Secţiunea 3 - Impurificarea cu arsen şi metale grele - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora

M.Of. 59 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
SECTIUNEA C:Impurificarea cu arsen şi metale grele
Art. 93
Limitele maxime admisibile de arsen şi metale grele (cadmiu, plumb, zinc, cupru şi staniu) în alimente, precum şi în materiile prime folosite la prepararea şi fabricarea acestora sunt următoarele:
Limite maxime admisibile de arsen şi de metale grele în alimente, mg/kg (exprimate în miligrame/1 kg produs)

Alimentele

As

Cd

Pb

Zn

Cu

Sn

Hg

0

1

2

3

4

5

6

7

Lapte

0,1

0,01

0,1

5

0,5

-

0,01

Brânzeturi

0,15

0,05

0,5

25

2,5

-

0,05

Brânzeturi topite

0,3

0,05

0,4

40

3,0

-

0,05

Carne

0,1

0,1

0,5

50

3,0

-

0,05

Peşte

3,0

0,1

0,5

50

5,0

-

0,5

Mezeluri, conserve şi semiconserve din carne

0,15

0,75

1,0

50

5,0

150

-

Conserve din peşte în ulei

3,0

0,1

1,0

50

6,0

100

0,5

Conserve şi semiconserve în sos tomat sau oţet

3,0

0,1

1,0

50

6,0

100

0,5

Peşte sărat, afumat

0,8

0,05

1,0

50

1,5

-

0,5

Ouă

0,1

0,05

1,0

20

3,0

-

0,05

Unt

0,1

0,05

0,5

5

0,5

-

0,05

Margarină

0,1

0,05

0,5

5

0,5

-

0,05

Pâine şi produse de panificaţie

0,2

0,05

0,5

15

5,0

-

0,03

Conserve din legume în apă

0,5

0,1

0,5

15

5,0

150

-

Conserve din legume în ulei, oţet, bulion

0,5

0,1

0,5

20

7,0

150

-

Suc de roşii

0,1

0,02

0,5

10

3,0

150

-

Bulion de roşii, sosuri picante

0,15

0,03

1,0

20

10,0

150

-

Pastă de roşii (substanţă uscată 28-30%)

0,2

0,03

1,5

30

15,0

150

-

Conserve din fasole boabe

0,15

0,03

1,0

40

10,0

100

-

Conserve mixte cu legume şi carne

0,1

0,04

1,0

30

5,0

150

-

Compoturi, nectar, suc pasteurizat de fructe

0,5

0,05

0,5

-

5,0

150

0,05

Marmeladă, gemuri, dulceţuri, sirop

0,5

0,05

1,0

5,0

10,0

-

0,05

Suc concentrat de fructe, pastă şi concentrat de fructe

3,0

0,3

3,0

30,0

30,0

-

0,3

Must de struguri

0,1

0,01

0,5

10

10

-

-

Must de struguri concentrat

0,2

0,01

1,0

20

25

-

-

Boia de ardei

0,2

0,03

1,0

50

10

-

-

Legume şi fructe deshidratate

0,5

0,5

5,0

50

50

-

0,5

Supe concentrate

0,2

0,02

1,0

30

10

100

-

Produse de caramelaj, dropsuri, bomboane

0,2

0,01

1,0

15

10

25

-

Drajeuri simple, jeleuri, şerbeturi, bomboane fondante, rahat

0,2

0,01

1,0

15

5,0

25

-

Ciocolată, produse de ciocolaterie

0,2

0,01

1,0

25

15

35

-

Produse de cofetărie (prăjituri)

0,1

0,01

0,5

10

10

15

-

Halva

0,2

0,01

1,0

60

20

25

-

Cacao (pudră)

0,2

0,01

1,0

70

50

25

-

Cartofi

0,3

0,1

0,3

10

3,0

-

0,05

Legume proaspete sau congelate, cu excepţia legumelor frunze

0,5

0,1

0,5

15

5,0

-

0,05

Legume frunze

-

0,2

0,5

-

-

-

0,03

Fructe proaspete sau congelate

0,5

0,05

0,5

5,0

5,0

-

0,05

Concentrat şi izolat de soia

0,2

-

0,5

-

-

-

-

Zahăr şi produse zaharoase

1,0

0,05

1,0

5,0

2,0

-

0,05

Sare

1,0

0,1

1,0

5,0

5,0

-

0,05

Oţet

0,3

0,1

1,0

2,5

2,5

-

0,05

Esenţă de oţet

1,2

0,4

4,0

10

10

-

0,20

Produse pentru copii (sucuri)

0,1

0,02

0,1

5,0

5,0

-

0,02

Produse pentru copii, din legume şi fructe (pulberi)

0,3

0,1

0,5

50

15

-

0,05

Produse pentru copii, din lapte (praf)

0,2

0,05

0,5

50

2,0

-

0,05

Băuturi răcoritoare

0,1

0,02

0,1

5,0

1,0

-

-

Băuturi alcoolice naturale (vin, bere etc.)

0,1

0,01

0,3

5

1

-

-

Băuturi alcoolice distilate, naturale

0,05

0,01

0,3

5

5

-

-

Băuturi alcoolice industriale

0,05

0,01

0,01

5

1

-

-

Art. 94
Limitele maxime de azotaţi, admise în unele legume şi fructe, sunt următoarele:
Limite maxime de azotaţi admise în unele legume şi fructe NO3 mg/kg

Produsul

Cultivat în:

Câmp

(teren descoperit)

Seră

Ardei (gras, gogoşar, capia)

150

400

Cartofi

300

-

Castraveţi

200

400

Ceapă uscată

80

-

Conopidă

400

-

Dovlecei

500

-

Morcovi

400

-

Salată verde

2.000

3.000

Sfeclă roşie

2.000

-

Spanac

2.000

-

Tomate

150

-

Varză

900

-

Vinete

300

-

Mere

60

-

Pere

60

-

Pepene roşu

100

-

Struguri

60

-

Conţinutul în nitraţi în preparatele de legume şi fructe, destinate alimentaţiei copiilor până la 3 ani, nu va depăşi limita de 100 mg NO3/kg produs.
Art. 95
Limita maximă admisă pentru dietil şi dimetilnitrozamină şi nitrozopirolidină în preparatele de carne şi în bere este de 1 microgram/kg produs.
Art. 96
Limita maximă admisă pentru toxicumarine (aflatoxine B1, B2, G1, G2, M1) în seminţe şi făinuri de cereale, leguminoase uscate, seminţe oleaginoase, arahide, alune, miez de nucă, cafea, concentrate şi izolate proteice de vegetale este de 10 micrograme/kg produs.
În alimentele pentru copiii până la 3 ani limita maximă admisă este de 5 micrograme/kg produs.
Art. 97
(1)Pentru ohratoxine, limita maximă admisă în seminţe şi făinuri de cereale, carne de porc şi organe este de 20 micrograme/kg produs. Excepţie fac preparatele pentru copiii sub 3 ani, la care limita maximă admisă este de 5 micrograme/kg produs.
(2)În sucurile naturale de fructe limita maximă admisă pentru patulină este de 50 micrograme/kg produs.
(3)Limita maximă admisă pentru zearalenonă, toxină T2 şi trichotecene, în seminţe şi făinuri de cereale, este de 20 micrograme/kg produs.