Capitolul 4 - TEHNICI ŞI PLAN DE GRADARE PENTRU SECARĂ, ILUSTRAŢII - Manual din 2012 de gradare pentru seminţe de consum - 2012

M.Of. 471 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 11 Iulie 2012
CAPITOLUL 4:TEHNICI ŞI PLAN DE GRADARE PENTRU SECARĂ, ILUSTRAŢII
4.1.Clasificare secară
Există o singură clasă de soiuri de secară.
4.2.Grade pentru secară
Cerinţele de gradare pentru secară sunt redate în tabelul 4.1., Planul de gradare pentru secară.
Factori de gradare
Gradele sunt acordate în conformitate cu planul de gradare pentru secară prezentat în tabelul 4.1.
Factorii de gradare sunt:
1.Caracteristici organoleptice şi sanitare
2.Masa hectolitrică
3.Impurităţi
4.2.1.Caracteristici organoleptice
Se determină folosind ca document de referinţă SR 984 Secară (Secale cereale L.).
Specificaţii şi STAS 6253-80 Seminţe pentru consum. Determinarea caracteristicilor organoleptice.
Înregistrare: Loturile de secară cu caracteristici organoleptice modificate, vor fi considerate "Fără grad" şi se va consemna explicaţia la rubrica "Menţiuni" a Formularului de gradare.
4.2.2.Masa hectolitrică
Se determină folosind ca document de referinţă SR ISO 7971-3 Cereale. Determinarea densităţii în vrac, denumită "masă per hectolitrică". Partea 3: Metoda practică.
Înregistrare: Rezultatele se trec în Formularul de gradare.
4.2.3.Impurităţi
Se determină folosind ca document de referinţă SR EN 15587 Cereale şi produse cerealiere. Determinarea conţinutului de impurităţi în grâu (Triticum aestivum L.), grâu durum (Triticum durum Desf.), secară (Secale cereale L.) şi orz furajer (Hordeum vulgare L.).
Înregistrare: Procentele de subcategorii de impurităţi se consemnează în Formularul de gradare.
4.3.Alocare grade
După realizarea analizelor de laborator se compară rezultatele obţinute cu valorile limită din planurile de gradare pentru fiecare factor de gradare, apoi gradul se defineşte astfel:
1.Cuvântul "Secară"
2.Abrevierea "Ro"
3.Abrevierea "Nr." şi numărul gradului sau expresia "Fără grad"
4.Gradul special, dacă este cazul.
Exemplu: Secară Ro Nr. 1.
Grade speciale
Secară infestată - lotul de secară în care se constată existenţa insectelor vii (ouă, larve, adulţi).
Exemplu: Secară Ro Nr. 2, infestată.
Secară cu umiditate mare - lotul de secară în care se constată depăşirea umidităţii faţă de standardul în vigoare.
Exemplu: Secară Ro Nr. 1, umiditate mare
4.4.Determinări suplimentare
Pentru stabilirea calităţii secarei în vederea destinaţiei sale finale, se va determina următorul indice de calitate, fie de către laboratorul silozului, fie de un laborator neutru:
- Indice de cădere (Falling number) - folosind ca document de referinţă SR ISO 3093;
Această determinare se va efectua la cerere şi nu va afecta gradul alocat lotului respectiv.
Tabel 4.1. Planul de gradare pentru secară

Factori de gradare

Grad 1

Grad 2

1. Caracteristici organoleptice şi sanitare

Specifice produsului sănătos

2. Masa hectolitrică, kg/hl min.

72

70

3. Impurităţi, % max., din care:

10,0

12,0

3.1. Boabe sparte, % max.

3,0

5,0

3.2. Boabe cu defecte, % max., din care:

3,0

5,0

3.2.1. Boabe şiştave, % max.

  

3.2.2. Alte cereale, % max.

3,0

5,0

3.2.3. Atacate de dăunători, % max.

  

3.2.4. Boabe cu tegumentul de culoare modificată (arse), % max.

1,0

1,5

3.3. Boabe încolţite, % max.

2,0

4,0

3.4. Impurităţi diverse, % max., din care:

2,0

3,0

3.4.1. Seminţele altor plante de cultură, cu excepţia altor cereale şi seminţe de buruieni, % max., din care:

  

3.4.1.1. Seminţe toxice, % max.

0,1

0,1

3.4.2. Boabe alterate, inclusiv arse-încinse şi atacate de Fusarium, % max.

1,0

2,0

3.4.3. Corpuri străine, % max.

  

3.4.4. Cornul secarei, % max.

0,05

0,05

3.4.5. Boabe cu mălură, % max.

0,1

0,1

Notă: Categoriile de factori de gradare au fost stabilite conform SR 984 Secară (Secale cereale L.). Specificaţii.
4.5.Ilustraţii