Secţiunea 1 - Aditivi alimentari - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora

M.Of. 59 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
SECTIUNEA A:Aditivi alimentari
Art. 70
Aditivii alimentari sunt substanţele chimice care se adaugă produselor alimentare în vederea prelungirii duratei de păstrare ori a ameliorării aspectului, gustului, mirosului, consistenţei sau a calităţilor tehnologice. Zahărul, sarea de bucătărie, condimentele naturale (boiaua de ardei, piperul, scorţişoara, cuişoara, foile de dafin, muştarul, cafeaua, cacao etc.), extractele obţinute din acestea, amidonul şi alcoolul etilic nu sunt socotiţi aditivi alimentari.
Art. 71
Adaosul de aditivi trebuie înscris vizibil pe eticheta fiecărui ambalaj de desfacere (sticlă, borcan, cutie, pachet etc.), menţionându-se, după caz: "conservant chimic", "aromatizat sau îndulcit sintetic", "colorat artificial" etc. Comercializarea aditivilor alimentari admişi se face numai în ambalaje originale, pe care se menţionează compoziţia şi denumirea chimică a produsului, precum şi modul de folosire.
Art. 72
(1)Este interzis adaosul de aditivi alimentari în scopul mascării unor alterări sau degradări ale produselor alimentare.
(2)Este interzis adaosul de conservanţi la conservele sterilizate.
Art. 73
(1)Este admisă colorarea produselor alimentare cu sucuri naturale din fructe, boia de ardei, pastă şi suc de roşii, cafea, cacao şi caramel obţinut din zahăr ars (fără săruri de amoniu şi amoniac); reziduul după calcinarea caramelului nu trebuie să depăşească 0,5%.
(2)Este admisă colorarea produselor alimentare cu următorii coloranţi naturali: caroteni, flavone, clorofilă (inclusiv compuşii de cupru, sodiu şi potasiu ai acesteia), capsantina, capsarubina, betaina, antocianii, carminul (acid carminic), riboflavina curcumina, cărbunele vegetal, precum şi cu extracte naturale de fructe şi legume.
(3)Se admite înălbirea zahărului rafinat cu ultramarin chimic pur, colorarea margarinei cu caroten în concentraţie de maximum 16 mg/kg produs, precum şi utilizarea cărbunelui animal sau vegetal chimic pur la decolorarea unor produse alimentare şi băuturi.
(4)Caramelul obţinut direct (clasa I) sau obţinut cu sulfit (clasa a II-a) trebuie să întrunească următoarele caracteristici:
  

clasa I

clasa a II-a

- azot total (exprimat la bază solidă)

maximum

0,01%

-

- sulf total (exprimat la bază solidă)

maximum

0,3%

1,3-2,5%

- dioxid de sulf (exprimat la bază solidă)

 

-

0,02%.

(5)El nu trebuie să conţină 4-metilimidazol şi 2-acetil-4-tetrahidroxibutilimidazol.

Conţinut în metale:

- As

maximum 1 mg/kg

- Pb

maximum 2 mg/kg.

Art. 74
Aditivii alimentari trebuie să corespundă următoarelor cerinţe generale de puritate, pe lângă cele indicate la fiecare substanţă în parte:

- arsen

maximum 3 (mg la kg adjuvant);

- plumb

maximum 10 (mg la kg adjuvant);

- cupru

maximum 50 (mg la kg adjuvant);

- zinc

maximum 25 (mg la kg adjuvant);

- cadmiu

maximum 5 (mg la kg adjuvant);

- mercur

- absent.

Art. 75
Următoarele substanţe chimice sunt permise a fi utilizate ca aditivi alimentari cu respectarea condiţiilor de puritate şi a concentraţiei maxime admise menţionate pentru fiecare:

Denumirea

substanţei

Alimentul

la care

este permisă

folosirea

Cantitatea

maximă

permisă

(mg/kg)

Condiţiile

de puritate

a

adjuvantului

1

2

3

4

Acidul benzoic şi sărurile lui (K, Na, Ca)



E 210

E 211

E 212

E 213

Produse din legume şi fructe nesterilizate sau nepasteurizate cu un conţinut de zahăr sub 60%:

- gemuri, marmelade, magiunuri, produse zaharoase;

- concentrate din fructe şi legume

- sosuri condimentate, pastă de tomate în tuburi, produse vegetale lacto-fermentate (varză, castraveţi, gogonele etc.);

Băuturi răcoritoare

Margarină, maioneză





700



1.000

1.000





200

1.000

Minimum 99,7% acid benzoic

Reziduu la calcinare maximum 0,1%

Cenuşă sulfatată

maximum 0,05%

Clor anorganic

maximum 0,07%





Esterii: metilic, etilic sau propilic ai acidului p-hidroxizi-benzoic şi sărurile lor de sodiu

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Minimum 99% substanţă activă (la desicare 2 ore la 80°C)

Acidul sorbic şi sărurile lui (K, Na, Ca)







E 200

E 201

E 202

E 203

- Margarină, maioneză, legume şi fructe congelate;

- Brânzeturi topite, pastă de tomate în tuburi, produse zaharoase, de patiserie şi de panificaţie, produse vegetale lacto-fermentate (varză, castraveţi etc.), sosuri condimentate, marmelade, gemuri, concentrate din fructe şi legume

- Băuturi răcoritoare

- Vinuri şi şampanie

500

Substanţă activă, % min. 99

1.000











100

200

Cenuşă sulfatată, % max. 0,2

Aldehide, % max. 0,1 (aldehida formică)





Substanţe volatile, max. 3%.

Anhidridă sulfuroasă, sulfit, metabisulfit şi bisulfit de sodiu sau de potasiu









E 221

- Dulceţuri

- Fructe confiate

- Marmeladă, gemuri

- Siropuri naturale

- Fructe şi legume deshidratate, pastă de tomate, bulion



- Concentrate din fructe, must de struguri, vin sec

- Vin demisec şi

semidulce

- Vin dulce

- Fulgi din legume

- Oţet de vin

25

35



60

100





200



250

350

400

200

(exprimat

în SO2)

Sulfit de sodiu

SO2, % min. 48

tiosulfat de sodiu, % max. 0,10

Se max. 10 mg/kg pH

sol. 10%;8,5-10





Bisulfit de sodiu

SO2, %, min. 64 pH

sol. 10%; 3,5-4,5

Se max. 10 mg/kg

Fe max. 50 mg/kg

Metabisulfit de sodiu

SO2, % min. 64

tiosulfat de sodiu, %

max. 0,10

Se max. 10 mg/kg pH sol. 10%;4,0-4,5

Fe max. 50 mg/kg

Acidul propionic, propionatul de sodiu, sau de calciu





E 280

- Brânzeturi topite de potasiu







- Produse de panificaţie

1.000

(exprimat

în acid

propionic)

2.000

(exprimat

în acid

propionic)

Substanţă activă, % min. 99

Substanţă insolubilă în apă,

% 0,1-0,3

pH sol. 10%;7-10

Substanţe nevolatile 0,05%

Aldehidă max. 0,1% (formică)

Fe max. 30 mg/kg

Nizină

E 234

- Brânzeturi topite

50

 

Nitrat de sodiu sau de potasiu

E 251



Nitrit de sodiu sau de potasiu

E 250

- Preparate din carne (tip mezeluri)

- Unele sorturi de brânzeturi, cu avizul Ministerului Sănătăţii

- Preparate din carne (tip mezeluri)

- Conserve sterilizate din carne

250

50



70

50



Minimum 99% nitrat sau nitrit

Bifenil*)

Ortofenil-

fenol*)

E 231

Tiabendazol**)

E 233

- Fructe citrice

- Fructe citrice

- Fructe citrice

- Banane

70

12

6

3

 

Diacetat de sodiu

E 262

- Produse de panificaţie

Cu avizul

Ministerului

Sănătăţii

Acid acetic liber, % min. 39

pH soluţie 10%;4,5-5

Acid formic şi substanţe oxidabile lipsă

Antioxidanţi

Galat de propil,

octil sau dodecil



E 310

- Grăsimi alimentare şi

produse care conţin grăsimi

(cu excepţia untului)

- Conserve de peşte

100



200

Substanţe volatile (la 60°C, după 4h, max. 0,5%)



Cenuşă sulfatată, % max. 0,05

Aciditate liberă în acid galic, max. 0,5%

Butil-hidroxianisol

(B.H.A.)

E 320

Butil-hidroxitoluen (B.H.T.)

E 321

- Cartofi deshidrataţi (piure, fulgi)

- Uleiuri vegetale; margarină; untură de porc



- Supe concentrate (raportat la grăsime)

- Gumă de mestecat

- Emulsii pentru băuturi răcoritoare

25

200



200

200

100

Substanţa activă, min. 98,5%

Alfa tocoferol

E 307

- Grăsimi alimentare şi produse care conţin grăsimi în cantitate mare

300

Conform cu Farmacopeea Română X

Acid ascorbic

E 300

Ascorbat de sodiu sau de potasiu

E 301

Acid isoascorbic

E 315



Isoascorbat de sodiu

E 316

- Bere, băuturi răcoritoare







- Produse zaharoase, pâine şi produse de panificaţie, biscuiţi, napolitane



- Produse conservate din legume şi fructe (conservate prin frig)



- Preparate şi semiconserve din carne





- Produse tip "baby foods" pe bază de cereale şi tip "infant formula"



- Fileuri de peşte congelat

10

(acid

ascorbic)



50

(acid

ascorbic)

100

(acid

ascorbic)

500

(acid

ascorbic)

500

(acid

ascorbic)

1.000

(acid

ascorbic)

Conform cu Farmacopeea Română X

*) Numai pentru tratamentul de suprafaţă al citricelor.

**) Numai pentru tratamentul de suprafaţă al bananelor şi al citricelor.

 

- Supe deshidratate





- Făină de cereale

1.000

(acid

ascorbic)

300

(acid

ascorbic)

Conform cu Farmacopeea Română X

Palmitat sau stearat de ascorbil









E 304







E 305

- Produse tip "infant formula"









- Produse tip "baby foods" pe bază de cereale







- Margarină

- Grăsimi şi alimente care conţin grăsimi

10 mg/

100 ml

de produs

(gata

de consumat)

200

(raportat

la conţinutul

de grăsime)

200

500

(raportat

la conţinutul

de grăsimi)

 

Coloranţi alimentari

Tartrazină (galben)

E 102

- Băuturi nealcoolice

- Rahat

- Îngheţate, băuturi alcoolice industriale

- Prăjituri, produse de patiserie, produse de panificaţie (biscuiţi), specialităţi din ciocolată, umpluturi pentru produse zaharoase; drajeuri şi bomboane; muştar

10

30

40

70

Colorant pur, % min. 85

Substanţe volatile la 135%, max. 10

Reziduu insolubil în apă, % max. 0,2

Extract eteric, % max. 0,2

Cloruri, sulfaţi (în săruri de sodiu), % max. 6

Coloranţi subsidiari, % max. 1

Orange S

(portocaliu)

E 110

- Băuturi nealcoolice

- Rahat

- Alte produse alimentare

40



Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Substanţă activă min. 85%



Reziduu insolubil în apă, % max. 0,02

Alţi coloranţi max. 4%

Albastru

patentat (albastru)

E 131

- Băuturi nealcoolice

- Produse zaharoase

- Alte produse alimentare

10

30

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Substanţă activă min. 85%



Reziduu insolubil în apă max. 0,05%

Azorubină (roşu)

E 122

- Băuturi nealcoolice

- Produse zaharoase

- Alte produse alimentare



70

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Substanţă activă min. 85%



Reziduu insolubil în apă max. 0,02%

Ponceau 4 R

(roşu)

E 124

- Produse alimentare

- Limonade

20

10

 

Indigotină

(albastru)

E 132

- Rahat

- Îngheţată

- Prăjituri, produse de patiserie

20

50

70

Colorant pur, % min. 85



Substanţe volatile la 135°C, % max. 15

Reziduu insolubil în apă, % max. 0,2

Extract eteric, % max. 0,2

Cloruri, sulfaţi (în săruri de sodiu), % max. 15

Coloranţi subsidiari, % max. 1

Acid insatinsulfonic, % max. 1

Ponceau 6 R

(roşu)

E 126

- Produse alimentare

- Limonade

20

10

 

Eritrozină

(roşu)

E 127

- Băuturi nealcoolice

- Băuturi alcoolice industriale

- Îngheţată; specialităţi din ciocolată, umpluturi pentru produse zaharoase, drajeuri şi bomboane

- Prăjituri, produse de patiserie

10

20

30

Colorant pur, % max. 85

Substanţe volatile la 135°C, % max. 12

Reziduu insolubil în apă, % max. 0,2

Extract eteric, % max. 0,1

Cloruri, sulfaţi (în săruri de sodiu), % max. 2

Fluoresceină, % max. 0,1

Verde acid

briliant (verde)

E 142

- Rahat, băuturi răcoritoare

- Produse zaharoase şi de patiserie

10

20

 

Negru briliant

BN (negru)

E 151

- Produse zaharoase

30

 

Aromatizanţi şi potenţiatori de arome*)

- Acetat de etil

- Acetat de butil

- Aldehidă benzoică

- Vanilină

- Aldehidă cinamică

- Metil - şi etilvanilină

- Produse zaharoase

- Produse de panificaţie şi patiserie, napolitane, îngheţată, ciocolată, băuturi alcoolice industriale, dulceţuri şi compoturi din fructe verzi nearomate, băuturi răcoritoare

100

100

 

- Ionone

- În aceleaşi produse ca cele de mai sus

30

 

- Uleiuri volatile naturale

- În aceleaşi produse ca cele de mai sus

200

 

- Amestecuri de aromatizanţi naturali

- În aceleaşi produse ca cele de mai sus

200

 

- Diacetil

- Margarină

0,005

 

Potenţiatori de arome

- Acid glutamic şi sărurile lui de sodiu, potasiu, amoniu, calciu, magneziu

E 620

- Săruri de sodiu şi calciu ale acidului 5-ribonucleotid

- Săruri de calciu şi sodiu, potasiu ale acidului 5-guanilic (potenţiatori de arome)

E 626











- Preparate din carne

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

 

*) Pentru alţi aromatizanţi şi potenţiatori de arome care nu sunt menţionaţi în acest tabel, se va cere avizul Ministerului Sănătăţii

Adjuvanţi alimentari diverşi

- Agar-agar (agent de îngroşare)

E 406

- Produse dietetice

- Produse zaharoase, ciocolată

- Îngheţată

- Preparate din carne, conserve

- Jeleuri

1.500

4.000

5.000

5.000

20.000

Cenuşă insolubilă în HCl 10% raportat la subst. uscată max. 0,5%

Impurităţi insolubile în apă (în sol.1%) max. 0,05%

- Acidul alginic, alginat de sodiu sau potasiu, calciu şi amoniu (agenţi de îngroşare)

E 400

- Preparate din carne

- Semiconserve şi conserve

de carne

3.000

Cenuşă sulfatată, % max. 30

Fosfaţi lipsă pH 6-8

- Celuloză microcristalină

Celuloză sodică

- Metilceluloză

E 461

Etilceluloză

E 462

Carboximetil-

celuloză

E 466

(agenţi de îngroşare)







- Aceleaşi ca pentru alginat







3.000







Conform cu Farmacopeea Română X

Dextrină

Gelatină (agenţi de îngroşare)

- Pudre de budinci, creme şi supe

- Umplutura specialităţilor din ciocolată

5.000

15.000

Conform cu Farmacopeea Română X

Pectine

E 440

- Dulceţuri şi marmelade

- Jeleuri

10.000

20.000

Cupru mg/kg max. 50

Plumb mg/kg max. 10

Zinc mg/kg max. 25

Arsen mg/kg max. 3

Gumă arabică

E 414

Gumă de Guar

E 412

Carragenan

E 407

Gumă de Xantan

E 415

Făină din seminţe

de caruba









- Produse zaharoase

- Preparate din carne









10.000









Conform cu Farmacopeea Română X

Lecitină (emulgator)

E 322

- Produse de panificaţie, biscuiţi, napolitane, margarină, untură, ciocolată şi caramele, îngheţată; lapte praf; pudre pentru creme

10.000

Conform cu reţeta de fabricaţie

Mono -

şi digliceride

(emulgator)

(antispumant)

E 471

- Îngheţată

- Margarine

- Preparate din carne

- Biscuiţi şi produse de panificaţie





5.000

 

Polifosfaţi (stabilizatori)

- Mezeluri, conserve

- Semiconserve de carne

- Brânzeturi topite

- Budinci, creme

500

500

3.000

10.000

Plumb mg/kg max. 10

Total metale grele mg/kg max. 50

Arsen mg/kg max. 5

Fluor mg/kg max. 30

Acid citric

E 330

- Siropuri, băuturi alcoolice industriale, compoturi, gemuri, produse zaharoase, produse de panificaţie, biscuiţi, napolitane, grăsimi alimentare, băuturi nealcoolice, îngheţate

Conform reţetei de fabricaţie

Conform cu Farmacopeea Română X

Citrat de sodiu, potasiu şi calciu

Tartrat de sodiu sau de potasiu (sechestranţi)

- Brânzeturi topite

- Conserve şi semiconserve de carne

- Produse zaharoase

- Sânge (scop alimentar)

40.000

20.000

4.000

100



Conform cu Farmacopeea Română X

Acid tartric, acid acetic, acid lactic, acid malic, acid fosforic, acid clorhidric, acid carbonic, acid gluconic şi sărurile lor de sodiu, calciu, potasiu şi amoniu

Deltaglucono-lactonă

Bioxidul de siliciu amorf (antiaglomerant)

- Băuturi răcoritoare, sucuri, nectaruri,

- Gemuri, dulceţuri, fructe confiate

- Produse de panificaţie

- Vinuri

- Produse din carne

- Supe concentrate

- Sare de consum

Conform reţetei de fabricaţie

100



10.000

Conform cu Farmacopeea Română X

Îndulcitori

Zaharină

E 954

- Băuturi răcoritoare

- Produse zaharoase

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Conform cu Farmacopeea Română X

Sorbitol

E 420

- Biscuiţi şi produse zaharoase

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Zaharuri reducătoare, % max. 0,30 C

Zahăr total, % max. 1,0

Cenuşă sulfatată, % max. 0,1

Aspartam

E 951

- Băuturi răcoritoare hipocalorice

600

Seleniu, mg/kg, max. 30

Fluor, mg/kg, max. 30

Acesulfam

E 950

- Băuturi răcoritoare

- Îngheţată

- Produse zaharoase

400

400

400

Seleniu, mg/kg, max. 30

Fluor, mg/kg, max. 30

Art. 76
Pentru aditivii alimentari neprevăzuţi în prezentele norme ca şi pentru utilizarea oricărui aditiv în produsele alimentare dietetice şi în preparatele pentru copii se va cere avizul Ministerului Sănătăţii.
Art. 77
Aditivii care se folosesc în hrana animalelor trebuie să fie avizaţi de Ministerul Sănătăţii.
Art. 78
(1)Producţia, importul, vânzarea sau folosirea aditivilor alimentari, care nu sunt avizaţi sanitar în România, sunt interzise.
(2)Avizul sanitar pentru aditivii alimentari folosiţi în România este valabil timp de 3 ani de la data emiterii. În cadrul perioadei de 3 ani el poate fi retras, dacă se constată că este folosit necorespunzător sau aditivul avizat are efecte asupra sănătăţii sau mediului, necunoscute la data emiterii avizului.