Art. 2. - Art. 2: Definiţie şi cerinţe pentru băuturile spirtoase - Regulamentul 787/17-apr-2019 privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare, protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic şi a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008

Acte UE

Jurnalul Oficial 130L

În vigoare
Versiune de la: 13 Mai 2024
Art. 2: Definiţie şi cerinţe pentru băuturile spirtoase
În sensul prezentului regulament, o băutură spirtoasă înseamnă o băutură alcoolică ce respectă următoarele cerinţe:
a)este destinată consumului uman;
b)are calităţi organoleptice specifice;
c)are o concentraţie alcoolică minimă în volume de 15 %, mai puţin în cazul băuturilor spirtoase care respectă cerinţele de la categoria 39 din anexa I;
d)a fost produsă fie:
(i)în mod direct, prin utilizarea oricăreia dintre următoarele metode, individual sau în combinaţie:
- distilarea, cu sau fără adaos de arome sau de produse alimentare aromatizante, a unor produse fermentate;
- macerarea sau o prelucrare similară a materialelor vegetale în alcool etilic de origine agricolă, în distilate de origine agricolă sau în băuturi spirtoase, ori o combinaţie a acestora;
- adăugarea la alcoolul etilic de origine agricolă, la distilatele de origine agricolă sau la băuturile spirtoase a oricăruia dintre următoarele elemente, individual sau în combinaţie:
- arome utilizate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1334/2008;
- coloranţi utilizaţi în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1333/2008;
- alte ingrediente autorizate, utilizate în conformitate cu Regulamentele (CE) nr. 1333/2008 şi (CE) nr. 1334/2008;
- îndulcitori;
- alte produse agricole;
- produse alimentare; fie
(ii)prin adăugarea oricăruia dintre următoarele elemente, individual sau în combinaţie:
- alte băuturi spirtoase;
- alcool etilic de origine agricolă;
- distilate de origine agricolă;
- alte produse alimentare;
e)nu intră sub incidenţa codurilor NC 2203, 2204, 2205, 2206 şi 2207;
f)dacă la producerea sa a fost adăugată apă, care poate fi distilată, demineralizată, tratată sau dedurizată:
(i)calitatea apei respective este conformă cu Directiva 98/83/CE a Consiliului (15) şi cu Directiva 2009/54/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (16); şi
(15)Directiva 98/83/CE a Consiliului din 3 noiembrie 1998 privind calitatea apei destinate consumului uman (JO L 330, 5.12.1998, p. 32).
(16)Directiva 2009/54/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 iunie 2009 privind exploatarea şi comercializarea apelor minerale naturale (JO L 164, 26.6.2009, p. 45).
(ii)concentraţia alcoolică a băuturii spirtoase, după adăugarea apei, este în continuare conformă cu concentraţia alcoolică minimă în volume prevăzută la litera (c) de la prezentul articol sau la categoria relevantă de băuturi spirtoase descrisă în anexa I.