Capitolul 2 - TEHNICI ŞI PLAN DE GRADARE PENTRU GRÂU, ILUSTRAŢII - Manual din 2012 de gradare pentru seminţe de consum - 2012
M.Of. 471 bis
Ieşit din vigoareDimensiuni ochiuri sită | Cantitate de şrot care trece prin sită |
710 | 100 |
500 | De la 95 la 100 |
De la 210 la 200 | 80 sau mai puţin |
Factori de gradare | Grad 1 | Grad 2 | Grad 3 |
1. Caracteristici organoleptice şi sanitare | Specifice produsului sănătos | ||
2. Masa hectolitrică, kg/hl min. | 77,0 | 75,0 | 72,0 |
3. Impurităţi, % max., compuse din: | 6,0 | 10,0 | 12,0 |
3.1. Boabe sparte, % max. | 3,0 | 3,0 | 5,0 |
3.2. Boabe cu defecte, % max., din care: | 3,0 | 5,0 | 7,0 |
3.2.1. Boabe şiştave, % max. | 3,0 | 5,0 | *) |
3.2.2. Alte cereale, % max. | 1,0 | 2,0 | 3,0 |
3.2.3. Atacate de dăunători, % max. | 1,0 | 2,0 | *) |
3.2.4. Boabe cu tegumentul de culoare modificată (arse), % max. | 0,5 | 0,5 | *) |
3.3. Boabe încolţite, % max. | 0,5 | 1,0 | 2,0 |
3.4. Impurităţi diverse, % max., din care: | 2,0 | 3,0 | 3,0 |
3.4.1. Seminţele altor plante de cultură, cu excepţia altor cereale şi seminţe de buruieni, % max., din care: | |||
3.4.1.1. Seminţe toxice, % max. | 0,1 | 0,1 | 0,1 |
3.4.2. Boabe alterate, inclusiv atacate de Fusarium, % max., din care: | 0,5 | 1,0 | 1,0 |
3.4.2.1. Boabe arse-încinse, % max. | 0 | 0,05 | 0,05 |
3.4.2.2. Boabe atacate de Fusarium, % max. | 0,3 | 0,5 | 1,0 |
3.4.3. Corpuri străine, % max. | 1,0 | 2,0 | 2,0 |
3.4.4. Cornul secarei, % max. | 0,05 | 0,05 | 0,05 |
3.4.5. Boabe cu mălură, % max. | 0 | 0,1 | 0,1 |
4. Conţinut de gluten umed, % min. | 22,0 | 22,0 | 22,0 |
5. Indice de deformare, mm max. | 15 | 15 | 15 |
*) Nu se normează. | |||