Art. 4. - Art. 4: Definiţii şi cerinţe tehnice - Regulamentul 787/17-apr-2019 privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare, protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic şi a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008

Acte UE

Jurnalul Oficial 130L

În vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2024
Art. 4: Definiţii şi cerinţe tehnice
În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiţii şi cerinţe tehnice:
1."descriere" înseamnă termenii utilizaţi în etichetarea, în prezentarea şi pe ambalajul unei băuturi spirtoase, în documentele de însoţire a transportului unei băuturi spirtoase, în documentele comerciale, în special în facturi şi în documente de livrare, precum şi în materialele publicitare aferente unei băuturi spirtoase;
2."prezentare" înseamnă termenii utilizaţi în etichetarea şi pe ambalajul unui produs, precum şi în materialele publicitare şi de promovare a vânzărilor unui produs, în imagini sau în alte asemenea elemente, precum şi pe recipient, inclusiv pe sticlă sau pe dispozitivul de închidere;
3."etichetare" înseamnă orice cuvânt, detaliu particular, marcă, imagine sau simbol care se referă la un produs şi care figurează pe orice ambalaj, document, anunţ, etichetă, inel sau manşetă ce însoţeşte sau menţionează produsul respectiv;
4."etichetă" înseamnă orice marcaj, marcă, semn, imagine sau altă descriere scrisă, imprimată, ştanţată, marcată, gravată sau tipărită pe un produs alimentar sau ataşată ambalajului sau recipientului unui astfel de produs;
5."ambalaj" înseamnă învelişurile protectoare, cutiile de carton, lăzile, recipientele şi sticlele utilizate la transportul sau comercializarea băuturilor spirtoase;
6."distilare" înseamnă un procedeu de separare termică care implică una sau mai multe etape de separare destinate să obţină anumite proprietăţi organoleptice sau o concentraţie alcoolică mai mare sau ambele, indiferent dacă aceste etape se desfăşoară în condiţiile unei presiuni normale sau în vid, datorită dispozitivului de distilare utilizat; procedeul poate lua forma unei distilări unice sau multiple sau a redistilării;
7."distilat de origine agricolă" înseamnă un lichid alcoolic rezultat prin distilarea, după fermentarea alcoolică, a produselor agricole enumerate în anexa I la tratat, care nu prezintă caracteristicile alcoolului etilic şi care păstrează aroma şi gustul materiilor prime utilizate;
8."a îndulci" înseamnă a utiliza unul sau mai mulţi îndulcitori la producerea băuturilor spirtoase;
9."îndulcitori" înseamnă:
a)zahăr semi-alb, zahăr alb, zahăr extra-alb, dextroză, fructoză, sirop de glucoză, soluţie de zahăr, soluţie de zahăr invertit şi sirop de zahăr invertit, astfel cum sunt definite în partea A din anexa la Directiva 2001/111/CE a Consiliului (17);
(17)Directiva 2001/111/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind anumite tipuri de zahăr destinate consumului uman (JO L 10, 12.1.2002, p. 53).
b)must de struguri concentrat rectificat, must de struguri concentrat şi must de struguri proaspăt;
c)zahăr caramelizat, care este produsul obţinut în mod exclusiv prin încălzirea controlată a zaharozei, fără adaos de baze, de acizi minerali sau de orice alt aditiv chimic;
d)miere, astfel cum este definită la punctul 1 din anexa I la Directiva 2001/110/CE a Consiliului (18);
(18)Directiva 2001/110/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind mierea (JO L 10, 12.1.2002, p. 47).
e)sirop de roşcovă;
f)orice alt carbohidrat natural care are un efect similar cu cel al produselor menţionate la literele (a)-(e);
10."adaos de alcool" înseamnă adăugarea de alcool etilic de origine agricolă sau de distilate de origine agricolă sau ambele la o băutură spirtoasă; această adăugare nu include utilizarea alcoolului pentru diluarea sau dizolvarea coloranţilor, a aromelor sau a oricăror alte ingrediente autorizate utilizate la producerea băuturilor spirtoase;
11."maturarea" sau "învechirea" înseamnă depozitarea unei băuturi spirtoase în recipiente adecvate pentru o anumită perioadă, cu scopul de a permite băuturii spirtoase respective să facă obiectul unor reacţii naturale care conferă caracteristici specifice băuturii spirtoase în cauză;
12."a aromatiza" înseamnă a adăuga arome sau produse alimentare aromatizante la producerea unei băuturi spirtoase printr-unul sau mai multe dintre următoarele procedee: adăugarea, infuzarea, macerarea, fermentarea alcoolică ori distilarea alcoolului în prezenţa aromelor sau a produselor alimentare aromatizante;
13."arome" înseamnă arome în sensul definiţiei de la articolul 3 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008;
14."substanţă aromatizantă" înseamnă substanţă aromatizantă în sensul definiţiei de la articolul 3 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008;
15."substanţă aromatizantă naturală" înseamnă substanţă aromatizantă naturală în sensul definiţiei de la articolul 3 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008;
16."preparat aromatizant" înseamnă preparat aromatizant în sensul definiţiei de la articolul 3 alineatul (2) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008;
17."altă aromă" înseamnă altă aromă în sensul definiţiei de la articolul 3 alineatul (2) litera (h) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008;
18."produse alimentare aromatizante" înseamnă produse alimentare în sensul definiţiei de la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului (19), care sunt utilizate la producerea băuturilor spirtoase cu scopul principal de a le aromatiza;
(19)Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1).
19."a colora" înseamnă a utiliza unul sau mai mulţi coloranţi la producerea unei băuturi spirtoase;
20."coloranţi" înseamnă coloranţi în sensul definiţiei de la punctul 2 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008;
21."caramel" înseamnă un aditiv alimentar care corespunde numerelor E 150a, E 150b, E 150c sau E 150d şi care se referă la produse de o culoare brună mai mult sau mai puţin intensă destinate colorării, astfel cum se menţionează în partea B din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008; acesta nu corespunde produsului zaharos aromat obţinut prin încălzirea zaharurilor, care este utilizat în scopul aromatizării;
22."alte ingrediente autorizate" înseamnă ingrediente alimentare cu proprietăţi aromatizante autorizate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1334/2008 şi aditivii alimentari, alţii decât coloranţii, autorizaţi în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1333/2008;
23."concentraţia alcoolică în volume" înseamnă raportul dintre volumul de alcool pur al unui produs la 20 °C şi volumul total al produsului respectiv, la aceeaşi temperatură;
24."conţinut de substanţe volatile" înseamnă cantitatea de substanţe volatile, altele decât alcoolul etilic şi metanolul, prezente într-o băutură spirtoasă produsă exclusiv prin distilare.