Art. 19. - Art. 19: Norme generale aplicabile producţiei de alimente procesate - Regulamentul 834/28-iun-2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91
Acte UE
Jurnalul Oficial 189L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 1 Iulie 2013
Art. 19: Norme generale aplicabile producţiei de alimente procesate
(1)Producţia de alimente ecologice procesate este separată în timp şi spaţiu de producţia de alimente neecologice.
(2)Următoarele condiţii se aplică compoziţiei alimentelor ecologice procesate:
a)produsul este fabricat în principal din ingrediente de origine agricolă; pentru a stabili dacă un produs este fabricat în principal din ingrediente de origine agricolă, nu se iau în considerare apa şi sarea de bucătărie;
b)pot fi utilizaţi numai aditivii, auxiliarii tehnologici, aromele, apa, sarea, preparatele din microorganisme şi enzime, mineralele, oligoelementele, vitaminele, precum şi aminoacizi şi alţi micronutrienţi incluşi în alimente în scopuri nutriţionale speciale, numai dacă utilizarea lor în producţia ecologică a fost autorizată în conformitate cu articolul 21;
c)ingredientele agricole neecologice se pot utiliza numai dacă utilizarea acestora a fost autorizată pentru producţia ecologică în conformitate cu articolul 21 sau dacă au fost autorizate provizoriu de către un stat membru;
d)un ingredient ecologic nu trebuie să fie prezent împreună cu acelaşi ingredient în formă neecologică sau cu un ingredient provenit din producţia de conversie;
e)alimentele obţinute din recolte de conversie conţin doar un ingredient vegetal de origine agricolă.
(3)Nu se utilizează substanţe sau tehnici ce reconstituie proprietăţile pierdute în timpul procesării sau depozitării alimentelor ecologice, ce corectează rezultatele neglijenţei în timpul procesării sau care pot induce în eroare în orice alt fel în privinţa adevăratei naturi a acestor produse.
Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a normelor aplicabile producţiei prevăzute de prezentul articol, în special cele privind metodele de procesare şi condiţiile pentru autorizarea provizorie de către statele membre menţionate la alineatul (2) litera (c), se adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2).