Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul zmeurei congelate
M.Of. 421 bis
În vigoareIngredientul | Limita admisa |
Zaharuri: zaharoză, dextroză, fructoză, zahăr invertit, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză. | În cantităţi fixate prin tehnologia de fabricaţie, |
Caracteristica | Condiţii de admisibilitate |
(1) Culoare | (1) roşie, galbenă sau neagră, caracteristică soiului, aproximativ uniformă; |
(2) Gust şi miros | (2) plăcute, caracteristice soiului şi ingredientelor folosite, fără gust şi/sau miros străin. |
(3) Textură | (3) după decongelare boabele trebuie să fie potrivit de fragede. |
(4) Conţinutul în substanţă uscată solubilă: - Zmeură cu adaos de zaharuri pudră (după decongelare, zdrobire şi omogenizare la 200C) - Zmeură cu sirop de zaharuri (după decongelare, zdrobire şi omogenizare la 200C) | (4) 18% -35% (m/m)
15%-30% (m/m) |
(5) Forma de prezentare: - zmeură congelată în bloc; - zmeură congelată individual | (5) pentru zmeura congelată individual se admit forme conglomerate din care nu pot fi desprinse uşor, maxim 10% m/m |
(6) Defecte admise: | (6) conform tabelului nr. 1 |
Defectul | Unitatea de măsură | Ponderea defectului | |||
Minor | Major | Grav | Total defecte | ||
6.1 Fructe parţial decolorate: fructe decolorate pe o suprafaţă cuprinsă între 25% şi 75% din suprafaţa totală. | 1 fruct | 1 |
|
|
|
6.2 Fructe decolorate integral: fructe decolorate pe o suprafaţă mai mare de 75% din suprafaţa totală. | 1 fruct |
|
| 4 |
|
6.3 Pedunculi: pedunculi sau bucăţi din aceştia mai lungi de 3 mm ataşaţi sau nu de fruct. | 1 bucată |
| 2 |
|
|
6.4 Materii vegetale străine: calice sau părţi de calice, frunze, orice alte materii vegetale străine inofensive. | 1 cm2 |
| 2 |
|
|
6.5 Leziuni: leziuni provocate de insecte sau boli |
|
|
|
|
|
(a) defect minor - suprafaţa afectată este mai mică decât a cercului cu diametrul de 5 mm; | 1 fruct | 1 |
|
|
|
(b) defect major - suprafaţa afectată este mai mare decât a cercului cu diametrul de 5 mm; | 1 fruct |
| 2 |
|
|
6.6 Fructe nedezvoltate: fructe care au o parte din boabe zbârcite. | 1 fruct | 1 |
|
|
|
6.7 Fructe diferite: fructe care se deosebesc prin formă, mărime, culoare sau soi de majoritatea fructelor din recipient. | 1 fruct |
| 2 |
|
|
6.8 Leziuni mecanice: fructe din care lipseşte o porţiune mai mare de 25%, fructe zdrobite, rupte în bucăţi, etc. | max. 35% m/m |
|
|
|
|
TOTAL PUNCTE ADMISIBILE |
| 15 | 10 | 4 | 20 |
Documente corelate
Dacă doriți să acces la toate documente corelate, autentifică-te în Sintact. Nu ai un cont Sintact? Cere un cont demo »