Art. 75. - Norma din 1995 privind alimentele si protectia sanitara a acestora
M.Of. 59 bis
Ieşit din vigoareDenumirea | Alimentul | Cantitatea | Condiţiile |
1 | 2 | 3 | 4 |
Acidul benzoic şi sărurile lui (K, Na, Ca) | Produse din legume şi fructe nesterilizate sau nepasteurizate cu un conţinut de zahăr sub 60%: |
| Minimum 99,7% acid benzoic |
Esterii: metilic, etilic sau propilic ai acidului p-hidroxizi-benzoic şi sărurile lor de sodiu | Cu avizul Ministerului Sănătăţii | Cu avizul Ministerului Sănătăţii | Minimum 99% substanţă activă (la desicare 2 ore la 80°C) |
Acidul sorbic şi sărurile lui (K, Na, Ca) | - Margarină, maioneză, legume şi fructe congelate; | 500 | Substanţă activă, % min. 99 |
1.000 | Cenuşă sulfatată, % max. 0,2 | ||
Anhidridă sulfuroasă, sulfit, metabisulfit şi bisulfit de sodiu sau de potasiu | - Dulceţuri | 25 | Sulfit de sodiu |
Acidul propionic, propionatul de sodiu, sau de calciu | - Brânzeturi topite de potasiu | 1.000 | Substanţă activă, % min. 99 |
Nizină | - Brânzeturi topite | 50 | |
Nitrat de sodiu sau de potasiu | - Preparate din carne (tip mezeluri) | 250 |
|
Bifenil*) | - Fructe citrice | 70 | |
Diacetat de sodiu | - Produse de panificaţie | Cu avizul | Acid acetic liber, % min. 39 |
Antioxidanţi | |||
Galat de propil, | - Grăsimi alimentare şi | 100 | Substanţe volatile (la 60°C, după 4h, max. 0,5%) |
Butil-hidroxianisol | - Cartofi deshidrataţi (piure, fulgi) | 25 | Substanţa activă, min. 98,5% |
Alfa tocoferol | - Grăsimi alimentare şi produse care conţin grăsimi în cantitate mare | 300 | Conform cu Farmacopeea Română X |
Acid ascorbic | - Bere, băuturi răcoritoare | 10 | Conform cu Farmacopeea Română X |
*) Numai pentru tratamentul de suprafaţă al citricelor. | |||
- Supe deshidratate | 1.000 | Conform cu Farmacopeea Română X | |
Palmitat sau stearat de ascorbil | - Produse tip "infant formula" | 10 mg/ | |
Coloranţi alimentari | |||
Tartrazină (galben) | - Băuturi nealcoolice | 10 | Colorant pur, % min. 85 |
Orange S | - Băuturi nealcoolice | 40 | Substanţă activă min. 85% |
Albastru | - Băuturi nealcoolice | 10 | Substanţă activă min. 85% |
Azorubină (roşu) | - Băuturi nealcoolice |
| Substanţă activă min. 85% |
Ponceau 4 R | - Produse alimentare | 20 | |
Indigotină | - Rahat | 20 | Colorant pur, % min. 85 |
Ponceau 6 R | - Produse alimentare | 20 | |
Eritrozină | - Băuturi nealcoolice | 10 | Colorant pur, % max. 85 |
Verde acid | - Rahat, băuturi răcoritoare | 10 | |
Negru briliant | - Produse zaharoase | 30 | |
Aromatizanţi şi potenţiatori de arome*) | |||
- Acetat de etil | - Produse zaharoase | 100 | |
- Ionone | - În aceleaşi produse ca cele de mai sus | 30 | |
- Uleiuri volatile naturale | - În aceleaşi produse ca cele de mai sus | 200 | |
- Amestecuri de aromatizanţi naturali | - În aceleaşi produse ca cele de mai sus | 200 | |
- Diacetil | - Margarină | 0,005 | |
Potenţiatori de arome | |||
- Acid glutamic şi sărurile lui de sodiu, potasiu, amoniu, calciu, magneziu |
| Cu avizul Ministerului Sănătăţii | |
*) Pentru alţi aromatizanţi şi potenţiatori de arome care nu sunt menţionaţi în acest tabel, se va cere avizul Ministerului Sănătăţii | |||
Adjuvanţi alimentari diverşi | |||
- Agar-agar (agent de îngroşare) | - Produse dietetice | 1.500 | Cenuşă insolubilă în HCl 10% raportat la subst. uscată max. 0,5% |
- Acidul alginic, alginat de sodiu sau potasiu, calciu şi amoniu (agenţi de îngroşare) | - Preparate din carne | 3.000 | Cenuşă sulfatată, % max. 30 |
- Celuloză microcristalină |
|
|
|
Dextrină | - Pudre de budinci, creme şi supe | 5.000 | Conform cu Farmacopeea Română X |
Pectine | - Dulceţuri şi marmelade | 10.000 | Cupru mg/kg max. 50 |
Gumă arabică |
|
|
|
Lecitină (emulgator) | - Produse de panificaţie, biscuiţi, napolitane, margarină, untură, ciocolată şi caramele, îngheţată; lapte praf; pudre pentru creme | 10.000 | Conform cu reţeta de fabricaţie |
Mono - | - Îngheţată |
| |
Polifosfaţi (stabilizatori) | - Mezeluri, conserve | 500 | Plumb mg/kg max. 10 |
Acid citric | - Siropuri, băuturi alcoolice industriale, compoturi, gemuri, produse zaharoase, produse de panificaţie, biscuiţi, napolitane, grăsimi alimentare, băuturi nealcoolice, îngheţate | Conform reţetei de fabricaţie | Conform cu Farmacopeea Română X |
Citrat de sodiu, potasiu şi calciu | - Brânzeturi topite | 40.000 |
|
Acid tartric, acid acetic, acid lactic, acid malic, acid fosforic, acid clorhidric, acid carbonic, acid gluconic şi sărurile lor de sodiu, calciu, potasiu şi amoniu | - Băuturi răcoritoare, sucuri, nectaruri, | Conform reţetei de fabricaţie | Conform cu Farmacopeea Română X |
Îndulcitori | |||
Zaharină | - Băuturi răcoritoare | Cu avizul Ministerului Sănătăţii | Conform cu Farmacopeea Română X |
Sorbitol | - Biscuiţi şi produse zaharoase | Cu avizul Ministerului Sănătăţii | Zaharuri reducătoare, % max. 0,30 C |
Aspartam | - Băuturi răcoritoare hipocalorice | 600 | Seleniu, mg/kg, max. 30 |
Acesulfam | - Băuturi răcoritoare | 400 | Seleniu, mg/kg, max. 30 |