Art. 73. - Caramelul obţinut direct (clasa I) sau obţinut cu sulfit (clasa a II-a) trebuie să întrunească următoarele caracteristici: - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora

M.Of. 59 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 73
(1)Este admisă colorarea produselor alimentare cu sucuri naturale din fructe, boia de ardei, pastă şi suc de roşii, cafea, cacao şi caramel obţinut din zahăr ars (fără săruri de amoniu şi amoniac); reziduul după calcinarea caramelului nu trebuie să depăşească 0,5%.
(2)Este admisă colorarea produselor alimentare cu următorii coloranţi naturali: caroteni, flavone, clorofilă (inclusiv compuşii de cupru, sodiu şi potasiu ai acesteia), capsantina, capsarubina, betaina, antocianii, carminul (acid carminic), riboflavina curcumina, cărbunele vegetal, precum şi cu extracte naturale de fructe şi legume.
(3)Se admite înălbirea zahărului rafinat cu ultramarin chimic pur, colorarea margarinei cu caroten în concentraţie de maximum 16 mg/kg produs, precum şi utilizarea cărbunelui animal sau vegetal chimic pur la decolorarea unor produse alimentare şi băuturi.
(4)Caramelul obţinut direct (clasa I) sau obţinut cu sulfit (clasa a II-a) trebuie să întrunească următoarele caracteristici:
  

clasa I

clasa a II-a

- azot total (exprimat la bază solidă)

maximum

0,01%

-

- sulf total (exprimat la bază solidă)

maximum

0,3%

1,3-2,5%

- dioxid de sulf (exprimat la bază solidă)

 

-

0,02%.

(5)El nu trebuie să conţină 4-metilimidazol şi 2-acetil-4-tetrahidroxibutilimidazol.

Conţinut în metale:

- As

maximum 1 mg/kg

- Pb

maximum 2 mg/kg.