Art. 52. - Art. 52: Norme generale - Regulamentul 1307/17-dec-2013 de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului
Acte UE
Jurnalul Oficial 347L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 1 Ianuarie 2022
Art. 52: Norme generale
(1)Statele membre pot acorda sprijin cuplat fermierilor în condiţiile prevăzute în prezentul capitol (denumit în continuare în prezentul capitol "sprijin cuplat").
(2)Sprijinul cuplat poate fi acordat în următoarele sectoare şi producţii: cereale, plante oleaginoase, culturi proteice, leguminoase pentru boabe, in, cânepă, orez, fructe cu coajă lemnoasă, cartof pentru feculă, lapte şi produse lactate, seminţe, carne de oaie şi de capră, carne de vită şi mânzat, ulei de măsline, viermi de mătase, furaje uscate, hamei, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr şi cicoare, fructe şi legume şi specii forestiere cu ciclu scurt de producţie.
(3)Sprijinul cuplat poate fi acordat numai în acele sectoare sau în acele regiuni dintr-un stat membru în care anumite tipuri de agricultură sau anumite sectoare agricole care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu sunt afectate de anumite dificultăţi.
(4)Prin derogare de la alineatul (3), sprijinul cuplat poate fi acordat, de asemenea, fermierilor care:
a)la 31 decembrie 2014, deţin drepturi la plată acordate în conformitate cu titlul III capitolul 3 secţiunea 2 şi cu articolul 71 m din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003, precum şi în conformitate cu articolul 60 şi cu articolul 65 al patrulea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 73/2009; şi
b)nu au la dispoziţie hectare eligibile pentru activarea drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază menţionate în titlul III capitolul 1 din prezentul regulament.
(5)[textul din Art. 52, alin. (5) din titlul IV, capitolul 1 a fost abrogat la 01-ian-2015 de Art. 3, punctul 11., alin. (A) din Regulamentul 2393/13-dec-2017]
(6)Sprijinul cuplat este o schemă de limitare a producţiei, care ia forma unei plăţi anuale bazate pe suprafeţe şi producţii fixe sau pe un număr fix de animale, şi respectă plafoanele financiare care trebuie stabilite de statele membre pentru fiecare măsură şi notificate Comisiei.
(7)În cazul unei persoane juridice sau al unui grup de persoane fizice sau juridice, statele membre pot aplica limitele menţionate la alineatul (6) la nivelul membrilor respectivelor persoane juridice sau grupuri atunci când dreptul naţional prevede ca fiecare membru să îşi asume drepturi şi obligaţii comparabile cu cele ale fermierilor individuali care au statutul de şefi ai exploataţiei, în special în ceea ce priveşte statutul lor economic, social şi fiscal, cu condiţia să fi contribuit la consolidarea structurilor agricole ale persoanelor juridice sau ale grupurilor în cauză.
(8)Sprijinul cuplat acordat în temeiul prezentului articol este coerent cu alte măsuri şi politici ale Uniunii.
(9)Pentru a asigura utilizarea eficientă şi direcţionată a fondurilor Uniunii şi pentru a evita dubla finanţare în cadrul altor instrumente de sprijin similare, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 70 prin care stabileşte:
a)condiţiile de acordare a sprijinului cuplat;
b)normele privind coerenţa cu alte măsuri ale Uniunii şi privind cumularea sprijinului.
(10)Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 70 pentru a completa prezentul regulament în ceea ce priveşte măsurile de evitare a situaţiei în care beneficiarii sprijinului cuplat facultativ sunt afectaţi de dezechilibrele structurale ale pieţei dintr-un sector. Respectivele acte delegate pot permite statelor membre să decidă plata în continuare a sprijinului până în 2022 pe baza unităţilor de producţie pentru care s-a acordat sprijin cuplat facultativ într-o perioadă de referinţă din trecut.