Capitolul 3 - TEHNICI ŞI PLAN DE GRADARE PENTRU GRÂU DURUM, ILUSTRAŢII - Manual din 2012 de gradare pentru seminţe de consum - 2012
M.Of. 471 bis
Ieşit din vigoareFactori de gradare | Grad 1 | Grad 2 | Grad 3 |
1. Caracteristici organoleptice şi sanitare | Specifice produsului sănătos | ||
2. Masa hectolitrică, kg/hl min. | 80,0 | 77,0 | 75,0 |
3. Impurităţi, % max., din care: | |||
- boabe sparte, % max. | 3,01) | 5,01) | 7,01) |
- boabe şiştave, % max. | 2,01) | 3,01) | 5,01) |
- boabe alterate (mucegăite şi arse sau încinse), % max. | 0,51) | 0,71) | 1,01) |
- boabe atacate de insecte, % max. | 1,01) | 1,51) | 2,01) |
- boabe încolţite, % max. | 0,5 | 1,0 | 1,0 |
- boabe pătate, % max. | 2,0 | 3,0 | 5,8 |
- boabe atacate de Fusarium, % max. | 1,0 | 1,0 | 1,0 |
- alte cereale, % max. | 1,01) | 2,01) | 3,01) |
- corpuri străine, % max., din care: | 1,0 | 1,5 | 2,0 |
-- anorganice, % max. | 0,5 | 1,0 | 1,5 |
- seminţe dăunătoare şi/sau toxice, cu mălură şi Cornul secarei, % max., din care: | 0,5 | 0,5 | 0,5 |
-- Cornul secarei, % max. | 0,05 | 0,05 | 0,05 |
4. Boabe parţial sticloase, % max. | 30,0 | 40,0 | 50,0 |
1) Conţinutul maxim de boabe sparte, şiştave, alterate, atacate de insecte şi alte cereale nu trebuie să depăşească 5% din total pentru gradul 1; 10% din total pentru gradul 2; 15 % din total pentru gradul 3. | |||