Capitolul v - Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport - Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul produsului ''Zmeură în conservă''

M.Of. 391 bis

În vigoare
Versiune de la: 22 August 2006
CAPITOLUL V:Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
Art. 14
Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit în prezenta normă, trebuie sâ fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 15
Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie sâ corespunda reglementărilor în vigoare.
Art. 16
Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării şi trebuie sâ conţină cel puţin următoarele informaţii:
(1)denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 şi Art. 5 din prezenta normă;
(2)cantitatea netă;
(3)cantitatea neta fără lichid;
(4)lista ingredientelor;
(5)menţionarea tratamentului termic;
(6)condiţiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;

(7)data durabilităţii minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de .... " cu menţionarea lunii şi anului;
(8)"o menţiune care să permită identificarea lotului" (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificatâ cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);
(9)numele şi adresa producătorului, sau ale ambalatoruiui, sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
(10)ţara de origine a produsului.
Art. 17
Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi.
Art. 18
Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheţ şi cu respectarea condiţiilor impuse de producător.

Art. 19
Transportul produsului definit prin prezenta norma trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor, menţinerea calităţii produselor şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.
Art. 20
Fiecare transport de zmeură în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară a produsului.