Capitolul v - Condiţii pentru aplicarea anumitor derogări prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1.069/2009 şi în Regulamentul (CE) nr. 999/2001 - Norma sanitara veterinara din 2019 privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor din domeniul subproduselor de origine animală şi produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman

M.Of. 690 bis

În vigoare
Versiune de la: 4 Noiembrie 2025
CAPITOLUL V:Condiţii pentru aplicarea anumitor derogări prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1.069/2009 şi în Regulamentul (CE) nr. 999/2001
SECŢIUNEA 1:Derogări de utilizare
SUBSECŢIUNEA I:A. Utilizarea în hrana animalelor a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman
Art. 23
(1)Materiile de categoria 1, 2 şi 3 pot fi utilizate în hrana animalelor numai cu respectarea prevederilor art. 18 din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, ale art. 13 şi art. 14 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 142/2011 şi ale prezentei norme sanitar-veterinare.
(2)Utilizatorii de subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman le pot recepţiona în scopul hrănirii animalelor prevăzute la art. 13 din Regulamentul (UE) nr. 142/2011, numai dacă deţin o înregistrare specială sanitar-veterinară, conform prevederilor art. 17 din prezenta normă sanitar-veterinară.
(3)Materiile de categoria 1 prevăzute la art. 8 lit. (a) pct. (iii) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, provenite de la animalele moarte din grădinile zoologice, pot fi utilizate numai în hrana animalelor carnivore din grădini zoologice, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (2) lit. (a) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009.
(4)Materiile de categoria 2 prevăzute la art. 9 lit. (f) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 pot fi colectate şi utilizate în hrana animalelor prevăzute la art. 18 alin. (1) lit. (a), (b), (d) şi (h) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, numai dacă un medic veterinar oficial a constatat că animalele moarte nu au fost suspecte sau nu au murit din cauza unor boli transmisibile la animale şi om sau nu au fost ucise în cadrul unei campanii de eradicare a acestor boli, precum şi dacă, la necropsie, respectiv la inspecţia cărnii, nu s-au constatat modificări patologice sau suspiciuni de boli.
(5)Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pe a căror rază teritorială a fost solicitată colectarea materiilor de categoria 2 prevăzute la alin. (4) pot interzice direcţionarea acestora la utilizatorii de subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman în scop furajer, dacă se constată nerespectarea prevederilor alin. (4).
(6)Este interzisă utilizarea materiilor de categoria 2 ca hrană pentru animale de către utilizatorii prevăzuţi la art. 18 alin. (1) lit. (f) şi (g) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009.
(7)Este permisă utilizarea materiilor de categoria 3 prevăzute la art. 10 lit. (p) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 numai în hrana animalelor prevăzute la art. 18 alin. (1) lit. (a), (b), (d), (f) şi (g) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, cu condiţia ca materiile respective să fie supuse, înainte de utilizare, unui tratament termic la 90°C timp de 20 minute şi ca utilizatorul să nu deţină animale de fermă.
(8)Tratamentul termic prevăzut la alin. (7) se poate aplica numai de către utilizatorii prevăzuţi la alin. (6), precum şi de către centrele de colectare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, definite la pct. 53 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 142/2011.
(9)Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti emit certificatul de înregistrare specială sanitar-veterinară pentru operatorii prevăzuţi la alin. (2) numai după îndeplinirea următoarelor condiţii:
a)stabilirea cantităţii lunare maxim admise în hrana animalelor, ţinând cont, cel puţin, de specia acestora, de numărul de animale, de cerinţele nutriţionale, de obiceiurile de hrănire ale acestora, precum şi de alte tipuri de furaje care sunt utilizate în hrana acestora, în baza cererii operatorului respectiv;
b)stabilirea listei cu tipul de subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi care sunt permise în hrana animalelor respective ţinând cont de cerinţele nutriţionale şi de obiceiurile de hrănire ale speciilor de animale cărora le sunt destinate, în baza cererii operatorului respectiv.
(10)Operatorii care furnizează subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman utilizatorilor prevăzuţi la alin. (2) au obligaţia de a se asigura că aceştia sunt incluşi în lista aprobată de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

(11)Cantitatea lunară maximă admisă prevăzută la alin. (9) lit. a) şi lista cu subprodusele de origine animala care nu sunt destinate consumului uman prevăzută la alin. (9) lit. b) sunt specificate în anexa la certificatul de înregistrare specială sanitar-veterinară prevăzută la anexa nr. 25.
(12)Utilizatorii de subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman în scopul hrănirii animalelor prevăzute la art. 13 din Regulamentul (UE) nr. 142/2011, care sunt autorizaţi sanitar-veterinar la data intrării în vigoare a prezentei norme sanitar-veterinare, trebuie să solicite înregistrarea specială sanitar-veterinară, conform prevederilor prezentei norme sanitar-veterinare, în termen de cel mult 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei norme sanitar-veterinare.
(13)Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti anulează, în termen de 15 zile de la data depunerii documentelor prevăzute la art. 17 alin (4), vechea autorizaţie şi emite un certificat de înregistrare specială sanitar-veterinară, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, fără a percepe tarif şi fără a efectua o nouă evaluare.
SUBSECŢIUNEA II:B. Utilizarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman pentru expoziţii, activităţi artistice şi în scopuri de diagnosticare, educaţionale sau de cercetare
Art. 24
(1)Materiile de categoriile 1, 2 şi 3 şi produsele derivate din acestea pot fi utilizate ca probe în scop de cercetare, diagnostic, educaţional, comercial şi artistic, numai cu respectarea prevederilor art. 17 din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, ale art. 11 şi 12 din Regulamentul (UE) nr. 142/2011 şi ale prezentei norme sanitar-veterinare.
(2)Utilizatorii materiilor de categoriile 1 şi 2 şi ai produselor derivate din acestea le pot recepţiona ca probe, în scop de cercetare, diagnostic, educaţional şi artistic, conform prevederilor art. 11 şi 12 din Regulamentul (UE) nr. 142/2011, numai dacă deţin un certificat de înregistrare specială sanitar-veterinară.
(3)Utilizatorii materiilor de categoria 3 şi ai produselor derivate din acestea le pot recepţiona ca probe, în scop de cercetare, diagnostic, educaţional şi artistic, conform prevederilor art. 11 şi art. 12 din Regulamentul (UE) nr. 142/2011, numai dacă deţin un certificat de înregistrare specială sanitar-veterinară.
(4)Utilizatorii de subproduse de origine animală şi produse derivate care nu sunt destinate consumului uman le pot recepţiona pentru a fi utilizate ca probe, în scop comercial, conform prevederilor art. 12 din Regulamentul (UE) nr. 142/2011, numai dacă deţin un certificat de înregistrare specială sanitar-veterinară.
SUBSECŢIUNEA III:C. Utilizarea proteinelor de origine animală în hrana animalelor de fermă
Art. 25
(1)Unităţile înregistrate/autorizate sanitar-veterinar conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 183/2005, prevăzute la nr. crt. 22-30 din anexa nr. 6 la prezenta normă sanitară veterinară, trebuie să deţină o autorizaţie sanitar-veterinară, dacă sunt îndeplinite prevederile anexei nr. IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.

(2)Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti au obligaţia de a actualiza permanent listele unităţilor şi ale prelucrătorilor la domiciliu prevăzute în secţiunea A capitolul V din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, în vederea transmiterii acestora la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, atunci când sunt solicitate.

(3)În vederea obţinerii autorizaţiei sanitar-veterinare prevăzute la alin. (1), reprezentantul legal al operatorului economic depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti sau prin platformele electronice PCUe/PCUEL următoarele documente:
a)cererea, conform modelului prevăzut în anexa nr. 26;
b)copia autorizaţiei/înregistrării sanitare - veterinare de funcţionare a unităţii respective;
c)copia certificatului constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerţului;
d)copia certificatului unic de înregistrare emis de Oficiul Registrului Comerţului;
e)schiţa unităţii, cu descrierea fluxului tehnologic;
f)dovada achitării în contul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară unitatea respectivă activitatea, a tarifului de autorizare prevăzut în legislaţia sanitar-veterinară în vigoare.
g)planul HACCP al unităţii respective, din care să rezulte frecvenţa prelevărilor de probe de furaje combinate, în vederea controlului absenţei constituenţilor de origine animală neautorizaţi;
h)contractul de servicii încheiat cu un laborator autorizat şi acreditat pentru efectuarea testelor de laborator solicitate - metode de analiză pentru determinarea constituenţilor de origine animală pentru controlul furajelor prevăzute în anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei de stabilire a metodelor de eşantionare şi analiză pentru controlul oficial al furajelor, cu modificările şi completările ulterioare.

(4)Pentru unităţile prevăzute la alin. (1) se aplică prevederile art. 10 alin. (2)-(4) şi (7)-(11).

(5)În situaţia în care sunt îndeplinite cerinţele sanitar-veterinare, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti emite, în termen de 5 zile lucrătoare de la data completării fişei de evaluare, autorizaţia sanitar-veterinară pentru utilizarea produselor de la nerumegătoare pentru producerea furajelor combinate destinate animalelor nerumegătoare de fermă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 27.
(51)Operatorii sunt obligaţi să informeze imediat direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe a căror rază teritorială se află unitatea de unde au fost prelevate probele, asupra oricărui rezultat pozitiv al testelor de laborator prevăzute la alin. (3) lit. g).

(6)În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei norme, unităţile ce deţin o autorizaţie pentru utilizarea produselor de la nerumegătoare în cadrul unităţii de fabricare a furajelor pentru hrana animalelor de fermă eliberată în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare, trebuie să depună la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, împreună cu documentele prevăzute la alin (3) lit. a) şi b), în vederea preschimbării.
(7)Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti anulează, în termen de 15 zile de la data depunerii documentelor prevăzute la alin (6), vechea autorizaţie şi emite o nouă autorizaţie sanitar-veterinară conform modelului prevăzut în anexa nr. 27, fără a percepe tarif şi fără a efectua o nouă evaluare.
SUBSECŢIUNEA III1:C1. Cerinţe pentru anumite materii prime furajere de origine animală şi furaje combinate care conţin aceste materii prime, destinate utilizării pentru hrana animalelor de fermă
Art. 251
(1)Transportul şi depozitarea proteinelor animale prelucrate, în vrac, a fosfatului dicalcic şi tricalcic de origine animală, în vrac, a produselor din sânge care provin de la nerumegătoare, în vrac, precum şi a furajelor combinate, în vrac, care conţin astfel de produse, destinate hrănirii animalelor de fermă nerumegătoare trebuie să respecte condiţiile prevăzute în secţiunea A capitolul III din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(2)Unităţile producătoare de furaje combinate care produc furaje combinate ce conţin făină de peşte, fosfat dicalcic şi tricalcic de origine animală, produse din sânge derivate de la nerumegătoare, proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie, proteine animale prelucrate provenite de la porcine sau proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie trebuie să respecte condiţiile prevăzute în secţiunea B capitolul III din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(3)Utilizarea şi depozitarea în ferme a materiilor prime furajere enumerate la alin (2), precum şi a furajelor combinate care conţin astfel de materii prime furajere trebuie să respecte condiţiile prevăzute în secţiunea D capitolul III din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(4)Unităţile producătoare de furaje combinate care produc furaje combinate pentru animalele de acvacultură, ce conţin proteine animale prelucrate derivate de la nerumegătoare, altele decât făina de peşte şi proteinele animale prelucrate derivate din insecte de crescătorie, trebuie să respecte condiţiile specifice prevăzute în secţiunea D lit. (d) capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(5)Unităţile producătoare de furaje combinate care produc înlocuitori de lapte ce conţin făină de peşte, destinaţi rumegătoarelor neînţărcate de fermă, trebuie să respecte condiţiile specifice prevăzute în secţiunea E capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(6)Unităţile producătoare de furaje combinate care produc furaje combinate ce conţin proteine animale prelucrate derivate din insecte de crescătorie trebuie să respecte condiţiile specifice prevăzute în secţiunea F capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(7)Unităţile producătoare de furaje combinate care produc furaje combinate ce conţin proteine animale prelucrate provenite de la porcine, destinate păsărilor de crescătorie, trebuie să respecte condiţiile specifice prevăzute în secţiunea G lit. (d) capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(8)Unităţile producătoare de furaje combinate care produc furaje combinate ce conţin proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie, destinate porcinelor, trebuie să respecte condiţiile specifice prevăzute în secţiunea H lit. (d) capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(9)Transportul şi depozitarea materiilor prime destinate hranei pentru animale şi ale furajelor combinate pentru animale care conţin produse derivate de la rumegătoare trebuie să respecte condiţiile prevăzute în secţiunea B capitolul V din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(10)Producţia de furaje combinate pentru animale, destinate animalelor de blană sau animalelor de companie, care conţin produse provenite de la rumegătoare sau de la nerumegătoare trebuie să respecte condiţiile prevăzute în secţiunea C capitolul V din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(11)Utilizarea şi depozitarea în ferme a materiilor prime destinate hranei pentru animale şi ale furajelor combinate destinate animalelor de fermă, care conţin produse provenite de la rumegătoare, trebuie să respecte condiţiile prevăzute în secţiunea D capitolul V din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(12)Exportul proteinelor animale prelucrate şi al produselor care conţin astfel de proteine trebuie să respecte condiţiile prevăzute în secţiunea E capitolul V din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(13)Documentul de însoţire şi etichetarea proteinelor animale prelucrate derivate din insecte de crescătorie, porcine sau păsări de crescătorie şi furajele combinate pentru animale care conţin astfel de proteine animale prelucrate trebuie să respecte condiţiile prevăzute în secţiunea G capitolul V din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
SUBSECŢIUNEA III2:C2. Cerinţe pentru prelucrătorii la domiciliu înregistraţi conform art. 9 alin. (7) din Norma sanitară veterinară privind procedura de autorizare/înregistrare sanitar-veterinară a unităţilor ce desfăşoară activităţi în domeniul hranei pentru animale şi a mijloacelor de transport al hranei pentru animale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 44/2017, cu modificările şi completările ulterioare, conform anexei I la Regulamentul (CE) nr. 183/2005, care produc hrană completă pentru animale din furaje combinate pentru animale ce conţin anumite materii prime furajere de origine animală
Art. 252
(1)Prelucrătorii la domiciliu care produc hrană completă pentru animale din furaje combinate pentru animale ce conţin făină de peşte, fosfat dicalcic şi tricalcic de origine animală, produse din sânge derivate de la nerumegătoare, proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie, proteine animale prelucrate provenite de la porcine sau proteine animale prelucrate provenite de la păsări de crescătorie trebuie să respecte condiţiile prevăzute la pct. 3 secţiunea B capitolul III din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(2)Prelucrătorii la domiciliu care produc hrană completă pentru animale din furaje combinate pentru animalele de acvacultură, ce conţin proteine animale prelucrate derivate de la nerumegătoare, altele decât făina de peşte şi proteinele animale prelucrate derivate din insecte de crescătorie, trebuie să respecte condiţiile prevăzute la pct. (ii) lit. (d) secţiunea D capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(3)Prelucrătorii la domiciliu care produc hrană completă pentru animale din furaje combinate ce conţin proteine animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie trebuie să respecte condiţiile prevăzute la pct. (ii) lit. (b) secţiunea F capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(4)Prelucrătorii la domiciliu care produc hrană completă pentru animale din furaje combinate ce conţin proteine animale prelucrate provenite de la porcine, destinate păsărilor de crescătorie, trebuie să respecte condiţiile prevăzute la pct. (ii) lit. (d) secţiunea G capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(5)Prelucrătorii la domiciliu care produc hrană completă pentru animale din furaje combinate ce conţin proteine animale prelucrate provenite de la păsările de crescătorie trebuie să respecte condiţiile prevăzute la pct. (ii) lit. (d) secţiunea H capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(6)Prelucrătorii la domiciliu prevăzuţi la alin. (1)-(5) vor notifica direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în situaţia în care la producţia de furaj complet utilizează furaj combinat cu proteine de origine animală.
(7)Notificarea prevăzută la alin. (6) va specifica tipul de proteine de origine animală din furajul combinat.

SUBSECŢIUNEA IV:SUBSECŢIUNEA IV: D. Cerinţe privind autorizarea sanitară-veterinară a unităţilor implicate în generarea şi prelucrarea anumitor materii de categoria 3 de la nerumegătoare, în vederea utilizării acestora în hrana animalelor de fermă nerumegătoare, altele decât animalele de blană
Art. 26
(1)Unităţile de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea rumegătoarelor şi nerumegătoarelor conform Regulamentului (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală şi care produc sânge de la animalele nerumegătoare destinat fabricării de produse de sânge utilizate în furajele pentru animale de fermă nerumegătoare trebuie să deţină autorizaţie sanitar-veterinară pentru sacrificarea de animale nerumegătoare pe linii separate fizic de liniile utilizate pentru sacrificarea rumegătoarelor, colectarea, depozitarea şi ambalarea separată a sângelui provenit de la nerumegătoare, conform prevederilor secţiunii C lit. (a) capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(2)Sângele destinat utilizării pentru producţia de produse din sânge destinat animalelor nerumegătoare se transportă la instalaţiile de prelucrare în vehicule şi containere care respectă prevederile secţiunii C lit. (b) capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(3)Unităţile de abatorizare/tranşare/alte tipuri de unităţi, autorizate/înregistrate în conformitate cu art. 4 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 pentru sacrificarea/tranşarea/manipularea rumegătoarelor şi nerumegătoarelor şi care produc subproduse de origine animală provenite de la nerumegătoare, destinate producţiei de proteine animale prelucrate derivate de la nerumegătoare, destinate hrănirii animalelor de acvacultură, trebuie să deţină autorizaţie sanitar-veterinară pentru sacrificarea de animale nerumegătoare pe linii separate fizic de liniile utilizate pentru sacrificarea rumegătoarelor, colectarea, depozitarea şi ambalarea separată a materiilor de categoria 3 provenite de la nerumegătoare, conform prevederilor secţiunii D lit. (a) capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(4)Subprodusele de origine animală provenite de la nerumegătoare, destinate producţiei de proteine animale prelucrate derivate de la nerumegătoare, destinate hrănirii animalelor de acvacultură, se transportă la instalaţiile de prelucrare în vehicule şi containere care respectă prevederile secţiunii D lit. (b) capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(5)Unităţile de abatorizare/tranşare/alte tipuri de unităţi, autorizate/înregistrate în conformitate cu art. 4 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 pentru sacrificarea/tranşarea/manipularea porcinelor, rumegătoarelor sau păsărilor de crescătorie şi care produc subproduse de origine animală provenite de la porcine, destinate producţiei de proteine animale prelucrate derivate de la porcine, destinate hrănirii păsărilor de crescătorie, trebuie să deţină autorizaţie sanitar-veterinară pentru sacrificarea porcinelor pe linii separate fizic de liniile utilizate pentru sacrificarea rumegătoarelor sau a păsărilor de crescătorie, colectarea, depozitarea şi ambalarea separată a materiilor de categoria 3 provenite de la porcine, conform prevederilor secţiunii G lit. (a) capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(6)Subprodusele de origine animală provenite de la porcine, destinate utilizării pentru producţia de proteine animale prelucrate provenite de la porcine, se transportă la o unitate de prelucrare în vehicule şi containere care respectă prevederile secţiunii G lit. (b) capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(7)Unităţile de abatorizare/tranşare/alte tipuri de unităţi, autorizate/înregistrate în conformitate cu art. 4 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 pentru sacrificarea/tranşarea/manipularea păsărilor de crescătorie, rumegătoarelor sau porcinelor şi care produc subproduse de origine animală provenite de la păsările de crescătorie, destinate hrănirii porcinelor, trebuie să deţină autorizaţie sanitar-veterinară pentru sacrificarea păsărilor de crescătorie pe linii separate fizic de liniile utilizate pentru sacrificarea rumegătoarelor sau a porcinelor, colectarea, depozitarea şi ambalarea separată a materiilor de categoria 3 provenite de la păsările de crescătorie, conform prevederilor secţiunii H lit. (a) capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(8)Subprodusele de origine animală provenite de la păsările de crescătorie, destinate utilizării pentru producţia de proteine animale prelucrate provenite de la păsările de crescătorie, se transportă la o unitate de prelucrare în vehicule şi containere care respectă prevederile secţiunii H lit. (b) capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(9)Producţia şi utilizarea făinii de peşte şi ale furajelor combinate care conţin făină de peşte pentru hrana animalelor de fermă nerumegătoare, altele decât animalele de blană, trebuie să respecte condiţiile specifice prevăzute în secţiunea A capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(10)Unităţile de prelucrare a sângelui de la animalele nerumegătoare trebuie să respecte condiţiile specifice prevăzute în secţiunea C capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(11)Unităţile de prelucrare a subproduselor de origine animală de la animalele nerumegătoare, altele decât cele de la animalele de acvacultură şi insectele de crescătorie, pentru producţia de proteine animale prelucrate provenite de la animalele nerumegătoare, destinate utilizării în hrana animalelor de acvacultură, trebuie să respecte condiţiile specifice prevăzute în secţiunea D lit. (c) capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(12)Producţia şi utilizarea proteinelor animale prelucrate provenite de la insecte de crescătorie şi ale furajelor combinate pentru animale care conţin astfel de proteine, destinate hrănirii animalelor de acvacultură, păsărilor de crescătorie şi porcinelor trebuie să respecte condiţiile specifice prevăzute în secţiunea F capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(13)Unităţile de prelucrare a subproduselor de origine animală pentru producţia de proteine animale prelucrate provenite de la porcine, destinate utilizării în hrana păsărilor de crescătorie, trebuie să respecte condiţiile specifice prevăzute în secţiunea G lit. (c) capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.
(14)Unităţile de prelucrare a subproduselor de origine animală pentru producţia de proteine animale prelucrate provenite de la păsările de crescătorie, destinate utilizării în hrana porcinelor, trebuie să respecte condiţiile specifice prevăzute în secţiunea H lit. (c) capitolul IV din anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.

Art. 27
(1)În vederea obţinerii autorizaţiei sanitar-veterinare pentru unităţile prevăzute la nr. crt. 18-21 din anexa nr. 6, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 999/2001, operatorul economic depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti sau prin platformele electronice PCUe/PCUEL următoarele documente:
a)cererea, conform modelului prevăzut în anexa nr. 26;
b)copia autorizaţiei sanitar-veterinare a unităţii de abatorizare/tranşare/altor tipuri de unităţi autorizate/înregistrate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 853/2004 pentru sacrificarea/tranşarea/manipularea rumegătoarelor şi nerumegătoarelor;
c)copia certificatului constatator eliberat de oficiul registrului comerţului;
d)copia certificatului unic de înregistrare emis de oficiul registrului comerţului;
e)schiţa unităţii prevăzute la lit. b), cu menţionarea clară a fluxului tehnologic pe specii;
f)planul HACCP al unităţii respective, în baza căruia este stabilită frecvenţa de prelevare a probelor de subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, cu scopul de a verifica absenţa contaminării încrucişate cu produsele interzise, prezentându-se şi frecvenţa de prelevare propusă;
g)contractul de servicii încheiat cu un laborator autorizat şi acreditat pentru efectuarea testelor de laborator solicitate - metode de analiză pentru determinarea constituenţilor de origine animală pentru controlul furajelor prevăzute în anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 152/2009 al Comisiei de stabilire a metodelor de eşantionare şi analiză pentru controlul oficial al furajelor, cu modificările şi completările ulterioare;
h)dovada achitării în contul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară unitatea respectivă activitatea, a tarifului de autorizare prevăzut de legislaţia sanitar-veterinară în vigoare.
(2)Pentru unităţile prevăzute la alin. (1) se aplică prevederile art. 10 alin. (2)-(5) şi (7)-(11).
(3)În situaţia în care sunt îndeplinite cerinţele sanitar-veterinare, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti emite, în termen de 5 zile lucrătoare de la data completării fişei de evaluare, autorizaţia sanitar-veterinară, conform modelului prevăzut în anexa nr. 28.
(4)Operatorii sunt obligaţi să informeze imediat direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe a căror rază teritorială se află unitatea de unde au fost prelevate probele, asupra oricărui rezultat pozitiv al testelor de laborator prevăzute la alin. (1) lit. g).

Art. 28
(1)Unităţile de procesare de categoria 3 şi unităţile pentru depozitarea produselor procesate de categoria 3, autorizate sanitar-veterinar, conform prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 16/2010 la data intrării în vigoare a prezentei norme sanitare veterinare, pot produce şi expedia proteine animale procesate numai de la nerumegătoare la unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru producţia de furaje combinate destinate animalelor de acvacultură, numai dacă au inclusă această activitate în autorizaţia sanitar-veterinară.
(2)Pentru îndeplinirea prevederilor alin. (1), unităţile de procesare a materiilor de categoria 3 au obligaţia de a notifica direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pe a cărei rază teritorială funcţionează, prin completarea unei cereri al cărei model este prevăzut în anexa nr. 26.
(3)În termen de maximum 5 de zile de la data înregistrării cererii, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti are obligaţia de a verifica la faţa locului, prin personalul de specialitate, îndeplinirea de către operator a următoarelor condiţii:
a)lipsa materiilor de categoria 3 provenite de la rumegătoare, atât în zona de recepţie a materiilor prime, cât şi pe fluxul tehnologic, prin verificarea documentelor de recepţie materie primă şi de producţie, a echipamentelor de recepţie, concasare, sterilizare, uscare, presare/decantare, măcinare şi depozitare, precum şi a valorilor parametrilor înregistraţi de echipamentele electronice de monitorizare a fluxului tehnologic;
b)asigurarea condiţiilor de depozitare separată a proteinelor animale prelucrate care urmează să fie produse pentru obţinerea furajelor destinate animalelor de acvacultură faţă de stocul existent de proteine animale prelucrate produs anterior, astfel încât acestea să fie depozitate în zone clar delimitate şi în condiţii care să nu permită contaminarea încrucişată a acestora;
c)efectuarea modificărilor necesare în planul HACCP pentru asigurarea măsurilor de verificare a recepţiei, prelucrării şi expediţiei numai de materii de categoria 3 de la nerumegătoare.
(4)Pe durata verificărilor prevăzute la alin. 3, personalul de specialitate din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti întocmeşte o notă de control pentru unitatea respectivă.
(5)În situaţia în care toate condiţiile prevăzute la alin. (3) sunt îndeplinite, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti are obligaţia, în termen de 2 zile de la data întocmirii notei de control, să înscrie pe formularul de autorizaţie sanitar-veterinară al unităţii respective, la rubrica "Activităţi", următoarea frază: "Transportul1 şi procesarea materiilor de categoria 3 provenite numai de la nerumegătoare, specia/speciile ................2 în scopul obţinerii de proteine animale prelucrate destinate şi producţiei de furaje pentru animalele de acvacultură".
1se elimină termenul "transport" dacă este cazul;
2se menţionează specia/speciile.
(6)După remedierea deficienţelor înscrise în nota de control, operatorul economic solicită, în scris, direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, reverificarea unităţii în vederea emiterii autorizaţiei sanitar-veterinare.
SECŢIUNEA 2:Derogări privind eliminarea
SUBSECŢIUNEA I:A. Eliminarea prin îngropare a animalelor de companie moarte
Art. 29
(1)Animalele de companie moarte pot fi eliminate prin îngropare numai în cimitire destinate exclusiv acestui scop, autorizate sanitar-veterinar conform prevederilor prezentei norme sanitar-veterinare.
(2)Este interzisă îngroparea altor animale decât cele prevăzute la alin. (1) în cimitirele destinate animalelor de companie.
Art. 30
(1)Funcţionarea cimitirelor de animale de companie este permisă numai cu îndeplinirea următoarelor condiţii:
a)distanţa minimă dintre cimitir şi alte unităţi supuse înregistrării/autorizării sanitar-veterinare este de 200 de metri;
b)suprafaţa minimă a cimitirului este de 500 m2;
c)există acordul scris al autorităţilor judeţene pentru protecţia mediului şi al autorităţilor de sănătate publică pentru amplasarea şi funcţionarea cimitirului de animale de companie, astfel încât să se asigure aplicarea prevederilor cap. III secţiunea 1 alin. (1) lit. c) şi alin. (3) lit. b) din anexa VI la Regulamentul (UE) nr. 142/2011;
d)cimitirul este stabilit acolo unde nivelul apei freatice este sub 2,50 m de la nivelul solului şi nu există posibilitatea de ridicare a pragului de 2,50 m pentru apele freatice, dacă nu este altfel stabilit de autorităţile de protecţia mediului;
e)se asigură accesul rutier;
f)cimitirul este împrejmuit cu gard de cel puţin 150 cm înălţime, accesul fiind asigurat numai prin poartă securizată;
g)între parcelele de înmormântare se asigură căi de acces pentru persoane;
h)îngroparea cadavrelor în sol se va face la 1 m adâncime, astfel încât să se asigure 1 m de sol deasupra cadavrelor, ca măsură de protecţie împotriva accesului animalelor sălbatice;
i)cadavrele se îngroapă în ambalaje închise.
(2)Cimitirul cuprinde următoarele facilităţi:
a)o cameră frigorifică pentru depozitarea temporară a cadavrelor care urmează a fi îngropate, care asigură posibilitatea identificării şi aşezării separate a cadavrelor;
b)un grup sanitar şi un dulap pentru schimbarea hainelor de stradă cu cele de lucru;
c)depozit pentru deşeuri;
d)depozit pentru materiale şi ustensile;
e)spaţiu amenajat pentru păstrarea urnelor cu cenuşă, această condiţie fiind obligatorie numai atunci când se doreşte păstrarea cenuşii.
(3)Pentru desfăşurarea funeraliilor, operatorul economic stabileşte normele de funcţionare a cimitirului.
(4)În cazul în care se intenţionează incinerarea animalelor de companie moarte, recepţionate într-o unitate de incinerare din incinta cimitirului, aceasta se autorizează sanitar-veterinar separat, conform prevederilor prezentei norme sanitar-veterinare.
(5)Atunci când un cimitir de animale de companie este închis, terenul respectiv poate fi folosit numai după 30 de ani de la data închiderii, cu aprobarea direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, a autorităţilor judeţene pentru protecţia mediului şi a autorităţilor de sănătate publică.

(6)Schimbarea proprietarului cimitirului, relocarea, extinderea şi închiderea acestuia trebuie să fie comunicate în scris direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(7)Pentru obţinerea autorizaţiei sanitar-veterinare de funcţionare a cimitirului de animale de companie se aplică prevederile art. 8 şi 10 din prezenta normă sanitar-veterinară.
SUBSECŢIUNEA II:B. Transportul şi eliminarea animalelor moarte în urma producerii dezastrelor naturale
Art. 31
(1)Transportul şi eliminarea animalelor moarte în urma producerii unor dezastre naturale, prin îngropare şi/sau incinerare, sunt permise doar cu respectarea prevederilor art. 15 şi ale anexei VI la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 şi numai după emiterea unei hotărâri a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă sau, după caz, a comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, în care se specifică metoda de eliminare a cadavrelor de animale, cantitatea estimată, numele localităţii/localităţilor pe raza căreia/cărora se desfăşoară activitatea de eliminare şi autorităţile judeţene şi locale responsabile de supravegherea acţiunii de transport şi eliminare a animalelor moarte.

(2)[textul din Art. 31, alin. (2) din capitolul V, sectiunea 2, subsectiunea II a fost abrogat la 26-apr-2021 de Art. II, punctul 18. din Ordinul 55/2021]
(3)După încheierea fiecărei acţiuni de eliminare a animalelor moarte, conform prevederilor alin. (1), se întocmeşte un proces - verbal, semnat de toţi participanţii, în care se precizează metoda de eliminare, specia animalelor, numărul şi greutatea estimativă a acestora, numărul de identificare al fiecărui animal înregistrat în Sistemul Naţional de Înregistrare şi Identificare a Animalelor, numele localităţii în care au fost eliminate animalele respective şi măsurile de prevenire a riscurilor de sănătate publică, sănătate animală şi de mediu, adoptate la locul de eliminare.
(4)Spaţiile în care au fost eliminate animalele moarte, conform prevederilor alin. (1) şi (2), trebuie împrejmuite pentru a împiedica accesul animalelor sălbatice şi identificate cu marcaje avertizoare, fiind interzisă desfăşurarea pentru o perioadă de minimum 10 ani a oricăror activităţi care au impact pentru sănătatea publică, sănătatea animală şi mediu.
SUBSECŢIUNEA III:C. Transportul şi eliminarea animalelor moarte, ucise şi a altor materii de categoria 1 şi 2, în urma evoluţiei focarelor de boală notificabile
Art. 32
(1)Transportul şi eliminarea prin procesare şi/sau incinerare în unităţi autorizate sanitar-veterinar a animalelor moarte, a cadavrelor provenite de la animale ucise preventiv în localităţi, a animalelor ucise şi a altor materii de categoria 1 şi 2, rezultate în urma evoluţiei unor focare de boli notificabile, sunt permise numai după emiterea, în acest sens, a unei hotărâri a Centrului Naţional de Combatere a Bolilor sau, după caz, a centrului local de combatere a bolilor, în care se specifică metoda de eliminare a cadavrelor de animale, permisiunea/interdicţia de efectuare a transportului cadavrelor de animale, cantitatea estimată, denumirea unităţilor desemnate în care se va desfăşura activitatea respectivă de eliminare şi autorităţile judeţene şi locale responsabile de supravegherea acţiunii de transport şi eliminare a animalelor moarte.

(2)Unităţile de eliminare prevăzute la alin. (1) sunt obligate să respecte toate măsurile stabilite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru prevenirea oricăror riscuri de propagare a bolilor.
(3)[textul din Art. 32, alin. (3) din capitolul V, sectiunea 2, subsectiunea III a fost abrogat la 26-apr-2021 de Art. II, punctul 20. din Ordinul 55/2021]
(4)Funcţionarea unităţilor mobile de incinerare este permisă numai dacă sunt autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea prevederilor alin. (3), precum şi a prevederilor art. 13 din prezenta normă sanitar-veterinară.
(5)Transportul şi eliminarea prin îngropare şi/sau incinerare a animalelor moarte şi ucise, precum şi a altor materii de categoria 1 şi 2 rezultate în urma evoluţiei unor focare de boli notificabile sunt permise doar cu respectarea prevederilor art. 15 din anexa VI la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 şi numai după emiterea unei hotărâri a Centrului Naţional de Combatere a Bolilor sau, după caz, a centrului local de combatere a bolilor, în care se specifică metoda de eliminare a cadavrelor de animale, cantitatea estimată, numele exploataţiei de animale sau al locului în care se va desfăşura activitatea respectivă de eliminare şi autorităţile judeţene şi locale responsabile de stabilirea locului de îngropare/incinerare şi de supraveghere a acţiunii de transport şi eliminare a animalelor moarte.

(6)[textul din Art. 32, alin. (6) din capitolul V, sectiunea 2, subsectiunea III a fost abrogat la 26-apr-2021 de Art. II, punctul 22. din Ordinul 55/2021]
(7)Transportul şi eliminarea prin îngropare şi/sau incinerare a animalelor moarte şi ucise, precum şi a altor materii de categoria 1 şi 2 rezultate în urma evoluţiei unor focare de boli notificabile se realizează luând în considerare şi prevederile specifice stabilite în manualele operaţionale pentru combaterea bolilor, publicate pe pagina de web: http://www.ansvsa.ro/sanatate-bunastare-si- nutritie-animala/sanatatea-animalelor/pregatire-in-situatii-de-urgenta-boli-ale-animalelor/.
(8)După încheierea fiecărei acţiuni de eliminare a animalelor moarte, conform prevederilor alin. (5), se întocmeşte un proces-verbal, semnat de către toţi participanţii, în care se precizează metoda de eliminare, specia animalelor, numărul şi greutatea estimativă a acestora, numărul de identificare al fiecărui animal înregistrat în Sistemul Naţional de Înregistrare şi Identificare a Animalelor, numele localităţii în care au fost eliminate animalele respective şi măsurile de prevenire a riscurilor de sănătate publică, sănătate animală şi de mediu adoptate la locul de eliminare.
(9)Metoda de eliminare a materiilor de categoria 1 şi 2, prevăzută la alin. (1) şi alin. (5), este stabilită de Centrul Naţional de Combatere a Bolilor sau, după caz, de centrul local de combatere a bolilor, în funcţie de cantitatea de cadavre, capacitatea de eliminare a unităţilor de eliminare, distribuţia focarelor de boală şi situaţia epidemiologică locală, riscul de propagare a bolii, condiţiile de mediu, precum şi de alţi factori.
(10)Transportul materiilor de categoria 1 şi 2 provenite din unităţile/localităţile/judeţele în care evoluează epizootii, se restricţionează sau este permis numai după emiterea în acest sens a unei hotărâri a Centrului Naţional de Combatere a Bolilor sau, după caz, a centrului local de combatere a bolilor.
(11)Spaţiile în care au fost eliminate animalele moarte, conform prevederilor prezentului articol, trebuie împrejmuite, pentru a împiedica accesul animalelor sălbatice, şi prevăzute cu marcaje avertizoare, fiind interzisă desfăşurarea pe o perioadă de minimum 10 ani a oricăror activităţi care au impact pentru sănătatea publică, sănătatea animală şi mediu.
SUBSECŢIUNEA IV:D. Eliminarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman rezultate în urma fătării sau intervenţiilor chirurgicale efectuate în exploataţiile nonprofesionale
Art. 33
(1)Este permisă eliminarea prin îngropare şi/sau incinerare la faţa locului a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman rezultate în urma fătării sau intervenţiilor chirurgicale efectuate în exploataţiile nonprofesionale, cu excepţia materiilor de categoria 1.
(2)Eliminarea prevăzută la alin. (1) se aplică în incinta exploataţiilor nonprofesionale în care au fost generate subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, cu respectarea cerinţelor de protecţie a mediului, în condiţii care previn accesul animalelor în locul de îngropare/incinerare.
SUBSECŢIUNEA V:E. Transportul şi eliminarea prin incinerare şi/sau îngropare a albinelor moarte
Art. 34
(1)Transportul şi eliminarea albinelor moarte prin îngropare şi/sau incinerare sunt permise doar cu respectarea prevederilor art. 15 şi ale anexei VI la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 şi numai pentru exploataţiile apicole care nu depăşesc 150 de familii de albine.
(2)Exploataţiile de albine prevăzute la alin. (1) sunt exceptate de la obligaţia de încheiere a unui contract de servicii cu o unitate de neutralizare autorizată sanitar-veterinar.
(3)După încheierea fiecărei acţiuni de eliminare a albinelor moarte, conform prevederilor alin. (1), se întocmeşte un proces - verbal de eliminare, în care se precizează metoda de eliminare, numărul de familii de albine şi greutatea estimativă a acestora, denumirea localităţii în care au fost eliminate albinele respective şi măsurile de prevenire a riscurilor de sănătate publică, de sănătate animală şi de mediu adoptate la locul de eliminare.