Art. 93. - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora

M.Of. 59 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 93
Limitele maxime admisibile de arsen şi metale grele (cadmiu, plumb, zinc, cupru şi staniu) în alimente, precum şi în materiile prime folosite la prepararea şi fabricarea acestora sunt următoarele:
Limite maxime admisibile de arsen şi de metale grele în alimente, mg/kg (exprimate în miligrame/1 kg produs)

Alimentele

As

Cd

Pb

Zn

Cu

Sn

Hg

0

1

2

3

4

5

6

7

Lapte

0,1

0,01

0,1

5

0,5

-

0,01

Brânzeturi

0,15

0,05

0,5

25

2,5

-

0,05

Brânzeturi topite

0,3

0,05

0,4

40

3,0

-

0,05

Carne

0,1

0,1

0,5

50

3,0

-

0,05

Peşte

3,0

0,1

0,5

50

5,0

-

0,5

Mezeluri, conserve şi semiconserve din carne

0,15

0,75

1,0

50

5,0

150

-

Conserve din peşte în ulei

3,0

0,1

1,0

50

6,0

100

0,5

Conserve şi semiconserve în sos tomat sau oţet

3,0

0,1

1,0

50

6,0

100

0,5

Peşte sărat, afumat

0,8

0,05

1,0

50

1,5

-

0,5

Ouă

0,1

0,05

1,0

20

3,0

-

0,05

Unt

0,1

0,05

0,5

5

0,5

-

0,05

Margarină

0,1

0,05

0,5

5

0,5

-

0,05

Pâine şi produse de panificaţie

0,2

0,05

0,5

15

5,0

-

0,03

Conserve din legume în apă

0,5

0,1

0,5

15

5,0

150

-

Conserve din legume în ulei, oţet, bulion

0,5

0,1

0,5

20

7,0

150

-

Suc de roşii

0,1

0,02

0,5

10

3,0

150

-

Bulion de roşii, sosuri picante

0,15

0,03

1,0

20

10,0

150

-

Pastă de roşii (substanţă uscată 28-30%)

0,2

0,03

1,5

30

15,0

150

-

Conserve din fasole boabe

0,15

0,03

1,0

40

10,0

100

-

Conserve mixte cu legume şi carne

0,1

0,04

1,0

30

5,0

150

-

Compoturi, nectar, suc pasteurizat de fructe

0,5

0,05

0,5

-

5,0

150

0,05

Marmeladă, gemuri, dulceţuri, sirop

0,5

0,05

1,0

5,0

10,0

-

0,05

Suc concentrat de fructe, pastă şi concentrat de fructe

3,0

0,3

3,0

30,0

30,0

-

0,3

Must de struguri

0,1

0,01

0,5

10

10

-

-

Must de struguri concentrat

0,2

0,01

1,0

20

25

-

-

Boia de ardei

0,2

0,03

1,0

50

10

-

-

Legume şi fructe deshidratate

0,5

0,5

5,0

50

50

-

0,5

Supe concentrate

0,2

0,02

1,0

30

10

100

-

Produse de caramelaj, dropsuri, bomboane

0,2

0,01

1,0

15

10

25

-

Drajeuri simple, jeleuri, şerbeturi, bomboane fondante, rahat

0,2

0,01

1,0

15

5,0

25

-

Ciocolată, produse de ciocolaterie

0,2

0,01

1,0

25

15

35

-

Produse de cofetărie (prăjituri)

0,1

0,01

0,5

10

10

15

-

Halva

0,2

0,01

1,0

60

20

25

-

Cacao (pudră)

0,2

0,01

1,0

70

50

25

-

Cartofi

0,3

0,1

0,3

10

3,0

-

0,05

Legume proaspete sau congelate, cu excepţia legumelor frunze

0,5

0,1

0,5

15

5,0

-

0,05

Legume frunze

-

0,2

0,5

-

-

-

0,03

Fructe proaspete sau congelate

0,5

0,05

0,5

5,0

5,0

-

0,05

Concentrat şi izolat de soia

0,2

-

0,5

-

-

-

-

Zahăr şi produse zaharoase

1,0

0,05

1,0

5,0

2,0

-

0,05

Sare

1,0

0,1

1,0

5,0

5,0

-

0,05

Oţet

0,3

0,1

1,0

2,5

2,5

-

0,05

Esenţă de oţet

1,2

0,4

4,0

10

10

-

0,20

Produse pentru copii (sucuri)

0,1

0,02

0,1

5,0

5,0

-

0,02

Produse pentru copii, din legume şi fructe (pulberi)

0,3

0,1

0,5

50

15

-

0,05

Produse pentru copii, din lapte (praf)

0,2

0,05

0,5

50

2,0

-

0,05

Băuturi răcoritoare

0,1

0,02

0,1

5,0

1,0

-

-

Băuturi alcoolice naturale (vin, bere etc.)

0,1

0,01

0,3

5

1

-

-

Băuturi alcoolice distilate, naturale

0,05

0,01

0,3

5

5

-

-

Băuturi alcoolice industriale

0,05

0,01

0,01

5

1

-

-