Capitolul iii - Fabricare - Norma din 2004 cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul zmeurei congelate
M.Of. 421 bis
În vigoare Versiune de la: 19 Mai 2006
CAPITOLUL III:Fabricare
Art. 6
Alimentul "Zmeură congelată", definit şi descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare.
Art. 7
Materia primă folosită la fabricarea zmeurei congelate, trebuie să fie proaspătă, ajunsă la maturitate, curată, sănătoasă, fără părţile exterioare verzi, inclusiv calicele şi codiţele şi să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 8
Ingredientele utilizate la fabricarea zmeurei congelate trebuie să îndeplinească cerinţele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxim admise.
Art. 9
Congelarea se face în instalaţii adecvate în care procesul frigorific trebuie condus astfel încât durata de menţinere a produsului la temperatura la care se produce cristalizarea maximă să fie foarte scurtă şi se consideră încheiat atunci când temperatura în centrul termic al produsului a atins valoarea de -18 0C (0 0F), după stabilizarea termică.
Reambalarea se face cu respectarea cerinţelor tehnologice prevăzute de reglementările în vigoare privind producerea, depozitarea şi transportul produselor congelate.
Art. 10
Spaţiile în care este fabricată zmeura congelată, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igiena alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.