Capitolul iv - PĂSTRAREA EVIDENŢELOR ŞI A DATELOR STATISTICE - Directiva 2005/60/CE/26-oct-2005 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor şi finanţării terorismului

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 4 Ianuarie 2011
CAPITOLUL IV:PĂSTRAREA EVIDENŢELOR ŞI A DATELOR STATISTICE
Art. 30
Statele membre solicită instituţiilor şi persoanelor reglementate de prezenta directivă să păstreze următoarele documente şi informaţii pentru a fi utilizate de către UIF sau alte autorităţi competente în orice anchetă sau analiză a unor posibile cazuri de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului, în conformitate cu legislaţia naţională:
a)în cazul precauţiei privind clientela, o copie sau referinţele evidenţei solicitate, pe o perioadă de cel puţin cinci ani după ce relaţia de afaceri cu clientul a încetat;
b)în cazul relaţiilor de afaceri şi al tranzacţiilor, documente justificative şi evidenţe, constând în documente originale sau copii admise în procedurile judiciare, în temeiul legislaţiei naţionale aplicabile, pe o perioadă de cel puţin cinci ani după derularea tranzacţiilor sau după încetarea relaţiei de afaceri.
Art. 31
(1)Statele membre solicită instituţiilor financiare şi instituţiilor de credit reglementate de prezenta directivă să aplice, după caz, în sucursale şi în filialele majoritare situate în ţări terţe, măsuri cel puţin echivalente celor prevăzute de prezenta directivă, referitoare la precauţia privind clientela şi ţinerea evidenţelor.
În cazul în care legislaţia ţării terţe nu permite aplicarea unor astfel de măsuri echivalente, statele membre solicită instituţiilor de credit şi financiare în cauză să informeze în consecinţă autorităţile competente ale respectivului stat membru de origine.
(2)Statele membre, AES în măsura în care este relevant în sensul prezentei directive şi în conformitate cu dispoziţiile pertinente din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010, Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 şi Regulamentul (UE) nr. 1095/2010, şi Comisia se informează între ele cu privire la cazurile în care legislaţia ţării terţe nu permite aplicarea măsurilor care se impun în temeiul primului paragraf sau al alineatului (1) şi în care pot fi luate măsuri coordonate pentru a ajunge la o soluţie.

(3)Statele membre solicită ca, în cazul în care legislaţia ţării terţe nu permite aplicarea măsurilor necesare în temeiul primului paragraf din alineatul (1), instituţiile de credit şi instituţiile financiare să adopte măsuri suplimentare pentru a face faţă în mod eficace riscului de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului.
(4)Pentru a asigura armonizarea consecventă a prezentului articol şi a ţine seama de evoluţiile tehnice din domeniul luptei împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului, AES, luând în considerare cadrul existent şi cooperând, după caz, cu alte organisme relevante ale Uniunii din acest domeniu, pot elabora proiecte de standarde tehnice de reglementare în conformitate cu articolul 56 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010, Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 şi, respectiv, Regulamentul (UE) nr. 1095/2010, pentru a preciza tipul de măsuri suplimentare menţionate la alineatul (3) din prezentul articol şi acţiunile minime care trebuie întreprinse de instituţiile de credit şi de instituţiile financiare în cazul în care legislaţia ţării terţe nu permite aplicarea măsurilor necesare în temeiul alineatului (1) primul paragraf din prezentul articol.
Se delegă Comisiei competenţa de a adopta standardele tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf, în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010.

Art. 32
Statele membre solicită ca instituţiile lor de credit şi instituţiile financiare să dispună de sisteme care să le permită să răspundă în mod complet şi rapid la cererile venite din partea UIF sau a altor autorităţi, în conformitate cu legislaţia naţională, menite să stabilească dacă acestea au sau au avut pe durata a cinci ani anteriori o relaţie de afaceri cu anumite persoane fizice sau juridice şi natura relaţiei respective.
Art. 33
(1)Statele membre se asigură că sunt în măsură să revizuiască eficacitatea sistemelor lor de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului prin efectuarea unor statistici complete privind aspectele relevante în acest sens.
(2)Astfel de statistici includ cel puţin numărul declarărilor de tranzacţii suspecte comunicate către UIF, urmările acestor declaraţii şi indică anual numărul cazurilor anchetate, numărul persoanelor urmărite, numărul persoanelor condamnate pentru infracţiuni de spălare de bani sau finanţare a terorismului şi valoarea bunurilor îngheţate, sechestrate sau confiscate.
(3)Statele membre se asigură de publicarea unei revizuiri consolidate a acestor rapoarte statistice.