Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Zmeură în conservă''
M.Of. 391 bis
În vigoare
Prevederile art. 4, 5, 8, 9 şi 11 nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.
(6)condiţiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheţ şi cu respectarea condiţiilor impuse de producător.Ingredientul | Limita admisă |
Zmeura | Conform art.7 la prezenta norma |
Apă | În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie, cu respectarea prevederilor din anexa nr. 2 la normă. |
Suc de fructe | |
Apă şi suc de fructe | |
Amestec de sucuri de fructe | |
Zaharuri: zaharoză, dextroză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză. | |
Aditivi alimentari |
|
Lichidul de conservare | Conţinutul în substanţă uscată solubilă (în °Brix) |
Daca lichidul de conservare îndulcit este sucul de zmeură sau sucul unui alt fruct sau un amestec de sucuri din fructe, lichidul final nu trebuie să scadă sub 15 °Brix şi se defineşte după cum urmează: | |
a) Suc de fructe cu puţin zahăr, sau slab îndulcit | min. 15 |
b) Suc de fructe cu mult zahăr sau puternic îndulcit | min. 20 |
Dacă lichidul de conservare îndulcit este apa sau un amestec de apă cu suc de zmeură sau cu unul sau mai multe sucuri de fructe, mediul final se defineşte după cum urmează: | |
c) Sirop cu puţin zahăr, slab îndulcit, sirop subţire | min. 15-max. 20 |
d) Sirop cu mult zahăr, puternic îndulcit, sirop concentrat. | min.20-max. 26 |
Opţional se pot prepara următoarele medii de conservare îndulcite: | |
e) Apă îndulcită, apa slab îndulcită, apă cu puţin zahăr. | min. 11 - max. 15 |
f) Sirop foarte concentrat | min. 26 |
Caracteristica | Condiţii de admisibilitate |
Aspectul exterior al recipientului | Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor, ori pelicula de lac desprinsa de pe interiorul cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimata cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit uşoare deformări la corp dar nu la falţ. |
Aspectul conţinutului | |
(1) Culoare | (1) Caracteristică soiului, tipului de conservare şi sortimentului fabricat. |
(2) Gust şi miros | (2) Gustul şi mirosul trebuie să fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat şi ingredientelor folosite, fără gust şi miros străin. |
(3) Textură | (3) Zmeura în conservă trebuie să prezinte o textură satisfăcătoare: fructe potrivit de tari, nedestrâmate, suficient de cărnoase. |
(4) Defecte admise: | Conform tabelului nr. 2 |
Defectul | Limite maxime |
(1) Fructe cu aspect modificat: fructe atacate de insecte sau boli, fructe lovite sau fructe a căror culoare este modificată; | 10% (m/m) din cantitatea netă fără lichid |
(2) Fructe zdrobite sau bucăţi de fructe: fructe deformate sau zdrobite care nu mai au forma lor normală, peste 50%. | 25 % (m/m) din cantitatea netă fără lichid |
Totalul defectelor de la aliniatele (1) şi (2) | 25 % (m/m) din cantitatea netă fără lichid |
(3) Materii vegetale străine: (a) codiţe sau fragmente de tulpini cu o lungime mai mare de 3 mm (se stabilesc pentru media probelor prelevate); |
|
Denumirea caracteristicii | Condiţii de admisibilitate | Metode de analiză |
Cantitatea de zmeura conţinută într-un recipient cu produs, sau cantitatea netă fără lichid (în kg/kg): | minim 37 % | Calculată ca procent din greutatea volumului de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20 °C 2 |
Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul în care sunt conservate)1 | minim 90% | Calculat ca procent din volumul de apă distilată conţinut de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 20 °C. |
Documente corelate
Dacă doriți să acces la toate documente corelate, autentifică-te în Sintact. Nu ai un cont Sintact? Cere un cont demo »
Acte numărul de obiecte din listă: (3)
Modificat de numărul de obiecte din listă: (2)
- Ordinul 951/2006 pentru modificarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Zmeură în conservă'', aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 776/1.493/320/2004
- Ordinul 1493/2004 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Zmeură în conservă''