Secţiunea i - ANIMALE VII ŞI PRODUSE ALE REGNULUI ANIMAL - Note explicative din 06-mai-2011 ALE NOMENCLATURII COMBINATE A UNIUNII EUROPENE (2011/C 137/01)
Jurnalul Oficial 137C
În vigoare0101 | Cai, măgari, catâri şi bardoi, vii |
0101 90 11 şi 0101 90 19 | Cai |
Se clasifică la aceste subpoziţii caii sălbatici cum ar fi calul Przewalski sau tarpanul (calul mongol). Cu toate acestea, zebrele (Equus zebra, Equus grevyi, Equus burchelli, Equus quagga etc.) se clasifică la subpoziţia 0106 19 90, chiar dacă fac parte din familia equidae. | |
Hibridul de iapă şi zebră (corcitură între iapă şi mascul de zebră) se clasifică la subpoziţia 0106 19 90. | |
0101 90 30 | Măgari |
Se clasifică la această subpoziţie atât măgarii domestici, cât şi măgarii sălbatici. Măgarii sălbatici sunt, de exemplu, "djiggetai" din Mongolia, kiangul din Tibet, onagrul, hemionul sau culanul (Equus hemionus). | |
Hibridul de măgar şi zebră (zebra-măgar) se clasifică la subpoziţia 0106 19 90. | |
0101 90 90 | Catâri şi bardoi |
Se clasifică la această subpoziţie animalele descrise în notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0101 ultimul paragraf. | |
0102 | Animale vii din specia bovine |
0102 90 05 - 0102 90 79 | De specie domestică |
Se clasifică la aceste subpoziţii toate animalele din specia bovine (inclusiv bivolii) de genul Bos şi Bubalus care aparţin speciilor domestice, indiferent de utilizarea lor (prăsilă, creştere, îngrăşare, reproducere, tăiere etc.), dar sunt excluse animalele de rasă pură destinate reproducerii (subpoziţiile 0102 10 10-0102 10 90). | |
Se clasifică la aceste subpoziţii în special animalele descrise în notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0102 primul paragraf punctele 1, 2 şi 7. | |
0102 90 90 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie toate animalele din specia bovine sălbatice (inclusiv bivolii). Se clasifică aici în special animalele descrise în notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0102 primul paragraf punctele 3, 4, 5 şi 6 şi boul moscat (Ovibos moschatus). | |
Iacii şi bizonii au paisprezece perechi de coaste, în timp ce toate celelalte animale din specia bovine (inclusiv bivolii) au numai treisprezece perechi de coaste. | |
0103 | Animale vii din specia porcine |
0103 91 90 | Altele |
Printre animalele vii din specia porcine sălbatice, se pot cita: | |
1. mistreţul (Sus scrofa); | |
2. porcul cu negi (Phacochoerus aethiopicus), porcul de râu (Potamochoerus porcus) şi porcul negru de pădure; | |
3. babirusa (Babyrousa babyrussa); | |
4. pecarii (Dicotyles tajacu). | |
0103 92 90 | Altele |
A se vedea notele explicative de la subpoziţia 0103 91 90. | |
0104 | Animale vii din specia ovine sau caprine |
0104 10 10 - 0104 10 80 | Din specia ovine |
Se clasifică la aceste subpoziţii, de exemplu, animalele domestice din specia ovine (Ovis aries), diverse varietăţi de mufloni, cum ar fi muflonul european (Ovis musimon), muflonul canadian sau berbecul de munte (Ovis canadensis), muflonul asiatic (Ovis orientalis), muflonul de Pamir sau argalul (Ovis ammon), precum şi oaia cu coamă (Ammotragus lervia), numită şi "muflonul cu manşete", deşi este mai asemănătoare caprinelor decât ovinelor. | |
0104 20 10 şi 0104 20 90 | Din specia caprine |
Se clasifică la aceste subpoziţii, de exemplu, animalele domestice din specia caprine, capra Alpilor (Capra ibex) şi capra bezoar sau de Persia (Capra aegagrus sau Capra hircus). | |
Sunt totuşi excluse de la aceste subpoziţii şi se clasifică la subpoziţia 0106 19 90 cerbul moscat (Moschus moschiferus), cerbul moscat de apă din Africa (Hyemoschus) şi cerbul moscat asiatic (Tragulus), care, în ciuda denumirii, nu fac parte totuşi din specia caprine. De asemenea, sunt excluse animalele numite antilocapre ("hemitragues", capra neagră sălbatică etc.). | |
0105 | Cocoşi, găini, raţe, gâşte, curcani, curci şi bibilici, vii, din specii domestice |
Se clasifică la această poziţie numai păsările domestice vii (păsările de curte) enumerate în enunţul poziţiei, inclusiv puii de găină, claponii, raţele şi gâscanii, indiferent de scopul în care sunt crescuţi: pentru ouă, carne, pene, sau în orice alt scop (de exemplu pentru ornament - în colivii, parcuri sau pe lacuri). | |
Păsările sălbatice (de exemplu curcile şi curcanii sălbatici - Meleagris gallopavo) se clasifică la subpoziţia 0106 39 90, chiar dacă pot fi crescute şi sacrificate în mod similar cu cel pentru păsările domestice. | |
Porumbeii domestici se clasifică la subpoziţia 0106 39 10. | |
0106 | Alte animale vii |
0106 19 10 | Iepuri de casă |
Se clasifică la această subpoziţie numai iepurii de casă care sunt crescuţi pentru carne, pentru blană (de exemplu iepurele angora) sau în orice alt scop. | |
0106 19 90 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie toate mamiferele vii, cu excepţia animalelor domestice şi sălbatice din speciile cabaline, măgari şi catâri (poziţia 0101), bovine (poziţia 0102), porcine (poziţia 0103), ovine şi caprine (poziţia 0104), primate (subpoziţia 0106 11 00), a balenelor, a delfinilor şi a delfinilor bruni, a lamantinilor şi a dugongilor (subpoziţia 0106 12 00) şi a iepurilor de casă (subpoziţia 0106 19 10). | |
Se clasifică la această subpoziţie, printre altele: | |
1. iepurii de vizuină (Oryctolagus cuniculus) şi iepurii de câmp; | |
2. cerbii, cerbii lopătari, căprioarele, caprele negre (Rupicapra rupicapra), elanul comun sau de America (Alces alces), elanul de Africa (Taurotragus), antilocaprele [goral (Naemorhedus), Hemitragus sau pronghorn] şi antilopele propriu-zise; | |
3. leii, tigrii, urşii, rinocerii, hipopotamii, elefanţii, girafele, okapii, cangurii, zebrele etc.; | |
4. cămilele, dromaderii şi alte animale din familia cămilelor (lama, alpaca, guanaco, vigonie); | |
5. veveriţele, vulpile, vizonii (nurci americane), marmotele, castorii, castorii canadieni sau şobolanii moscaţi, vidrele, nutriile, cobaii sau porcuşorii de Guinea; | |
6. renii; | |
7. câinii şi pisicile. | |
0106 20 00 | Reptile (inclusiv şerpi şi broaşte ţestoase de mare) |
Se clasifică la această subpoziţie toate reptilele, şopârlele şi broaştele ţestoase (terestre, de mare sau de apă dulce). | |
0106 39 10 | Porumbei |
Se clasifică la această subpoziţie toate păsările din familia porumbeilor, atât porumbeii sălbatici, cât şi porumbeii domestici, oricare ar fi utilizarea acestora (păsări de curte, porumbei ornamentali, porumbei călători). | |
Printre porumbeii sălbatici care se clasifică aici se pot enumera porumbelul-gulerat, numit şi porumbelul popesc (Columba palumbus), porumbelul-de-scorbură sau porumbelul-sălbatic (Columba oenas), porumbelul-de-stâncă (Columba livia), porumbelul cu aripi de bronz din Australia, porumbiţa şi turtureaua (Streptopelia turtur, Streptopelia risoria). | |
Cu toate acestea, sunt excluse de la această subpoziţie şi se clasifică la subpoziţia 0106 39 90 unele specii mai apropiate de galinacee, cum ar fi Coloenas nicobaria, "colombarul", porumbelul mare cu moţ din Noua-Guinee, "gaugas" şi "syrrhapte". | |
0106 39 90 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie toate păsările vii, altele decât cocoşi, găini, raţe, gâşte, curcani, curci şi bibilici, din specii domestice (poziţia 0105) şi altele decât păsările de pradă (subpoziţia 0106 31 00), psitaciformele (subpoziţia 0106 32 00) şi porumbeii domestici sau sălbatici (subpoziţia 0106 39 10). | |
Se clasifică la această subpoziţie, printre altele: | |
1. gâsca-cenuşie (Anser anser), gâsca-gulerată (Branta bernicla), călifarul-alb (Tadorna tadorna), raţa sălbatică mare sau comună (Anas platyrhynchos), raţa pestriţă (Anas strepera), raţa fluierătoare (Anas penelope), raţa cu frigare sau cu coadă ascuţită (Anas acuta), raţa-lingurar sau lopătar (Anas clypeata), sarsela de vară sau raţa-cârâitoare (Anas querquedula, Anas crecca), raţă-sălbatică, eiderul; | |
2. lebedele şi păunii; | |
3. potârnichile, fazanii, prepeliţele, becaţele (sitarul), becaţinele, cocoşii şi găinuşele de munte, ieruncile, raţele sălbatice, gâştele sălbatice, ortolanii, sturzii, mierlele, ciocârliile; | |
4. cintezoii, piţigoii, canarii, colibrii etc. | |
0106 90 00 | Altele |
Se clasifică aici: | |
1. toate celelalte specii de animale vii, cu excepţia peştilor şi a crustaceelor, a moluştelor şi a altor nevertebrate acvatice (capitolul 3) şi a culturilor de microorganisme (poziţia 3002); | |
2. albinele de crescătorie (inclusiv cele în stupi, cutii sau alte recipiente similare) sau sălbatice; | |
3. viermi de mătase, fluturi, coleoptere şi alte insecte; | |
4. broaşte. |
Nota complementară 1.A literele (d) şi (e) | În sensul notei complementare 1.A literele (d) şi (e) de la prezentul capitol (citită în coroborare cu nota complementară 1.C de la prezentul capitol), atunci când se determină dacă sunt îndeplinite condiţiile referitoare la numărul minim şi cel maxim de coaste, se numără numai coastele, întregi sau tăiate, nedesprinse de coloana vertebrală. În conformitate cu această explicaţie, diagrama de mai jos prezintă un exemplu de sfert anterior de bovină, care îndeplineşte condiţiile stabilite la nota complementară 1.A literele (d) şi (e) citită în coroborare cu nota complementară 1.C de la prezentul capitol. |
| |
Nota complementară 2.C | Referitor la nota complementară 2.C de la prezentul capitol, în care se face referire la două tehnici de tăiere şi la termenii "grumaz - parte spată", "parte din josul fălcii" şi "parte din josul fălcii şi grumaz - parte spată prezentate împreună", a se vedea schemele de mai jos: |
Tăietură dreaptă paralelă cu craniul
Tăietura paralelă cu craniul până la nivelul ochilor şi apoi înclinară spre partea din fără a capului
| |
Nota complementară 6 (a) | În înţelesul acestei note complementare, sarea nu este considerată condiment. A se vedea şi nota complementară 7 de la prezentul capitol. |
0201 | Carne de animale din specia bovine, proaspătă sau refrigerată |
Poziţia cuprinde numai carnea proaspătă sau refrigerată de animale de la poziţia 0102. | |
Pentru aplicarea definiţiilor sferturilor anterioare şi sferturilor posterioare, se consideră că: | |
(a) gâtul este partea musculară din zona gâtului cu şapte semivertebre cervicale; | |
(b) spata este membrul anterior care cuprinde oasele scapulum, humerus, radius, cubitus şi muşchii care le înconjoară; | |
(c) vrăbioara este muşchiuleţul (filet), fleica (muşchiul situat de o parte şi de alta a rinichilor de-a lungul coloanei vertebrale numit şi faux-filet), prelungirea muşchiuleţului şi a fleicii (romsteck); "romsteck"-ul poate să conţină sau nu partea numită "aiguillette baronne". | |
0201 10 00 | În carcase sau semicarcase |
Termenii "carcasă" şi "semicarcasă" sunt definiţi în nota complementară 1.A din prezentul capitol, literele (a) şi (b). Primele opt sau nouă vertebre dorsale apofize pot fi alternativ pe semicarcasa dreaptă sau semicarcasa stângă. | |
0201 20 20 | Sferturi numite "compensate" |
Termenul "sfert compensat" este definit în nota complementară 1.A litera (c) din prezentul capitol. | |
0201 20 30 | Sferturi anterioare neseparate sau separate |
Termenii "sfert anterior neseparat" şi "sfert anterior separat" sunt definiţi în nota complementară 1.A literele (d) şi (e) de la prezentul capitol. Ca urmare a acestei note complementare rezultă că sunt excluse de la această subpoziţie şi se clasifică la subpoziţia 0201 20 90 părţile anterioare ale semicarcaselor, de exemplu, cele care cu toate oasele corespunzătoare au mai puţin de patru coaste sau cele cărora le lipseşte gâtul sau spata sau cele la care unul din oase a fost înlăturat, de exemplu, vertebra Atlas. | |
0201 20 50 | Sferturi posterioare neseparate sau separate |
Termenii "sferturi posterioare neseparate" şi "sferturi posterioare separate" sunt definiţi în nota complementară 1.A literele (f) şi (g) de la prezentul capitol. Ca urmare a acestei note complementare rezultă că sunt excluse de la această subpoziţie şi se clasifică la subpoziţia 0201 20 90 părţile din spate ale semicarcaselor care, de exemplu, cu toate oasele corespunzătoare, au mai puţin de trei coaste, sau cărora le lipseşte pulpa sau vrăbioara. Cu toate acestea, sferturile posterioare prezentate fără rinichi şi fără grăsimea rinichilor, cu sau fără partea abdominală, se clasifică drept sferturi posterioare. | |
0201 20 90 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie, de exemplu, spata, pulpa şi fleica, nedezosate. De asemenea, sunt clasificate aici şi părţile anterioare şi posterioare ale semicarcasei nedezosate (cu oase) care nu corespund definiţiei sferturilor numite "compensate" şi nici definiţiei sferturilor anterioare sau posterioare. | |
0201 30 00 | Dezosată |
Se clasifică la această subpoziţie toate bucăţile de carne de animale din specia bovine, proaspete sau refrigerate, la care toate oasele au fost înlăturate, de exemplu fileul şi partea abdominală fără oase. | |
0202 | Carne de animale din specia bovine, congelată |
Se clasifică la această poziţie numai carnea congelată de animale clasificate la poziţia 0102. | |
0202 10 00 | În carcase sau semicarcase |
Termenii "carcasă" şi "semicarcasă" sunt definiţi în nota complementară 1.A literele (a) şi (b) de la prezentul capitol. | |
0202 20 10 | Sferturi numite "compensate" |
Termenul "sfert compensat" este definit în nota complementară 1.A litera (c) de la prezentul capitol. | |
0202 20 30 | Sferturi anterioare neseparate sau separate |
Termenii "sferturi anterioare neseparate" şi "sferturi anterioare separate" sunt definiţi în nota complementară 1.A literele (d) şi (e) de la prezentul capitol. | |
0202 20 50 | Sferturi posterioare neseparate sau separate |
Termenii "sferturi posterioare neseparate" şi "sferturi posterioare separate" sunt definiţi în nota complementară 1.A literele (f) şi (g) de la prezentul capitol. | |
0202 20 90 | Altele |
Notele explicative de la subpoziţia 0201 20 90 se aplică mutatis mutandis. | |
0202 30 50 | Bucăţi rezultate din sferturi anterioare şi din piept, numite "australiene" |
Termenii "bucăţi rezultate din sferturi anterioare numite australiene" şi "bucăţi rezultate din piept numite australiene" sunt definiţi în nota complementară 1.A litera (h) de la prezentul capitol. | |
0202 30 90 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie toate bucăţile de carne de animale din specia bovine, congelate, care sunt în întregime dezosate, cu excepţia blocurilor congelate menţionate la subpoziţia 0202 3010 şi a bucăţilor tăiate de la subpoziţia 0202 30 50. | |
0203 | Carne de animale din specia porcine, proaspătă, refrigerată sau congelată |
Se clasifică la această poziţie numai carnea de animale de la poziţia 0103. | |
Carnea de animale din specia porcine certificată de către autorităţile competente din Australia ca provenind de la porc sălbatic din Australia este considerată ca fiind altă carne decât cea de la animale din speciile domestice. | |
0203 11 10 - 0203 19 90 | Proaspătă sau refrigerată |
Se clasifică la aceste subpoziţii numai carnea proaspătă sau refrigerată de animale clasificate la poziţia 0103. | |
0203 11 10 | De animale domestice din specia porcine |
Termenul "carcase sau semicarcase" este definit în nota complementară 2.A litera (a) de la prezentul capitol. | |
0203 12 11 | Jamboane şi părţi din acestea |
Termenul "jambon" este definit în nota complementară 2.A litera (b) de la prezentul capitol. | |
Se clasifică la această subpoziţie jamboanele posterioare, nedezosate. | |
0203 12 19 | Spete şi părţi din acestea |
Termenul "spată" este definit în nota complementară 2.A litera (d) de la prezentul capitol. | |
Se clasifică la această subpoziţie bucăţile denumite "coaste" şi rasolul din faţă, nedezosate. | |
0203 19 11 | Părţi anterioare şi părţi din acestea |
Termenul "părţi anterioare" este definit în nota complementară 2.A litera (c) de la prezentul capitol. | |
Sunt excluse de la această subpoziţie rasolurile din faţă, nedezosate, şi bucăţile denumite "coaste" (subpoziţia 0203 12 19). | |
0203 19 13 | Spinări şi părţi din acestea, nedezosate |
Termenul "spinări" este definit în nota complementară 2.A litera (e) de la prezentul capitol. | |
Se clasifică la această subpoziţie oasele spinării (loin ribs). | |
0203 19 15 | Piept (împănat) şi bucăţi de piept |
Termenii "piept" şi "bucăţi" sunt definiţi în notele complementare 2.A litera (f) şi 2.B primul paragraf de la prezentul capitol. | |
Bucăţile de piept se clasifică la această subpoziţie numai dacă au şorici şi slănină. | |
Nu se clasifică la această subpoziţie antricotul fără şorici şi slănină (subpoziţia 0203 19 59). | |
0203 19 59 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie antricotul fără şorici şi fără slănină. | |
0203 19 90 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie numai carnea de animale de la subpoziţiile 0103 91 90 sau 0103 92 90, de exemplu carnea de mistreţ, alta decât cea în carcasă sau semicarcasă şi alta decât jamboanele, spata şi părţile din acestea. | |
0203 21 10 - 0203 29 90 | Congelată |
Notele explicative de la subpoziţiile 0203 11 10 până la 0203 19 90 se aplică mutatis mutandis acestor subpoziţii care cuprind subdiviziuni identice. | |
0204 | Carne de animale din speciile ovine sau caprine, proaspătă, refrigerată sau congelată |
Se clasifică la această poziţie numai carnea proaspătă, refrigerată sau congelată de animale domestice sau sălbatice clasificate la poziţia 0104 şi în special carnea de animale din specia ovine (ovine domestice sau mufloni) şi carnea de capră sălbatică (capra Alpilor). | |
0204 10 00 | Carcase şi semicarcase de miel, proaspete sau refrigerate |
Termenii "carcase" şi "semicarcase" sunt definiţi în nota complementară 3.A literele (a) şi (b) de la prezentul capitol. | |
Carnea de miel este definită în notele explicative ale Sistemului armonizat de la subpoziţiile 0204 10 şi 0204 30. | |
0204 21 00 | În carcase sau semicarcase |
Termenii "carcase" şi "semicarcase" sunt definiţi în nota complementară 3.A literele (a) şi (b) de la prezentul capitol. | |
0204 22 10 | Cască sau semicască |
Termenii "cască" şi "semicască" sunt definiţi în nota complementară 3.A literele (c) şi (d) de la prezentul capitol. | |
0204 22 30 | Spinali şi/sau şa sau semispinali şi/sau semişa |
Termenii "spinal şi şa", "şa", "spinal", "semispinal şi semişa", "semişa" şi "semispinal" sunt definiţi în nota complementară 3.A literele (e) şi (f) de la prezentul capitol. | |
0204 22 50 | Chiulotă sau semichiulotă |
Termenii "chiulotă" şi "semichiulotă" sunt definiţi în nota complementară 3.A literele (g) şi (h) de la prezentul capitol. | |
0204 30 00 | Carcase şi semicarcase de miel, congelate |
Notele explicative de la subpoziţia 0204 10 00 se aplică mutatis mutandis. | |
0204 41 00 - 0204 43 90 | Altă carne de animale din specia ovine, congelată |
Notele explicative de la subpoziţiile 0204 21 00, 0204 22 10, 0204 22 30 şi 0204 22 50 se aplică mutatis mutandis subpoziţiilor 0204 41 00, 0204 42 10, 0204 42 30 şi 0204 42 50. | |
0204 5011 - 0204 50 79 | Carne de animale din specia caprine |
Termenii "carcase" şi "semicarcase" (subpoziţiile 0204 50 11 şi 0204 50 51), "cască" şi "semicască" (subpoziţiile 0204 50 13 şi 0204 50 53), "spinal şi şa", "şa", "spinal", "semispinal şi semişa", "semişa" şi "semispinal" (subpoziţiile 0204 50 15 şi 0204 50 55), "chiulotă" şi "semichiulotă" (subpoziţiile 0204 50 19 şi 0204 50 59) sunt definiţi în nota complementară 3.A de la prezentul capitol, respectiv literele (a) şi (b), (c) şi (d), (e) şi (f), respectiv (g) şi(h). | |
0206 | Organe comestibile de animale din speciile bovine, porcine, ovine, caprine, de cai, de măgari sau de catâri, proaspete, refrigerate sau congelate |
Se clasifică la această poziţie organele de animale de la poziţiile 0101 până la 0104. Organele destinate fabricării produselor farmaceutice se clasifică la această poziţie numai în cazul în care îndeplinesc condiţiile impuse de către autorităţile competente. | |
A se vedea şi notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0206. | |
0206 10 10 - 0206 10 98 | De animale din specia bovine, proaspete sau refrigerate |
Se clasifică la aceste subpoziţii numai organele proaspete sau refrigerate de animale de la poziţia 0102. | |
0206 10 95 | Muşchiul gros şi muşchiul subţire ai diafragmei |
Muşchiul gros şi muşchiul subţire ai diafragmei constituie părţile musculare ale diafragmei. | |
0206 21 00 - 0206 29 99 | Din specia bovine, congelate |
La aceste subpoziţii se clasifică numai organele congelate de animale de la poziţia 0102. | |
0206 30 00 | Din specia porcine, proaspete sau refrigerate |
Se clasifică la această subpoziţie numai organele proaspete sau refrigerate de animale de la poziţia 0103. | |
Notele explicative aferente subpoziţiei 0206 49 00 primul paragraf se aplică mutatis mutandis. | |
Subpoziţia cuprinde, printre altele, picioarele, cozile, ficatul, rinichii, inimile, limbile, plămânii, şoriciul comestibil, creierul şi prapurul. | |
0206 41 00 şi 0206 49 00 | Din specia porcine, congelate |
Se clasifică la aceste subpoziţii numai organele congelate de animale clasificate la poziţia 0103. | |
0206 49 00 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie, de exemplu, capete sau jumătăţi de capete, cu sau fără creier, fălci sau limbă, inclusiv bucăţi din acestea (nota complementară 2.C de la prezentul capitol); bucăţile de capete sunt definite în paragraful al treilea al aceleaşi note complementare. | |
Subpoziţia cuprinde, printre altele, picioarele, cozile, rinichii, inimile, limbile, plămânii, şoriciul comestibil, creierul şi prapurul. | |
Se clasifică la această subpoziţie, de exemplu, organele de mistreţ. | |
0206 80 91 | De cai, măgari sau catâri |
Se clasifică la această subpoziţie numai organele proaspete sau refrigerate de animale de la poziţia 0101. | |
0206 80 99 | Din speciile ovine sau caprine |
Se clasifică la această subpoziţie numai organele proaspete sau refrigerate de animale de la poziţia 0104. | |
0206 90 91 | De cai, măgari sau catâri |
Se clasifică la această subpoziţie numai organele congelate de animale de la poziţia 0101. | |
0206 90 99 | Din speciile ovine sau caprine |
Se clasifică la această subpoziţie numai organele congelate de animale de la poziţia 0104. | |
0207 | Carne şi organe comestibile, proaspete, refrigerate sau congelate, de păsări de la poziţia 0105 |
0207 11 10 | Fără pene, eviscerate, cu cap şi picioare, denumite "pui 83%" |
Se clasifică la această subpoziţie cocoşii, găinile şi puii, fără pene, cu cap şi picioare, fără intestine şi ale căror organe (de exemplu plămâni, ficat, pipotă, inimă, ovare) nu au fost scoase. | |
0207 11 30 | Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare, dar cu gât, inimă, ficat şi pipotă, denumite "pui 70%" |
Se clasifică la această subpoziţie puii pentru friptură, care sunt fără pene, fără cap şi fără picioare, dar cu gât, complet evisceraţi, dar la care inima, ficatul şi pipota au fost reintroduse în interiorul corpului după ce au fost scoase. | |
0207 11 90 | Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare, şi fără gât, inimă, ficat şi pipotă, denumite "pui 65%", sau altfel prezentate |
Se clasifică la această subpoziţie în special puii pentru friptură, care sunt pui fără pene, fără cap şi fără picioare, complet evisceraţi. Se clasifică aici şi cocoşii, găinile şi puii, altfel prezentaţi decât în modurile menţionate la subpoziţiile 0207 11 10 şi 0207 11 30, de exemplu puii cu pene prezentaţi cu cap, picioare şi intestine. | |
0207 12 10 şi 0207 12 90 | Netăiate în bucăţi, congelate |
Notele explicative de la subpoziţiile 0207 11 30 şi 0207 11 90 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 13 10 | Dezosate |
Se clasifică la această subpoziţie carnea de cocoşi, găini şi pui, dezosate, oricare ar fi partea corpului din care provine. | |
0207 13 20 | Jumătăţi sau sferturi |
Termenul "jumătăţi" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (b) de la prezentul capitol. | |
Termenul "sferturi" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (c) de la prezentul capitol. Se clasifică la această subpoziţie sferturile posterioare compuse din copan (tibia şi peroneul), pulpă (femur), partea posterioară a spatelui, târtiţa şi sferturile anterioare care constau în principal într-o jumătate de piept cu aripa ataşată. | |
0207 13 30 | Aripi întregi, cu sau fără vârfuri |
Termenul "aripi întregi, cu sau fără vârfuri" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (d) de la prezentul capitol. | |
0207 13 40 | Spate, gâturi, spate cu gâturi împreună, târtiţe şi vârfuri de aripi |
A se vedea nota complementară 4 litera (a) de la prezentul capitol. | |
Se clasifică la această subpoziţie, printre altele, spate cu gâturi împreună care conţin: o bucată din gât, spatele şi chiar târtiţa; spate; gâturi; târtiţe; vârfuri de aripi. | |
0207 13 50 | Piept şi bucăţi de piept |
Termenul "piept" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (e) de la prezentul capitol. | |
0207 13 60 | Pulpe şi bucăţi de pulpe |
Termenul "pulpe" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (f) de la prezentul capitol. | |
Tăietura care separă pulpa de spate trebuie făcută între cele două linii care delimitează articulaţiile, în conformitate cu schiţa următoare: | |
| |
0207 13 91 | Ficat |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0207 ultimul paragraf. | |
0207 13 99 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie organele comestibile şi, în special, inimi, creste şi ciocuri, cu excepţia ficatului. | |
Se clasifică, de asemenea, la această subpoziţie picioarele de cocoşi, găini şi pui. | |
0207 14 10 - 0207 14 99 | Bucăţi şi organe, congelate |
Notele explicative de la subpoziţiile 0207 13 10-0207 13 99 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 24 10 | Fără pene, evisceraţi, fără cap şi picioare, dar cu gât, inimă, ficat şi pipotă, denumiţi "curcani 80%" |
Se clasifică la această subpoziţie în special curcile şi curcanii fără pene, fără cap şi fără picioare, dar cu gât, complet evisceraţi, dar la care inima, ficatul şi pipota au fost reintroduse în interiorul corpului după ce au fost scoase. | |
0207 24 90 | Fără pene, evisceraţi, fără cap şi gât, fără picioare, ficat, inimă şi pipotă, denumiţi "curcani 73%", sau altfel prezentaţi |
Se clasifică la această subpoziţie în special curcile şi curcanii fără pene, pentru friptură, fără cap, gât şi picioare şi complet evisceraţi. De asemenea, se clasifică aici curcile şi curcanii care sunt altfel prezentaţi decât în modurile specificate la subpoziţiile 0207 24 10 şi 0207 24 90. | |
0207 25 10 şi 0207 25 90 | Netranşate în bucăţi, congelate |
Notele explicative de la subpoziţiile 0207 24 10 şi 0207 24 90 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 26 10 | Dezosate |
Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 10 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 26 20 | Jumătăţi sau sferturi |
Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 20 se aplică mutatis mutandis | |
0207 26 30 | Aripi întregi, cu sau fără vârfuri |
Termenul "aripi întregi, cu sau fără vârfuri" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (d) de la prezentul capitol. | |
0207 26 40 | Spate, gâturi, spate cu gâturi împreună, târtiţe, vârfuri de aripi |
Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 40 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 26 50 | Piept şi bucăţi de piept |
Termenul "piept" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (e) de la prezentul capitol. | |
0207 26 60 | Copane şi bucăţi de copane |
Termenul "copane" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (g) de la prezentul capitol. | |
Tăietura care separă copanul de femur trebuie făcută între cele două linii care delimitează articulaţiile, în conformitate cu schiţa următoare: | |
| |
0207 26 70 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie bucăţile tăiate descrise în nota complementară 4 literele (a) şi (h) de la prezentul capitol. | |
Tăietura care separă femurul sau care separă pulpa întreagă de spate trebuie făcută între cele două linii care delimitează articulaţiile, în conformitate cu schiţa de la notele explicative de la subpoziţia 0207 13 60. | |
Tăietura care separă femurul de copan trebuie făcută între cele două linii care delimitează articulaţiile, în conformitate cu schiţa de la nota explicativă de la subpoziţia 0207 26 60. | |
0207 26 91 | Ficat |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0207 ultimul paragraf. | |
0207 26 99 | Altele |
Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 99 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 27 10 - 0207 27 99 | Bucăţi şi organe, congelate |
Notele explicative de la subpoziţiile 0207 26 10-0207 26 99 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 32 15 | Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare, dar cu gât, inimă, ficat şi pipotă, denumite "raţe 70%" |
Se clasifică la această subpoziţie raţele fără pene, fără cap şi fără picioare, cu gât, complet eviscerate, dar la care inima, ficatul şi pipota au fost reintroduse în interiorul corpului după ce au fost scoase. | |
0207 32 19 | Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare şi fără gât, inimă, ficat şi pipotă, denumite "raţe 63%", sau altfel prezentate |
Se clasifică la această subpoziţie raţele fără pene, pentru friptură, fără cap, gât şi picioare şi complet eviscerate. Se clasifică aici, de asemenea, raţele care sunt altfel prezentate decât în modurile specificate la subpoziţiile 0207 32 11, 0207 32 15 şi 0207 32 19. | |
0207 32 59 | Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare, cu sau fără inimă şi pipotă, denumite "gâşte 75%", sau altfel prezentate |
Se clasifică la această subpoziţie în special gâştele fără pene, fără cap şi picioare, complet eviscerate, dar la care inima şi pipota au fost reintroduse în interiorul corpului după ce au fost scoase şi gâştele fără pene, pentru friptură, fără cap şi picioare, complet eviscerate. Se clasifică, de asemenea, aici gâştele altfel prezentate decât în modurile specificate la subpoziţiile 0207 32 51 şi 0207 32 59, de exemplu gâştele tăiate, fără sânge, fără pene, neeviscerate, fără cap şi picioare. | |
0207 33 11 | Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare, cu gât, inimă, ficat şi pipotă, denumite "raţe 70%" |
Notele explicative de la subpoziţia 0207 32 15 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 33 19 | Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare şi fără gât, inimă, ficat şi pipotă, denumite "raţe 63%", sau altfel prezentate |
Notele explicative de la subpoziţia 0207 32 19 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 33 59 | Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare, cu sau fără inimă şi pipotă, denumite "gâşte 75%", sau altfel prezentate |
Notele explicative de la subpoziţia 0207 32 59 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 34 10 şi 0207 34 90 | Ficat gras, proaspăt sau refrigerat |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0207 ultimul paragraf. | |
0207 35 11 şi 0207 35 15 | Dezosate |
Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 10 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 35 21 - 0207 35 25 | Jumătăţi sau sferturi |
Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 20 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 35 31 | Aripi întregi, cu sau fără vârfuri |
Termenul "aripi întregi, cu sau fără vârfuri" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (d) de la prezentul capitol. | |
0207 35 41 | Spate, gâturi, spate cu gâturi împreună, târtiţe, vârfuri de aripi |
Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 40 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 35 51 şi 0207 35 53 | Piept şi bucăţi de piept |
Termenul "piept" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (e) de la prezentul capitol. | |
0207 35 61 şi 0207 35 63 | Pulpe şi bucăţi de pulpe |
Termenul "pulpe" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (f) de la prezentul capitol. | |
0207 35 71 | Părţi numite "trunchi de gâşte sau de raţe" |
Termenul "trunchi de gâşte sau raţe" este definit în nota complementară 4 litera (ij) de la prezentul capitol. | |
0207 35 91 | Ficat, altul decât ficatul gras |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0207 ultimul paragraf. | |
0207 35 99 | Altele |
Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 99 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 36 11 şi 0207 36 15 | Dezosate |
Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 10 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 36 21 - 0207 36 79 | Nedezosate |
Notele explicative de la subpoziţiile 0207 13 20-0207 13 60 şi 0207 35 71 se aplică mutatis mutandis. | |
0207 36 81 - 0207 36 89 | Ficat |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0207 ultimul paragraf. | |
0207 36 90 | Altele |
Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 99 se aplică mutatis mutandis. | |
0208 | Altă carne şi organe comestibile, proaspete, refrigerate sau congelate |
Se clasifică la această poziţie numai carnea şi organele comestibile, proaspete, refrigerate sau congelate de animale de la poziţia 0106. | |
0208 10 10 | De iepure domestic |
Se clasifică la această subpoziţie carnea şi organele comestibile de animale de la subpoziţia 0106 19 10. | |
0208 90 10 | De porumbei domestici |
Se clasifică la această subpoziţie carnea şi organele comestibile de porumbei domestici (porumbei de curte, porumbei pentru ornament, porumbei călători). Carnea şi organele comestibile de porumbei care sunt enumeraţi ca fiind "sălbatici" în nota explicativă de la subpoziţia 01063910 sunt deci excluse de la prezenta subpoziţie şi se clasifică la subpoziţia 0208 90 30. | |
0208 90 30 | De vânat, altul decât iepurii domestici sau iepurii de câmp |
Se clasifică la această subpoziţie, printre altele: | |
1. vânat cu blană: cerbi, cerbi lopătari, căpriori, capra-neagră (Rupicapra rupicapra), elani, antilocapre, antilope, gazele, urşi şi canguri; | |
2. vânat cu pene: porumbei sălbatici, gâşte sălbatice, raţe sălbatice, potârnichi, fazani, becaţe, becaţine, cocoşi şi găinuşe de munte, ortolani şi struţi. | |
Carnea şi organele comestibile de animale care în mod normal sunt vânate (fazani, struţi, cerbi lopătari etc.) rămân clasificate drept carne şi organe comestibile de vânat, chiar dacă aceste animale au fost crescute în captivitate. | |
Carnea şi organele comestibile de ren sunt excluse de la această subpoziţie (subpoziţia 0208 90 60). Totuşi se clasifică aici carnea şi organele comestibile de anumite specii de reni (de exemplu Karibul-american) cu condiţia să existe probe care arată că aceste organe şi carne comestibile provin de la animale sălbatice care au fost vânate. | |
Sunt excluse de la această subpoziţie carnea şi organele comestibile de iepure de vizuină (Oryctolagus cuniculus) şi cele de iepure de câmp, care se clasifică la subpoziţia 0208 10 90. | |
0208 90 60 | De reni |
A se vedea notele explicative de la subpoziţia 0208 90 30 al treilea paragraf. | |
0209 00 | Slănină fără părţi slabe, grăsime de porc şi de pasăre, netopite şi nici altfel extrase, proaspete, refrigerate, congelate, sărate sau în saramură, uscate sau afumate |
0209 0011 şi 0209 00 19 | Slănină |
Termenul "slănină" este definit în nota complementară 2.D de la prezentul capitol. | |
0209 00 30 | Grăsime de porc, alta decât cea de la subpoziţiile 0209 00 11 şi 0209 00 19 |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0209, al doilea paragraf. | |
0209 00 90 | Grăsime de pasăre |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0209 al treilea paragraf. | |
0210 | Carne şi organe comestibile, sărate sau în saramură, uscate sau afumate; făină şi pudră, comestibile, de carne sau de organe |
Se clasifică la această poziţie, cu excepţia slăninii şi a grăsimii de la subpoziţia 0209 00, carnea şi organele, sărate sau în saramură, uscate sau afumate, de orice animal de la poziţiile 0101-0106. | |
În ceea ce priveşte termenii "uscate sau afumate" şi "sărate sau în saramură", a se vedea notele complementare 2.E şi 7 de la prezentul capitol. | |
0210 11 11 - 0210 11 90 | Jamboane, spete şi bucăţi din acestea, nedezosate |
Pentru termenul "nedezosate", a se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la subpoziţia 0210 11. | |
0210 11 11 - 0210 11 39 | De animale domestice din specia porcine |
Termenii "jamboane" şi "spete" sunt definiţi în nota complementară 2A literele (b) şi (d) de la prezentul capitol. | |
0210 11 11 şi 0210 11 19 | Sărate sau în saramură |
Se clasifică la aceste subpoziţii numai jamboanele, spetele şi bucăţi din acestea, nedezosate, din specia porcine domestice, al căror mod de conservare se limitează la o sărare în profunzime sau saramurare. Această carne poate totuşi să fie superficial uscată sau superficial afumată cu condiţia de a nu fi uscată sau afumată în sensul subpoziţiilor 0210 11 31 şi 0210 11 39 (nota complementară 2.E de la prezentul capitol). | |
0210 11 31 şi 0210 11 39 | Uscate sau afumate |
Se clasifică la aceste subpoziţii jamboanele, spetele şi bucăţi din acestea, nedezosate, din specia porcine domestice, conservate printr-un tratament de uscare sau afumare, chiar dacă acest mod de conservare este combinat cu o sărare sau saramurare prealabilă. În special, este cazul în care jamboanele au fost sărate înainte de a fi supuse unei deshidratări parţiale, fie în aer liber (jamboane de tip Parma sau Bayonne), fie prin afumare (jamboane de tip Ardenne). | |
Jamboanele, spetele şi bucăţi din acestea care au fost parţial deshidratate, dar a căror conservare efectivă este asigurată prin congelare sau congelare rapidă se clasifică la subpoziţiile 0203 22 11 sau 0203 22 19. | |
0210 12 11 şi 0210 12 19 | De animale domestice din specia porcine |
Termenii "piept" şi "bucăţi" sunt definiţi în notele complementare 2.A litera (f) şi 2.B de la prezentul capitol. | |
0210 12 11 | Sărat sau în saramură |
Notele explicative de la subpoziţiile 021011 11 şi 021011 19 se aplică mutatis mutandis. | |
0210 12 19 | Uscat sau afumat |
Notele explicative de la subpoziţiile 0210 11 31 şi 0210 11 39 se aplică mutatis mutandis. | |
0210 19 10 | Semicarcase de bacon sau trei sferturi anterior |
Termenii "semicarcasă de bacon" şi "trei sferturi anterior" în sensul prezentei subpoziţii sunt definiţi în nota complementară 2.A literele (g) şi (h) de la prezentul capitol. | |
0210 19 20 | Trei sferturi posterior sau mijloc |
Termenii "trei sferturi posterior" şi "mijloc" sunt definiţi în nota complementară 2.A literele (ij) şi (k) de la prezentul capitol. | |
0210 19 30 | Părţi anterioare şi bucăţi din acestea |
Termenul "parte anterioară" este definit în nota complementară 2.A litera (c) de la prezentul capitol. | |
0210 19 40 | Spinări şi bucăţi din acestea |
Termenul "spinări" este definit în nota complementară 2.A litera (e) de la prezentul capitol. | |
0210 19 60 | Părţi anterioare şi bucăţi din acestea |
Termenul "parte anterioară" este definit în nota complementară 2.A litera (c) de la prezentul capitol. | |
0210 20 10 şi 0210 20 90 | Carne din specia bovine |
Se clasifică la aceste subpoziţii numai carnea de animale de la poziţia 0102, sărată sau în saramură, uscată sau afumată; organele de animale din specia bovine se clasifică la subpoziţiile 0210 99 51 sau 0210 99 59. | |
0210 99 10 | De cal, sărată, în saramură sau uscată |
Se clasifică la această subpoziţie numai carnea de animale de la subpoziţiile 0101 10 10, 0101 90 11 şi 0101 90 19, sărată, în saramură sau uscată. Carnea de cal afumată se clasifică la subpoziţia 0210 99 39. Organele de cal se clasifică la subpoziţia 0210 99 80. | |
0210 99 21 şi 0210 99 29 | Din specia ovine sau caprine |
Se clasifică la aceste subpoziţii carnea de animale de la poziţia 0104, sărată sau în saramură, uscată sau afumată. Organele de animale din aceste specii se clasifică la subpoziţia 0210 99 60. | |
0210 99 31 | De ren |
A se vedea nota explicativă de la subpoziţia 0208 90 30 al treilea paragraf. | |
0210 99 49 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie, de exemplu, capete sau jumătăţi de capete de porci domestici, cu sau fără creier, fălci sau limbă, inclusiv bucăţi din acestea (a se vedea nota complementară 2.C de la capitolul 2). Bucăţile de capete sunt definite în aceeaşi notă complementară la al treilea paragraf. | |
Pentru termenul "organe", a se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0206. | |
0210 99 90 | Făină şi pudră, comestibilă, de carne sau de organe comestibile |
Se clasifică la această subpoziţie, de asemenea, şi peletele obţinute din făină şi pudră. |
0301 | Peşti vii |
0301 10 10 şi 0301 10 90 | Peşti ornamentali |
A se vedea nota explicativă a Sistemului armonizat de la subpoziţia 0301 10. | |
0301 10 10 | De apă dulce |
Se clasifică aici, între altele: | |
1. "peştele de foc" (Hemigrammus ocellifer); | |
2. carasul auriu (Carassius auratus); | |
3. peşti din specia "moli" (Mollienisia latipinna şi velifera), inclusiv cei negri, peşti "xipho" verzi, roşii şi albinoşi din specia Xiphophorus helleri, peşti "platy" roşii, aurii, negri şi albi din specia Platypoecilus maculatus şi hibrizii de "xipho" şi "platy" (Xiphophorus şi Okattoiecukys), numiţi şi "xipho" negru sau "xipho" berlinez; | |
4. peştele luptător (Betta splendens), peştele paradisului (Macropodus opercularis sau viridi-auratus), gourami (Trichogaster trichopterus) şi colisa (Colisa lalia şi fasciata); | |
5. scalarii (Pterophyllum scalare şi eimckei). | |
0301 10 90 | De apă sărată |
Se clasifică, de exemplu, la această subpoziţie: | |
1. peştii din familia Chaetodontidae (peştii fluturi); | |
2. peştii din familia Labridae (peştii buzaţi sau lapinele); | |
3. peştii din familia Scaridae (peştele papagal, pseudo-papagal şi scarichthys). | |
0302 | Peşte proaspăt sau refrigerat, cu excepţia fileului de peşte şi a cărnii de peşte de la poziţia 0304 |
0302 11 10 - 0302 11 80 | Păstrăvi (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache şi Oncorhynchus chrysogaster) Se clasifică la aceste coduri: |
1. păstrăvul de mare (Salmo trutta trutta); | |
2. păstrăvul de râu sau păstrăvul comun (Salmo trutta fario); | |
3. păstrăvul de lac (Salmo trutta lacustris); | |
4. păstrăvul curcubeu sau păstrăvul american (Oncorhynchus mykiss); | |
5. păstrăvul din specia Oncorhynchus clarki; | |
6. păstrăvul auriu (Oncorhynchus aguabonita); | |
7. păstrăvul din specia Oncorhynchus gilae; | |
8. păstrăvul din specia Oncorhynchus apache; | |
9. păstrăvul din specia Oncorhynchus chrysogaster. | |
0302 12 00 | Somoni de Pacific (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou şi Oncorhynchus rhodurus), somoni de Atlantic (Salmo salar) şi somoni de Dunăre (Hucho hucho) |
În afară de somonii de Atlantic şi somonii de Dunăre, se clasifică aici următoarele specii de somoni din Pacific: | |
1. somonul roşu sau somonul roşu de Alaska sau somonul "sockeye" (Oncorhynchus nerka); | |
2. somonul roz sau somonul cocoşat (Oncorhynchus gorbuscha); | |
3. somonul keta sau somonul câine (Oncorhynchus keta); | |
4. somonul regal sau somonul "chinook" (Oncorhynchus tschawytscha); | |
5. somonul argintiu sau somonul "Coho" (Oncorhynchus kisutch); | |
6. somonul japonez sau somonul vişiniu japonez (Oncorhynchus masou); | |
7. somonul din specia Oncorhynchus rhodurus. | |
0302 19 00 | Altele |
Printre alte salmonide de apă dulce care se clasifică aici sunt: | |
1. peştele alb de lac numit şi peştele alb sau coregonul (Coregonus clupeaformis, Coregonus fera, Coregonus albula, Coregonus lavaretus); | |
2. peştii din specia Coregonus oxyrhynchus; | |
3. fântânelul alpin (Salvelinus alpinus), fântânelul (Salvelinus fontinalis), fântânelul de lac (Salvelinus namaycush sau Cristivomer namaycush). | |
0302 21 10 - 0302 29 90 | Peşti plaţi (Pleuronectidae, Bothidae, Cynoglossidae, Soleidae, Scophthalmidae şi Citharidae) cu excepţia ficatului, a icrelor şi a lapţilor Peştii plaţi sunt cei aplatizaţi lateral (în plan vertical) şi nu în plan orizontal, trăiesc culcaţi pe o parte şi au doi ochi pe partea de deasupra. |
0302 29 90 | Altele |
Se clasifică în special la această subpoziţie: calcanul (Scophthalmus maximus sau Psetta maxima), calcanul-mic (Scophthalmus rhombus), limanda (Pleuronectes limanda sau Limanda limanda), "limanda-sole" (Pleuronectes microcephalus sau Microstomus kitt), cambula comună (Platichthys flesus sau Flesus flesus). | |
0302 31 10 şi 0302 31 90 | Toni albi sau "germon" (Thunnus alalunga) |
Tonii albi sau "germon" se recunosc după înotătoarele pectorale lungi care depăşesc în spate nivelul anusului, spatele albastru închis, părţile laterale şi burta de o culoare gri-albăstrui. | |
0302 32 10 şi 0302 32 90 | Toni cu aripioare galbene (Thunnus albacares) |
Tonii cu aripioare galbene se recunosc uşor după înotătoarea anală şi cea de-a doua dorsală, care au forma unei furci. | |
0302 33 10 şi 0302 33 90 | Peşti săritori sau bonite cu abdomenul vărgat |
Peştii săritori sau bonitele cu abdomenul vărgat [Euthynnus (Katsuwonus) pelamis] au patru până la şapte dungi închise la culoare care traversează longitudinal abdomenul. Spatele albastru închis este subliniat de o zonă verde bine marcată deasupra înotătoarei pectorale care se estompează spre mijlocul corpului. Părţile laterale şi burta sunt argintii şi înotătoarele sunt scurte. | |
Nu se clasifică la aceste subpoziţii bonitele cu spatele vărgat (pălămidele) (Sarda sarda) cu dungi oblice care, prezentate în stare proaspătă sau refrigerată, se clasifică la subpoziţia 0302 69 99. | |
0302 40 00 | Heringi (Clupea harengus, Clupea pallasii), cu excepţia ficatului, a icrelor şi a lapţilor |
Termenul "hering", în înţelesul prezentei subpoziţii, se referă numai la peştii din familia Clupeidae, speciile Clupea harengus (heringul nordic) şi Clupea pallasii (heringul de Pacific). Peştele numit "hering de India" (Chirocentrus dorab) se clasifică la subpoziţia 03026999 atunci când este prezentat în stare proaspătă sau refrigerată. | |
0302 50 10 şi 0302 50 90 | Cod (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus), cu excepţia ficatului, a icrelor şi a lapţilor |
Codul este un peşte a cărui lungime poate să atingă 1,5 metri. Spatele este de culoare măslinie cu pete închise şi burta este de culoare deschisă şi are o linie laterală albă. Are trei înotătoare dorsale, o înotătoare ventrală scurtă şi mustăţi. | |
0302 61 10 | Sardine din specia Sardina pilchardus |
Se clasifică aici sardine adulte de talie mare (până la 25 de centimetri) cunoscute sub denumirea "pilchard". | |
0302 61 80 | Şproturi (Sprattus sprattus) |
În sensul acestei subpoziţii termenul "şprot" se referă numai la peştii din familia Clupeidae din specia Sprattus sprattus. Aceşti peşti, foarte asemănători heringului, dar de talie mult mai redusă, sunt cunoscuţi sub denumirea improprie de "anchois de Norvegia". | |
0302 63 00 | Peşti marini din specia Pollachius virens |
Peştii marini din specia Pollachius virens sunt cunoscuţi şi sub denumirea de "merlani negri". | |
0302 65 20 | Câini de mare (Squalus acanthias) |
Câinii de mare sunt rechinii spinoşi cu deschideri branhiale laterale plasate deasupra pectoralelor; corpul este rotund şi neted; au spatele cenuşiu şi burta albă; pot ajunge până la 1 metru lungime. | |
0302 65 95 | Altele |
Se clasifică, în special, la această subpoziţie rechinul neted (Galeorhinus galeus sau Galeus canis). | |
0302 66 00 | Anghile (Anguilla spp.) |
În sensul prezentei subpoziţii, termenul "anghile" se referă numai la anghilele propriu-zise (Anguilla spp.) şi în special: anghila europeană sau anghila de râu (Anguilla anguilla) în cele două forme ale sale (anghila cu cap mare şi bot ascuţit şi anghila cu botul lung) şi anghila americană (Anguilla rostrata), anghila japoneză (Anguilla japonica), anghila australiană (Anguilla australis). | |
Prin urmare, sunt excluşi de la acest cod peştii impropriu denumiţi anghile şi congerii denumiţi "anghile de mare" (Conger conger), murena sau "anghila pictată" (Muraena helena) şi uva sau sabia (Ammodytes spp.) care se clasifică la subpoziţia 0302 69 99. | |
0302 69 18 | Altele |
Printre alţi peşti de apă dulce care se clasifică aici, se pot enumera: | |
1. linul (Tinca tinca); | |
2. mrenele (Barbus spp.); | |
3. bibanul: bibanul comun (Percafluviatilis), bibanul-negru (Micropterus spp.), bibanul-soare (Lepomis gibbosus) şi ghiborţul (Gymnocephalus cernuus sau Acerina cernua); | |
4. plătica comună (Abramis brama) şi plătica-argintie sau batca (Blicca björkna); | |
5. ştiuca (Esox spp.) şi peştele-caiman (Lepisosteus spp.); | |
6. obleţul (Alburnus alburnus), porcuşorul comun (Gobio gobio), porcuşorul de Dunăre (Gobio uranoscopus), porcuşorul de vad sau de munte (Cottus gobio), mihalţul (Lota lota); | |
7. chişcarul sau tiparul mic (Lampetra fluviatilis, Lampetra planeri); | |
8. "peştii albi" din grupele Leuciscus spp., Rutilus spp. şi Idus spp.: de exemplu clean, babuşcă sau ocheană, văduvită; | |
9. lipanul (Thymallus spp.); | |
10. şalăul (Stizostedion lucioperca). | |
0302 69 99 | Altele |
Printre peştii de mare care se clasifică la acest cod se pot enumera: | |
1. peştii din speciile Trisopterus luscus şi Trisopterus esmarki; | |
2. peştii din specia Dicentrarchus punctatus, seranide sau bibanul de mare (Serranus spp.) şi peşti din specia Epinephelus spp.; | |
3. barbunul comun (Mullus barbatus) şi barbunul vărgat (Mullus surmuletus); | |
4. peşti din familia rândunicilor de mare (Trigla, Eutrigla, Aspitrigla, Lepidotrigla şi Trigloporus spp.); | |
5. scorpia de mare (Scorpaena spp.); | |
6. chişcarul (ţeparul) de mare sau petromizonul mare (Petromyzon marinus); | |
7. zărganul sau becaţa de mare (Belone belone) şi peştii din specia Trachinus spp.; | |
8. vulpea de mare (Raja sau Raia spp.); | |
9. merlanul (Osmerus spp.); | |
10. capelan (Mallotus villosus); | |
11. peştii din specia Kathetostoma giganteum. | |
0302 70 00 | Ficat, icre şi lapţi |
Ficatul, icrele şi lapţii, care sunt proprii alimentaţiei umane prin natura sau prin modul lor de prezentare, proaspete sau refrigerate, se clasifică la această subpoziţie, chiar dacă sunt destinate întrebuinţărilor industriale. | |
0303 | Peşti congelaţi, cu excepţia fileurilor de peşte şi a cărnii de peşte de la poziţia 0304 |
Dispoziţiile de mai sus pentru poziţia 0302 se aplică mutatis mutandis subpoziţiilor de la prezenta poziţie. | |
0304 | Fileuri de peşte şi carne de peşte (tocată sau nu), proaspete, refrigerate sau congelate |
0304 11 10 | File |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0304 punctul 1. | |
De asemenea, se clasifică la aceste subpoziţii fileul tăiat în bucăţi, numai dacă aceste bucăţi pot fi identificate ca provenind din file. | |
Se clasifică la această subpoziţie şi bucăţile provenite din părţile laterale ale peştelui, cunoscute sub numele de "fileuri". Uneori, aceste bucăţi se taie direct din peşte sau din bucata de peşte fără a se tăia în prealabil un file întreg. | |
0304 12 10 | File |
A se vedea notele explicative de la subpoziţia 0304 11 10. | |
0304 19 01 - 0304 19 39 | File |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0304 punctul (1). | |
De asemenea, se clasifică la aceste subpoziţii fileul tăiat în bucăţi, numai dacă aceste bucăţi pot fi identificate ca provenind din file. Speciile cele mai utilizate în acest scop sunt păstrăvul, somonul, codul (batog), egrefinul, peştii din specia Merlangus pollachius, peştele roşu (egrefin norvegian), peştii de ocean din specia Sebastus, merlanul, peştii marini din specia Merluccius vulgaris, dorada (plătica aurie), limba de mare, plătica (cambulă), calcanul (paltus), mihalţul de mare, tonul, scrumbia (macrou), heringul şi anşoa. | |
Se clasifică la aceste subpoziţii şi bucăţile provenite din părţile laterale ale peştelui, cunoscute sub numele de "fileuri". Uneori, aceste bucăţi se taie direct din peşte sau din bucata de peşte fără a se tăia în prealabil un file întreg. Se poate proceda astfel în cazul peştilor mari precum tonul etc. | |
0304 19 39 | Altele |
Se clasifică, de exemplu, la această subpoziţie fileul de limbă de mare, de cambulă şi de hering. | |
0304 21 00 - 0304 29 99 | Fileuri congelate |
A se vedea notele explicative de la subpoziţiile 0304 19 01-0304 19 39. | |
Se clasifică la aceste subpoziţii blocurile congelate prin metoda congelării rapide compuse din file sau din bucăţi de file (în general de cod), amestecate sau nu cu o cantitate mică (de cel mult 20%) de bucăţi mici de peşte din aceeaşi specie care servesc la umplerea spaţiilor goale din interiorul blocurilor. Blocurile sunt destinate a fi ulterior tăiate în bucăţi mai mici (porţii, crochete etc.) care sunt ambalate pentru vânzarea cu amănuntul. | |
0304 99 10 | Surimi |
Surimi este un produs intermediar comercializat în stare congelată, care constă într-o pastă albicioasă, care practic nu are gust şi nici miros, obţinută din carne de peşte fin tocată, spălată şi trecută prin sită. Prin spălările succesive se elimină o mare parte din grăsimi şi din proteinele hidrosolubile. Înainte de congelare, produsului i se adaugă cantităţi mici de aditivi [de exemplu zahăr, sare, D-glucitol (sorbitol), difosfat sau trifosfat] pentru îmbunătăţirea consistenţei şi pentru asigurarea stabilizării în timpul congelării. | |
Preparatele pe bază de surimi sunt excluse de la această subpoziţie (subpoziţia 1604 20 05). | |
0305 | Peşte uscat, sărat sau în saramură; peşte afumat, fiert sau nu înainte sau în timpul afumării; făină, pudră şi aglomerate sub formă de pelete de peşte, proprii alimentaţiei umane |
0305 10 00 | Făină, pudră şi aglomerate sub formă de pelete de peşte, proprii alimentaţiei umane |
Făina şi pudra de peşte, în general, devin comestibile prin extragerea uleiului şi prin dezodorizare şi sunt denumite impropriu în comerţ "concentrat de proteine de peşte". | |
De asemenea, se clasifică la această subpoziţie şi produsul cunoscut sub numele de "pudră de peşte instant", obţinută din carne de peşte proaspătă, congelată, tăiată în bucăţi mici, foarte fin tocată şi uscată. | |
0305 30 11 - 0305 30 90 | Fileuri de peşte uscate, sărate sau în saramură, dar neafumate |
Notele explicative de la subpoziţiile 0304 19 01-0304 19 39 se aplică mutatis mutandis. Fileurile de peşte afumate se clasifică la subpoziţiile 0305 41 00-0305 49 80. | |
0305 41 00 - 0305 49 80 | Peşte afumat, inclusiv fileuri afumate |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0305 al cincilea paragraf. | |
0305 63 00 | Anşoa (Engraulis spp.) |
Se clasifică la această subpoziţie numai peştele din specia Engraulis spp. (anşoa) în saramură care nu a fost în nici un alt mod preparat. Este prezentat în butoiaşe sau borcane şi adesea chiar în cutii metalice închise ermetic şi care nu a fost supus nici unui tratament termic după închiderea în recipiente. | |
0306 | Crustacee, decorticate sau nu, vii, proaspete, refrigerate, congelate, uscate, sărate sau în saramură; crustacee nedecorticate, fierte în apă sau în aburi, inclusiv refrigerate, congelate, uscate, sărate sau în saramură; făină, pudră şi aglomerate sub formă de pelete de crustacee, proprii alimentaţiei umane |
Crustaceele, decorticate sau nu, care au fost afumate, precum şi crustaceele decorticate şi fierte (de exemplu cozi de crevete "curăţate" şi fierte, de obicei congelate) se clasifică la poziţia 1605. | |
Părţile de crabi (de exemplu cleştii) parţial decorticate şi fierte în apă sau în aburi, care sunt consumabile direct fără o decorticare suplimentară, se clasifică la poziţia 1605. | |
0306 11 10 şi 0306 11 90 | Languste (Palinurus spp., Panulirus spp., Jasus spp.) |
Langustele, spre deosebire de homari, sunt de culoare roşiatică şi au numai cleşti foarte mici, dar au antene foarte dezvoltate. În plus, carapacea lor are protuberante şi ţepi. | |
0306 11 10 | Cozi de languste |
Se clasifică la această subpoziţie cozile de languste nedecorticate, tăiate sau nu în două părţi, precum şi cozile decorticate. | |
0306 11 90 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie langustele în carapace, întregi sau tăiate pe lungime, şi carnea de languste. | |
0306 12 10 şi 0306 12 90 | Homari (Homarus spp.) |
Homarii sunt crustacee prevăzute cu cleşti mari. Sunt de culoare albastru închis, cu marmoraje albe sau galbene când sunt nepreparate termic; devin roşii numai prin fierbere. | |
Modul de prezentare comercială a homarilor este practic identic cu cel de prezentare al langustelor. | |
0306 13 10 - 0306 13 80 | Creveţi |
Se clasifică la această subpoziţie: | |
1. creveţii numiţi "roz" - impropriu denumiţi uneori "creveţi buchet" (chiar dacă unele varietăţi nu devin chiar roz sau roşii decât prin fierbere) din familia Pandalidae; | |
2. creveţii cenuşii de genul Crangon (creveţii de nisip); | |
3. creveţii care aparţin grupelor Palaemonidae şi Penaeidae. Printre aceşti creveţi se numără crevetele buchet veritabil (Palaemon serratus) şi crevetele regesc sau caramota (Penaeus caramota sau Penaeus kerathurus). | |
0306 14 10 - 0306 14 90 | Crabi |
Prin "crabi" se înţelege o mare varietate de crustacee cu cleşti, de diverse mărimi, care, spre deosebire de languste, homari, creveţi, homari norvegieni şi raci de apă dulce, nu au coadă cărnoasă articulată. | |
0306 14 90 | Altele |
Se clasifică aici crabii de mare din Europa, cum ar fi crabii din specia Portunus puber, păianjenii de mare (Maia squinado) şi multe alte specii (în special Cancer, Carcinus, Portunus, Neptunus, Charybdis, Scylla, Erimacrus, Limulus, Maia, Menippi spp.), precum şi crabul de apă dulce numit "crab chinezesc" (Eriocheir sinensis). | |
0306 19 10 | Raci de apă dulce |
Racii de apă dulce sunt crustacee de apă dulce ale căror specii mai importante aparţin genurilor Astacus, Cambarus, Orconectes şi Pacifastacus. | |
Se clasifică, de asemenea, aici şi cozile de raci de apă dulce. | |
0306 19 30 | Homari norvegieni (Nephrops norvegicus) |
Homarii norvegieni sunt o specie de crustacee de mărime mijlocie cu cleşti lungi, subţiri şi prismatici. | |
0306 21 00 | Languste (Palinurus spp., Panulirus spp., Jasus spp.) |
A se vedea notele explicative de la subpoziţiile 0306 11 10 şi 0306 11 90. | |
0306 22 10 - 0306 22 99 | Homari (Homarus spp.) |
A se vedea notele explicative de la subpoziţiile 0306 12 10 şi 0306 12 90. | |
0306 23 10 - 0306 23 90 | Creveţi |
A se vedea notele explicative de la subpoziţiile 0306 13 10-0306 13 80. | |
0306 24 30 şi 0306 24 80 | Crabi |
A se vedea notele explicative de la subpoziţiile 0306 14 10-0306 14 90. | |
0306 24 80 | Altele |
Se clasifică aici, de exemplu, crabii de mare din Europa cum ar fi crabii din specia Portunus puber şi păianjenii de mare (Maia squinado), multe alte specii (în special Paralithodes camchaticus, Callinectes sapidus, Chionecetes spp., Cancer, Carcinus, Portunus, Neptunus, Charybdis, Scylla, Erimacrus, Limulus, Maia, Menippi spp.) şi crabul de apă dulce numit "crab chinezesc" (Eriocheir sinensis). | |
0306 29 10 | Raci de apă dulce |
A se vedea notele explicative de la subpoziţia 0306 19 10. | |
0306 29 30 | Homari norvegieni (Nephrops norvegicus) |
A se vedea notele explicative de la subpoziţia 0306 19 30. | |
0307 | Moluşte, separate sau nu de cochilie, vii, proaspete, refrigerate, congelate, uscate, sărate sau în saramură; nevertebrate acvatice, altele decât crustaceele şi moluştele, vii, proaspete, refrigerate, congelate, uscate, sărate sau în saramură; făină, pudră şi aglomerate sub formă de pelete de nevertebrate acvatice, altele decât crustaceele, proprii alimentaţiei umane |
0307 10 10 şi 0307 10 90 | Stridii |
Se clasifică aici numai moluştele bivalve de genurile Ostrea, Crassostrea (numite şi Gryphaea) şi Pycnodonta. | |
Se face de obicei distincţie între stridiile plate (Ostrea spp.) şi cele cu cochiliile neregulate, cum ar fi stridiile "portugheze" (Crassostrea angulata) şi stridiile de Virginia (Crassostrea virginica). | |
0307 10 10 | Stridii plate (Ostrea spp.), vii, de maximum 40 g fiecare (inclusiv cochiliile) |
Se clasifică la această subpoziţie numai stridiile tinere de genul Ostrea, de cel mult 40 g fiecare (inclusiv cochiliile). Stridiile plate pescuite în Europa sunt în general din specia Ostrea edulis. Există alte specii, cum ar fi, de exemplu, Ostrea lurida pe coasta pacifică a Americii de Nord şi Ostrea chilensis din Chile. | |
0307 10 90 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie stridiile de genul Ostrea de peste 40 g fiecare şi toate stridiile tinere sau adulte de genul Crassostrea (denumit şi Gryphaea) şi de genul Pycnodonta. | |
Genului Crassostrea îi aparţin, în special, stridiile portugheze (Crassostrea angulata), stridiile japoneze (Crassostrea gigas), stridiile numite "americane" (Crassostrea virginica). | |
0307 91 00 - 0307 99 90 | Altele, inclusiv făină, pudră şi aglomerate sub formă de pelete, de nevertebrate acvatice, altele decât crustaceele, proprii alimentaţiei umane Se clasifică aici, printre altele: |
1. melcii de mare denumiţi şi stenoglose (Buccinum undatum); | |
2. litorinidele (Littorina şi Lunatia spp.); | |
3. urechea de mare (Haliotis tuberculata); | |
4. scoici comestibile sau moluşte comestibile din specia Scrobicularia plana, scoica-albie (Mactra spp.) şi scoici comestibile din specia Cardium spp.; | |
5. scoici din specia Solen spp. şi, în special, scoici bivalve (Solen marginatus, Solen siliqua şi Solen ensis) şi moluşte din speciile Venus mercenaria şi Venus verrucosa; | |
6. alte nevertebrate acvatice decât moluştele şi crustaceele denumite sau cuprinse la subpoziţiile 0307 10 10-0307 60 00, în special aricii de mare, castraveţii de mare (beches-de-mer), meduzele şi sepiile congelate din genul Sepia pharaonis. |
0401 | Lapte şi smântână din lapte, neconcentrate, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori |
Poziţia cuprinde următoarele produse, numai dacă acestea nu conţin şi alte adaosuri decât cele prevăzute de notele explicative ale Sistemului armonizat, consideraţiile generale, al doilea paragraf: | |
1. lapte complet, netratat, şi laptele parţial sau integral degresat; | |
2. lapte pasteurizat, adică laptele a cărei conservare a fost îmbunătăţită prin eliminarea parţială a florei microbiene printr-un tratament termic; | |
3. lapte sterilizat, inclusiv laptele de tip UHT, conservat pentru o perioadă mai mare de timp, la care flora microbiană a fost practic eliminată printr-un tratament termic la o temperatură mult mai înaltă; | |
4. laptele omogenizat la care globulele grase din emulsia naturală au fost fragmentate - prin acţionare mecanică la o presiune foarte ridicată asociată cu un tratament termic - în glomerule cu diametre mult mai mici, care previn parţial formarea smântânii; | |
5. lapte peptonizat sau pepsină, adică laptele a cărui digestibilitate a fost îmbunătăţită prin transformarea proteinelor în urma unei adăugări de pepsine; | |
6. smântâna, care este stratul de grăsime format în mod natural prin aglomerarea lentă de globule grase de emulsie la suprafaţa laptelui lăsat în repaos. Indiferent dacă este colectată manual sau prin centrifugarea laptelui (în separatorul de smântână), conţine, în afară de alţi constituenţi ai laptelui, o cantitate destul de ridicată de grăsimi (care depăşesc de obicei 10% din greutate). Anumite procedee moderne de centrifugare permit obţinerea smântânii cu un conţinut de grăsimi care poate depăşi 50% din greutate. | |
Smântâna este considerată "neconcentrată", în sensul acestei poziţii, oricare ar fi procentajul în grăsimi, cu condiţia să fi fost obţinută exclusiv: | |
(a) fie prin smântânire la suprafaţa laptelui; | |
(b) fie prin centrifugare. | |
Cu toate acestea, smântâna "concentrată" obţinută prin alte procedee, cum ar fi evaporarea apei sub efectul unui tratament termic, se clasifică la poziţia 0402. | |
0402 | Lapte şi smântână din lapte, concentrate sau cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori |
Se clasifică la această poziţie laptele praf la care sterilizarea prin centrifugare este aplicată astfel încât să nu se modifice proporţia constituenţilor naturali ai laptelui (caz în care produsul s-ar clasifica la poziţia 0404). | |
Produsele cu un conţinut de lecitină de soia (emulsionant) mai mare de 3% din greutatea substanţei uscate nu sunt clasificate la această poziţie. | |
A se vedea şi notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0404, excluderea (d). | |
0403 | Lapte acru, lapte şi smântână covăsite, iaurt, chefir şi alte sortimente de lapte şi smântână fermentate sau acrite, chiar concentrate, sau cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, sau aromatizate, sau cu adaos de fructe sau cacao |
Produsele prezentate sub formă de pastă, care se consumă de obicei cu lingura, nu se clasifică drept produse sub formă de "pudră, granule sau alte forme solide". | |
În sensul acestei poziţii, termenul "lapte acru" se referă atât la cel care nu este acrit, cât şi la cel acrit. | |
0403 10 11 - 0403 10 99 | Iaurt |
Se clasifică la aceste subpoziţii numai produsele obţinute prin fermentare lactică prin acţiunea exclusivă a Streptococcus thermophilus şi Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. | |
Sunt excluse produsele care după fermentaţie sunt supuse unui tratament termic care dezactivează fermenţii din culturile de iaurt (subpoziţia 0403 90). | |
0403 90 11 - 0403 90 99 | Altele |
A se vedea notele explicative de la subpoziţiile 0403 10 11-0403 10 99. | |
Sunt excluse de la aceste subpoziţii produsele de tipul "cagliata" descrise în paragraful al treilea al notei explicative aferente subpoziţiilor 0406 10 20 şi 0406 10 80. | |
0404 | Zer, chiar concentrat sau cu adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori; produse obţinute din compuşi naturali ai laptelui, chiar cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, nedenumite şi necuprinse în altă parte |
A se vedea nota explicativă de la poziţia 0402, primul paragraf. | |
0404 90 21 - 0404 90 89 | Altele |
Nota explicativă de la poziţia 0402 se aplică mutatis mutandis. | |
Se clasifică la aceste subpoziţii de exemplu concentratele de proteine din lapte, obţinute din lapte degresat prin eliminarea parţială a lactozei şi a sărurilor minerale şi care au un conţinut de proteine calculat în greutate substanţă uscată de cel mult 85%. Conţinutul în proteine este calculat prin multiplicarea conţinutului în azot cu un factor de conversie de 6,38. | |
Concentratele de proteine din lapte cu un conţinut de proteine de peste 85%, calculat în greutate substanţă uscată, se clasifică la poziţia 3504 (a se vedea nota complementară 1 de la capitolul 35). | |
0405 | Unt şi alte grăsimi care provin din lapte; pastă din lapte pentru tartine |
0405 10 11 - 0405 10 90 | Unt |
Termenul "unt" este definit în nota 2 litera (a) şi în nota de la subpoziţia 2 de la prezentul capitol. | |
A se vedea, de asemenea, şi notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0405 litera (A). | |
Untul este o emulsie apoasă de grăsimi din lapte, în care apa este faza dispersată şi grăsimile constituie mediul de dispersie. | |
Pe de altă parte, smântâna (poziţiile 0401 sau 0402) - al cărei conţinut în grăsimi poate în anumite cazuri să îl egaleze pe cel al untului - este o emulsie de globule grase în apă, în care apa constituie mediul de dispersie, iar grăsimile constituie faza dispersată. | |
Din această diferenţă de structură rezultă că, prin simpla adăugare a unei anumite cantităţi de apă smântânii, se poate reconstitui aproximativ laptele original, ceea ce nu este posibil şi în cazul untului. | |
0405 20 10 - 0405 20 90 | Pastă din lapte pentru tartine |
Expresia "pastă din lapte pentru tartine" este definită în nota 2 litera (b) de la prezentul capitol. | |
A se vedea, de asemenea, şi notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0405 partea B. | |
0405 90 10 şi 0405 90 90 | Altele |
A se vedea nota 2 de subpoziţie de la prezentul capitol şi notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0405 litera C. | |
0406 | Brânză şi caş |
Nu se consideră brânză în sensul acestei poziţii produsele în care grăsimea butirică a fost înlocuită, în întregime sau parţial, cu alte tipuri de grăsimi, de exemplu, vegetale (poziţia 2106, în general). | |
0406 10 20 şi 0406 10 80 | Brânză proaspătă (nefermentată), inclusiv brânza din zer, şi caş |
Pentru brânza din zer, a se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0406 al doilea paragraf. | |
Caşul sau "brânza albă" este un produs obţinut din lapte covăsit la care marea majoritate a zerului a fost eliminată (de exemplu prin scurgere sau presare). Caşul (altul decât sub formă de pudră) cu adaos de zahăr şi de fructe îşi păstrează caracterul de caş în sensul acestor subpoziţii, în cazul în care conţinutul total de zahăr şi fructe nu depăşeşte 30% din greutate. | |
Se clasifică la aceste coduri produsele de tip "cagliata", de exemplu produsele obţinute prin coagulare cu cheag, cu alte enzime sau prin acrirea laptelui complet, parţial sau integral degresat, la care marea majoritate a zerului a fost eliminată. Aceste produse se prezintă sub formă de pastă, nemodelată, netedă, care poate fi sfărâmată uşor, cu un miros caracteristic puternic, cu un conţinut în clorură de sodiu de maximum 0,3% din greutate. Acestea sunt produse "intermediare", care sunt ulterior supuse unor transformări, în special pentru fabricarea brânzeturilor. | |
0406 20 10 şi 0406 20 90 | Brânză rasă sau pudră, de orice tip |
Se clasifică la aceste subpoziţii: | |
1. brânza rasă, folosită de obicei drept condiment sau pentru alte scopuri în industria alimentară. Se obţine de cele mai multe ori din brânză dură (de exemplu Grana, Parmigiano Reggiano, Emmental, Regianito, Sbrinz, Asiago, Pecorino etc.). Această brânză poate fi parţial deshidratată pentru a fi asigurată o perioadă mai mare de conservare. | |
De asemenea, se clasifică aici şi brânza care, după ce a fost rasă, a fost aglomerată. | |
2. brânza sub formă de pudră, în general utilizată în industria alimentară. Este obţinută din orice tip de brânză care a fost fie lichefiată şi ulterior pulverizată, fie redusă sub formă de pastă, uscată şi apoi măcinată. | |
0406 30 10 - 0406 30 90 | Brânză topită, alta decât cea rasă sau pudră |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0406 primul paragraf punctul 3. | |
0406 40 10 - 0406 40 90 | Brânză cu mucegai şi alte brânzeturi care conţin mucegai produs de Penicillium roqueforti |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la subpoziţia 0406 40. | |
Caracteristica principală a acestui tip de brânză este o pigmentare neregulată dată de dezvoltarea mucegaiului în toată masa sa. | |
0406 40 90 | Altele |
Se clasifică, de asemenea, la această subpoziţie brânza care prezintă în interior, în toată masa sa, o pigmentare neregulată vizibilă, de culoare alb/gri care se obţine din utilizarea suşelor incolore de Penicillium roqueforti. | |
0407 00 | Ouă de păsări, în coajă, proaspete, conservate sau fierte |
Se clasifică, de asemenea, la această subpoziţie ouăle în coajă clocite şi ouăle la care a început procesul de clocire. | |
Ouăle pot fi conservate prin tratarea suprafeţei lor cu o grăsime, cu ceară sau cu parafină, prin imersarea într-o soluţie de var sau de silicat (de sodă sau de potasiu) sau prin alte procedee. | |
0407 0011 - 0407 00 30 | De păsări de curte |
Ouăle de păsări de curte sunt ouăle de păsări de la poziţia 0105. | |
0407 0011 şi 0407 00 19 | Destinate incubaţiei |
Se clasifică aici numai ouă de păsări de curte care corespund condiţiilor stabilite de autorităţile competente. | |
0408 | Ouă de păsări, fără coajă, şi gălbenuşuri de ou, proaspete, uscate, fierte în apă sau în abur, turnate în formă, congelate sau altfel conservate, chiar cu adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori |
0408 11 80 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie gălbenuşurile de ouă proprii utilizărilor alimentare, precum şi cele improprii acestor utilizări, altele decât cele de la subpoziţia 0408 11 20. | |
Se clasifică aici şi gălbenuşurile de ouă, uscate, care au fost conservate prin adăugarea unor cantităţi mici de produse chimice şi destinate fabricării de produse de patiserie, cofetărie, paste alimentare şi produse similare. | |
0408 19 81 şi 0408 19 89 | Altele |
Prima frază din nota explicativă de la subpoziţia 0408 11 80 se aplică mutatis mutandis. | |
0408 91 80 | Altele |
Nota explicativă de la subpoziţia 0408 11 80 se aplică mutatis mutandis. | |
0408 99 80 | Altele |
Nota explicativă de la subpoziţia 0408 11 80 se aplică mutatis mutandis. | |
În afară de ouăle întregi, fără coajă, care pot fi prezentate proaspete, la această subpoziţie se clasifică şi ouăle întregi lichide conservate, de exemplu, prin adăugare de sare sau conservanţi chimici şi ouăle întregi congelate. Se clasifică aici, de asemenea, şi ouăle fierte în apă sau în aburi şi ouăle turnate în forme (de exemplu ouăle numite "lungi", care au formă cilindrică, obţinute din mai multe gălbenuşuri şi albuşuri intercalate). |
0505 | Piei de păsări şi alte părţi de păsări, acoperite cu penele lor sau cu fulgii ori cu puful lor, pene şi părţi de pene (cu marginile fasonate sau nu), puf, brute sau simplu curăţate, dezinfectate sau tratate în vederea conservării lor; pulbere şi deşeuri de pene sau de părţi de pene |
0505 10 10 şi 0505 10 90 | Pene de tipul celor utilizate pentru umplut; puf |
Produsele de la aceste subpoziţii sunt definite în nota explicativă a Sistemului armonizat de la subpoziţia 0505 10. | |
0505 10 10 | În stare brută |
Se clasifică la această subpoziţie penele utilizate pentru umplut şi fulgii sau puful prezentate în starea în care se află după ce au fost smulse de pe corpul păsării, chiar dacă această operaţiune a fost efectuată când penele erau umede. Subpoziţia cuprinde, de asemenea, şi penele şi fulgii sau puful care, după smulgere, au fost supuse unui tratament de desprăfuire, de dezinfectare sau numai unui tratament simplu în vederea asigurării conservării lor. | |
Se clasifică la această subpoziţie, printre altele, penele uzate care, în starea în care sunt prezentate, nu pot fi reutilizate pentru umplut. Produsele care se clasifică la această subpoziţie se prezintă, în general, sub formă de baloturi presate. | |
0505 10 90 | Altele |
Se clasifică, de exemplu, la această subpoziţie penele utilizate pentru umplut şi fulgii sau puful care au fost supuse unei spălări mai intense decât cea prevăzută în nota explicativă de la subpoziţia 0505 10 10, de exemplu spălarea în apă sau vapori şi uscarea în aer cald. | |
0505 90 00 | Altele |
Se clasifică, de exemplu, la această subpoziţie: | |
1. piei de păsări şi alte părţi de păsări (capete, aripi, gâturi etc.), acoperite cu penele, cu fulgii sau cu puful lor, utilizate, de exemplu, la confecţionarea accesoriilor pentru coafuri; | |
2. piei de păsări fără pene tectrice şi, în special, părţile de piei de gâscă numite "piei de lebădă", utilizate în principal la fabricarea ciucurilor sau a pufurilor pentru aplicarea pudrei pe faţă; | |
3. penele mari de pe aripi sau coadă sau de pe alte părţi cu pene care nu pot fi folosite pentru umplut, în special din cauza mărimii şi a rigidităţii tijei lor; | |
4. penele ornamentale, destinate în principal, după prelucrare, confecţionării modelelor pentru coafuri, a florilor artificiale etc. Acestea sunt, de exemplu, penele de struţ, de egrete, de bâtlan, de fazan, de marabu, de ibis, de păun, de pasărea paradisului, de flamingo, de gaiţă, de pasărea-muscă, de coţofană, de vultur, de pescăruş, de barză; | |
5. penele, în general de aceeaşi lungime, utilizate la fabricarea pămătufurilor din pene mari şi a pămătufurilor de şters praful; | |
6. anumite părţi de pene, bine determinate, cum ar fi vârfurile scobite şi tijele penelor, despicate sau nu (pentru fabricarea scobitorilor, a articolelor de pescuit etc.), firele pufoase ale penelor, cu marginile fasonate sau nu, separate de tijă, chiar dacă rămân prinse între ele la bază printr-un fel de pieliţă care provine de la tijă (pene smulse). Cu toate acestea, dacă în urma proceselor pe care le-au suferit, acestea îşi păstrează caracterul de pene utilizate pentru umplut, se clasifică la subpoziţiile 0505 10 10 sau 0505 10 90. | |
Se clasifică aici şi produsele denumite "gerissene Hahnenhälse" care sunt tije de pene cu marginile tăiate, cu excepţia părţii lor superioare mai fine, la care au mai rămas fire pufoase care nu au putut fi îndepărtate prin tăierea marginilor; | |
7. pudra (sau făina) şi deşeurile de pene sau de părţi de pene. | |
0506 | Oase şi coarne brute, degresate, prelucrate sumar (dar nedecupate în forme), tratate cu acid sau degelatinate; pulbere şi deşeuri din acestea |
0506 10 00 | Oseină şi oase tratate cu acid |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0506 al doilea paragraf, punctul (3). | |
0506 90 00 | Altele |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0506 al doilea paragraf punctele 1, 2, 4 şi 5. | |
0510 00 00 | Chihlimbar cenuşiu, castoreum, zibeta, mosc; cantaride; bilă, chiar uscată; glande şi alte substanţe de origine animală folosite la prepararea produselor farmaceutice, proaspete, refrigerate, congelate sau altfel conservate provizoriu |
În afară de produsele menţionate în notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0510, se clasifică la această poziţie ţesuturile placentare prezentate congelate sau refrigerate, chiar în recipiente sterile. | |
0511 | Produse de origine animală, nedenumite şi necuprinse în altă parte; animale moarte de la capitolele 1 sau 3, improprii alimentaţiei umane |
0511 9110 | Deşeuri de peşte |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0511 punctul 6 subpunctele 1-4. | |
0511 91 90 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie: | |
1. icrele şi lapţii, necomestibile (a se vedea în acest sens notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0511 punctul 5 subpunctele 1 şi 2); | |
2. deşeurile de crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, de exemplu carapace de crevete, chiar sub formă de pudră; | |
3. animale moarte din speciile menţionate la capitolul 3, necomestibile sau recunoscute ca fiind improprii alimentaţiei umane, de exemplu dafniile, numite şi purici de apă, şi alte ostracode sau crustacee cu picioare foliacee (din ordinul Phyllopoda), uscate, pentru hrana peştilor de acvariu. | |
0511 99 31 şi 0511 99 39 | Bureţi naturali de origine animală |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0511, punctul 14. | |
0511 99 31 | În stare brută |
În afară de bureţii prezentaţi în starea în care au fost pescuiţi, se clasifică la această subpoziţie şi bureţii naturali la care au fost înlăturate partea exterioară, substanţele vâscoase moi şi o parte din impurităţile lor (calcar, nisip etc.) prin batere sau apăsare şi spălare în apă de mare. | |
Se clasifică, de asemenea, aici şi bureţii naturali la care au fost înlăturate, de exemplu prin tăiere, părţile inutilizabile (de exemplu părţile putrezite) şi, în general, toţi bureţii care nu au fost supuşi nici unui tratament chimic. | |
0511 99 39 | Altele |
Se clasifică la prezenta subpoziţie bureţii care au fost supuşi unor prelucrări mult mai avansate, în vederea îndepărtării în întregime a substanţelor calcaroase, a limpezirii culorii lor (prin tratament cu brom sau tiosulfat de sodiu), a degresării lor (în baie de soluţie de amoniac), a albirii (în baie de acid oxalic 2%) sau care au fost supuşi altor tratamente chimice pentru a-i face proprii utilizării lor ulterioare. | |
051199 85 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie produsele descrise în notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0511, punctele 2, 3, 4, 7, 8 şi 13, precum şi animalele moarte din speciile clasificate la capitolul 1, necomestibile sau recunoscute ca fiind improprii alimentaţiei umane. | |
Este exclusă de la această subpoziţie plasma din sânge de animal (de exemplu poziţia 3002). |




