Art. 7. - Art. 7: Categorii de băuturi spirtoase - Regulamentul 787/17-apr-2019 privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare, protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic şi a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008

Acte UE

Jurnalul Oficial 130L

În vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2024
Art. 7: Categorii de băuturi spirtoase
(1)Băuturile spirtoase se clasifică în categorii în conformitate cu normele generale stabilite la prezentul articol şi în normele specifice stabilite la anexa I.
(2)Fără a aduce atingere normelor specifice stabilite pentru fiecare dintre categoriile de băuturi spirtoase 1-14 din anexa I, băuturile spirtoase din categoriile respective:
a)sunt produse prin fermentare alcoolică şi prin distilare, obţinute exclusiv din materiile prime prevăzute la categoria corespunzătoare de băuturi spirtoase din anexa I;
b)nu au niciun adaos de alcool, indiferent dacă acesta este sau nu diluat;
c)nu sunt aromatizate;
d)nu sunt colorate cu nicio substanţă cu excepţia caramelului, utilizat exclusiv pentru a ajusta culoarea băuturilor spirtoase respective;
e)nu sunt îndulcite, altfel decât pentru a completa gustul final al produsului; conţinutul maxim de îndulcitori, exprimat ca zahăr invertit, nu depăşeşte limitele prevăzute pentru fiecare categorie în anexa I;
f)nu conţin alte adaosuri în afara părţilor neprocesate, întregi, din materia primă din care a fost obţinut alcoolul, utilizate în principal în scopuri decorative.
(3)Fără a aduce atingere normelor specifice stabilite pentru fiecare dintre categoriile de băuturi spirtoase 15-44 din anexa I, băuturile spirtoase din categoriile respective pot:
a)să fie produse din orice materie primă agricolă menţionată în anexa I la tratat;
b)să aibă adaos de alcool;
c)să conţină substanţe aromatizante, substanţe aromatizante naturale, preparate aromatizante şi produse alimentare aromatizante;
d)să fie colorate;
e)să fie îndulcite.
(4)Fără a aduce atingere normelor specifice stabilite în anexa II, băuturile spirtoase care nu sunt conforme cu normele specifice stabilite pentru fiecare dintre categoriile enumerate în anexa I pot:
a)să fie produse din orice materie primă agricolă menţionată în anexa I la tratat sau din orice produs alimentar sau din ambele;
b)să aibă adaos de alcool;
c)să fie aromatizate;
d)să fie colorate;
e)să fie îndulcite.