Art. 28. - În termen de maximum 5 de zile de la data înregistrării cererii, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti are obligaţia de a verifica la faţa locului, prin personalul de specialitate, îndeplinirea de către operator a următoarelor condiţii: - Norma sanitara veterinara din 2019 privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor din domeniul subproduselor de origine animală şi produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman

M.Of. 690 bis

În vigoare
Versiune de la: 4 Noiembrie 2025
Art. 28
(1)Unităţile de procesare de categoria 3 şi unităţile pentru depozitarea produselor procesate de categoria 3, autorizate sanitar-veterinar, conform prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 16/2010 la data intrării în vigoare a prezentei norme sanitare veterinare, pot produce şi expedia proteine animale procesate numai de la nerumegătoare la unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru producţia de furaje combinate destinate animalelor de acvacultură, numai dacă au inclusă această activitate în autorizaţia sanitar-veterinară.
(2)Pentru îndeplinirea prevederilor alin. (1), unităţile de procesare a materiilor de categoria 3 au obligaţia de a notifica direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pe a cărei rază teritorială funcţionează, prin completarea unei cereri al cărei model este prevăzut în anexa nr. 26.
(3)În termen de maximum 5 de zile de la data înregistrării cererii, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti are obligaţia de a verifica la faţa locului, prin personalul de specialitate, îndeplinirea de către operator a următoarelor condiţii:
a)lipsa materiilor de categoria 3 provenite de la rumegătoare, atât în zona de recepţie a materiilor prime, cât şi pe fluxul tehnologic, prin verificarea documentelor de recepţie materie primă şi de producţie, a echipamentelor de recepţie, concasare, sterilizare, uscare, presare/decantare, măcinare şi depozitare, precum şi a valorilor parametrilor înregistraţi de echipamentele electronice de monitorizare a fluxului tehnologic;
b)asigurarea condiţiilor de depozitare separată a proteinelor animale prelucrate care urmează să fie produse pentru obţinerea furajelor destinate animalelor de acvacultură faţă de stocul existent de proteine animale prelucrate produs anterior, astfel încât acestea să fie depozitate în zone clar delimitate şi în condiţii care să nu permită contaminarea încrucişată a acestora;
c)efectuarea modificărilor necesare în planul HACCP pentru asigurarea măsurilor de verificare a recepţiei, prelucrării şi expediţiei numai de materii de categoria 3 de la nerumegătoare.
(4)Pe durata verificărilor prevăzute la alin. 3, personalul de specialitate din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti întocmeşte o notă de control pentru unitatea respectivă.
(5)În situaţia în care toate condiţiile prevăzute la alin. (3) sunt îndeplinite, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti are obligaţia, în termen de 2 zile de la data întocmirii notei de control, să înscrie pe formularul de autorizaţie sanitar-veterinară al unităţii respective, la rubrica "Activităţi", următoarea frază: "Transportul1 şi procesarea materiilor de categoria 3 provenite numai de la nerumegătoare, specia/speciile ................2 în scopul obţinerii de proteine animale prelucrate destinate şi producţiei de furaje pentru animalele de acvacultură".
1se elimină termenul "transport" dacă este cazul;
2se menţionează specia/speciile.
(6)După remedierea deficienţelor înscrise în nota de control, operatorul economic solicită, în scris, direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, reverificarea unităţii în vederea emiterii autorizaţiei sanitar-veterinare.