Capitolul 4 - LAPTE ŞI PRODUSE LACTATE; OUĂ DE PĂSĂRI; MIERE NATURALĂ; PRODUSE COMESTIBILE DE ORIGINE ANIMALĂ, NEDENUMITE ŞI NECUPRINSE ÎN ALTĂ PARTE - Note explicative din 06-mai-2011 ALE NOMENCLATURII COMBINATE A UNIUNII EUROPENE (2011/C 137/01)
Jurnalul Oficial 137C
În vigoare0401 | Lapte şi smântână din lapte, neconcentrate, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori |
Poziţia cuprinde următoarele produse, numai dacă acestea nu conţin şi alte adaosuri decât cele prevăzute de notele explicative ale Sistemului armonizat, consideraţiile generale, al doilea paragraf: | |
1. lapte complet, netratat, şi laptele parţial sau integral degresat; | |
2. lapte pasteurizat, adică laptele a cărei conservare a fost îmbunătăţită prin eliminarea parţială a florei microbiene printr-un tratament termic; | |
3. lapte sterilizat, inclusiv laptele de tip UHT, conservat pentru o perioadă mai mare de timp, la care flora microbiană a fost practic eliminată printr-un tratament termic la o temperatură mult mai înaltă; | |
4. laptele omogenizat la care globulele grase din emulsia naturală au fost fragmentate - prin acţionare mecanică la o presiune foarte ridicată asociată cu un tratament termic - în glomerule cu diametre mult mai mici, care previn parţial formarea smântânii; | |
5. lapte peptonizat sau pepsină, adică laptele a cărui digestibilitate a fost îmbunătăţită prin transformarea proteinelor în urma unei adăugări de pepsine; | |
6. smântâna, care este stratul de grăsime format în mod natural prin aglomerarea lentă de globule grase de emulsie la suprafaţa laptelui lăsat în repaos. Indiferent dacă este colectată manual sau prin centrifugarea laptelui (în separatorul de smântână), conţine, în afară de alţi constituenţi ai laptelui, o cantitate destul de ridicată de grăsimi (care depăşesc de obicei 10% din greutate). Anumite procedee moderne de centrifugare permit obţinerea smântânii cu un conţinut de grăsimi care poate depăşi 50% din greutate. | |
Smântâna este considerată "neconcentrată", în sensul acestei poziţii, oricare ar fi procentajul în grăsimi, cu condiţia să fi fost obţinută exclusiv: | |
(a) fie prin smântânire la suprafaţa laptelui; | |
(b) fie prin centrifugare. | |
Cu toate acestea, smântâna "concentrată" obţinută prin alte procedee, cum ar fi evaporarea apei sub efectul unui tratament termic, se clasifică la poziţia 0402. | |
0402 | Lapte şi smântână din lapte, concentrate sau cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori |
Se clasifică la această poziţie laptele praf la care sterilizarea prin centrifugare este aplicată astfel încât să nu se modifice proporţia constituenţilor naturali ai laptelui (caz în care produsul s-ar clasifica la poziţia 0404). | |
Produsele cu un conţinut de lecitină de soia (emulsionant) mai mare de 3% din greutatea substanţei uscate nu sunt clasificate la această poziţie. | |
A se vedea şi notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0404, excluderea (d). | |
0403 | Lapte acru, lapte şi smântână covăsite, iaurt, chefir şi alte sortimente de lapte şi smântână fermentate sau acrite, chiar concentrate, sau cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, sau aromatizate, sau cu adaos de fructe sau cacao |
Produsele prezentate sub formă de pastă, care se consumă de obicei cu lingura, nu se clasifică drept produse sub formă de "pudră, granule sau alte forme solide". | |
În sensul acestei poziţii, termenul "lapte acru" se referă atât la cel care nu este acrit, cât şi la cel acrit. | |
0403 10 11 - 0403 10 99 | Iaurt |
Se clasifică la aceste subpoziţii numai produsele obţinute prin fermentare lactică prin acţiunea exclusivă a Streptococcus thermophilus şi Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. | |
Sunt excluse produsele care după fermentaţie sunt supuse unui tratament termic care dezactivează fermenţii din culturile de iaurt (subpoziţia 0403 90). | |
0403 90 11 - 0403 90 99 | Altele |
A se vedea notele explicative de la subpoziţiile 0403 10 11-0403 10 99. | |
Sunt excluse de la aceste subpoziţii produsele de tipul "cagliata" descrise în paragraful al treilea al notei explicative aferente subpoziţiilor 0406 10 20 şi 0406 10 80. | |
0404 | Zer, chiar concentrat sau cu adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori; produse obţinute din compuşi naturali ai laptelui, chiar cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, nedenumite şi necuprinse în altă parte |
A se vedea nota explicativă de la poziţia 0402, primul paragraf. | |
0404 90 21 - 0404 90 89 | Altele |
Nota explicativă de la poziţia 0402 se aplică mutatis mutandis. | |
Se clasifică la aceste subpoziţii de exemplu concentratele de proteine din lapte, obţinute din lapte degresat prin eliminarea parţială a lactozei şi a sărurilor minerale şi care au un conţinut de proteine calculat în greutate substanţă uscată de cel mult 85%. Conţinutul în proteine este calculat prin multiplicarea conţinutului în azot cu un factor de conversie de 6,38. | |
Concentratele de proteine din lapte cu un conţinut de proteine de peste 85%, calculat în greutate substanţă uscată, se clasifică la poziţia 3504 (a se vedea nota complementară 1 de la capitolul 35). | |
0405 | Unt şi alte grăsimi care provin din lapte; pastă din lapte pentru tartine |
0405 10 11 - 0405 10 90 | Unt |
Termenul "unt" este definit în nota 2 litera (a) şi în nota de la subpoziţia 2 de la prezentul capitol. | |
A se vedea, de asemenea, şi notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0405 litera (A). | |
Untul este o emulsie apoasă de grăsimi din lapte, în care apa este faza dispersată şi grăsimile constituie mediul de dispersie. | |
Pe de altă parte, smântâna (poziţiile 0401 sau 0402) - al cărei conţinut în grăsimi poate în anumite cazuri să îl egaleze pe cel al untului - este o emulsie de globule grase în apă, în care apa constituie mediul de dispersie, iar grăsimile constituie faza dispersată. | |
Din această diferenţă de structură rezultă că, prin simpla adăugare a unei anumite cantităţi de apă smântânii, se poate reconstitui aproximativ laptele original, ceea ce nu este posibil şi în cazul untului. | |
0405 20 10 - 0405 20 90 | Pastă din lapte pentru tartine |
Expresia "pastă din lapte pentru tartine" este definită în nota 2 litera (b) de la prezentul capitol. | |
A se vedea, de asemenea, şi notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0405 partea B. | |
0405 90 10 şi 0405 90 90 | Altele |
A se vedea nota 2 de subpoziţie de la prezentul capitol şi notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0405 litera C. | |
0406 | Brânză şi caş |
Nu se consideră brânză în sensul acestei poziţii produsele în care grăsimea butirică a fost înlocuită, în întregime sau parţial, cu alte tipuri de grăsimi, de exemplu, vegetale (poziţia 2106, în general). | |
0406 10 20 şi 0406 10 80 | Brânză proaspătă (nefermentată), inclusiv brânza din zer, şi caş |
Pentru brânza din zer, a se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0406 al doilea paragraf. | |
Caşul sau "brânza albă" este un produs obţinut din lapte covăsit la care marea majoritate a zerului a fost eliminată (de exemplu prin scurgere sau presare). Caşul (altul decât sub formă de pudră) cu adaos de zahăr şi de fructe îşi păstrează caracterul de caş în sensul acestor subpoziţii, în cazul în care conţinutul total de zahăr şi fructe nu depăşeşte 30% din greutate. | |
Se clasifică la aceste coduri produsele de tip "cagliata", de exemplu produsele obţinute prin coagulare cu cheag, cu alte enzime sau prin acrirea laptelui complet, parţial sau integral degresat, la care marea majoritate a zerului a fost eliminată. Aceste produse se prezintă sub formă de pastă, nemodelată, netedă, care poate fi sfărâmată uşor, cu un miros caracteristic puternic, cu un conţinut în clorură de sodiu de maximum 0,3% din greutate. Acestea sunt produse "intermediare", care sunt ulterior supuse unor transformări, în special pentru fabricarea brânzeturilor. | |
0406 20 10 şi 0406 20 90 | Brânză rasă sau pudră, de orice tip |
Se clasifică la aceste subpoziţii: | |
1. brânza rasă, folosită de obicei drept condiment sau pentru alte scopuri în industria alimentară. Se obţine de cele mai multe ori din brânză dură (de exemplu Grana, Parmigiano Reggiano, Emmental, Regianito, Sbrinz, Asiago, Pecorino etc.). Această brânză poate fi parţial deshidratată pentru a fi asigurată o perioadă mai mare de conservare. | |
De asemenea, se clasifică aici şi brânza care, după ce a fost rasă, a fost aglomerată. | |
2. brânza sub formă de pudră, în general utilizată în industria alimentară. Este obţinută din orice tip de brânză care a fost fie lichefiată şi ulterior pulverizată, fie redusă sub formă de pastă, uscată şi apoi măcinată. | |
0406 30 10 - 0406 30 90 | Brânză topită, alta decât cea rasă sau pudră |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0406 primul paragraf punctul 3. | |
0406 40 10 - 0406 40 90 | Brânză cu mucegai şi alte brânzeturi care conţin mucegai produs de Penicillium roqueforti |
A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la subpoziţia 0406 40. | |
Caracteristica principală a acestui tip de brânză este o pigmentare neregulată dată de dezvoltarea mucegaiului în toată masa sa. | |
0406 40 90 | Altele |
Se clasifică, de asemenea, la această subpoziţie brânza care prezintă în interior, în toată masa sa, o pigmentare neregulată vizibilă, de culoare alb/gri care se obţine din utilizarea suşelor incolore de Penicillium roqueforti. | |
0407 00 | Ouă de păsări, în coajă, proaspete, conservate sau fierte |
Se clasifică, de asemenea, la această subpoziţie ouăle în coajă clocite şi ouăle la care a început procesul de clocire. | |
Ouăle pot fi conservate prin tratarea suprafeţei lor cu o grăsime, cu ceară sau cu parafină, prin imersarea într-o soluţie de var sau de silicat (de sodă sau de potasiu) sau prin alte procedee. | |
0407 0011 - 0407 00 30 | De păsări de curte |
Ouăle de păsări de curte sunt ouăle de păsări de la poziţia 0105. | |
0407 0011 şi 0407 00 19 | Destinate incubaţiei |
Se clasifică aici numai ouă de păsări de curte care corespund condiţiilor stabilite de autorităţile competente. | |
0408 | Ouă de păsări, fără coajă, şi gălbenuşuri de ou, proaspete, uscate, fierte în apă sau în abur, turnate în formă, congelate sau altfel conservate, chiar cu adaos de zahăr sau de alţi îndulcitori |
0408 11 80 | Altele |
Se clasifică la această subpoziţie gălbenuşurile de ouă proprii utilizărilor alimentare, precum şi cele improprii acestor utilizări, altele decât cele de la subpoziţia 0408 11 20. | |
Se clasifică aici şi gălbenuşurile de ouă, uscate, care au fost conservate prin adăugarea unor cantităţi mici de produse chimice şi destinate fabricării de produse de patiserie, cofetărie, paste alimentare şi produse similare. | |
0408 19 81 şi 0408 19 89 | Altele |
Prima frază din nota explicativă de la subpoziţia 0408 11 80 se aplică mutatis mutandis. | |
0408 91 80 | Altele |
Nota explicativă de la subpoziţia 0408 11 80 se aplică mutatis mutandis. | |
0408 99 80 | Altele |
Nota explicativă de la subpoziţia 0408 11 80 se aplică mutatis mutandis. | |
În afară de ouăle întregi, fără coajă, care pot fi prezentate proaspete, la această subpoziţie se clasifică şi ouăle întregi lichide conservate, de exemplu, prin adăugare de sare sau conservanţi chimici şi ouăle întregi congelate. Se clasifică aici, de asemenea, şi ouăle fierte în apă sau în aburi şi ouăle turnate în forme (de exemplu ouăle numite "lungi", care au formă cilindrică, obţinute din mai multe gălbenuşuri şi albuşuri intercalate). |