Art. 3. - Art. 3: Definiţii - Regulamentul 787/17-apr-2019 privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare, protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic şi a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008

Acte UE

Jurnalul Oficial 130L

În vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2024
Art. 3: Definiţii
În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiţii:
1."denumire legală" înseamnă denumirea sub care este introdusă pe piaţă o băutură spirtoasă, în sensul articolului 2 alineatul (2) litera (n) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011;
2."termen compus" înseamnă, în legătură cu descrierea, prezentarea şi etichetarea unei băuturi alcoolice, combinaţia fie a unei denumiri legale prevăzute la categoriile de băuturi spirtoase descrise în anexa I, fie a indicaţiei geografice pentru o băutură spirtoasă, din care provine întreaga cantitate de alcool a produsului finit, cu unul sau mai multe dintre următoarele elemente:
a)denumirea unuia sau a mai multor produse alimentare, altele decât o băutură alcoolică şi altele decât produsele alimentare utilizate pentru producerea respectivei băuturi spirtoase în conformitate cu anexa I, sau adjective derivate din denumirile respective;
b)termenul "lichior" sau "cremă";
3.«aluzie» înseamnă trimiterea directă sau indirectă la una sau mai multe denumiri legale prevăzute la categoriile de băuturi spirtoase descrise în anexa I sau la una sau mai multe indicaţii geografice pentru băuturi spirtoase, alta decât o trimitere dintr-un termen compus sau dintr-o listă de ingrediente menţionată la articolul 13 alineatele (2)-(4), în cadrul descrierii, prezentării şi etichetării aferente:
a)unui produs alimentar, altul decât o băutură spirtoasă,
b)unei băuturi spirtoase care respectă cerinţele de la categoriile 33-40 din anexa I; sau
c)unei băuturi spirtoase care îndeplineşte condiţiile prevăzute la articolul 12 alineatul (3a);

4."indicaţie geografică" înseamnă o indicaţie care identifică o băutură spirtoasă ca avându-şi originea pe teritoriul unei ţări sau într-o regiune ori într-o localitate de pe teritoriul respectiv, dacă o anumită calitate, reputaţia sau altă caracteristică a băuturii spirtoase respective poate fi atribuită în principal originii sale geografice;
5."caiet de sarcini" înseamnă un dosar anexat cererii de protecţie a unei indicaţii geografice, care conţine specificaţiile pe care trebuie să le respecte băutura spirtoasă în cauză şi care în Regulamentul (CE) nr. 110/2008 a fost denumit "dosar tehnic";
6.[textul din Art. 3, punctul 6. din capitolul I a fost abrogat la 13-mai-2024 de Art. 85, punctul 1. din titlul IV din Regulamentul 1143/11-apr-2024]
7.[textul din Art. 3, punctul 7. din capitolul I a fost abrogat la 13-mai-2024 de Art. 85, punctul 1. din titlul IV din Regulamentul 1143/11-apr-2024]
8."câmp vizual" înseamnă câmpul vizual în sensul definiţiei de la articolul 2 alineatul (2) litera (k) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011;
9."a amesteca" înseamnă a combina o băutură spirtoasă care aparţine fie unei categorii descrise în anexa I, fie unei indicaţii geografice cu unul sau mai multe dintre următoarele elemente:
a)alte băuturi spirtoase care nu aparţin aceleiaşi categorii de băuturi spirtoase descrise în anexa I;
b)distilate de origine agricolă;
c)alcool etilic de origine agricolă;
10."amestec" înseamnă o băutură spirtoasă care a făcut obiectul procedeului de amestecare;
11."a cupaja" înseamnă a combina două sau mai multe băuturi spirtoase din aceeaşi categorie, între care există numai diferenţe minore de compoziţie, datorate unuia sau mai multora dintre următorii factori:
a)metoda de producţie;
b)aparatele de distilare folosite;
c)durata de maturare sau de învechire;
d)aria geografică de producţie;
băutura spirtoasă produsă în acest fel aparţine aceleiaşi categorii de băuturi spirtoase ca şi băuturile spirtoase iniţiale, înainte de cupajare;
12."cupaj" înseamnă o băutură spirtoasă care a făcut obiectul procedeului de cupajare.