Art. 67. - Alimente (cu excepţia conservelor în recipiente închise şi a zahărului) - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora

M.Of. 59 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 67
Alimentele, cu excepţia conservelor în recipiente închise ermetic şi a zahărului, trebuie să corespundă condiţiilor microbiologice din tabelul următor:
Condiţii microbiologice
A.Alimente (cu excepţia conservelor în recipiente închise şi a zahărului)

Nr.

crt.

Alimentul

Numărul

total de

germeni

aerobi

mezofili 1)

Bacterii

coliforme 1)

Escheri-

chia

coli 1)

Sal-

monella/

25 g 1)

Stafilococ

coagulaza

pozitiv 1)

Bacillus

cereus 1)

Vibrio

parahae

moliticus/

25 g

Bacterii

sulfito-

reducă-

toare 1)

Drojdii

şi

muce-

gaiuri 1)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1.

Lapte de consum

300.000

10

1

2)

-

-

-

-

-

2.

Lapte praf

100.000

10

1

abs.

1

10

-

-

-

3.

Produse lactate praf pentru copii

         

sub 4 luni

10.000

abs.

-

abs.

abs.

abs.

-

abs.

-

peste 4 luni

50.000

10

1

abs.

1

10

-

100

-

4.

Produse lactate acide (iaurt, smântână fermentată pentru consum, sana, lapte bătut, chefir)

-

100

10

abs.

10

-

-

-

-

5.

Smântână dulce pentru frişcă şi frişcă bătută

100.000

10

1

abs.

10

-

-

-

-

6.

Brânzeturi proaspete din lapte pasteurizat(brânză proaspătă de vacă)

-

100

10

abs.

10

-

-

-

-

7.

Brânzeturi proaspete din lapte nepasteurizat (brânză proaspătă de vacă)

-

1.000

100

abs.

10

-

-

-

-

8.

Brânzeturi proaspete(caş, telemea proaspătă) din lapte pasteurizat

-

100

10

abs.

10

-

-

-

100

9.

Brânzeturi proaspete(caş, telemea proaspătă) din lapte nepasteurizat

-

1.000

100

abs.

100

-

-

-

1.000

10.

Brânză proaspătă din zer (urdă)

-

1.000

100

abs.

10

-

-

-

-

11.

Brânzeturi maturate în saramură (telemea, caş) din lapte pasteurizat

-

10

-

abs.

100

-

-

-

2.000

12.

Brânzeturi maturate în saramură (telemea, caş) din lapte nepasteurizat

-

100

100

abs.

100

-

-

-

2.000

13.

Brânzeturi fermentate cu pastă tare (Sweitzer), semitare (Trapist, Moeciu), moale (Camembert, Taga, Nasal)

-

10

-

abs.

10

-

-

-

2.0003)

14.

Brânză cu pastă filată (caşcavaluri)

-

100

-

abs.

100

-

-

-

2.000

15.

Brânzeturi frământate

-

1.000

100

abs.

100

-

-

-

2.000

16.

Brânzeturi topite

-

-

-

abs.

10

-

-

-

-

17.

Unt

-

100

10

abs.

10

-

-

-

1.000

18.

Margarină de consum

-

100

10

abs.

10

-

-

-

1.000

19.

Îngheţată (pe bază de lapte)

300.000

100

10

abs.

10

-

-

-

-

20.

Lapte concentrat cu zahăr

50.000

abs.

-

abs.

-

-

-

-

-

21.

Carne zvântată, refrigerată, congelată

-

-

-

abs. 4)

-

-

-

14)

-

22.

Carne şi organe de pasăre

-

-

-

abs.

-

-

-

104)

-

23.

Carne tocată şi semipreparate din carne tocată (pastă de mititei, cârnaţi proaspeţi etc.)

-

1.000

100

abs.

100

-

-

100

-

24.

Preparate din carne, sărate şi/sau afumate

-

100

10

abs.

10

-

-

100

-

25.

Mezeluri (prospături, salamuri semiafumate)

-

10

1

abs.

10

10

-

10

-

26.

Salamuri crude uscate (tip Sibiu)

-

-

-

abs.

100

-

-

-

-

27.

Preparate din carne, mixte sau simple, gata pregătite, care se consumă reci, fără altă prelucrare termică (piftii, pateuri din carne şi organe, biftec etc.)

10.000

10

1

abs.

1

-

-

1

-

28.

Mâncăruri gătite, servite calde

10.000

10

1

abs.

1

1

-

1

-

29.

Mâncăruri gătite congelate

10.000

10

1

abs.

1

1

-

1

-

30.

Semipreparate tip Gospodina (semigătite, crude)

-

10

10

abs.

100

-

-

100

100

31.

Peşte proaspăt, decapitat şi eviscerat

-

10

-

abs.

100

-

-

10

-

32.

Peşte refrigerat sau congelat

-

-

-

-

-

-

-

104)

-

33.

Produse semiconservate:

         

- Marinate reci, marinate calde

-

100

10

abs.

10

-

-

10

100

- Nepasteurizate

100.000

abs.

-

abs.

abs.

-

-

10

abs.

- Pasteurizate

1.000

abs.

-

abs.

abs.

-

-

10

abs.

34.

Produse semiconservate:

         
 

- Pastă de peşte

-

-

-

abs.

10

-

abs.

10

-

- Icre, lapţi şi produse din icre şi din lapţi

100.000

10

abs.

abs.

10

-

-

10

-

- Peşte:

         

Sărat

-

10

abs.

abs.

10

-

abs.

-

1.000

Sărat cu ceapă

-

100

10

abs.

10

-

abs.

100

-

- Peşte afumat:

         

La cald

-

10

abs.

abs.

10

-

-

100

-

La rece

-

10

abs.

abs.

10

-

-

100

1.000

35.

Preparate culinare din peşte

100.000

10

abs.

abs.

10

-

-

10

-

36.

Semipreparate culinare din peşte

-

1.000

100

abs.

100

-

-

100

-

37.

Ouă umplute, salate cu maioneză

100.000

10

1

abs.

1

-

-

-

-

38.

Gelatină alimentară

100.000

10

-

abs.

100

100

-

100

-

39.

Prăjituri cu cremă

100.000

10

1

abs.

1

1

-

-

-

40.

Melanj din ouă parf

100.000

10

-

abs.

1

-

-

-

-

41.

Maioneză

200.000

10

-

abs.

100

-

-

-

100

42.

Vegetale congelate

-

10

abs.

abs.

10

-

-

-

1.000

43.

Vegetale deshidratate

100.000

10

abs.

abs.

10

10

-

-

1.000

44.

Supe, mâncăruri, budinci, creme deshidratate

100.000

10

-

abs.

10

100

-

-

-

45.

Paste făinoase (macaroane, fidea etc.)

-

10

abs.

abs.

10

10

-

-

-

46.

Condimente

100.000

100

-

abs.

10

-

-

1.000

5.000

47.

Băuturi răcoritoare şi sucuri din fructe cu termen de valabilitate mai mic de 14 zile

300

10

-

-

-

-

-

-

10

48.

Băuturi răcoritoare şi sucuri din fructe cu termen de valabilitate mai mare de 14 zile

30

abs.

-

-

-

-

-

-

abs.

49.

Ape minerale şi carbogazoase, gheaţă artificială 5)

 

100 cm3

100 cm3

-

-

-

-

-

-

50.

Bere nepasteurizată

-

1

abs.

-

-

-

-

-

100

51.

Bere pasteurizată

-

abs.

-

-

-

-

-

-

10

52.

Sosuri nepasteurizate de condimentare

10.000

-

-

abs.

1

-

-

-

100

53.

Făinuri alimentare, altele decât făina pentru panificaţie(făină de orez, orezin etc.)

100.000

100

10

abs.

-

10

-

10

3.000

54.

Făina pentru panificaţie 6)

-

-

-

-

-

100

-

-

2.000

55.

Pâine 6)

-

-

-

-

-

-

-

-

100

56.

Derivate din cereale tratate termic (fulgi de grâu, porumb, orez, texturat de soia etc.)

10.000

10

abs.

abs.

-

-

-

10

100

57.

Biscuiţi

-

10

abs.

abs.

1

100

-

-

100

58.

Pudră de ciocolată, cacao pudră, ciocolată tablete (masivă, vanilie, amăruie, lapte), ciocolată cu adaos (nucă, cafea, alune, stafide); bomboane fine şi extrafine de ciocolată, înveliş pentru bomboane fine şi extrafine

50.000

abs.

-

abs.

-

-

-

-

100

59.

Ciocolată umplută (cu creme grase sau cu creme tip fondant)

100.000

abs.

-

-

-

-

-

-

500

60.

Specialităţi din ciocolată (cu umplutură grasă sau pe bază de fondant, jeleu)

300.000

10

-

-

-

-

-

-

500

61.

Jeleuri, gemuri, marmelade, rahat, şerbet 7)

-

abs.

-

-

-

-

-

-

100

62.

Siropuri din suc de fructe cu zahăr 7)

100

-

-

abs.

-

-

-

-

10

63.

Siropuri din zahăr cu arome şi coloranţi sintetici 7)

100

-

-

abs.

-

-

-

-

10

64.

Emulsie pentru băuturi răcoritoare

-

-

-

abs.

-

-

-

-

abs.

65.

Concentrate alimentare

50.000

10

-

abs.

-

-

-

100

10

66.

Cafea:

         

- crudă

-

100

10

-

-

-

-

-

1.000

- prăjită

-

10

1

-

-

-

-

-

100

67.

Muştar alimentar

-

100

1

-

-

-

-

-

D = 300

M = 300

68.

Oţet alimentar

300

1

-

-

-

-

-

-

10

NOTĂ:
1) Valorile înscrise reprezintă numărul maxim admis/g sau cm3 (ml), după caz.
2) Semnul "-" arată că nu este normat criteriul respectiv.
3) La brânzeturi cu pasta moale nu se normează.
4) Se referă la probe recoltate din profunzime.
5) În afara celor doi indici înscrişi în tabel se mai fac determinări de:
- număr streptococi fecali/cm3 .............. abs./100 cm3;.
- "Pseudomonas aeruginosa"/cm3 .............. abs./100 cm3.
6) În afara indicilor înscrişi în tabel se mai fac determinări de spori de "Bacillus subtilis" (B. mesentericus):
- pentru făină.............. 100/ g;
- pentru pâine.............. 10/ g.
7) În afara celor doi indici înscrişi în tabel se mai fac determinări de:
- Leuconostoc .............. abs./15 g produs.
8) Se fac determinări de spori de bacterii anaerobe.