Capitolul 4 - Producţia de alimente procesate - Regulamentul 834/28-iun-2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91
Acte UE
Jurnalul Oficial 189L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 1 Iulie 2013
CAPITOLUL 4:Producţia de alimente procesate
Art. 19: Norme generale aplicabile producţiei de alimente procesate
(1)Producţia de alimente ecologice procesate este separată în timp şi spaţiu de producţia de alimente neecologice.
(2)Următoarele condiţii se aplică compoziţiei alimentelor ecologice procesate:
a)produsul este fabricat în principal din ingrediente de origine agricolă; pentru a stabili dacă un produs este fabricat în principal din ingrediente de origine agricolă, nu se iau în considerare apa şi sarea de bucătărie;
b)pot fi utilizaţi numai aditivii, auxiliarii tehnologici, aromele, apa, sarea, preparatele din microorganisme şi enzime, mineralele, oligoelementele, vitaminele, precum şi aminoacizi şi alţi micronutrienţi incluşi în alimente în scopuri nutriţionale speciale, numai dacă utilizarea lor în producţia ecologică a fost autorizată în conformitate cu articolul 21;
c)ingredientele agricole neecologice se pot utiliza numai dacă utilizarea acestora a fost autorizată pentru producţia ecologică în conformitate cu articolul 21 sau dacă au fost autorizate provizoriu de către un stat membru;
d)un ingredient ecologic nu trebuie să fie prezent împreună cu acelaşi ingredient în formă neecologică sau cu un ingredient provenit din producţia de conversie;
e)alimentele obţinute din recolte de conversie conţin doar un ingredient vegetal de origine agricolă.
(3)Nu se utilizează substanţe sau tehnici ce reconstituie proprietăţile pierdute în timpul procesării sau depozitării alimentelor ecologice, ce corectează rezultatele neglijenţei în timpul procesării sau care pot induce în eroare în orice alt fel în privinţa adevăratei naturi a acestor produse.
Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a normelor aplicabile producţiei prevăzute de prezentul articol, în special cele privind metodele de procesare şi condiţiile pentru autorizarea provizorie de către statele membre menţionate la alineatul (2) litera (c), se adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2).
Art. 20: Norme generale aplicabile producţiei de drojdie ecologică
(1)Pentru producţia de drojdie ecologică se utilizează numai substraturi produse în mod ecologic. Se pot utiliza alte produse şi substanţe numai dacă utilizarea acestora a fost autorizată pentru producţia ecologică în conformitate cu articolul 21.
(2)Alimentele ecologice sau hrana ecologică pentru animale nu trebuie să conţină concomitent drojdie ecologică şi drojdie neecologică.
(3)Normele metodologice aplicabile producţiei se adoptă în conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2).
Art. 21: Criterii de utilizare a anumitor produse şi substanţe în cadrul procesării
(1)Autorizarea produselor şi a substanţelor pentru a fi utilizate în producţia ecologică şi includerea acestora în lista limitativă a produselor şi a substanţelor menţionată la articolul 19 alineatul (2) literele (b) şi (c) respectă obiectivele şi principiile stabilite în titlul II şi următoarele criterii, evaluate în ansamblu:
(i)nu există soluţii alternative autorizate în conformitate cu prezentul capitol;
(ii)fără a recurge la acestea, ar fi imposibilă producerea sau conservarea alimentelor, sau respectarea proprietăţile dietetice ale acestora, prevăzute de legislaţia comunitară.
De asemenea, produsele şi substanţele menţionate la articolul 19 alineatul (2) litera (b) se găsesc în natură şi au făcut obiectul unei procesări exclusiv mecanice, fizice, biologice, enzimatice sau microbiene, cu excepţia cazului în care astfel de produse şi substanţe din astfel de surse nu sunt disponibile pe piaţă în cantitatea sau calitatea suficientă.
(2)În conformitate cu procedura menţionată la articolul 37 alineatul (2), Comisia decide cu privire la autorizarea produselor şi a substanţelor şi includerea acestora pe lista restrânsă menţionată la alineatul (1) din prezentul articol şi stabileşte condiţii specifice şi limite de utilizare şi, dacă este necesar, decide retragerea produselor.
În cazul în care un stat membru consideră că un produs sau o substanţă ar trebui să fie inclusă ori exclusă din lista menţionată la alineatul (1) sau că specificaţiile de utilizare menţionate în prezentul alineat ar trebui modificate, acesta asigură transmiterea oficială către Comisie şi celelalte state membre a unui dosar care motivează includerea, excluderea sau modificarea.
Cererile de modificare sau retragere, precum şi deciziile cu privire la acestea se publică.
Produsele şi substanţele utilizate înainte de adoptarea prezentului regulament şi intrând sub incidenţa articolului 19 alineatul (2) literele (b) şi (c) pot fi utilizate în continuare după adoptare. În orice caz, Comisia poate retrage astfel de produse şi substanţe în conformitate cu articolul 37 alineatul (2).