Capitolul iii - Norme microbiologice - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora
M.Of. 59 bis
Ieşit din vigoareNr. | Alimentul | Numărul | Bacterii | Escheri- | Sal- | Stafilococ | Bacillus | Vibrio | Bacterii | Drojdii |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
1. | Lapte de consum | 300.000 | 10 | 1 | 2) | - | - | - | - | - |
2. | Lapte praf | 100.000 | 10 | 1 | abs. | 1 | 10 | - | - | - |
3. | Produse lactate praf pentru copii | |||||||||
sub 4 luni | 10.000 | abs. | - | abs. | abs. | abs. | - | abs. | - | |
peste 4 luni | 50.000 | 10 | 1 | abs. | 1 | 10 | - | 100 | - | |
4. | Produse lactate acide (iaurt, smântână fermentată pentru consum, sana, lapte bătut, chefir) | - | 100 | 10 | abs. | 10 | - | - | - | - |
5. | Smântână dulce pentru frişcă şi frişcă bătută | 100.000 | 10 | 1 | abs. | 10 | - | - | - | - |
6. | Brânzeturi proaspete din lapte pasteurizat(brânză proaspătă de vacă) | - | 100 | 10 | abs. | 10 | - | - | - | - |
7. | Brânzeturi proaspete din lapte nepasteurizat (brânză proaspătă de vacă) | - | 1.000 | 100 | abs. | 10 | - | - | - | - |
8. | Brânzeturi proaspete(caş, telemea proaspătă) din lapte pasteurizat | - | 100 | 10 | abs. | 10 | - | - | - | 100 |
9. | Brânzeturi proaspete(caş, telemea proaspătă) din lapte nepasteurizat | - | 1.000 | 100 | abs. | 100 | - | - | - | 1.000 |
10. | Brânză proaspătă din zer (urdă) | - | 1.000 | 100 | abs. | 10 | - | - | - | - |
11. | Brânzeturi maturate în saramură (telemea, caş) din lapte pasteurizat | - | 10 | - | abs. | 100 | - | - | - | 2.000 |
12. | Brânzeturi maturate în saramură (telemea, caş) din lapte nepasteurizat | - | 100 | 100 | abs. | 100 | - | - | - | 2.000 |
13. | Brânzeturi fermentate cu pastă tare (Sweitzer), semitare (Trapist, Moeciu), moale (Camembert, Taga, Nasal) | - | 10 | - | abs. | 10 | - | - | - | 2.0003) |
14. | Brânză cu pastă filată (caşcavaluri) | - | 100 | - | abs. | 100 | - | - | - | 2.000 |
15. | Brânzeturi frământate | - | 1.000 | 100 | abs. | 100 | - | - | - | 2.000 |
16. | Brânzeturi topite | - | - | - | abs. | 10 | - | - | - | - |
17. | Unt | - | 100 | 10 | abs. | 10 | - | - | - | 1.000 |
18. | Margarină de consum | - | 100 | 10 | abs. | 10 | - | - | - | 1.000 |
19. | Îngheţată (pe bază de lapte) | 300.000 | 100 | 10 | abs. | 10 | - | - | - | - |
20. | Lapte concentrat cu zahăr | 50.000 | abs. | - | abs. | - | - | - | - | - |
21. | Carne zvântată, refrigerată, congelată | - | - | - | abs. 4) | - | - | - | 14) | - |
22. | Carne şi organe de pasăre | - | - | - | abs. | - | - | - | 104) | - |
23. | Carne tocată şi semipreparate din carne tocată (pastă de mititei, cârnaţi proaspeţi etc.) | - | 1.000 | 100 | abs. | 100 | - | - | 100 | - |
24. | Preparate din carne, sărate şi/sau afumate | - | 100 | 10 | abs. | 10 | - | - | 100 | - |
25. | Mezeluri (prospături, salamuri semiafumate) | - | 10 | 1 | abs. | 10 | 10 | - | 10 | - |
26. | Salamuri crude uscate (tip Sibiu) | - | - | - | abs. | 100 | - | - | - | - |
27. | Preparate din carne, mixte sau simple, gata pregătite, care se consumă reci, fără altă prelucrare termică (piftii, pateuri din carne şi organe, biftec etc.) | 10.000 | 10 | 1 | abs. | 1 | - | - | 1 | - |
28. | Mâncăruri gătite, servite calde | 10.000 | 10 | 1 | abs. | 1 | 1 | - | 1 | - |
29. | Mâncăruri gătite congelate | 10.000 | 10 | 1 | abs. | 1 | 1 | - | 1 | - |
30. | Semipreparate tip Gospodina (semigătite, crude) | - | 10 | 10 | abs. | 100 | - | - | 100 | 100 |
31. | Peşte proaspăt, decapitat şi eviscerat | - | 10 | - | abs. | 100 | - | - | 10 | - |
32. | Peşte refrigerat sau congelat | - | - | - | - | - | - | - | 104) | - |
33. | Produse semiconservate: | |||||||||
- Marinate reci, marinate calde | - | 100 | 10 | abs. | 10 | - | - | 10 | 100 | |
- Nepasteurizate | 100.000 | abs. | - | abs. | abs. | - | - | 10 | abs. | |
- Pasteurizate | 1.000 | abs. | - | abs. | abs. | - | - | 10 | abs. | |
34. | Produse semiconservate: | |||||||||
- Pastă de peşte | - | - | - | abs. | 10 | - | abs. | 10 | - | |
- Icre, lapţi şi produse din icre şi din lapţi | 100.000 | 10 | abs. | abs. | 10 | - | - | 10 | - | |
- Peşte: | ||||||||||
Sărat | - | 10 | abs. | abs. | 10 | - | abs. | - | 1.000 | |
Sărat cu ceapă | - | 100 | 10 | abs. | 10 | - | abs. | 100 | - | |
- Peşte afumat: | ||||||||||
La cald | - | 10 | abs. | abs. | 10 | - | - | 100 | - | |
La rece | - | 10 | abs. | abs. | 10 | - | - | 100 | 1.000 | |
35. | Preparate culinare din peşte | 100.000 | 10 | abs. | abs. | 10 | - | - | 10 | - |
36. | Semipreparate culinare din peşte | - | 1.000 | 100 | abs. | 100 | - | - | 100 | - |
37. | Ouă umplute, salate cu maioneză | 100.000 | 10 | 1 | abs. | 1 | - | - | - | - |
38. | Gelatină alimentară | 100.000 | 10 | - | abs. | 100 | 100 | - | 100 | - |
39. | Prăjituri cu cremă | 100.000 | 10 | 1 | abs. | 1 | 1 | - | - | - |
40. | Melanj din ouă parf | 100.000 | 10 | - | abs. | 1 | - | - | - | - |
41. | Maioneză | 200.000 | 10 | - | abs. | 100 | - | - | - | 100 |
42. | Vegetale congelate | - | 10 | abs. | abs. | 10 | - | - | - | 1.000 |
43. | Vegetale deshidratate | 100.000 | 10 | abs. | abs. | 10 | 10 | - | - | 1.000 |
44. | Supe, mâncăruri, budinci, creme deshidratate | 100.000 | 10 | - | abs. | 10 | 100 | - | - | - |
45. | Paste făinoase (macaroane, fidea etc.) | - | 10 | abs. | abs. | 10 | 10 | - | - | - |
46. | Condimente | 100.000 | 100 | - | abs. | 10 | - | - | 1.000 | 5.000 |
47. | Băuturi răcoritoare şi sucuri din fructe cu termen de valabilitate mai mic de 14 zile | 300 | 10 | - | - | - | - | - | - | 10 |
48. | Băuturi răcoritoare şi sucuri din fructe cu termen de valabilitate mai mare de 14 zile | 30 | abs. | - | - | - | - | - | - | abs. |
49. | Ape minerale şi carbogazoase, gheaţă artificială 5) | 100 cm3 | 100 cm3 | - | - | - | - | - | - | |
50. | Bere nepasteurizată | - | 1 | abs. | - | - | - | - | - | 100 |
51. | Bere pasteurizată | - | abs. | - | - | - | - | - | - | 10 |
52. | Sosuri nepasteurizate de condimentare | 10.000 | - | - | abs. | 1 | - | - | - | 100 |
53. | Făinuri alimentare, altele decât făina pentru panificaţie(făină de orez, orezin etc.) | 100.000 | 100 | 10 | abs. | - | 10 | - | 10 | 3.000 |
54. | Făina pentru panificaţie 6) | - | - | - | - | - | 100 | - | - | 2.000 |
55. | Pâine 6) | - | - | - | - | - | - | - | - | 100 |
56. | Derivate din cereale tratate termic (fulgi de grâu, porumb, orez, texturat de soia etc.) | 10.000 | 10 | abs. | abs. | - | - | - | 10 | 100 |
57. | Biscuiţi | - | 10 | abs. | abs. | 1 | 100 | - | - | 100 |
58. | Pudră de ciocolată, cacao pudră, ciocolată tablete (masivă, vanilie, amăruie, lapte), ciocolată cu adaos (nucă, cafea, alune, stafide); bomboane fine şi extrafine de ciocolată, înveliş pentru bomboane fine şi extrafine | 50.000 | abs. | - | abs. | - | - | - | - | 100 |
59. | Ciocolată umplută (cu creme grase sau cu creme tip fondant) | 100.000 | abs. | - | - | - | - | - | - | 500 |
60. | Specialităţi din ciocolată (cu umplutură grasă sau pe bază de fondant, jeleu) | 300.000 | 10 | - | - | - | - | - | - | 500 |
61. | Jeleuri, gemuri, marmelade, rahat, şerbet 7) | - | abs. | - | - | - | - | - | - | 100 |
62. | Siropuri din suc de fructe cu zahăr 7) | 100 | - | - | abs. | - | - | - | - | 10 |
63. | Siropuri din zahăr cu arome şi coloranţi sintetici 7) | 100 | - | - | abs. | - | - | - | - | 10 |
64. | Emulsie pentru băuturi răcoritoare | - | - | - | abs. | - | - | - | - | abs. |
65. | Concentrate alimentare | 50.000 | 10 | - | abs. | - | - | - | 100 | 10 |
66. | Cafea: | |||||||||
- crudă | - | 100 | 10 | - | - | - | - | - | 1.000 | |
- prăjită | - | 10 | 1 | - | - | - | - | - | 100 | |
67. | Muştar alimentar | - | 100 | 1 | - | - | - | - | - | D = 300 |
68. | Oţet alimentar | 300 | 1 | - | - | - | - | - | - | 10 |
- număr total de germeni aerobi mezofili | 1.000/g |
- drojdii | 100/g |
- mucegaiuri | 100/g |
- bacterii sporulate termofile/bacterii sporulate de acrire fără bombaj, la 10 g | 150/75; |
- bacterii sporulate anaerobe, termofile, producătoare de gaz în afara hidrogenului sulfurat, la 4 g | 4/5 (număr tuburi pozitive raportate la număr tuburi însămânţate); |
- Leuconostoc, la 5 g | abs.; |
- bacterii sporulate anaerobe termofile, producătoare de hidrogen sulfurat, la 4 g | 4/5 (număr tuburi pozitive raportate la număr tuburi însămânţate). |
- număr total de germeni aerobi mezofili | 200/g; |
- drojdii | 10/10 g; |
- mucegaiuri | 10/10 g; |
- Leuconostoc | abs./15 g. |
- număr total de germeni aerobi mezofili | 300/g; |
- drojdii | 100/10 g; |
- mucegaiuri | 100/10 g. |
- drojdii | abs./10 g; |
- mucegaiuri | abs./10 g. |