Art. 53. - Art. 53: Dispoziţii financiare - Regulamentul 1307/17-dec-2013 de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 637/2008 al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului
Acte UE
Jurnalul Oficial 347L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 1 Ianuarie 2022
Art. 53: Dispoziţii financiare
(1)În vederea finanţării sprijinului cuplat, statele membre pot decide, până la data de 1 august a anului care precede primul an de punere în aplicare a sprijinului respectiv, să utilizeze până la 8 % din plafonul lor naţional anual stabilit în anexa II.
Statele membre care nu au acordat sprijin cuplat facultativ până în anul de cerere 2020 pot lua o decizie în conformitate cu primul paragraf pentru anul calendaristic 2021 până la data de 19 februarie 2021.
(2)Prin derogare de la alineatul (1), statele membre pot decide să utilizeze până la 13 % din plafonul naţional anual stabilit în anexa II dacă:
a)până la 31 decembrie 2014:
(i)aplică schema de plată unică pe suprafaţă prevăzută la titlul V din Regulamentul (CE) nr. 73/2009,
(ii)finanţează măsuri în temeiul articolului 111 din regulamentul respectiv, sau
(iii)sunt vizate de derogarea prevăzută la articolul 69 alineatul (5) sau, în cazul Maltei, la articolul 69 alineatul (1) din regulamentul respectiv; şi/sau
b)alocă, în total, timp de cel puţin un an în perioada 2010-2014, peste 5 % din cuantumul lor disponibil pentru acordarea plăţilor directe prevăzute la titlul III, titlul IV, cu excepţia capitolului 1 secţiunea 6, şi titlul V din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, pentru finanţarea
(i)măsurilor prevăzute în titlul III capitolul 2 secţiunea 2 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009,
(ii)sprijinului prevăzut la articolul 68 alineatul (1) litera (a) punctele (i)-(iv) şi literele (b) şi (e) din regulamentul respectiv, sau
(iii)măsurilor prevăzute la capitolul 1, cu excepţia titlului IV secţiunea 6 din regulamentul respectiv.
(3)Procentul din plafonul naţional anual menţionat la alineatele (1) şi (2) poate fi majorat cu până la două puncte procentuale în cazul acelor state membre care decid să utilizeze cel puţin 2 % din plafonul lor naţional anual, astfel cum este prevăzut în anexa II, pentru a sprijini producţia de culturi proteice în temeiul prezentului capitol.
(4)Prin derogare de la alineatul (1) şi (2), statele membre care alocă, în total, timp de cel puţin un an în perioada 2010-2014, peste 10 % din cuantumul lor disponibil pentru acordarea plăţilor directe prevăzute în titlurile III, titlul IV, cu excepţia capitolului 1 secţiunea 6, şi titlul V din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, pentru finanţarea:
a)măsurilor prevăzute în titlul III capitolul 2 secţiunea 2 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009,
b)sprijinului prevăzut la articolul 68 alineatul (1) litera (a) punctele (i)-(iv) şi literele (b) şi (e) din regulamentul respectiv, sau
c)măsurilor prevăzute în capitolul 1, cu excepţia titlului IV secţiunea 6 din regulamentul respectiv
pot decide să utilizeze mai mult de 13 % din plafonul naţional anual prevăzut în anexa II la prezentul regulament, după aprobarea de către Comisie în conformitate cu articolul 55 din prezentul regulament.
(5)Prin derogare de la procentele prevăzute la alineatele (1)- (4), statele membre pot alege să utilizeze până la 3 milioane EUR pe an pentru finanţarea sprijinului cuplat.
(6)Până la data de 1 august a oricărui an dat, statele membre îşi pot revizui decizia luată în temeiul prezentului capitol.
De asemenea, până la 8 februarie 2020, statele membre îşi pot revizui decizia luată în temeiul prezentului capitol în măsura în care este necesar pentru a ajusta decizia privind flexibilitatea dintre piloni pentru anul calendaristic 2020 luată în conformitate cu articolul 14.
Până la data de 19 februarie 2021 pentru anul calendaristic 2021 şi până la data de 1 august 2021 pentru anul calendaristic 2022, statele membre decid dacă continuă sau încetează acordarea de sprijin cuplat facultativ pentru anul de cerere respectiv.
Printr-o revizuire în temeiul primului şi a celui de-al doilea paragraf de la prezentul alineat, sau printr-o notificare în temeiul celui de-al treilea paragraf de la prezentul alineat, statele membre pot decide, cu efect din anul următor, iar pentru anii calendaristici 2020 şi 2021, cu efect din acelaşi an calendaristic:
a)să lase neschimbat, să mărească sau să diminueze procentul stabilit în temeiul alineatelor (1), (2) şi (3), în limitele prevăzute la alineatele respective, după caz, ori să lase neschimbat sau să diminueze procentul stabilit în temeiul alineatului (4);
b)să modifice condiţiile de acordare a sprijinului;
c)să înceteze acordarea sprijinului prevăzut în prezentul capitol.
Statele membre notifică Comisiei orice decizie legată de primul, al doilea şi al treilea paragraf de la prezentul alineat, până la datele menţionate la paragrafele respective. Notificarea deciziei legate de o revizuire în temeiul celui de-al doilea paragraf explică legătura dintre revizuire şi decizia referitoare la flexibilitatea între piloni pentru anul calendaristic 2020 luată în conformitate cu articolul 14.
(7)În funcţie de decizia luată de fiecare stat membru în temeiul alineatelor (1)-(6) din prezentul articol, Comisia adoptă acte de punere în aplicare, prin care stabileşte anual plafoanele corespunzătoare sprijinului cuplat. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 71 alineatul (2).