Capitolul 7 - TEHNICI ŞI PLAN DE GRADARE PENTRU PORUMB, ILUSTRAŢII - Manual din 2012 de gradare pentru seminţe de consum - 2012
M.Of. 471 bis
Ieşit din vigoare Versiune de la: 11 Iulie 2012
CAPITOLUL 7:TEHNICI ŞI PLAN DE GRADARE PENTRU PORUMB, ILUSTRAŢII
7.1.Clasificare porumb
Există o singură clasă de hibrizi de porumb.
7.2.Grade pentru porumb
Cerinţele de gradare pentru porumb sunt redate în tabelul 7.1., Planul de gradare pentru porumb.
Factori de gradare
Gradele sunt alocate în conformitate cu planul de gradare pentru porumb prezentat în tabelul 7.1.
Factorii de gradare sunt:
1.Caracteristici organoleptice şi sanitare
2.Impurităţi
7.2.1.Caracteristici organoleptice şi sanitare
Se determină conform SR 5447 Porumb (Zea mays, L.). Specificaţii şi STAS 6253-80
Seminţe pentru consum. Determinarea caracteristicilor organoleptice.
Înregistrare: Loturile de porumb cu caracteristici organoleptice modificate, vor fi considerate "Fără grad" şi se va consemna explicaţia la rubrica "Menţiuni" a Formularului de gradare.
7.2.2.Impurităţi
Se determină conform SR 5447 Porumb (Zea mays, L.). Specificaţii.
Înregistrare: Se înscriu procentele categoriilor de corpuri străine în Formularul de gradare.
7.3.Alocare grade
După realizarea analizelor de laborator se compară rezultatele obţinute cu valorile limită din planurile de gradare pentru fiecare factor de gradare, apoi gradul se defineşte astfel:
1.Cuvântul "Porumb"
2.Abrevierea "Ro"
3.Abrevierea "Nr." şi numărul gradului sau expresia "Fără grad"
4.Gradul special, dacă este cazul.
Exemplu: Porumb Ro Nr. 1.
Grade speciale
Porumb infestat - lotul de porumb în care se constată existenţa insectelor vii (ouă, larve, adulţi)
Exemplu: Porumb Ro Nr. 2, infestat.
Porumb cu umiditate mare - lotul de porumb în care se constată depăşirea umidităţii faţă de standardul în vigoare.
Exemplu: Porumb Ro Nr. 2, umiditate mare
7.4.Determinări suplimentare
Laboratorul silozului sau un laborator neutru pot efectua la cerere următoarea determinare:
- Indice de plutire
Mod de lucru
Metoda se bazează pe diferenţa de densitate care există între stratul cornos şi cel făinos al endospermului. Determinarea se face cu o soluţie de azotat de sodiu cu densitatea p20 = 1,250 g/cm3. Această soluţie se prepară prin dizolvarea cantităţii de 470,5 g azotat de sodiu într-un litru de apă distilată. Se verifică apoi densitatea soluţiei cu un areometru cu gradaţia corespunzătoare.
La nevoie se mai adaugă acestei soluţii, după caz, fie puţin azotat de sodiu, fie puţină apă distilată până la realizarea densităţii indicate.
Din boabele întregi şi sănătoase rămase după îndepărtarea impurităţilor totale se numără 100 boabe întregi, fără defecte, care se introduc în soluţia preparată ca mai sus. Se amestecă boabele timp de o jumătate de minut, apoi cu o linguriţă de sită metalică se scot boabele care plutesc şi separat cele căzute la fund; boabele se zvântă prin tamponare cu hârtie sugativă sau pânză de bumbac uscată. Se cântăresc separat cele două grupe.
Indice de plutire = m1/(m1+m2)
în care:
m1 masa boabelor care plutesc, în g
m2 masa boabelor care au căzut la fund, în g.
Determinarea se efectuează în trei repetiţii, pe trei probe, luându-se ca rezultat final media lor, dacă diferenţa între rezultatele parţiale nu depăşeşte 10%. În caz contrar determinarea se repetă.
Această determinare se efectuează la cerere şi nu influenţează gradul alocat lotului respectiv de produs.
Tabel 7.1. Planul de gradare pentru porumb
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 |
1. Caracteristici organoleptice şi sanitare | Specifice produsului sănătos | |
2. Impurităţi, % max., din care: | 10,0 | 12,0 |
2.1. Boabe sparte, % max. | 3,0 | 5,0 |
2.2. Boabe cu defecte, % max., din care: | 3,0 | 5,0 |
2.2.1. Alte cereale, % max. | ||
2.2.2. Atacate de dăunători, % max. | ||
2.2.3. Boabe cu tegument şi/sau embrion de culoare modificată (arse), % max. | 2,0 | 3,0 |
2.3. Boabe încolţite, % max. | 3,0 | 6,0 |
2.4. Impurităţi diverse, % max., din care: | 2,0 | 3,0 |
2.4.1. Seminţele altor plante de cultură, cu excepţia altor cereale şi seminţe de buruieni, % max., din care: | ||
2.4.1.1. Seminţe toxice, % max. | 0,1 | 0,1 |
2.4.2. Boabe alterate, % max. | 0,5 | 1,0 |
2.4.3. Corpuri străine, % max. | ||
Note: Categoriile de factori de gradare au fost stabilite conform SR 5447 Porumb (Zeu mays, L.). Specificaţii
7.5.Ilustraţii