Capitolul i - DOMENIU DE APLICARE, DEFINIŢII ŞI CATEGORII DE BĂUTURI SPIRTOASE - Regulamentul 787/17-apr-2019 privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare, protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic şi a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008

Acte UE

Jurnalul Oficial 130L

În vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2024
CAPITOLUL I:DOMENIU DE APLICARE, DEFINIŢII ŞI CATEGORII DE BĂUTURI SPIRTOASE
Art. 1: Obiect şi domeniu de aplicare
(1)Prezentul regulament stabileşte norme privind:
- definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, precum şi norme privind protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase;
- alcoolul etilic şi distilatele utilizate la producerea băuturilor alcoolice; şi
- utilizarea denumirilor legale ale băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare decât băuturile spirtoase.
(2)Prezentul regulament se aplică produselor menţionate la alineatul (1) introduse pe piaţa Uniunii, indiferent dacă sunt produse în Uniune sau în ţări terţe, precum şi celor produse în Uniune pentru export.
(3)În ceea ce priveşte protecţia indicaţiilor geografice, capitolul III din prezentul regulament se aplică şi bunurilor care intră pe teritoriul vamal al Uniunii fără însă ca acestea să fie puse în liberă circulaţie pe acest teritoriu.
Art. 2: Definiţie şi cerinţe pentru băuturile spirtoase
În sensul prezentului regulament, o băutură spirtoasă înseamnă o băutură alcoolică ce respectă următoarele cerinţe:
a)este destinată consumului uman;
b)are calităţi organoleptice specifice;
c)are o concentraţie alcoolică minimă în volume de 15 %, mai puţin în cazul băuturilor spirtoase care respectă cerinţele de la categoria 39 din anexa I;
d)a fost produsă fie:
(i)în mod direct, prin utilizarea oricăreia dintre următoarele metode, individual sau în combinaţie:
- distilarea, cu sau fără adaos de arome sau de produse alimentare aromatizante, a unor produse fermentate;
- macerarea sau o prelucrare similară a materialelor vegetale în alcool etilic de origine agricolă, în distilate de origine agricolă sau în băuturi spirtoase, ori o combinaţie a acestora;
- adăugarea la alcoolul etilic de origine agricolă, la distilatele de origine agricolă sau la băuturile spirtoase a oricăruia dintre următoarele elemente, individual sau în combinaţie:
- arome utilizate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1334/2008;
- coloranţi utilizaţi în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1333/2008;
- alte ingrediente autorizate, utilizate în conformitate cu Regulamentele (CE) nr. 1333/2008 şi (CE) nr. 1334/2008;
- îndulcitori;
- alte produse agricole;
- produse alimentare; fie
(ii)prin adăugarea oricăruia dintre următoarele elemente, individual sau în combinaţie:
- alte băuturi spirtoase;
- alcool etilic de origine agricolă;
- distilate de origine agricolă;
- alte produse alimentare;
e)nu intră sub incidenţa codurilor NC 2203, 2204, 2205, 2206 şi 2207;
f)dacă la producerea sa a fost adăugată apă, care poate fi distilată, demineralizată, tratată sau dedurizată:
(i)calitatea apei respective este conformă cu Directiva 98/83/CE a Consiliului (15) şi cu Directiva 2009/54/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (16); şi
(15)Directiva 98/83/CE a Consiliului din 3 noiembrie 1998 privind calitatea apei destinate consumului uman (JO L 330, 5.12.1998, p. 32).
(16)Directiva 2009/54/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 iunie 2009 privind exploatarea şi comercializarea apelor minerale naturale (JO L 164, 26.6.2009, p. 45).
(ii)concentraţia alcoolică a băuturii spirtoase, după adăugarea apei, este în continuare conformă cu concentraţia alcoolică minimă în volume prevăzută la litera (c) de la prezentul articol sau la categoria relevantă de băuturi spirtoase descrisă în anexa I.
Art. 3: Definiţii
În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiţii:
1."denumire legală" înseamnă denumirea sub care este introdusă pe piaţă o băutură spirtoasă, în sensul articolului 2 alineatul (2) litera (n) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011;
2."termen compus" înseamnă, în legătură cu descrierea, prezentarea şi etichetarea unei băuturi alcoolice, combinaţia fie a unei denumiri legale prevăzute la categoriile de băuturi spirtoase descrise în anexa I, fie a indicaţiei geografice pentru o băutură spirtoasă, din care provine întreaga cantitate de alcool a produsului finit, cu unul sau mai multe dintre următoarele elemente:
a)denumirea unuia sau a mai multor produse alimentare, altele decât o băutură alcoolică şi altele decât produsele alimentare utilizate pentru producerea respectivei băuturi spirtoase în conformitate cu anexa I, sau adjective derivate din denumirile respective;
b)termenul "lichior" sau "cremă";
3.«aluzie» înseamnă trimiterea directă sau indirectă la una sau mai multe denumiri legale prevăzute la categoriile de băuturi spirtoase descrise în anexa I sau la una sau mai multe indicaţii geografice pentru băuturi spirtoase, alta decât o trimitere dintr-un termen compus sau dintr-o listă de ingrediente menţionată la articolul 13 alineatele (2)-(4), în cadrul descrierii, prezentării şi etichetării aferente:
a)unui produs alimentar, altul decât o băutură spirtoasă,
b)unei băuturi spirtoase care respectă cerinţele de la categoriile 33-40 din anexa I; sau
c)unei băuturi spirtoase care îndeplineşte condiţiile prevăzute la articolul 12 alineatul (3a);

4."indicaţie geografică" înseamnă o indicaţie care identifică o băutură spirtoasă ca avându-şi originea pe teritoriul unei ţări sau într-o regiune ori într-o localitate de pe teritoriul respectiv, dacă o anumită calitate, reputaţia sau altă caracteristică a băuturii spirtoase respective poate fi atribuită în principal originii sale geografice;
5."caiet de sarcini" înseamnă un dosar anexat cererii de protecţie a unei indicaţii geografice, care conţine specificaţiile pe care trebuie să le respecte băutura spirtoasă în cauză şi care în Regulamentul (CE) nr. 110/2008 a fost denumit "dosar tehnic";
6.[textul din Art. 3, punctul 6. din capitolul I a fost abrogat la 13-mai-2024 de Art. 85, punctul 1. din titlul IV din Regulamentul 1143/11-apr-2024]
7.[textul din Art. 3, punctul 7. din capitolul I a fost abrogat la 13-mai-2024 de Art. 85, punctul 1. din titlul IV din Regulamentul 1143/11-apr-2024]
8."câmp vizual" înseamnă câmpul vizual în sensul definiţiei de la articolul 2 alineatul (2) litera (k) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011;
9."a amesteca" înseamnă a combina o băutură spirtoasă care aparţine fie unei categorii descrise în anexa I, fie unei indicaţii geografice cu unul sau mai multe dintre următoarele elemente:
a)alte băuturi spirtoase care nu aparţin aceleiaşi categorii de băuturi spirtoase descrise în anexa I;
b)distilate de origine agricolă;
c)alcool etilic de origine agricolă;
10."amestec" înseamnă o băutură spirtoasă care a făcut obiectul procedeului de amestecare;
11."a cupaja" înseamnă a combina două sau mai multe băuturi spirtoase din aceeaşi categorie, între care există numai diferenţe minore de compoziţie, datorate unuia sau mai multora dintre următorii factori:
a)metoda de producţie;
b)aparatele de distilare folosite;
c)durata de maturare sau de învechire;
d)aria geografică de producţie;
băutura spirtoasă produsă în acest fel aparţine aceleiaşi categorii de băuturi spirtoase ca şi băuturile spirtoase iniţiale, înainte de cupajare;
12."cupaj" înseamnă o băutură spirtoasă care a făcut obiectul procedeului de cupajare.
Art. 4: Definiţii şi cerinţe tehnice
În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiţii şi cerinţe tehnice:
1."descriere" înseamnă termenii utilizaţi în etichetarea, în prezentarea şi pe ambalajul unei băuturi spirtoase, în documentele de însoţire a transportului unei băuturi spirtoase, în documentele comerciale, în special în facturi şi în documente de livrare, precum şi în materialele publicitare aferente unei băuturi spirtoase;
2."prezentare" înseamnă termenii utilizaţi în etichetarea şi pe ambalajul unui produs, precum şi în materialele publicitare şi de promovare a vânzărilor unui produs, în imagini sau în alte asemenea elemente, precum şi pe recipient, inclusiv pe sticlă sau pe dispozitivul de închidere;
3."etichetare" înseamnă orice cuvânt, detaliu particular, marcă, imagine sau simbol care se referă la un produs şi care figurează pe orice ambalaj, document, anunţ, etichetă, inel sau manşetă ce însoţeşte sau menţionează produsul respectiv;
4."etichetă" înseamnă orice marcaj, marcă, semn, imagine sau altă descriere scrisă, imprimată, ştanţată, marcată, gravată sau tipărită pe un produs alimentar sau ataşată ambalajului sau recipientului unui astfel de produs;
5."ambalaj" înseamnă învelişurile protectoare, cutiile de carton, lăzile, recipientele şi sticlele utilizate la transportul sau comercializarea băuturilor spirtoase;
6."distilare" înseamnă un procedeu de separare termică care implică una sau mai multe etape de separare destinate să obţină anumite proprietăţi organoleptice sau o concentraţie alcoolică mai mare sau ambele, indiferent dacă aceste etape se desfăşoară în condiţiile unei presiuni normale sau în vid, datorită dispozitivului de distilare utilizat; procedeul poate lua forma unei distilări unice sau multiple sau a redistilării;
7."distilat de origine agricolă" înseamnă un lichid alcoolic rezultat prin distilarea, după fermentarea alcoolică, a produselor agricole enumerate în anexa I la tratat, care nu prezintă caracteristicile alcoolului etilic şi care păstrează aroma şi gustul materiilor prime utilizate;
8."a îndulci" înseamnă a utiliza unul sau mai mulţi îndulcitori la producerea băuturilor spirtoase;
9."îndulcitori" înseamnă:
a)zahăr semi-alb, zahăr alb, zahăr extra-alb, dextroză, fructoză, sirop de glucoză, soluţie de zahăr, soluţie de zahăr invertit şi sirop de zahăr invertit, astfel cum sunt definite în partea A din anexa la Directiva 2001/111/CE a Consiliului (17);
(17)Directiva 2001/111/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind anumite tipuri de zahăr destinate consumului uman (JO L 10, 12.1.2002, p. 53).
b)must de struguri concentrat rectificat, must de struguri concentrat şi must de struguri proaspăt;
c)zahăr caramelizat, care este produsul obţinut în mod exclusiv prin încălzirea controlată a zaharozei, fără adaos de baze, de acizi minerali sau de orice alt aditiv chimic;
d)miere, astfel cum este definită la punctul 1 din anexa I la Directiva 2001/110/CE a Consiliului (18);
(18)Directiva 2001/110/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind mierea (JO L 10, 12.1.2002, p. 47).
e)sirop de roşcovă;
f)orice alt carbohidrat natural care are un efect similar cu cel al produselor menţionate la literele (a)-(e);
10."adaos de alcool" înseamnă adăugarea de alcool etilic de origine agricolă sau de distilate de origine agricolă sau ambele la o băutură spirtoasă; această adăugare nu include utilizarea alcoolului pentru diluarea sau dizolvarea coloranţilor, a aromelor sau a oricăror alte ingrediente autorizate utilizate la producerea băuturilor spirtoase;
11."maturarea" sau "învechirea" înseamnă depozitarea unei băuturi spirtoase în recipiente adecvate pentru o anumită perioadă, cu scopul de a permite băuturii spirtoase respective să facă obiectul unor reacţii naturale care conferă caracteristici specifice băuturii spirtoase în cauză;
12."a aromatiza" înseamnă a adăuga arome sau produse alimentare aromatizante la producerea unei băuturi spirtoase printr-unul sau mai multe dintre următoarele procedee: adăugarea, infuzarea, macerarea, fermentarea alcoolică ori distilarea alcoolului în prezenţa aromelor sau a produselor alimentare aromatizante;
13."arome" înseamnă arome în sensul definiţiei de la articolul 3 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008;
14."substanţă aromatizantă" înseamnă substanţă aromatizantă în sensul definiţiei de la articolul 3 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008;
15."substanţă aromatizantă naturală" înseamnă substanţă aromatizantă naturală în sensul definiţiei de la articolul 3 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008;
16."preparat aromatizant" înseamnă preparat aromatizant în sensul definiţiei de la articolul 3 alineatul (2) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008;
17."altă aromă" înseamnă altă aromă în sensul definiţiei de la articolul 3 alineatul (2) litera (h) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008;
18."produse alimentare aromatizante" înseamnă produse alimentare în sensul definiţiei de la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului (19), care sunt utilizate la producerea băuturilor spirtoase cu scopul principal de a le aromatiza;
(19)Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1).
19."a colora" înseamnă a utiliza unul sau mai mulţi coloranţi la producerea unei băuturi spirtoase;
20."coloranţi" înseamnă coloranţi în sensul definiţiei de la punctul 2 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008;
21."caramel" înseamnă un aditiv alimentar care corespunde numerelor E 150a, E 150b, E 150c sau E 150d şi care se referă la produse de o culoare brună mai mult sau mai puţin intensă destinate colorării, astfel cum se menţionează în partea B din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008; acesta nu corespunde produsului zaharos aromat obţinut prin încălzirea zaharurilor, care este utilizat în scopul aromatizării;
22."alte ingrediente autorizate" înseamnă ingrediente alimentare cu proprietăţi aromatizante autorizate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1334/2008 şi aditivii alimentari, alţii decât coloranţii, autorizaţi în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1333/2008;
23."concentraţia alcoolică în volume" înseamnă raportul dintre volumul de alcool pur al unui produs la 20 °C şi volumul total al produsului respectiv, la aceeaşi temperatură;
24."conţinut de substanţe volatile" înseamnă cantitatea de substanţe volatile, altele decât alcoolul etilic şi metanolul, prezente într-o băutură spirtoasă produsă exclusiv prin distilare.
Art. 5: Definiţie şi cerinţe pentru alcoolul etilic de origine agricolă
În sensul prezentului regulament, alcool etilic de origine agricolă înseamnă un lichid ce respectă următoarele cerinţe:
(a)a fost obţinut prin fermentarea alcoolică, urmată de distilare, doar a produselor agricole enumerate în anexa I la tratat;
(b)nu are niciun alt gust detectabil decât cel al materiilor prime utilizate pentru producerea sa;
(c)concentraţia sa alcoolică minimă în volume este de 96,0 %;
(d)limita sa maximă de reziduuri nu depăşeşte următoarele niveluri:
(i)acetat de etil: 1,3 grame per hectolitru de alcool 100 % vol.;
(ii)acetaldehidă (suma etanalului şi a 1,1-dietoxietanului): 0,5 grame per hectolitru de alcool 100 % vol.;
(iii)alcooli superiori (suma următoarelor: propan-1-ol, butan-1-ol, butan-2-ol, 2- metilpropan-1-ol, 2-metilbutan-1-ol şi 3-metilbutan-1-ol): 0,5 grame per hectolitru de alcool 100 % vol.;
(iv)metanol: 30 de grame per hectolitru de alcool 100 % vol.;
(v)furfural: 0,5 grame per hectolitru de alcool 100 % vol.

Art. 6: Alcoolul etilic şi distilatele utilizate în băuturile alcoolice
(1)Alcoolul etilic şi distilatele folosite la producerea băuturilor spirtoase trebuie să fie exclusiv de origine agricolă, în sensul anexei I la tratat.
(2)La diluarea sau la dizolvarea coloranţilor, a aromelor sau a oricăror alte ingrediente autorizate utilizate la producerea băuturilor alcoolice nu se utilizează alt alcool decât alcoolul etilic de origine agricolă, distilate de origine agricolă sau băuturi spirtoase de la categoriile 1-14 din anexa I. Alcoolul utilizat la diluarea sau dizolvarea coloranţilor, a aromelor sau a oricăror alte ingrediente autorizate se foloseşte doar în cantităţile strict necesare în acest scop.
(3)Băuturile alcoolice nu conţin alcool de origine sintetică sau alt alcool care nu este de origine agricolă, în sensul anexei I la tratat.
Art. 7: Categorii de băuturi spirtoase
(1)Băuturile spirtoase se clasifică în categorii în conformitate cu normele generale stabilite la prezentul articol şi în normele specifice stabilite la anexa I.
(2)Fără a aduce atingere normelor specifice stabilite pentru fiecare dintre categoriile de băuturi spirtoase 1-14 din anexa I, băuturile spirtoase din categoriile respective:
a)sunt produse prin fermentare alcoolică şi prin distilare, obţinute exclusiv din materiile prime prevăzute la categoria corespunzătoare de băuturi spirtoase din anexa I;
b)nu au niciun adaos de alcool, indiferent dacă acesta este sau nu diluat;
c)nu sunt aromatizate;
d)nu sunt colorate cu nicio substanţă cu excepţia caramelului, utilizat exclusiv pentru a ajusta culoarea băuturilor spirtoase respective;
e)nu sunt îndulcite, altfel decât pentru a completa gustul final al produsului; conţinutul maxim de îndulcitori, exprimat ca zahăr invertit, nu depăşeşte limitele prevăzute pentru fiecare categorie în anexa I;
f)nu conţin alte adaosuri în afara părţilor neprocesate, întregi, din materia primă din care a fost obţinut alcoolul, utilizate în principal în scopuri decorative.
(3)Fără a aduce atingere normelor specifice stabilite pentru fiecare dintre categoriile de băuturi spirtoase 15-44 din anexa I, băuturile spirtoase din categoriile respective pot:
a)să fie produse din orice materie primă agricolă menţionată în anexa I la tratat;
b)să aibă adaos de alcool;
c)să conţină substanţe aromatizante, substanţe aromatizante naturale, preparate aromatizante şi produse alimentare aromatizante;
d)să fie colorate;
e)să fie îndulcite.
(4)Fără a aduce atingere normelor specifice stabilite în anexa II, băuturile spirtoase care nu sunt conforme cu normele specifice stabilite pentru fiecare dintre categoriile enumerate în anexa I pot:
a)să fie produse din orice materie primă agricolă menţionată în anexa I la tratat sau din orice produs alimentar sau din ambele;
b)să aibă adaos de alcool;
c)să fie aromatizate;
d)să fie colorate;
e)să fie îndulcite.
Art. 8: Competenţe delegate şi competenţe de executare
(1)Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 46 pentru a modifica prezentul regulament prin modificarea definiţiilor şi cerinţelor tehnice stabilite la articolul 2 litera (f) şi la articolele 4 şi 5.
Actele delegate menţionate la primul paragraf se limitează strict la a răspunde necesităţilor demonstrate care rezultă din evoluţia cerinţelor consumatorilor, din progresele tehnologice sau din necesitatea inovării în materie de produse.
Pentru fiecare definiţie sau cerinţă tehnică menţionată la primul paragraf, Comisia adoptă un act delegat separat.
(2)Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 46 pentru a completa prezentul regulament prin stabilirea, în cazuri excepţionale, acolo unde legislaţia ţării terţe importatoare impune acest lucru, unor derogări de la cerinţele prevăzute la articolul 2 litera (f) şi la articolele 4 şi 5, de la cerinţele pentru categoriile de băuturi spirtoase prevăzute în anexa I şi de la normele specifice privind anumite băuturi spirtoase prevăzute în anexa II.
(3)Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 46 pentru a completa prezentul regulament, precizând ce alte substanţe naturale sau materii prime agricole care au un efect similar cu cel al produselor menţionate la literele (a)-(e) de la articolul 4 alineatul (9) sunt autorizate în întreaga Uniune ca îndulcitori la producerea băuturilor spirtoase.
(4)Comisia poate adopta, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, norme uniforme pentru utilizarea ca îndulcitori, la producerea de băuturi spirtoase, a altor substanţe naturale sau materii prime agricole autorizate prin acte delegate, astfel cum se menţionează la alineatul (3), stabilind, în special, factorii respectivi de conversie ai îndulcitorilor. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 47 alineatul (2).