Art. 31. - Statele membre solicită instituţiilor financiare şi instituţiilor de credit reglementate de prezenta directivă să aplice, după caz, în sucursale şi în filialele majoritare situate în ţări terţe, măsuri cel puţin echivalente celor prevăzute de prezenta directivă, referitoare la precauţia privind clientela şi ţinerea evidenţelor. - Directiva 2005/60/CE/26-oct-2005 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor şi finanţării terorismului

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 4 Ianuarie 2011
Art. 31
(1)Statele membre solicită instituţiilor financiare şi instituţiilor de credit reglementate de prezenta directivă să aplice, după caz, în sucursale şi în filialele majoritare situate în ţări terţe, măsuri cel puţin echivalente celor prevăzute de prezenta directivă, referitoare la precauţia privind clientela şi ţinerea evidenţelor.
În cazul în care legislaţia ţării terţe nu permite aplicarea unor astfel de măsuri echivalente, statele membre solicită instituţiilor de credit şi financiare în cauză să informeze în consecinţă autorităţile competente ale respectivului stat membru de origine.
(2)Statele membre, AES în măsura în care este relevant în sensul prezentei directive şi în conformitate cu dispoziţiile pertinente din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010, Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 şi Regulamentul (UE) nr. 1095/2010, şi Comisia se informează între ele cu privire la cazurile în care legislaţia ţării terţe nu permite aplicarea măsurilor care se impun în temeiul primului paragraf sau al alineatului (1) şi în care pot fi luate măsuri coordonate pentru a ajunge la o soluţie.

(3)Statele membre solicită ca, în cazul în care legislaţia ţării terţe nu permite aplicarea măsurilor necesare în temeiul primului paragraf din alineatul (1), instituţiile de credit şi instituţiile financiare să adopte măsuri suplimentare pentru a face faţă în mod eficace riscului de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului.
(4)Pentru a asigura armonizarea consecventă a prezentului articol şi a ţine seama de evoluţiile tehnice din domeniul luptei împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului, AES, luând în considerare cadrul existent şi cooperând, după caz, cu alte organisme relevante ale Uniunii din acest domeniu, pot elabora proiecte de standarde tehnice de reglementare în conformitate cu articolul 56 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010, Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 şi, respectiv, Regulamentul (UE) nr. 1095/2010, pentru a preciza tipul de măsuri suplimentare menţionate la alineatul (3) din prezentul articol şi acţiunile minime care trebuie întreprinse de instituţiile de credit şi de instituţiile financiare în cazul în care legislaţia ţării terţe nu permite aplicarea măsurilor necesare în temeiul alineatului (1) primul paragraf din prezentul articol.
Se delegă Comisiei competenţa de a adopta standardele tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf, în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010.