Capitolul 5 - TEHNICI DE GRADARE PENTRU ORZ, CLASIFICARE, PLANURI DE GRADARE, ILUSTRAŢII - Manual din 2012 de gradare pentru seminţe de consum - 2012
M.Of. 471 bis
Ieşit din vigoareFactori de gradare | Grad 1 | Grad 2 | Grad 3 |
1. Caracteristici organoleptice | Specifice produsului sănătos | ||
2. Masa hectolitrică, kg/hl min. | 67,0 | 65,0 | 63 |
3. Corpuri străine, % max. | 3,0 | 4,0 | 4 |
4. Boabe mai mari de 2,5 mm, % min. | 85,0 | 75,0 | 70 |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 |
1. Caracteristici organoleptice şi sanitare | Specifice produsului sănătos | |
2. Masa hectolitrică, kg/hl min. | 62,0 | 60,0 |
3. Impurităţi, % max., din care: | 10,0 | 12,0 |
3.1. Boabe sparte, % max. | 3,0 | 5,0 |
3.2. Boabe cu defecte, % max., din care: | 8,0 | 12,0 |
3.2.1. Boabe şiştave, % max. | ||
3.2.2. Alte cereale, % max. | 3,0 | 5,0 |
3.2.3. Atacate de dăunători, % max. | ||
3.2.4. Boabe cu tegumentul de culoare modificată (arse), % max. | 1,5 | 3,0 |
3.3. Boabe încolţite, % max. | 3,0 | 6,0 |
3.4. Impurităţi diverse, % max., din care: | 2,0 | 3,0 |
3.4.1. Seminţele altor plante de cultură, cu excepţia altor cereale şi seminţe de buruieni, % max., din care: | ||
3.4.1.1. Seminţe toxice, % max. | 0,1 | 0,1 |
3.4.2. Boabe alterate, inclusiv arse-încinse şi atacate de Fusarium, % max., din care: | 1,0 | 2,0 |
3.4.3. Corpuri străine, % max. | ||
3.4.4. Cornul secarei, % max. | 0,05 | 0,05 |
3.4.5. Boabe cu mălură, % max. | 0,1 | 0,1 |