Art. 75. - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora

M.Of. 59 bis

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 22 Martie 1996
Art. 75
Următoarele substanţe chimice sunt permise a fi utilizate ca aditivi alimentari cu respectarea condiţiilor de puritate şi a concentraţiei maxime admise menţionate pentru fiecare:

Denumirea

substanţei

Alimentul

la care

este permisă

folosirea

Cantitatea

maximă

permisă

(mg/kg)

Condiţiile

de puritate

a

adjuvantului

1

2

3

4

Acidul benzoic şi sărurile lui (K, Na, Ca)



E 210

E 211

E 212

E 213

Produse din legume şi fructe nesterilizate sau nepasteurizate cu un conţinut de zahăr sub 60%:

- gemuri, marmelade, magiunuri, produse zaharoase;

- concentrate din fructe şi legume

- sosuri condimentate, pastă de tomate în tuburi, produse vegetale lacto-fermentate (varză, castraveţi, gogonele etc.);

Băuturi răcoritoare

Margarină, maioneză





700



1.000

1.000





200

1.000

Minimum 99,7% acid benzoic

Reziduu la calcinare maximum 0,1%

Cenuşă sulfatată

maximum 0,05%

Clor anorganic

maximum 0,07%





Esterii: metilic, etilic sau propilic ai acidului p-hidroxizi-benzoic şi sărurile lor de sodiu

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Minimum 99% substanţă activă (la desicare 2 ore la 80°C)

Acidul sorbic şi sărurile lui (K, Na, Ca)







E 200

E 201

E 202

E 203

- Margarină, maioneză, legume şi fructe congelate;

- Brânzeturi topite, pastă de tomate în tuburi, produse zaharoase, de patiserie şi de panificaţie, produse vegetale lacto-fermentate (varză, castraveţi etc.), sosuri condimentate, marmelade, gemuri, concentrate din fructe şi legume

- Băuturi răcoritoare

- Vinuri şi şampanie

500

Substanţă activă, % min. 99

1.000











100

200

Cenuşă sulfatată, % max. 0,2

Aldehide, % max. 0,1 (aldehida formică)





Substanţe volatile, max. 3%.

Anhidridă sulfuroasă, sulfit, metabisulfit şi bisulfit de sodiu sau de potasiu









E 221

- Dulceţuri

- Fructe confiate

- Marmeladă, gemuri

- Siropuri naturale

- Fructe şi legume deshidratate, pastă de tomate, bulion



- Concentrate din fructe, must de struguri, vin sec

- Vin demisec şi

semidulce

- Vin dulce

- Fulgi din legume

- Oţet de vin

25

35



60

100





200



250

350

400

200

(exprimat

în SO2)

Sulfit de sodiu

SO2, % min. 48

tiosulfat de sodiu, % max. 0,10

Se max. 10 mg/kg pH

sol. 10%;8,5-10





Bisulfit de sodiu

SO2, %, min. 64 pH

sol. 10%; 3,5-4,5

Se max. 10 mg/kg

Fe max. 50 mg/kg

Metabisulfit de sodiu

SO2, % min. 64

tiosulfat de sodiu, %

max. 0,10

Se max. 10 mg/kg pH sol. 10%;4,0-4,5

Fe max. 50 mg/kg

Acidul propionic, propionatul de sodiu, sau de calciu





E 280

- Brânzeturi topite de potasiu







- Produse de panificaţie

1.000

(exprimat

în acid

propionic)

2.000

(exprimat

în acid

propionic)

Substanţă activă, % min. 99

Substanţă insolubilă în apă,

% 0,1-0,3

pH sol. 10%;7-10

Substanţe nevolatile 0,05%

Aldehidă max. 0,1% (formică)

Fe max. 30 mg/kg

Nizină

E 234

- Brânzeturi topite

50

 

Nitrat de sodiu sau de potasiu

E 251



Nitrit de sodiu sau de potasiu

E 250

- Preparate din carne (tip mezeluri)

- Unele sorturi de brânzeturi, cu avizul Ministerului Sănătăţii

- Preparate din carne (tip mezeluri)

- Conserve sterilizate din carne

250

50



70

50



Minimum 99% nitrat sau nitrit

Bifenil*)

Ortofenil-

fenol*)

E 231

Tiabendazol**)

E 233

- Fructe citrice

- Fructe citrice

- Fructe citrice

- Banane

70

12

6

3

 

Diacetat de sodiu

E 262

- Produse de panificaţie

Cu avizul

Ministerului

Sănătăţii

Acid acetic liber, % min. 39

pH soluţie 10%;4,5-5

Acid formic şi substanţe oxidabile lipsă

Antioxidanţi

Galat de propil,

octil sau dodecil



E 310

- Grăsimi alimentare şi

produse care conţin grăsimi

(cu excepţia untului)

- Conserve de peşte

100



200

Substanţe volatile (la 60°C, după 4h, max. 0,5%)



Cenuşă sulfatată, % max. 0,05

Aciditate liberă în acid galic, max. 0,5%

Butil-hidroxianisol

(B.H.A.)

E 320

Butil-hidroxitoluen (B.H.T.)

E 321

- Cartofi deshidrataţi (piure, fulgi)

- Uleiuri vegetale; margarină; untură de porc



- Supe concentrate (raportat la grăsime)

- Gumă de mestecat

- Emulsii pentru băuturi răcoritoare

25

200



200

200

100

Substanţa activă, min. 98,5%

Alfa tocoferol

E 307

- Grăsimi alimentare şi produse care conţin grăsimi în cantitate mare

300

Conform cu Farmacopeea Română X

Acid ascorbic

E 300

Ascorbat de sodiu sau de potasiu

E 301

Acid isoascorbic

E 315



Isoascorbat de sodiu

E 316

- Bere, băuturi răcoritoare







- Produse zaharoase, pâine şi produse de panificaţie, biscuiţi, napolitane



- Produse conservate din legume şi fructe (conservate prin frig)



- Preparate şi semiconserve din carne





- Produse tip "baby foods" pe bază de cereale şi tip "infant formula"



- Fileuri de peşte congelat

10

(acid

ascorbic)



50

(acid

ascorbic)

100

(acid

ascorbic)

500

(acid

ascorbic)

500

(acid

ascorbic)

1.000

(acid

ascorbic)

Conform cu Farmacopeea Română X

*) Numai pentru tratamentul de suprafaţă al citricelor.

**) Numai pentru tratamentul de suprafaţă al bananelor şi al citricelor.

 

- Supe deshidratate





- Făină de cereale

1.000

(acid

ascorbic)

300

(acid

ascorbic)

Conform cu Farmacopeea Română X

Palmitat sau stearat de ascorbil









E 304







E 305

- Produse tip "infant formula"









- Produse tip "baby foods" pe bază de cereale







- Margarină

- Grăsimi şi alimente care conţin grăsimi

10 mg/

100 ml

de produs

(gata

de consumat)

200

(raportat

la conţinutul

de grăsime)

200

500

(raportat

la conţinutul

de grăsimi)

 

Coloranţi alimentari

Tartrazină (galben)

E 102

- Băuturi nealcoolice

- Rahat

- Îngheţate, băuturi alcoolice industriale

- Prăjituri, produse de patiserie, produse de panificaţie (biscuiţi), specialităţi din ciocolată, umpluturi pentru produse zaharoase; drajeuri şi bomboane; muştar

10

30

40

70

Colorant pur, % min. 85

Substanţe volatile la 135%, max. 10

Reziduu insolubil în apă, % max. 0,2

Extract eteric, % max. 0,2

Cloruri, sulfaţi (în săruri de sodiu), % max. 6

Coloranţi subsidiari, % max. 1

Orange S

(portocaliu)

E 110

- Băuturi nealcoolice

- Rahat

- Alte produse alimentare

40



Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Substanţă activă min. 85%



Reziduu insolubil în apă, % max. 0,02

Alţi coloranţi max. 4%

Albastru

patentat (albastru)

E 131

- Băuturi nealcoolice

- Produse zaharoase

- Alte produse alimentare

10

30

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Substanţă activă min. 85%



Reziduu insolubil în apă max. 0,05%

Azorubină (roşu)

E 122

- Băuturi nealcoolice

- Produse zaharoase

- Alte produse alimentare



70

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Substanţă activă min. 85%



Reziduu insolubil în apă max. 0,02%

Ponceau 4 R

(roşu)

E 124

- Produse alimentare

- Limonade

20

10

 

Indigotină

(albastru)

E 132

- Rahat

- Îngheţată

- Prăjituri, produse de patiserie

20

50

70

Colorant pur, % min. 85



Substanţe volatile la 135°C, % max. 15

Reziduu insolubil în apă, % max. 0,2

Extract eteric, % max. 0,2

Cloruri, sulfaţi (în săruri de sodiu), % max. 15

Coloranţi subsidiari, % max. 1

Acid insatinsulfonic, % max. 1

Ponceau 6 R

(roşu)

E 126

- Produse alimentare

- Limonade

20

10

 

Eritrozină

(roşu)

E 127

- Băuturi nealcoolice

- Băuturi alcoolice industriale

- Îngheţată; specialităţi din ciocolată, umpluturi pentru produse zaharoase, drajeuri şi bomboane

- Prăjituri, produse de patiserie

10

20

30

Colorant pur, % max. 85

Substanţe volatile la 135°C, % max. 12

Reziduu insolubil în apă, % max. 0,2

Extract eteric, % max. 0,1

Cloruri, sulfaţi (în săruri de sodiu), % max. 2

Fluoresceină, % max. 0,1

Verde acid

briliant (verde)

E 142

- Rahat, băuturi răcoritoare

- Produse zaharoase şi de patiserie

10

20

 

Negru briliant

BN (negru)

E 151

- Produse zaharoase

30

 

Aromatizanţi şi potenţiatori de arome*)

- Acetat de etil

- Acetat de butil

- Aldehidă benzoică

- Vanilină

- Aldehidă cinamică

- Metil - şi etilvanilină

- Produse zaharoase

- Produse de panificaţie şi patiserie, napolitane, îngheţată, ciocolată, băuturi alcoolice industriale, dulceţuri şi compoturi din fructe verzi nearomate, băuturi răcoritoare

100

100

 

- Ionone

- În aceleaşi produse ca cele de mai sus

30

 

- Uleiuri volatile naturale

- În aceleaşi produse ca cele de mai sus

200

 

- Amestecuri de aromatizanţi naturali

- În aceleaşi produse ca cele de mai sus

200

 

- Diacetil

- Margarină

0,005

 

Potenţiatori de arome

- Acid glutamic şi sărurile lui de sodiu, potasiu, amoniu, calciu, magneziu

E 620

- Săruri de sodiu şi calciu ale acidului 5-ribonucleotid

- Săruri de calciu şi sodiu, potasiu ale acidului 5-guanilic (potenţiatori de arome)

E 626











- Preparate din carne

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

 

*) Pentru alţi aromatizanţi şi potenţiatori de arome care nu sunt menţionaţi în acest tabel, se va cere avizul Ministerului Sănătăţii

Adjuvanţi alimentari diverşi

- Agar-agar (agent de îngroşare)

E 406

- Produse dietetice

- Produse zaharoase, ciocolată

- Îngheţată

- Preparate din carne, conserve

- Jeleuri

1.500

4.000

5.000

5.000

20.000

Cenuşă insolubilă în HCl 10% raportat la subst. uscată max. 0,5%

Impurităţi insolubile în apă (în sol.1%) max. 0,05%

- Acidul alginic, alginat de sodiu sau potasiu, calciu şi amoniu (agenţi de îngroşare)

E 400

- Preparate din carne

- Semiconserve şi conserve

de carne

3.000

Cenuşă sulfatată, % max. 30

Fosfaţi lipsă pH 6-8

- Celuloză microcristalină

Celuloză sodică

- Metilceluloză

E 461

Etilceluloză

E 462

Carboximetil-

celuloză

E 466

(agenţi de îngroşare)







- Aceleaşi ca pentru alginat







3.000







Conform cu Farmacopeea Română X

Dextrină

Gelatină (agenţi de îngroşare)

- Pudre de budinci, creme şi supe

- Umplutura specialităţilor din ciocolată

5.000

15.000

Conform cu Farmacopeea Română X

Pectine

E 440

- Dulceţuri şi marmelade

- Jeleuri

10.000

20.000

Cupru mg/kg max. 50

Plumb mg/kg max. 10

Zinc mg/kg max. 25

Arsen mg/kg max. 3

Gumă arabică

E 414

Gumă de Guar

E 412

Carragenan

E 407

Gumă de Xantan

E 415

Făină din seminţe

de caruba









- Produse zaharoase

- Preparate din carne









10.000









Conform cu Farmacopeea Română X

Lecitină (emulgator)

E 322

- Produse de panificaţie, biscuiţi, napolitane, margarină, untură, ciocolată şi caramele, îngheţată; lapte praf; pudre pentru creme

10.000

Conform cu reţeta de fabricaţie

Mono -

şi digliceride

(emulgator)

(antispumant)

E 471

- Îngheţată

- Margarine

- Preparate din carne

- Biscuiţi şi produse de panificaţie





5.000

 

Polifosfaţi (stabilizatori)

- Mezeluri, conserve

- Semiconserve de carne

- Brânzeturi topite

- Budinci, creme

500

500

3.000

10.000

Plumb mg/kg max. 10

Total metale grele mg/kg max. 50

Arsen mg/kg max. 5

Fluor mg/kg max. 30

Acid citric

E 330

- Siropuri, băuturi alcoolice industriale, compoturi, gemuri, produse zaharoase, produse de panificaţie, biscuiţi, napolitane, grăsimi alimentare, băuturi nealcoolice, îngheţate

Conform reţetei de fabricaţie

Conform cu Farmacopeea Română X

Citrat de sodiu, potasiu şi calciu

Tartrat de sodiu sau de potasiu (sechestranţi)

- Brânzeturi topite

- Conserve şi semiconserve de carne

- Produse zaharoase

- Sânge (scop alimentar)

40.000

20.000

4.000

100



Conform cu Farmacopeea Română X

Acid tartric, acid acetic, acid lactic, acid malic, acid fosforic, acid clorhidric, acid carbonic, acid gluconic şi sărurile lor de sodiu, calciu, potasiu şi amoniu

Deltaglucono-lactonă

Bioxidul de siliciu amorf (antiaglomerant)

- Băuturi răcoritoare, sucuri, nectaruri,

- Gemuri, dulceţuri, fructe confiate

- Produse de panificaţie

- Vinuri

- Produse din carne

- Supe concentrate

- Sare de consum

Conform reţetei de fabricaţie

100



10.000

Conform cu Farmacopeea Română X

Îndulcitori

Zaharină

E 954

- Băuturi răcoritoare

- Produse zaharoase

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Conform cu Farmacopeea Română X

Sorbitol

E 420

- Biscuiţi şi produse zaharoase

Cu avizul Ministerului Sănătăţii

Zaharuri reducătoare, % max. 0,30 C

Zahăr total, % max. 1,0

Cenuşă sulfatată, % max. 0,1

Aspartam

E 951

- Băuturi răcoritoare hipocalorice

600

Seleniu, mg/kg, max. 30

Fluor, mg/kg, max. 30

Acesulfam

E 950

- Băuturi răcoritoare

- Îngheţată

- Produse zaharoase

400

400

400

Seleniu, mg/kg, max. 30

Fluor, mg/kg, max. 30