Capitolul 1 - Sprijinul cuplat facultativ - Regulamentul 1307/17-dec-2013 de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului
Acte UE
Jurnalul Oficial 347L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 1 Ianuarie 2022
CAPITOLUL 1:Sprijinul cuplat facultativ
Art. 52: Norme generale
(1)Statele membre pot acorda sprijin cuplat fermierilor în condiţiile prevăzute în prezentul capitol (denumit în continuare în prezentul capitol "sprijin cuplat").
(2)Sprijinul cuplat poate fi acordat în următoarele sectoare şi producţii: cereale, plante oleaginoase, culturi proteice, leguminoase pentru boabe, in, cânepă, orez, fructe cu coajă lemnoasă, cartof pentru feculă, lapte şi produse lactate, seminţe, carne de oaie şi de capră, carne de vită şi mânzat, ulei de măsline, viermi de mătase, furaje uscate, hamei, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr şi cicoare, fructe şi legume şi specii forestiere cu ciclu scurt de producţie.
(3)Sprijinul cuplat poate fi acordat numai în acele sectoare sau în acele regiuni dintr-un stat membru în care anumite tipuri de agricultură sau anumite sectoare agricole care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu sunt afectate de anumite dificultăţi.
(4)Prin derogare de la alineatul (3), sprijinul cuplat poate fi acordat, de asemenea, fermierilor care:
a)la 31 decembrie 2014, deţin drepturi la plată acordate în conformitate cu titlul III capitolul 3 secţiunea 2 şi cu articolul 71 m din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003, precum şi în conformitate cu articolul 60 şi cu articolul 65 al patrulea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 73/2009; şi
b)nu au la dispoziţie hectare eligibile pentru activarea drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază menţionate în titlul III capitolul 1 din prezentul regulament.
(5)[textul din Art. 52, alin. (5) din titlul IV, capitolul 1 a fost abrogat la 01-ian-2015 de Art. 3, punctul 11., alin. (A) din Regulamentul 2393/13-dec-2017]
(6)Sprijinul cuplat este o schemă de limitare a producţiei, care ia forma unei plăţi anuale bazate pe suprafeţe şi producţii fixe sau pe un număr fix de animale, şi respectă plafoanele financiare care trebuie stabilite de statele membre pentru fiecare măsură şi notificate Comisiei.
(7)În cazul unei persoane juridice sau al unui grup de persoane fizice sau juridice, statele membre pot aplica limitele menţionate la alineatul (6) la nivelul membrilor respectivelor persoane juridice sau grupuri atunci când dreptul naţional prevede ca fiecare membru să îşi asume drepturi şi obligaţii comparabile cu cele ale fermierilor individuali care au statutul de şefi ai exploataţiei, în special în ceea ce priveşte statutul lor economic, social şi fiscal, cu condiţia să fi contribuit la consolidarea structurilor agricole ale persoanelor juridice sau ale grupurilor în cauză.
(8)Sprijinul cuplat acordat în temeiul prezentului articol este coerent cu alte măsuri şi politici ale Uniunii.
(9)Pentru a asigura utilizarea eficientă şi direcţionată a fondurilor Uniunii şi pentru a evita dubla finanţare în cadrul altor instrumente de sprijin similare, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 70 prin care stabileşte:
a)condiţiile de acordare a sprijinului cuplat;
b)normele privind coerenţa cu alte măsuri ale Uniunii şi privind cumularea sprijinului.
(10)Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 70 pentru a completa prezentul regulament în ceea ce priveşte măsurile de evitare a situaţiei în care beneficiarii sprijinului cuplat facultativ sunt afectaţi de dezechilibrele structurale ale pieţei dintr-un sector. Respectivele acte delegate pot permite statelor membre să decidă plata în continuare a sprijinului până în 2022 pe baza unităţilor de producţie pentru care s-a acordat sprijin cuplat facultativ într-o perioadă de referinţă din trecut.
Art. 53: Dispoziţii financiare
(1)În vederea finanţării sprijinului cuplat, statele membre pot decide, până la data de 1 august a anului care precede primul an de punere în aplicare a sprijinului respectiv, să utilizeze până la 8 % din plafonul lor naţional anual stabilit în anexa II.
Statele membre care nu au acordat sprijin cuplat facultativ până în anul de cerere 2020 pot lua o decizie în conformitate cu primul paragraf pentru anul calendaristic 2021 până la data de 19 februarie 2021.
(2)Prin derogare de la alineatul (1), statele membre pot decide să utilizeze până la 13 % din plafonul naţional anual stabilit în anexa II dacă:
a)până la 31 decembrie 2014:
(i)aplică schema de plată unică pe suprafaţă prevăzută la titlul V din Regulamentul (CE) nr. 73/2009,
(ii)finanţează măsuri în temeiul articolului 111 din regulamentul respectiv, sau
(iii)sunt vizate de derogarea prevăzută la articolul 69 alineatul (5) sau, în cazul Maltei, la articolul 69 alineatul (1) din regulamentul respectiv; şi/sau
b)alocă, în total, timp de cel puţin un an în perioada 2010-2014, peste 5 % din cuantumul lor disponibil pentru acordarea plăţilor directe prevăzute la titlul III, titlul IV, cu excepţia capitolului 1 secţiunea 6, şi titlul V din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, pentru finanţarea
(i)măsurilor prevăzute în titlul III capitolul 2 secţiunea 2 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009,
(ii)sprijinului prevăzut la articolul 68 alineatul (1) litera (a) punctele (i)-(iv) şi literele (b) şi (e) din regulamentul respectiv, sau
(iii)măsurilor prevăzute la capitolul 1, cu excepţia titlului IV secţiunea 6 din regulamentul respectiv.
(3)Procentul din plafonul naţional anual menţionat la alineatele (1) şi (2) poate fi majorat cu până la două puncte procentuale în cazul acelor state membre care decid să utilizeze cel puţin 2 % din plafonul lor naţional anual, astfel cum este prevăzut în anexa II, pentru a sprijini producţia de culturi proteice în temeiul prezentului capitol.
(4)Prin derogare de la alineatul (1) şi (2), statele membre care alocă, în total, timp de cel puţin un an în perioada 2010-2014, peste 10 % din cuantumul lor disponibil pentru acordarea plăţilor directe prevăzute în titlurile III, titlul IV, cu excepţia capitolului 1 secţiunea 6, şi titlul V din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, pentru finanţarea:
a)măsurilor prevăzute în titlul III capitolul 2 secţiunea 2 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009,
b)sprijinului prevăzut la articolul 68 alineatul (1) litera (a) punctele (i)-(iv) şi literele (b) şi (e) din regulamentul respectiv, sau
c)măsurilor prevăzute în capitolul 1, cu excepţia titlului IV secţiunea 6 din regulamentul respectiv
pot decide să utilizeze mai mult de 13 % din plafonul naţional anual prevăzut în anexa II la prezentul regulament, după aprobarea de către Comisie în conformitate cu articolul 55 din prezentul regulament.
(5)Prin derogare de la procentele prevăzute la alineatele (1)- (4), statele membre pot alege să utilizeze până la 3 milioane EUR pe an pentru finanţarea sprijinului cuplat.
(6)Până la data de 1 august a oricărui an dat, statele membre îşi pot revizui decizia luată în temeiul prezentului capitol.
De asemenea, până la 8 februarie 2020, statele membre îşi pot revizui decizia luată în temeiul prezentului capitol în măsura în care este necesar pentru a ajusta decizia privind flexibilitatea dintre piloni pentru anul calendaristic 2020 luată în conformitate cu articolul 14.
Până la data de 19 februarie 2021 pentru anul calendaristic 2021 şi până la data de 1 august 2021 pentru anul calendaristic 2022, statele membre decid dacă continuă sau încetează acordarea de sprijin cuplat facultativ pentru anul de cerere respectiv.
Printr-o revizuire în temeiul primului şi a celui de-al doilea paragraf de la prezentul alineat, sau printr-o notificare în temeiul celui de-al treilea paragraf de la prezentul alineat, statele membre pot decide, cu efect din anul următor, iar pentru anii calendaristici 2020 şi 2021, cu efect din acelaşi an calendaristic:
a)să lase neschimbat, să mărească sau să diminueze procentul stabilit în temeiul alineatelor (1), (2) şi (3), în limitele prevăzute la alineatele respective, după caz, ori să lase neschimbat sau să diminueze procentul stabilit în temeiul alineatului (4);
b)să modifice condiţiile de acordare a sprijinului;
c)să înceteze acordarea sprijinului prevăzut în prezentul capitol.
Statele membre notifică Comisiei orice decizie legată de primul, al doilea şi al treilea paragraf de la prezentul alineat, până la datele menţionate la paragrafele respective. Notificarea deciziei legate de o revizuire în temeiul celui de-al doilea paragraf explică legătura dintre revizuire şi decizia referitoare la flexibilitatea între piloni pentru anul calendaristic 2020 luată în conformitate cu articolul 14.
(7)În funcţie de decizia luată de fiecare stat membru în temeiul alineatelor (1)-(6) din prezentul articol, Comisia adoptă acte de punere în aplicare, prin care stabileşte anual plafoanele corespunzătoare sprijinului cuplat. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 71 alineatul (2).
Art. 54: Notificare
(1)Statele membre notifică Comisiei deciziile menţionate la articolul 53 până la datele menţionate la articolul respectiv. Cu excepţia deciziei menţionate la articolul 53 alineatul (6) al patrulea paragraf litera (c), notificarea include informaţii cu privire la regiunile avute în vedere, la tipurile de agricultură sau sectoarele selectate şi la nivelul sprijinului care urmează să fie acordat. Notificările deciziilor menţionate la articolul 53 alineatul (1) şi a deciziei menţionate la articolul 53 alineatul (6) al treilea paragraf includ şi procentul din plafonul naţional menţionat la articolul 53 pentru anul calendaristic relevant.
(2)Deciziile menţionate la articolul 53 alineatele (2) şi (4) sau, dacă este necesar, la articolul 53 alineatul (6) litera (a) includ, de asemenea, o descriere detaliată a situaţiei particulare din regiunea avută în vedere şi a caracteristicilor tipurilor de agricultură sau ale sectoarelor agricole specifice, care fac ca procentul menţionat la articolul 53 alineatul (1) să fie insuficient pentru soluţionarea dificultăţilor menţionate la articolul 52 alineatul (3) şi care justifică creşterea nivelului sprijinului.
Art. 55: Aprobarea de către Comisie
(1)Comisia adoptă acte de punere în aplicare fără aplicarea procedurii menţionate la articolul 71 alineatul (2) sau (3), prin care aprobă decizia menţionată la articolul 53 alineatul (4) sau, după caz, la articolul 53 alineatul (6) litera (a), dacă se demonstrează existenţa, în sectorul sau în regiunea în cauză, a uneia dintre următoarele necesităţi:
a)necesitatea de a susţine producţia specifică la un anumit nivel, din cauza lipsei de alternative şi de a reduce riscul de abandonare a producţiei şi de apariţie a problemelor sociale şi/sau de mediu aferente,
b)necesitatea de a asigura aprovizionarea constantă a industriei locale de prelucrare, pentru a se evita astfel consecinţele sociale şi economice negative ale unui eventual proces de restructurare aferent,
c)necesitatea de a compensa dezavantajele care îi afectează pe fermieri într-un anumit sector şi care reprezintă consecinţa perturbărilor prelungite ale pieţei aferente,
d)necesitatea de a interveni acolo unde existenţa oricărui alt sprijin disponibil în temeiul prezentului regulament, al Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 sau al oricărei scheme aprobate de ajutoare de stat este considerată insuficientă pentru satisfacerea necesităţilor menţionate la literele (a), (b) şi (c) de la prezentul alineat.
(2)Comisia adoptă acte de punere în aplicare prin care stabileşte norme privind procedura de evaluare şi de aprobare a deciziilor menţionate la alineatul (1) de la prezentul articol. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 71 alineatul (2).