Titlul iii - NORME APLICABILE PRODUCŢIEI - Regulamentul 834/28-iun-2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91
Acte UE
Jurnalul Oficial 189L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 1 Iulie 2013
TITLUL III:NORME APLICABILE PRODUCŢIEI
Art. 8: Cerinţe generale
Operatorii respectă normele aplicabile producţiei stabilite prin prezentul titlu, precum şi normele de punere în aplicare menţionate la articolul 38 litera (a).
Art. 9: Interzicerea utilizării OMG-urilor
(1)Se interzice utilizarea în producţia ecologică a OMG-urilor şi a produselor realizate din sau prin OMG-uri ca alimente, hrană pentru animale, auxiliari tehnologici, produse fitofarmaceutice, fertilizatori, amelioratori de sol, seminţe, material de înmulţire vegetativ, microorganisme şi animale.
(2)În sensul interdicţiei menţionate la alineatul (1) cu privire la OMG-uri sau la produsele obţinute din OMG-uri destinate alimentelor şi hranei pentru animale, operatorii se pot baza pe etichetele ce însoţesc produsul sau pe orice alt document însoţitor, anexat sau furnizat în conformitate cu Directiva 2001/18/CE, Regulamentul (CE) nr. 1829/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind produsele alimentare şi furajele modificate genetic (1) sau Regulamentul (CE) nr. 1830/2003 privind trasabilitatea şi etichetarea organismelor modificate genetic şi trasabilitatea produselor destinate alimentaţiei umane sau animale, produse din organisme modificate genetic.
Operatorii pot presupune că în fabricarea produselor alimentare sau a hranei pentru animale achiziţionate nu s-au folosit OMG-uri sau produse rezultate din OMG-uri atunci când acestea nu sunt etichetate sau însoţite de un document, în conformitate cu regulamentele menţionate anterior, cu excepţia cazului în care au obţinut alte informaţii indicând faptul că etichetarea produselor în cauză nu a fost efectuată în conformitate cu respectivele regulamente.
(1)JO L 268, 18.10.2003, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1981/2006 al Comisiei (JO L 368, 23.12.2006, p. 99).
(3)În sensul interdicţiei menţionate la alineatul (1), în ceea ce priveşte produsele care nu constituie alimente sau hrană pentru animale ori cele realizate de OMG-uri, operatorii ce folosesc astfel de produse neecologice achiziţionate de la terţi solicită vânzătorului să confirme faptul că produsele furnizate nu au fost realizate din sau de către OMG-uri.
(4)Comisia decide asupra măsurilor de punere în aplicare a interdicţiei de a utiliza OMG-uri şi produse rezultate din sau de către OMG-uri în conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2).
Art. 10: Interzicerea utilizării radiaţiilor ionizante
Se interzice utilizarea de radiaţii ionizante pentru tratarea alimentelor ecologice sau a hranei ecologice pentru animale ori a materiilor prime utilizate pentru producerea alimentelor ecologice sau a hranei ecologice pentru animale.
Art. 11: Norme generale aplicabile producţiei agricole
Întreaga exploataţie agricolă este gestionată în conformitate cu cerinţele aplicabile producţiei ecologice.
Cu toate acestea, în conformitate cu condiţiile specifice ce urmează a fi stabilite în conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2), o exploataţie poate fi împărţită în unităţi clar separate sau în zone de producţie de acvacultură, dintre care nu toate sunt gestionate conform modului de producţie ecologic. În privinţa animalelor, sunt implicate diferite specii. În privinţa acvaculturii, pot fi implicate aceleaşi specii, cu condiţia să existe o distincţie adecvată între zonele de producţie. În privinţa plantelor sunt implicate diferite varietăţi ce pot fi uşor diferenţiate.
În cazul în care, în conformitate cu al doilea paragraf, nu toate unităţile unei exploataţii sunt folosite pentru producţie ecologică, operatorul separă parcelele, animalele şi produsele utilizate pentru sau produse de către unităţile ecologice de cele utilizate sau produse de către unităţile neecologice şi ţine un registru adecvat pentru a evidenţia această separare.
Art. 12: Norme aplicabile producţiei vegetale
(1)Pe lângă normele generale aplicabile producţiei agricole, prevăzute la articolul 11, producţiei vegetale ecologice i se aplică următoarele norme:
a)producţia vegetală ecologică foloseşte practici de prelucrare a solului şi de cultivare ce menţin sau sporesc materia organică a solului, ameliorează stabilitatea şi biodiversitatea solului şi previn tasarea şi eroziunea solului;
b)fertilizarea şi activitatea biologică a solului sunt menţinute şi intensificate prin rotaţia multianuală a culturilor, inclusiv a leguminoaselor şi a altor culturi pentru îngrăşăminte verzi, precum şi prin aplicarea de îngrăşăminte de origine animală sau de materii organice, ambele de preferinţă compostate, provenite din producţia ecologică;
c)este permisă utilizarea de preparate biodinamice;
d)de asemenea, fertilizatorii şi amelioratorii de sol pot fi folosiţi doar dacă utilizarea lor în producţia ecologică a fost autorizată în conformitate cu articolul 16;
e)nu se folosesc îngrăşăminte anorganice pe bază de azot;
f)toate tehnicile de producţie vegetală utilizate previn sau reduc la minimum orice contribuţie la contaminarea mediului;
g)prevenirea daunelor cauzate de dăunători, boli şi buruieni se bazează în principal pe protecţia inamicilor naturali, selecţionarea de specii şi varietăţi, rotaţia culturilor, tehnici de cultivare şi procedee termice;
h)în cazul unei ameninţări constatate pentru o cultură, produse fitofarmaceutice pot fi utilizate numai dacă folosirea lor în producţia ecologică a fost autorizată în conformitate cu articolul 16;
i)pentru obţinerea de produse, altele decât seminţele şi materialul de înmulţire vegetativ, se utilizează numai seminţe şi material de înmulţire produse ecologic. În acest scop, planta-mamă, în cazul seminţelor, şi planta parentală, în cazul materialului de înmulţire vegetativ, trebuie să fi fost obţinute în conformitate cu normele stabilite prin prezentul regulament timp de minimum o generaţie sau, în cazul culturilor perene, timp de două sezoane de vegetaţie;
j)se folosesc produse pentru curăţirea şi dezinfecţia producţiei vegetale numai dacă utilizarea acestora în producţia ecologică a fost autorizată în conformitate cu articolul 16.
(2)Recoltarea de plante sălbatice şi de părţi ale acestora, ce cresc în mod spontan în zone naturale, păduri şi zone agricole, este considerată drept o metodă de producţie ecologică, dacă:
a)pentru o perioadă de cel puţin trei ani înainte de recoltă, zonele respective nu au fost tratate cu alte produse decât cele autorizate în vederea utilizării în producţia ecologică în conformitate cu articolul 16;
b)recoltarea nu afectează stabilitatea habitatului natural sau prezervarea speciilor din zona de recoltare.
(3)Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a normelor aplicabile producţiei incluse în prezentul articol se adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2).
Art. 13: Norme aplicabile producţiei de alge marine
(1)Recoltarea algelor marine sălbatice ce cresc în mod spontan în zona maritimă şi a părţilor acestora este considerată drept o metodă de producţie ecologică, dacă:
a)zonele de producţie sunt caracterizate printr-un înalt nivel ecologic, în conformitate cu Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei (1), şi, până la punerea în aplicare a acesteia, printr-o calitate echivalentă a apelor desemnate în conformitate cu Directiva 2006/113/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind calitatea apelor conchilicole (2), şi nu sunt inadecvate din punct de vedere sanitar. Până la introducerea unor norme mai detaliate de punere în aplicare a legislaţiei, algele marine sălbatice comestibile nu se recoltează în zone ce nu întrunesc criteriile stabilite pentru zonele din clasa A sau clasa B, astfel cum sunt definite în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală desinate consumului uman (3);
(1)JO L 327, 22.12.2000, p. 1. Directivă, astfel cum a fost modificată prin Decizia nr. 2455/2001/CE (JO L 331, 15.12.2001, p. 1).
(2)JOL 376, 27.12.2006, p. 14.
(3)JOL 139, 30.4.2004, p. 206.
b)recoltarea nu afectează stabilitatea pe termen lung a habitatului natural sau supravieţuirea speciilor în zona de recoltare.
(2)Pentru a putea fi considerată ecologică, cultura algelor marine are loc în zone de coastă având caracteristici de mediu şi sanitare cel puţin echivalente cu cele prezentate la alineatul (1). De asemenea:
a)se utilizează practici durabile în toate etapele de producţie, de la recoltarea algelor marine tinere până la recoltarea algelor marine adulte;
b)pentru a asigura menţinerea unei largi diversităţi genetice, recoltarea algelor marine tinere care cresc spontan în mediul natural ar trebui să aibă loc cu regularitate, pentru a suplimenta stocurile de cultură amenajate;
c)nu se utilizează îngrăşăminte decât în structuri de interior amenajate şi numai dacă utilizarea acestora în producţia ecologică a fost autorizată în acest scop în conformitate cu articolul 16.
(3)Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a normelor aplicabile producţiei prevăzute de prezentul articol se adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2).
Art. 14: Norme aplicabile producţiei animaliere
(1)Pe lângă normele agricole generale stabilite în articolul 11, producţiei animaliere ecologice i se aplică următoarele norme:
a)în privinţa originii animalelor:
(i)efectivele de animale crescute în mod ecologic se nasc şi sunt crescute în exploataţii ecologice;
(ii)în scopuri de reproducere pot fi aduse în exploataţii, în condiţii speciale, animale care nu au fost crescute în mod ecologic. Astfel de animale şi produsele acestora pot fi considerate ca fiind ecologice după respectarea perioadei de conversie menţionate la articolul 17 alineatul (1) litera (c);
(iii)efectivele de animale existente în exploataţie la începutul perioadei de conversie şi produsele acestora pot fi considerate ecologice după respectarea perioadei de conversie menţionate la articolul 17 alineatul (1) litera (c);
b)în privinţa practicilor de creştere şi a condiţiilor de adăpostire:
(i)personalul de îngrijire dispune de cunoştinţele de bază şi de aptitudinile necesare în ceea ce priveşte nevoile de sănătate şi bunăstare ale animalelor;
(ii)practicile de creştere, inclusiv densitatea efectivelor, precum şi condiţiile de adăpostire satisfac atât nevoile de dezvoltare, cât şi cele fiziologice şi etologice ale animalelor;
(iii)animalele au acces permanent la zone în aer liber, de preferinţă păşuni, ori de câte ori condiţiile meteorologice şi starea solului permit acest lucru, cu excepţia cazurilor în care se impun restricţii şi obligaţii legate de protecţia sănătăţii umane şi animale în temeiul legislaţiei comunitare;
(iv)efectivele se limitează în vederea reducerii la minimum a suprapăşunatului, a tasării solului, a eroziunii sau a poluării cauzate de animale sau de răspândirea îngrăşămintelor de origine animală;
(v)animalele crescute în mod ecologic se ţin separate de celelalte. Cu toate acestea, păşunatul animalelor crescute în mod ecologic pe un teren comun şi păşunatul animalelor care nu au fost crescute în mod ecologic pe un teren ecologic sunt permise, cu respectarea anumitor condiţii restrictive;
(vi)se interzice priponirea sau izolarea animalelor, cu excepţia unor anumite exemplare pentru o perioadă limitată de timp, dacă aceasta se justifică din motive de siguranţă, bunăstare sau veterinare;
(vii)se reduce la minimum durata transportului animalelor;
(viii)se reduce la minimum orice suferinţă, inclusiv mutilarea, pe parcursul întregii vieţi a animalului, inclusiv în momentul sacrificării;
(ix)exploataţiile apicole se amplasează în zone în care se asigură resurse de nectar şi polen provenite în principal din culturi produse în mod ecologic sau, după caz, din flora spontană sau din păduri, ori culturi gestionate în mod neecologic care sunt tratate doar prin metode cu impact scăzut asupra mediului. Exploataţiile apicole sunt ţinute la distanţă de surse ce pot conduce la contaminarea produselor apicole sau la afectarea sănătăţii albinelor;
(x)stupii şi materialele folosite în apicultură se confecţionează în principal din materiale naturale;
(xi)se interzice distrugerea albinelor în faguri ca metodă asociată recoltării produselor apicole;
c)în privinţa reproducerii:
(i)se folosesc metode naturale de reproducere. Cu toate acestea, este permisă inseminarea artificială;
(ii)reproducerea nu este indusă prin tratament hormonal sau substanţe similare, decât ca formă de tratament terapeutic veterinar, în cazul unui exemplar individual;
(iii)nu se folosesc alte forme de reproducere artificială, precum clonarea sau transferul embrionar;
(iv)se selecţionează rase adecvate. Selecţionarea raselor contribuie, de asemenea, la prevenirea oricărei suferinţe şi la evitarea oricărei necesităţi de a mutila animalele;
d)în privinţa modului de hrănire:
(i)obţinerea hranei pentru animale se face în principal din exploataţia în care sunt crescute acestea sau din alte exploataţii ecologice din aceeaşi zonă;
(ii)animalele trebuie hrănite cu hrană ecologică pentru animale ce satisface cerinţele nutriţionale ale animalelor în diverse etape de dezvoltare. O parte din raţie poate să conţină hrană din exploataţii care se află în procesul de conversie la agricultura ecologică;
(iii)exceptând albinele, efectivele de animale au acces permanent la păşuni sau furaj grosier;
(iv)materiile prime neecologice de origine vegetală, animală sau minerală destinate hranei animalelor, aditivii pentru hrana animalelor, anumite produse utilizate în nutriţia animalieră şi auxiliarii tehnologici se folosesc numai dacă utilizarea acestora în producţia ecologică a fost autorizată în conformitate cu dispoziţiile articolului 16;
(v)nu se folosesc factori de creştere şi aminoacizi de sinteză;
(vi)mamiferele neînţărcate sunt hrănite cu lapte natural, de preferinţă matern;
e)în privinţa prevenirii bolilor şi a tratamentului veterinar:
(i)prevenirea bolilor se bazează pe selecţia raselor şi a liniilor, pe practici de gestionare a creşterii, pe o hrană pentru animale de cea mai bună calitate, pe densitatea adecvată a efectivelor şi pe adăpostirea adecvată şi corespunzătoare menţinută în condiţii de igienă;
(ii)bolile sunt tratate imediat pentru a se evita orice suferinţă a animalului; se pot folosi produse medicinale veterinare alopate chimice de sinteză, inclusiv antibiotice, atunci când acest lucru este necesar şi în condiţii stricte, în cazul în care nu este adecvată utilizarea produselor fitoterapeutice, homeopatice sau de altă natură. Sunt definite, în special, restricţii privind tratamentul şi perioade de aşteptare;
(iii)este permisă utilizarea de medicamente veterinare imunologice;
(iv)sunt permise tratamente pentru protecţia sănătăţii umane şi a animalelor impuse în temeiul legislaţiei comunitare;
f)în privinţa curăţirii şi dezinfecţiei, se folosesc produse de curăţire şi dezinfecţie a clădirilor şi instalaţiilor aferente creşterii animalelor numai dacă utilizarea acestora în producţia ecologică a fost autorizată în conformitate cu articolul 16.
(2)Măsurile şi condiţiile necesare pentru punerea în aplicare a normelor aplicabile producţiei prevăzute de prezentul articol se adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2).
Art. 15: Norme aplicabile producţiei animaliere de acvacultură
(1)Pe lângă normele agricole generale stabilite în articolul 11, producţiei ecologice animaliere de acvacultură i se aplică următoarele norme:
a)în privinţa originii animalelor de acvacultură:
(i)acvacultura ecologică se bazează pe creşterea efectivelor tinere obţinute din genitori de origine ecologică şi din exploataţii ecologice;
(ii)atunci când nu sunt disponibile efective tinere obţinute din genitori de origine ecologică sau din exploataţii ecologice, se pot introduce în exploataţie animale de origine neecologică, în anumite condiţii;
b)în privinţa practicilor de creştere:
(i)personalul de îngrijire dispune de cunoştinţele de bază şi aptitudinile necesare în ceea ce priveşte nevoile de sănătate şi bunăstare ale animalelor;
(ii)practicile de creştere, inclusiv hrănirea, conceperea instalaţiilor, densitatea efectivelor şi calitatea apei satisfac atât nevoile de dezvoltare, cât şi cele fiziologice şi etologice ale animalelor;
(iii)practicile de creştere reduc la minimum impactul negativ al exploataţiei asupra mediului, inclusiv evadarea din exploataţie a anumitor exemplare din efectivele de creştere;
(iv)animalele crescute în mod ecologic se ţin separate de restul animalelor de acvacultură;
(v)se asigură menţinerea bunăstării animalelor pe parcursul transportului;
(vi)se reduce la minimum orice suferinţă a animalelor, inclusiv în momentul sacrificării;
c)în privinţa reproducerii:
(i)se interzice utilizarea inducţiei poliploide artificiale, hibridizarea artificială, clonarea şi producţia de linii monosex, cu excepţia selecţionării manuale;
(ii)se selecţionează linii adecvate;
(iii)se stabilesc condiţii specifice pentru fiecare specie în ceea ce priveşte gestionarea genitorilor, reproducerea şi producţia de efective tinere;
d)în privinţa hranei pentru peşti şi crustacee:
(i)animalele trebuie hrănite cu hrană ce satisface cerinţele nutriţionale ale animalelor în diverse etape de dezvoltare;
(ii)componenta vegetală a hranei provine din filieră ecologică, iar componenta din hrană derivată din animale acvatice provine din exploatarea durabilă a resurselor de pescuit;
(iii)în cazul materiilor prime neecologice de origine vegetală, animală sau minerală folosite ca hrană pentru animale, aditivii destinaţi hranei pentru animale, anumite produse utilizate în nutriţia animală, precum şi auxiliarii tehnologici se utilizează numai dacă au fost autorizaţi în conformitate cu articolul 16;
(iv)nu se folosesc factori de creştere şi aminoacizi de sinteză;
e)în privinţa moluştelor bivalve şi a altor specii ce nu sunt hrănite de către om, ci se hrănesc din planctonul natural:
(i)astfel de animale filtrante primesc tot necesarul nutriţional din natură, cu excepţia exemplarelor tinere crescute în crescătorii;
(ii)acestea sunt crescute în ape ce întrunesc cerinţele pentru zone din clasa A sau clasa B, astfel cum sunt definite în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 854/2004;
(iii)ariile de creştere sunt caracterizate printr-un înalt nivel ecologic, astfel cum este definit de Directiva 2000/60/CE, şi, până la punerea în aplicare a acesteia, printr-o calitate echivalentă apelor desemnate în conformitate cu Directiva 2006/113/CE;
f)în privinţa prevenirii bolilor şi a tratamentului veterinar:
(i)prevenirea bolilor se bazează pe creşterea animalelor în condiţii optime prin selectarea amplasamentului corespunzător, conceperea optimă a exploataţiilor, aplicarea de bune practici de gestionare şi creştere, inclusiv curăţirea şi dezinfectarea periodică a instalaţiilor, asigurarea hranei de calitate superioară pentru animale, densitatea adecvată a efectivelor, precum şi selecţia reproducătorilor şi a liniilor;
(ii)bolile sunt tratate imediat, pentru a se evita orice suferinţă a animalului; se pot folosi produse medicinale veterinare alopate chimice de sinteză, inclusiv antibiotice, atunci când acest lucru este necesar şi în condiţii stricte, în cazul în care nu este adecvată utilizarea produselor fitoterapeutice, homeopatice sau de altă natură. Sunt definite, în special, restricţii privind tratamentul şi perioade de aşteptare;
(iii)este permisă utilizarea de medicamente veterinare imunologice;
(iv)sunt permise tratamente pentru protecţia sănătăţii umane şi animale impuse pe baza legislaţiei comunitare;
g)în privinţa curăţirii şi dezinfecţiei, se folosesc produse de curăţire şi dezinfecţie a iazurilor, a cuştilor, a clădirilor şi a instalaţiilor numai dacă utilizarea acestora în producţia ecologică a fost autorizată în conformitate cu articolul 16.
(2)Măsurile şi condiţiile necesare pentru punerea în aplicare a normelor aplicabile producţiei incluse în prezentul articol se adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul 3 7 alineatul (2).
Art. 16: Produse şi substanţe utilizate în agricultură şi criterii pentru autorizarea acestora
(1)În conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2), Comisia autorizează utilizarea în producţia ecologică şi include pe o listă limitativă produsele şi substanţele care pot fi utilizate în cadrul agriculturii ecologice în următoarele scopuri:
a)ca produse de uz fitosanitar;
b)ca îngrăşăminte şi amelioratori ai solurilor;
c)ca materii prime neecologice de origine vegetală destinate hranei pentru animale, ca materii prime de origine animalieră şi minerală destinate hranei pentru animale, precum şi anumite substanţe utilizate în nutriţia animalieră;
d)ca aditivi alimentari şi auxiliari tehnologici;
e)ca produse pentru curăţirea şi dezinfectarea iazurilor, a cuştilor, a clădirilor şi a instalaţiilor aferente producţiei animale;
f)ca produse pentru curăţirea şi dezinfectarea clădirilor şi a instalaţiilor utilizate pentru producţia vegetală, inclusiv pentru depozitarea într-o exploataţie agricolă.
Produsele şi substanţele incluse pe lista restrânsă pot fi utilizate numai dacă folosirea lor corespunzătoare este autorizată în agricultura generală a statelor membre în cauză, în conformitate cu dispoziţiile de drept comunitar relevante sau dispoziţiile naţionale care respectă dreptul comunitar.
(2)Autorizarea produselor şi a substanţelor menţionate la alineatul (1) respectă obiectivele şi principiile stabilite în titlul II, precum şi următoarele criterii generale şi specifice ce sunt evaluate în ansamblu:
a)utilizarea acestora este necesară pentru menţinerea producţiei şi este esenţială pentru utilizarea prevăzută;
b)toate produsele şi substanţele sunt de origine vegetală, animală, microbiană sau minerală, cu excepţia cazurilor în care produsele sau substanţele provenite din astfel de surse nu sunt disponibile în cantitatea sau calitatea suficientă sau nu există alte soluţii alternative;
c)în cazul produselor menţionate la alineatul (1) litera (a), se aplică următoarele dispoziţii:
(i)utilizarea acestora este esenţială pentru controlul organismelor dăunătoare sau al unei anumite boli pentru care nu sunt disponibile alternative biologice, fizice sau practici de selecţie, nici alte metode de cultivare sau practici de gestiune eficiente;
(ii)dacă produsele nu sunt de origine vegetală, animală, microbiană sau minerală şi nu sunt identice cu forma lor naturală, acestea nu pot fi autorizate decât în cazul în care condiţiile de utilizare exclud orice contact direct cu părţile comestibile ale plantei;
d)în cazul produselor menţionate la alineatul (1) litera (b), utilizarea acestora este esenţială pentru obţinerea sau menţinerea fertilităţii solului sau pentru întrunirea cerinţelor nutriţionale specifice ale culturilor, sau în scopuri specifice de ameliorare a solului;
e)în cazul produselor menţionate la alineatul (1) literele (c) şi (d), se aplică următoarele dispoziţii:
(i)sunt necesare pentru menţinerea sănătăţii, bunăstării şi vitalităţii animalelor şi contribuie la un regim alimentar ce răspunde necesităţilor fiziologice şi comportamentale ale speciilor sau producerea ori conservarea hranei pentru animale este imposibilă fără utilizarea acestor substanţe;
(ii)hrana pentru animale de origine minerală, oligoele-mentele, vitaminele sau provitaminele sunt de origine naturală. În cazul în care aceste substanţe nu sunt disponibile, utilizarea de substanţe chimice similare bine definite poate fi autorizată în producţia ecologică.
(3)_
a)În conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2), Comisia poate să stabilească condiţii şi limite în cazul produselor agricole cărora le pot fi aplicate produsele şi substanţele menţionate la alineatul (1), metoda de aplicare, dozajul, termenul de utilizare şi contactul cu produse agricole şi, dacă este necesar, poate decide retragerea acestor substanţe şi produse.
b)În cazul în care un stat membru consideră că un produs sau o substanţă ar trebui adăugată sau exclusă din lista menţionată la alineatul (1) sau că instrucţiunile de utilizare menţionate la litera (a) ar trebui modificate, acesta asigură transmiterea formală către Comisie şi celelalte state membre a unui dosar privind motivele includerii, excluderii sau modificării.
Cererile de modificare sau retragere, precum şi deciziile cu privire la acestea se publică.
c)Produsele şi substanţele utilizate înainte de adoptarea prezentului regulament în scopuri corespunzătoare celor prezentate la alineatul (1) din prezentul articol pot fi utilizate în continuare după adoptare. În orice caz, Comisia poate retrage astfel de produse şi substanţe în conformitate cu articolul 3 7 alineatul (2).
(4)Statele membre pot reglementa, pe propriul teritoriu, utilizarea în agricultura ecologică a produselor şi a substanţelor în scopuri diferite de cele menţionate la alineatul (1), cu condiţia ca utilizarea acestora să respecte obiectivele şi principiile stabilite în titlul II şi criteriile generale şi specifice stabilite la alineatul (2), precum şi dreptul comunitar. Statul membru în cauză informează celelalte state membre şi Comisia cu privire la asemenea norme naţionale.
(5)Se permite utilizarea în agricultura ecologică a produselor şi a substanţelor care nu intră sub incidenţa alineatelor (1) şi (4), sub rezerva respectării obiectivelor şi a principiilor stabilite în titlul II şi a criteriilor generale prezentate în prezentul articol.
Art. 17: Conversia
(1)În cazul unei exploataţii în cadrul căreia se iniţiază o activitate de producţie ecologică, se aplică următoarele norme:
a)perioada de conversie începe cel mai devreme atunci când operatorul informează autorităţile competente cu privire la activitatea sa şi când supune exploataţia sa unui sistem de control în conformitate cu articolul 28 alineatul (1);
b)pe durata perioadei de conversie se pun în aplicare toate normele stabilite prin prezentul regulament;
c)se definesc perioade de conversie specifice tipului de cultură sau de producţie animală;
d)într-o exploataţie sau unitate a cărei activitate este parţial dedicată producţiei ecologice şi parţial conversiei la producţia ecologică, operatorul separă produsele obţinute din producţia ecologică de cele obţinute din producţia în conversie, separă animalele, sau asigură posibilitatea separării cu uşurinţă a acestora, şi menţine un registru adecvat pentru a evidenţia această separare;
e)pentru a stabili perioada de conversie menţionată anterior, se poate lua în considerare o perioadă imediat precedentă debutului perioadei de conversie, dacă sunt întrunite anumite condiţii;
f)animalele şi produsele animale realizate în perioada de conversie menţionată la litera (c) nu sunt comercializate însoţite de indicaţii privind etichetarea şi promovarea produselor menţionate la articolele 23 şi 24.
(2)Măsurile şi condiţiile necesare pentru punerea în aplicare a normelor stabilite în prezentul articol, în special perioadele menţionate la alineatul (1) literele (c)-(f), sunt definite în conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2).
Art. 18: Norme generale aplicabile producţiei de hrană procesată pentru animale
(1)Producţia de hrană ecologică procesată pentru animale este separată în timp şi spaţiu de producţia de hrană neecologică procesată.
(2)Materiile prime ecologice destinate hranei pentru animale sau materiile prime destinate hranei pentru animale, obţinute din producţia în conversie, nu sunt utilizate în compoziţia produselor ecologice destinate hranei pentru animale împreună cu materii prime produse prin mijloace neecologice.
(3)Se interzice transformarea cu ajutorul solvenţilor de sinteză a oricărei materii prime destinate hranei pentru animale utilizate sau procesate în producţia ecologică.
(4)Se interzice utilizarea de substanţe şi tehnici care reconstituie proprietăţile pierdute în timpul procesării sau depozitării hranei ecologice pentru animale, care corectează rezultatele neglijenţei în timpul procesării sau care pot induce în eroare în orice alt fel în privinţa adevăratei naturi a acestor produse.
(5)Măsurile şi condiţiile necesare pentru punerea în aplicare a normelor aplicabile producţiei prevăzute de prezentul articol se adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2).
Art. 19: Norme generale aplicabile producţiei de alimente procesate
(1)Producţia de alimente ecologice procesate este separată în timp şi spaţiu de producţia de alimente neecologice.
(2)Următoarele condiţii se aplică compoziţiei alimentelor ecologice procesate:
a)produsul este fabricat în principal din ingrediente de origine agricolă; pentru a stabili dacă un produs este fabricat în principal din ingrediente de origine agricolă, nu se iau în considerare apa şi sarea de bucătărie;
b)pot fi utilizaţi numai aditivii, auxiliarii tehnologici, aromele, apa, sarea, preparatele din microorganisme şi enzime, mineralele, oligoelementele, vitaminele, precum şi aminoacizi şi alţi micronutrienţi incluşi în alimente în scopuri nutriţionale speciale, numai dacă utilizarea lor în producţia ecologică a fost autorizată în conformitate cu articolul 21;
c)ingredientele agricole neecologice se pot utiliza numai dacă utilizarea acestora a fost autorizată pentru producţia ecologică în conformitate cu articolul 21 sau dacă au fost autorizate provizoriu de către un stat membru;
d)un ingredient ecologic nu trebuie să fie prezent împreună cu acelaşi ingredient în formă neecologică sau cu un ingredient provenit din producţia de conversie;
e)alimentele obţinute din recolte de conversie conţin doar un ingredient vegetal de origine agricolă.
(3)Nu se utilizează substanţe sau tehnici ce reconstituie proprietăţile pierdute în timpul procesării sau depozitării alimentelor ecologice, ce corectează rezultatele neglijenţei în timpul procesării sau care pot induce în eroare în orice alt fel în privinţa adevăratei naturi a acestor produse.
Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a normelor aplicabile producţiei prevăzute de prezentul articol, în special cele privind metodele de procesare şi condiţiile pentru autorizarea provizorie de către statele membre menţionate la alineatul (2) litera (c), se adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2).
Art. 20: Norme generale aplicabile producţiei de drojdie ecologică
(1)Pentru producţia de drojdie ecologică se utilizează numai substraturi produse în mod ecologic. Se pot utiliza alte produse şi substanţe numai dacă utilizarea acestora a fost autorizată pentru producţia ecologică în conformitate cu articolul 21.
(2)Alimentele ecologice sau hrana ecologică pentru animale nu trebuie să conţină concomitent drojdie ecologică şi drojdie neecologică.
(3)Normele metodologice aplicabile producţiei se adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2).
Art. 21: Criterii de utilizare a anumitor produse şi substanţe în cadrul procesării
(1)Autorizarea produselor şi a substanţelor pentru a fi utilizate în producţia ecologică şi includerea acestora în lista limitativă a produselor şi a substanţelor menţionată la articolul 19 alineatul (2) literele (b) şi (c) respectă obiectivele şi principiile stabilite în titlul II şi următoarele criterii, evaluate în ansamblu:
(i)nu există soluţii alternative autorizate în conformitate cu prezentul capitol;
(ii)fără a recurge la acestea, ar fi imposibilă producerea sau conservarea alimentelor, sau respectarea proprietăţile dietetice ale acestora, prevăzute de legislaţia comunitară.
De asemenea, produsele şi substanţele menţionate la articolul 19 alineatul (2) litera (b) se găsesc în natură şi au făcut obiectul unei procesări exclusiv mecanice, fizice, biologice, enzimatice sau microbiene, cu excepţia cazului în care astfel de produse şi substanţe din astfel de surse nu sunt disponibile pe piaţă în cantitatea sau calitatea suficientă.
(2)În conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2), Comisia decide cu privire la autorizarea produselor şi a substanţelor şi includerea acestora pe lista restrânsă menţionată la alineatul (1) din prezentul articol şi stabileşte condiţii specifice şi limite de utilizare şi, dacă este necesar, decide retragerea produselor.
În cazul în care un stat membru consideră că un produs sau o substanţă ar trebui să fie inclusă ori exclusă din lista menţionată la alineatul (1) sau că specificaţiile de utilizare menţionate în prezentul alineat ar trebui modificate, acesta asigură transmiterea oficială către Comisie şi celelalte state membre a unui dosar care motivează includerea, excluderea sau modificarea.
Cererile de modificare sau retragere, precum şi deciziile cu privire la acestea se publică.
Produsele şi substanţele utilizate înainte de adoptarea prezentului regulament şi intrând sub incidenţa articolului 19 alineatul (2) literele (b) şi (c) pot fi utilizate în continuare după adoptare. În orice caz, Comisia poate retrage astfel de produse şi substanţe în conformitate cu articolul 37 alineatul (2).
Art. 22: Norme excepţionale aplicabile producţiei
(1)În conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2) şi cu condiţiile prevăzute la alineatul (2) al prezentului articol şi respectând obiectivele şi principiile stabilite în titlul II, Comisia poate acorda derogări de la normele aplicabile producţiei prevăzute în capitolele 1-4.
(2)Derogările menţionate la alineatul (1) sunt limitate la minimum şi, după caz, în timp şi nu pot fi acordate decât în următoarele situaţii:
a)pentru a garanta că producţia ecologică poate fi demarată sau menţinută în exploataţii condiţionate din punct de vedere climatic, geografic sau structural;
b)pentru a garanta accesul la hrană, seminţe şi material de înmulţire vegetativ, animale vii şi alte mijloace agricole, atunci când astfel de inputuri nu sunt disponibile pe piaţă sub formă ecologică;
c)pentru a garanta accesul la ingrediente de origine agricolă, atunci când astfel de ingrediente nu sunt disponibile pe piaţă sub formă ecologică;
d)atunci când sunt necesare pentru a rezolva probleme specifice legate de gestionarea efectivelor crescute în mod ecologic;
e)atunci când sunt necesare în privinţa utilizării de produse şi substanţe specifice în cursul procesării menţionate la articolul 19 alineatul (2) litera (b), pentru a garanta producţia sub formă ecologică a unor produse alimentare binecunoscute;
f)atunci când sunt necesare măsuri temporare pentru a permite producţiei ecologice să continue sau să reîncepă în cazul unor catastrofe;
g)atunci când este necesar să se utilizeze aditivi alimentari sau alte substanţe prevăzute la articolul 19 alineatul (2) litera (b) ori aditivi destinaţi hranei pentru animale, sau alte substanţe menţionate la articolul 16 alineatul (1) litera (d), iar astfel de substanţe nu sunt disponibile pe piaţă altfel decât produse de către OMG-uri;
h)atunci când, în temeiul dreptului comunitar sau al dreptului naţional, este necesară utilizarea de aditivi alimentari şi a altor substanţe în sensul articolului 19 alineatul (2) litera (b) sau de aditivi destinaţi hranei pentru animale în sensul articolului 16 alineatul (1) litera (d).
(3)În conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2), Comisia poate prevedea condiţii specifice pentru punerea în aplicare a exceptărilor prevăzute la alineatul (1).