., din care: | 3,0 | 5,0 |
minerale, % max | 0,5 | 1,0 |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 | |
1. Caracteristici organoleptice*) | Specifice produsului sănătos | ||
2. Cotiledoane întregi şi fragmente mai mari de jumătate de cotiledon; % max. | 5,0 | ** | |
3. Boabe atacate de gărgăriţe; % max. | 6,0 | 12,0 | |
4. Corpuri străine totale, % max., incluzând: | 4,0 | 5,0 | |
minerale, % max. | 0,2 | 0,5 | |
mazăre sălbatică, % max. | 2,0 | 4,0 | |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 |
1. Caracteristici organoleptice*) | Specifice produsului sănătos | |
2. Cotiledoane întregi şi fragmente mai mari de jumătate de cotiledon; % max. | 5,0 | ** |
3. Boabe atacate de gărgăriţe; % max. | 6,0 | 12,0 |
4. Corpuri străine totale, % max., incluzând: | 4,0 | 5,0 |
minerale, % max. | 0,2 | 0,5 |
mazăre sălbatică, % max. | 2,0 | 4,0 |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 |
1. Caracteristici organoleptice şi sanitare | Specifice produsului sănătos | |
2. Impurităţi, % max., din care: | 2,0 | 6,0 |
Pietre şi părţi metalice care nu trec prin sita de 1 mm, % max. | 0,2 | 0,2 |
3. Seminţe cu defecte, % max., din care: | 5,0 | 10,0 |
Seminţe râncede, % max. | 1,0 | 2,0 |
Seminţe mucegăite, putrezite, carbonizate, % max. | 0,5 | 1,0 |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 |
1. Caracteristici organoleptice şi sanitare | Specifice produsului sănătos | |
2. Impurităţi, % max., din care: | 3,0 | 5,0 |
Corpuri inerte minerale care rămân pe sita cu ochiuri rotunde cu diametrul de 1 mm, % max. | 0,5 | 1,0 |
3. Seminţe cu defecte, % max., din care: | 5,0 | 10,0 |
Seminţe mucegăite, alterate parţial sau total, % max. | 0,5 | 1,0 |
Seminţe de soia arse - încinse, % max. | 1,0 | 2,0 |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 |
1. Caracteristici organoleptice şi sanitare | Specifice produsului sănătos | |
2. Impurităţi, % max. | 2,0 | 4,0 |
3. Seminţe cu defecte, % max. | 2,0 | 5,0 |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 |
1. Caracteristici organoleptice şi sanitare | Specifice produsului sănătos | |
2. Impurităţi totale, % max., din care: | 2,0 | 6,0 |
Pietre şi părţi metalice care nu trec prin sita de 1 mm, % max. | 0,2 | 0,2 |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 |
1. Caracteristici organoleptice | Specifice produsului sănătos | |
2. Corpuri străine, % max. | 2,0 | 6,0 |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 |
1. Caracteristici organoleptice şi sanitare | Specifice produsului sănătos | |
2. Corpuri străine, % max. | 1,0 | 2,0 |
3. Boabe cu defecte, % max | 4,0 | 6,0 |
4. Boabe galben - brune, % max. | - | 5,0 |
5. Boabe roşii, % max. | 2,0 | 8,0 |