Capitolul ii - OBLIGAŢII ALE AUTORITĂŢILOR COMPETENTE ŞI ALE OPERATORILOR DIN SECTORUL ALIMENTAR - Regulamentul 1375/10-aug-2015 de stabilire a normelor specifice aplicabile controalelor oficiale privind prezenţa de Trichinella în carne
Acte UE
Jurnalul Oficial 212L
În vigoare Versiune de la: 9 Aprilie 2025
CAPITOLUL II:OBLIGAŢII ALE AUTORITĂŢILOR COMPETENTE ŞI ALE OPERATORILOR DIN SECTORUL ALIMENTAR
Art. 2: Prelevarea de eşantioane din carcase
(1)Se prelevă eşantioane din carcasele de porci domestici în abatoare, cu ocazia examinării post mortem, după cum urmează:
a)sunt examinate pentru detectarea prezenţei de Trichinella toate carcasele scroafelor de reproducţie şi ale vierilor sau cel puţin 10 % din carcasele animalelor trimise în fiecare an la abator din fiecare exploataţie care a fost recunoscută oficial ca exploataţie care aplică condiţii de adăpost controlate;
b)toate carcasele din exploataţiile care nu au fost recunoscute oficial ca exploataţii care aplică condiţii de adăpost controlate sunt examinate sistematic pentru detectarea prezenţei de Trichinella.
Un eşantion din fiecare carcasă este prelevat şi este supus unei examinări privind Trichinella într-un laborator desemnat de autoritatea competentă, cu ajutorul uneia dintre următoarele metode de detectare:
(a)metoda de detectare de referinţă stabilită în capitolul I din anexa I; sau
(b)o metodă de detectare echivalentă stabilită în capitolul II din anexa I.
(2)În mod sistematic, se prelevă eşantioane din carcasele de solipede, porci mistreţi şi alte specii de animale de crescătorie sau sălbatice sensibile la infestarea cu Trichinella în abatoarele sau unităţile de tratare a vânatului cu ocazia examinării post mortem.
Se prelevă un eşantion din fiecare carcasă şi acesta este examinat în conformitate cu anexele I şi III într-un laborator desemnat de autoritatea competentă.
(3)În aşteptarea rezultatelor examinării privind Trichinella şi cu condiţia ca exploatantul din sectorul alimentar să garanteze o trasabilitate deplină, carcasele de porci domestici şi de solipede pot fi tranşate în maximum şase părţi într-un abator sau într-o unitate de tranşare aflată în aceeaşi incintă.
Art. 3: Derogări
(1)Prin derogare de la articolul 2 alineatul (1), carnea de porcine domestice care a fost supusă unui tratament de congelare în conformitate cu anexa II, sub supravegherea autorităţii competente, este scutită de examinarea privind Trichinella.
(2)Prin derogare de la articolul 2 alineatul (1), carcasele şi carnea de purcei domestici care nu au fost încă înţărcaţi, mai mici de cinci săptămâni, sunt scutite de examinarea privind detectarea prezenţei de Trichinella.
(3)Prin derogare de la articolul 2 alineatul (1), carcasele şi carnea de porcine domestice pot fi scutite de examinarea privind Trichinella în cazul în care animalele provin dintr-o exploataţie sau un compartiment recunoscute oficial ca exploataţii sau compartimente care aplică condiţii de adăpost controlate în conformitate cu anexa IV, în cazul în care:
a)în ultimii trei ani, în statul membru nu s-au detectat cazuri autohtone de infestare cu Trichinella la porcii domestici crescuţi în exploataţii recunoscute oficial ca exploataţii care aplică condiţii de adăpost controlate, iar în acest timp au fost efectuate teste în mod constant în conformitate cu articolul 2; sau
b)datele istorice privind testarea neîntreruptă a populaţiei de porcine sacrificate indică cu o certitudine de cel puţin 95 % că, în cadrul populaţiei respective, cazurile de Trichinella nu depăşesc 1 la un milion; sau
c)exploataţiile care aplică condiţii de adăpost controlate se află în Belgia sau în Danemarca.
(4)În cazul în care un stat membru pune în aplicare derogarea prevăzută la alineatul (3) din prezentul articol, statul membru în cauză informează Comisia şi celelalte state membre în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale. Comisia publică pe site-ul său internet lista statelor membre care aplică respectiva derogare.
În cazul în care un stat membru nu prezintă, în conformitate cu articolul 9 alineatul (1) al doilea paragraf din Directiva 2003/99/CE, datele referitoare la examinarea privind Trichinella menţionate în capitolul II din anexa IV la prezentul regulament, derogarea prevăzută la alineatul (3) din prezentul articol încetează să se aplice statului membru respectiv.
(5)Prin derogare de la articolul 2 alineatul (3) şi după aprobarea autorităţii competente:
a)carcasele pot fi tranşate într-o unitate de tranşare aparţinând abatorului sau separată de acesta, cu condiţia ca:
(i)procedura să fie aprobată de autoritatea competentă;
(ii)o carcasă sau părţi ale acesteia să aibă ca destinaţie numai o unitate de tranşare;
(iii)unitatea de tranşare să fie situată pe teritoriul statului membru; şi
(iv)în cazul unui rezultat pozitiv, toate părţile să fie declarate improprii consumului uman;
b)carcasele de porcine domestice pot fi tranşate în mai multe părţi într-o unitate de tranşare aflată în aceeaşi incintă sau aparţinând abatorului, cu condiţia ca:
(i)procedura să fie aprobată de autoritatea competentă;
(ii)înainte să se ajungă la temperatura menţionată în secţiunea I capitolul V punctul 2 litera (b) din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, să se efectueze o tranşare sau o dezosare în conformitate cu secţiunea I capitolul V punctul 4 din anexa III la regulamentul respectiv;
(iii)în cazul unui rezultat pozitiv, toate părţile să fie declarate improprii consumului uman.
Art. 4: Examinarea care vizează detectarea prezenţei de Trichinella şi aplicarea mărcii de sănătate
(1)Carcasele menţionate la articolul 2 sau părţile acestora, cu excepţia celor menţionate la articolul 3 alineatul (5), nu pot părăsi localul înainte să se confirme că rezultatul examinării privind Trichinella este negativ.
De asemenea, celelalte părţi ale animalului destinat consumului uman sau animal, care conţin ţesut muscular striat, nu pot părăsi localul înainte de a fi cunoscut şi de a se fi dovedit negativ rezultatul examinării privind detectarea prezenţei de Trichinella.
(2)Deşeurile animale şi subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi care nu conţin muşchi striaţi pot părăsi localul înainte de a fi cunoscut rezultatul examinării privind detectarea prezenţei de Trichinella.
Cu toate acestea, autoritatea competentă poate impune să se realizeze o examinare privind detectarea prezenţei de Trichinella sau un tratament prealabil al subproduselor de origine animală înainte de a autoriza părăsirea localului de către acestea.
(3)În cazul în care în abator există o procedură prin care se garantează că nicio parte din carcasele examinate nu părăseşte localul înainte să se confirme că rezultatele examinării privind Trichinella sunt negative şi în cazul în care procedura respectivă este aprobată oficial de autoritatea competentă sau dacă se aplică derogarea prevăzută la articolul 3 alineatul (5), marca de sănătate prevăzută la articolul 18 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/625 se poate aplica înainte să se afle rezultatele examinării privind Trichinella.
Art. 5: Formare
Autoritatea competentă se asigură că toţi membrii personalului care intervin în examinarea eşantioanelor privind detectarea prezenţei de Trichinella sunt formaţi corect şi participă:
(a)la un program de control al calităţii testelor utilizate pentru detectarea prezenţei de Trichinella; şi
(b)la o evaluare periodică a procedurilor testului, de înregistrare şi de analiză realizate în laborator.
Art. 6: Metode de detectare
(1)Metodele de detectare prezentate la capitolele I şi II din anexa I sunt utilizate pentru examinarea eşantioanelor menţionate la articolul 2 în cazul în care acestea oferă motiv de suspiciune privind o infestare cu Trichinella.
(2)Toate eşantioanele pozitive sunt trimise la laboratorul naţional de referinţă sau la laboratorul de referinţă al UE pentru a fi identificate speciile de Trichinella în cauză.
Art. 7: Planuri de intervenţie
Autorităţile competente ale statelor membre stabilesc un plan de intervenţie privind toate măsurile care urmează să fie luate atunci când examinarea eşantioanelor menţionate la articolul 2 dovedesc prezenţa de Trichinella. Planul menţionat anterior aprofundează următoarele probleme:
(a)trasabilitatea carcaselor infestate şi a părţilor acestora care conţin ţesut muscular;
(b)măsurile privind tratarea carcaselor infestate şi a părţilor acestora;
(c)căutarea sursei de infestare şi a oricărei infestări din mediul sălbatic;
(d)toate măsurile care urmează să fie luate la nivelul comerţului cu amănuntul sau al consumatorului;
(e)măsurile care urmează să fie luate atunci când carcasele infestate nu pot fi identificate la abator;
(f)identificarea speciilor de Trichinella în cauză.
Art. 8: Recunoaşterea oficială a exploataţiilor care aplică condiţii de adăpost controlate
(1)În sensul prezentului regulament, autoritatea competentă poate recunoaşte oficial o exploataţie sau un compartiment care aplică condiţii de adăpost controlate în cazul în care cerinţele prevăzute în anexa IV sunt respectate.
(2)Exploataţiile sau compartimentele care, în conformitate cu articolul 3 alineatul (3) litera (c), aplică condiţii de adăpost controlate în Belgia sau Danemarca, la 1 iunie 2014, sunt considerate a fi recunoscute în mod oficial ca exploataţii sau compartimente care aplică condiţiile de adăpost controlate menţionate în anexa IV.
Art. 9: Obligaţia de informare a exploatanţilor din sectorul alimentar
Exploatanţii din sectorul alimentar responsabili cu exploataţii care au fost recunoscute în mod oficial ca exploataţii care aplică condiţii de adăpost controlate informează autoritatea competentă de îndată ce oricare dintre condiţiile prevăzute în anexa IV nu mai sunt îndeplinite sau cu privire la orice altă schimbare care ar putea afecta statutul exploataţiilor cu privire la Trichinella.
Art. 10: Auditarea exploataţiilor recunoscute oficial ca exploataţii care aplică condiţii de adăpost controlate
Autoritatea competentă se asigură că exploataţiile recunoscute oficial ca exploataţii care aplică condiţii de adăpost controlate sunt supuse unor audituri periodice.
Frecvenţa auditurilor se bazează pe risc, ţinând seama de istoricul şi prevalenţa bolii, de constatările precedente, de zona geografică, de fauna şi flora sălbatice locale sensibile, de practicile în materie de creştere a animalelor, de supravegherea veterinară şi de nivelul de conformitate prezentat de crescători.
Autoritatea competentă se asigură că toate porcinele domestice care provin din exploataţiile respective sunt examinate în conformitate cu articolul 2 alineatul (1).
Art. 11: Programe de supraveghere
Autoritatea competentă poate pune în aplicare un program de supraveghere a populaţiei de porcine domestice dintr-o exploataţie sau dintr-un compartiment recunoscute oficial ca exploataţie sau compartiment care aplică condiţii controlate de adăpost, pentru a verifica dacă Trichinella este într-adevăr absentă în cadrul populaţiei respective.
Programul de supraveghere precizează frecvenţa testelor, numărul animalelor care urmează să fie supuse testelor şi programul de prelevare de eşantioane. În acest scop, eşantioanele de carne sunt prelevate şi supuse examinărilor privind detectarea prezenţei paraziţilor Trichinella în conformitate cu capitolul I sau II din anexa I.
Programul de supraveghere poate prevedea, cu titlu suplimentar, recurgerea la metode serologice de îndată ce laboratorul de referinţă al UE validează un test corespunzător.
Art. 12: Retragerea recunoaşterii oficiale a exploataţiilor care aplică condiţii de adăpost controlate
(1)În cazul în care rezultatele auditurilor efectuate în conformitate cu articolul 10 arată că cerinţele menţionate în anexa IV nu mai sunt îndeplinite, autoritatea competentă retrage de îndată recunoaşterea oficială a exploataţiilor.
(2)În cazul în care porcinele domestice provenind dintr-o exploataţie recunoscută oficial ca exploataţie care aplică condiţii controlate de adăpost prezintă rezultate pozitive la testul de detectare a prezenţei de Trichinella, autoritatea competentă ia de îndată următoarele măsuri:
a)retrage recunoaşterea oficială a exploataţiei;
b)examinează toţi porcii domestici din exploataţia respectivă la momentul sacrificării;
c)urmăreşte şi testează toate animalele reproducătoare care au ajuns în exploataţie şi, pe cât posibil, toate animalele care au părăsit exploataţia cu cel puţin şase luni înaintea obţinerii rezultatului pozitiv; în acest sens, eşantioanele de carne sunt prelevate şi supuse examinării privind depistarea prezenţei de paraziţi Trichinella, efectuată cu ajutorul metodelor de depistare prezentate la capitolele I şi II din anexa I;
d)dacă este cazul şi în măsura posibilului, investighează răspândirea infestării cu paraziţi cauzată de distribuirea de carne provenind de la porci domestici sacrificaţi înaintea obţinerii rezultatului pozitiv;
e)informează Comisia şi celelalte state membre;
f)dacă este cazul, deschide o anchetă epidemiologică pentru a descoperi cauza infestării;
g)ia măsurile corespunzătoare atunci când o carcasă infestată nu poate fi identificată la abator, şi anume:
(i)prelevează eşantioane de carne de dimensiuni mai mari în vederea testării carcaselor suspecte; sau
(ii)declară carcasele improprii consumului uman;
(iii)ia măsuri corespunzătoare în vederea eliminării carcaselor sau părţilor de carcase suspecte şi a celor pentru care rezultatul la test a fost pozitiv.
(3)După retragerea recunoaşterii, exploataţiile pot fi din nou recunoscute oficial de îndată ce sunt rezolvate problemele constatate şi sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la anexa IV în mod satisfăcător pentru autoritatea competentă.
(4)Dacă, în urma inspecţiei, se constată că nu este îndeplinit articolul 9 sau că s-au înregistrat rezultate pozitive la testele efectuate într-o exploataţie dintr-un compartiment, exploataţia respectivă trebuie eliminată din compartiment până când se restabileşte conformitatea.