Capitolul 2 - CARNE ŞI ORGANE COMESTIBILE - Note explicative din 06-mai-2011 ALE NOMENCLATURII COMBINATE A UNIUNII EUROPENE (2011/C 137/01)

Acte UE

Jurnalul Oficial 137C

În vigoare
Versiune de la: 6 Mai 2011
CAPITOLUL 2:CARNE ŞI ORGANE COMESTIBILE
Consideraţii generale
1.Capitolul cuprinde carne şi organe proprii alimentaţiei umane, chiar dacă sunt prezentate ca fiind destinate pentru hrana animalelor.
2.Termenii "carne" şi "organe", în sensul acestui capitol, sunt definiţi în notele explicative ale Sistemului armonizat, consideraţiile generale de la capitolul 2.
3.În notele explicative ale Sistemului armonizat, consideraţiile generale de la capitolul 2, se face referire la diferitele stări în care pot fi prezentate carnea şi organele de la acest capitol (proaspete, refrigerate, congelate, sărate sau în saramură, uscate sau afumate). Trebuie menţionat că se clasifică similar cu carnea congelată şi carnea care a fost supusă unui procedeu de congelare rapidă (deep-frozen) şi de asemenea carnea total sau parţial decongelată. Prin urmare, termenul "congelat" nu se referă numai la carnea care a fost congelată când era în stare proaspătă, ci şi la carnea care iniţial a fost uscată superficial şi apoi congelată, în măsura în care conservarea ei efectivă şi de durată depinde în special de această congelare.
4.De asemenea, în notele explicative ale Sistemului armonizat, consideraţiile generale de la capitolul 2, se face distincţia între carnea şi organele de la prezentul capitol şi produsele de la capitolul 16. Cu toate acestea, se clasifică la capitolul 2 carnea şi organele crude, tăiate în bucăţi, tocate, dar nepreparate în alt mod, care sunt ambalate simplu într-o folie din material plastic (chiar sub formă de cârnat), dar numai în scopul facilitării manipulării şi a transportului.
5.În scopul deosebirii între bucăţile dezosate şi bucăţile nedezosate, cartilagiile şi tendoanele nu sunt considerate oase.

Nota complementară 1.A literele (d) şi (e)

În sensul notei complementare 1.A literele (d) şi (e) de la prezentul capitol (citită în coroborare cu nota complementară 1.C de la prezentul capitol), atunci când se determină dacă sunt îndeplinite condiţiile referitoare la numărul minim şi cel maxim de coaste, se numără numai coastele, întregi sau tăiate, nedesprinse de coloana vertebrală.

În conformitate cu această explicaţie, diagrama de mai jos prezintă un exemplu de sfert anterior de bovină, care îndeplineşte condiţiile stabilite la nota complementară 1.A literele (d) şi (e) citită în coroborare cu nota complementară 1.C de la prezentul capitol.

 

Nota complementară 2.C

Referitor la nota complementară 2.C de la prezentul capitol, în care se face referire la două tehnici de tăiere şi la termenii "grumaz - parte spată", "parte din josul fălcii" şi "parte din josul fălcii şi grumaz - parte spată prezentate împreună", a se vedea schemele de mai jos:

 

Tăietură dreaptă paralelă cu craniul

Tăietura paralelă cu craniul până la nivelul ochilor şi apoi înclinară spre partea din fără a capului

Nota complementară 6 (a)

În înţelesul acestei note complementare, sarea nu este considerată condiment.

A se vedea şi nota complementară 7 de la prezentul capitol.

0201

Carne de animale din specia bovine, proaspătă sau refrigerată

 

Poziţia cuprinde numai carnea proaspătă sau refrigerată de animale de la poziţia 0102.

 

Pentru aplicarea definiţiilor sferturilor anterioare şi sferturilor posterioare, se consideră că:

 

(a) gâtul este partea musculară din zona gâtului cu şapte semivertebre cervicale;

 

(b) spata este membrul anterior care cuprinde oasele scapulum, humerus, radius, cubitus şi muşchii care le înconjoară;

 

(c) vrăbioara este muşchiuleţul (filet), fleica (muşchiul situat de o parte şi de alta a rinichilor de-a lungul coloanei vertebrale numit şi faux-filet), prelungirea muşchiuleţului şi a fleicii (romsteck); "romsteck"-ul poate să conţină sau nu partea numită "aiguillette baronne".

0201 10 00

În carcase sau semicarcase

 

Termenii "carcasă" şi "semicarcasă" sunt definiţi în nota complementară 1.A din prezentul capitol, literele (a) şi (b). Primele opt sau nouă vertebre dorsale apofize pot fi alternativ pe semicarcasa dreaptă sau semicarcasa stângă.

0201 20 20

Sferturi numite "compensate"

 

Termenul "sfert compensat" este definit în nota complementară 1.A litera (c) din prezentul capitol.

0201 20 30

Sferturi anterioare neseparate sau separate

 

Termenii "sfert anterior neseparat" şi "sfert anterior separat" sunt definiţi în nota complementară 1.A literele (d) şi (e) de la prezentul capitol. Ca urmare a acestei note complementare rezultă că sunt excluse de la această subpoziţie şi se clasifică la subpoziţia 0201 20 90 părţile anterioare ale semicarcaselor, de exemplu, cele care cu toate oasele corespunzătoare au mai puţin de patru coaste sau cele cărora le lipseşte gâtul sau spata sau cele la care unul din oase a fost înlăturat, de exemplu, vertebra Atlas.

0201 20 50

Sferturi posterioare neseparate sau separate

 

Termenii "sferturi posterioare neseparate" şi "sferturi posterioare separate" sunt definiţi în nota complementară 1.A literele (f) şi (g) de la prezentul capitol. Ca urmare a acestei note complementare rezultă că sunt excluse de la această subpoziţie şi se clasifică la subpoziţia 0201 20 90 părţile din spate ale semicarcaselor care, de exemplu, cu toate oasele corespunzătoare, au mai puţin de trei coaste, sau cărora le lipseşte pulpa sau vrăbioara. Cu toate acestea, sferturile posterioare prezentate fără rinichi şi fără grăsimea rinichilor, cu sau fără partea abdominală, se clasifică drept sferturi posterioare.

0201 20 90

Altele

 

Se clasifică la această subpoziţie, de exemplu, spata, pulpa şi fleica, nedezosate. De asemenea, sunt clasificate aici şi părţile anterioare şi posterioare ale semicarcasei nedezosate (cu oase) care nu corespund definiţiei sferturilor numite "compensate" şi nici definiţiei sferturilor anterioare sau posterioare.

0201 30 00

Dezosată

 

Se clasifică la această subpoziţie toate bucăţile de carne de animale din specia bovine, proaspete sau refrigerate, la care toate oasele au fost înlăturate, de exemplu fileul şi partea abdominală fără oase.

0202

Carne de animale din specia bovine, congelată

 

Se clasifică la această poziţie numai carnea congelată de animale clasificate la poziţia 0102.

0202 10 00

În carcase sau semicarcase

 

Termenii "carcasă" şi "semicarcasă" sunt definiţi în nota complementară 1.A literele (a) şi (b) de la prezentul capitol.

0202 20 10

Sferturi numite "compensate"

 

Termenul "sfert compensat" este definit în nota complementară 1.A litera (c) de la prezentul capitol.

0202 20 30

Sferturi anterioare neseparate sau separate

 

Termenii "sferturi anterioare neseparate" şi "sferturi anterioare separate" sunt definiţi în nota complementară 1.A literele (d) şi (e) de la prezentul capitol.

0202 20 50

Sferturi posterioare neseparate sau separate

 

Termenii "sferturi posterioare neseparate" şi "sferturi posterioare separate" sunt definiţi în nota complementară 1.A literele (f) şi (g) de la prezentul capitol.

0202 20 90

Altele

 

Notele explicative de la subpoziţia 0201 20 90 se aplică mutatis mutandis.

0202 30 50

Bucăţi rezultate din sferturi anterioare şi din piept, numite "australiene"

 

Termenii "bucăţi rezultate din sferturi anterioare numite australiene" şi "bucăţi rezultate din piept numite australiene" sunt definiţi în nota complementară 1.A litera (h) de la prezentul capitol.

0202 30 90

Altele

 

Se clasifică la această subpoziţie toate bucăţile de carne de animale din specia bovine, congelate, care sunt în întregime dezosate, cu excepţia blocurilor congelate menţionate la subpoziţia 0202 3010 şi a bucăţilor tăiate de la subpoziţia 0202 30 50.

0203

Carne de animale din specia porcine, proaspătă, refrigerată sau congelată

 

Se clasifică la această poziţie numai carnea de animale de la poziţia 0103.

 

Carnea de animale din specia porcine certificată de către autorităţile competente din Australia ca provenind de la porc sălbatic din Australia este considerată ca fiind altă carne decât cea de la animale din speciile domestice.

0203 11 10 - 0203 19 90

Proaspătă sau refrigerată

 

Se clasifică la aceste subpoziţii numai carnea proaspătă sau refrigerată de animale clasificate la poziţia 0103.

0203 11 10

De animale domestice din specia porcine

 

Termenul "carcase sau semicarcase" este definit în nota complementară 2.A litera (a) de la prezentul capitol.

0203 12 11

Jamboane şi părţi din acestea

 

Termenul "jambon" este definit în nota complementară 2.A litera (b) de la prezentul capitol.

 

Se clasifică la această subpoziţie jamboanele posterioare, nedezosate.

0203 12 19

Spete şi părţi din acestea

 

Termenul "spată" este definit în nota complementară 2.A litera (d) de la prezentul capitol.

 

Se clasifică la această subpoziţie bucăţile denumite "coaste" şi rasolul din faţă, nedezosate.

0203 19 11

Părţi anterioare şi părţi din acestea

 

Termenul "părţi anterioare" este definit în nota complementară 2.A litera (c) de la prezentul capitol.

 

Sunt excluse de la această subpoziţie rasolurile din faţă, nedezosate, şi bucăţile denumite "coaste" (subpoziţia 0203 12 19).

0203 19 13

Spinări şi părţi din acestea, nedezosate

 

Termenul "spinări" este definit în nota complementară 2.A litera (e) de la prezentul capitol.

 

Se clasifică la această subpoziţie oasele spinării (loin ribs).

0203 19 15

Piept (împănat) şi bucăţi de piept

 

Termenii "piept" şi "bucăţi" sunt definiţi în notele complementare 2.A litera (f) şi 2.B primul paragraf de la prezentul capitol.

 

Bucăţile de piept se clasifică la această subpoziţie numai dacă au şorici şi slănină.

 

Nu se clasifică la această subpoziţie antricotul fără şorici şi slănină (subpoziţia 0203 19 59).

0203 19 59

Altele

 

Se clasifică la această subpoziţie antricotul fără şorici şi fără slănină.

0203 19 90

Altele

 

Se clasifică la această subpoziţie numai carnea de animale de la subpoziţiile 0103 91 90 sau 0103 92 90, de exemplu carnea de mistreţ, alta decât cea în carcasă sau semicarcasă şi alta decât jamboanele, spata şi părţile din acestea.

0203 21 10 - 0203 29 90

Congelată

 

Notele explicative de la subpoziţiile 0203 11 10 până la 0203 19 90 se aplică mutatis mutandis acestor subpoziţii care cuprind subdiviziuni identice.

0204

Carne de animale din speciile ovine sau caprine, proaspătă, refrigerată sau congelată

 

Se clasifică la această poziţie numai carnea proaspătă, refrigerată sau congelată de animale domestice sau sălbatice clasificate la poziţia 0104 şi în special carnea de animale din specia ovine (ovine domestice sau mufloni) şi carnea de capră sălbatică (capra Alpilor).

0204 10 00

Carcase şi semicarcase de miel, proaspete sau refrigerate

 

Termenii "carcase" şi "semicarcase" sunt definiţi în nota complementară 3.A literele (a) şi (b) de la prezentul capitol.

 

Carnea de miel este definită în notele explicative ale Sistemului armonizat de la subpoziţiile 0204 10 şi 0204 30.

0204 21 00

În carcase sau semicarcase

 

Termenii "carcase" şi "semicarcase" sunt definiţi în nota complementară 3.A literele (a) şi (b) de la prezentul capitol.

0204 22 10

Cască sau semicască

 

Termenii "cască" şi "semicască" sunt definiţi în nota complementară 3.A literele (c) şi (d) de la prezentul capitol.

0204 22 30

Spinali şi/sau şa sau semispinali şi/sau semişa

 

Termenii "spinal şi şa", "şa", "spinal", "semispinal şi semişa", "semişa" şi "semispinal" sunt definiţi în nota complementară 3.A literele (e) şi (f) de la prezentul capitol.

0204 22 50

Chiulotă sau semichiulotă

 

Termenii "chiulotă" şi "semichiulotă" sunt definiţi în nota complementară 3.A literele (g) şi (h) de la prezentul capitol.

0204 30 00

Carcase şi semicarcase de miel, congelate

 

Notele explicative de la subpoziţia 0204 10 00 se aplică mutatis mutandis.

0204 41 00 - 0204 43 90

Altă carne de animale din specia ovine, congelată

 

Notele explicative de la subpoziţiile 0204 21 00, 0204 22 10, 0204 22 30 şi 0204 22 50 se aplică mutatis mutandis subpoziţiilor 0204 41 00, 0204 42 10, 0204 42 30 şi 0204 42 50.

0204 5011 - 0204 50 79

Carne de animale din specia caprine

 

Termenii "carcase" şi "semicarcase" (subpoziţiile 0204 50 11 şi 0204 50 51), "cască" şi "semicască" (subpoziţiile 0204 50 13 şi 0204 50 53), "spinal şi şa", "şa", "spinal", "semispinal şi semişa", "semişa" şi "semispinal" (subpoziţiile 0204 50 15 şi 0204 50 55), "chiulotă" şi "semichiulotă" (subpoziţiile 0204 50 19 şi 0204 50 59) sunt definiţi în nota complementară 3.A de la prezentul capitol, respectiv literele (a) şi (b), (c) şi (d), (e) şi (f), respectiv (g) şi(h).

0206

Organe comestibile de animale din speciile bovine, porcine, ovine, caprine, de cai, de măgari sau de catâri, proaspete, refrigerate sau congelate

 

Se clasifică la această poziţie organele de animale de la poziţiile 0101 până la 0104. Organele destinate fabricării produselor farmaceutice se clasifică la această poziţie numai în cazul în care îndeplinesc condiţiile impuse de către autorităţile competente.

 

A se vedea şi notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0206.

0206 10 10 - 0206 10 98

De animale din specia bovine, proaspete sau refrigerate

 

Se clasifică la aceste subpoziţii numai organele proaspete sau refrigerate de animale de la poziţia 0102.

0206 10 95

Muşchiul gros şi muşchiul subţire ai diafragmei

 

Muşchiul gros şi muşchiul subţire ai diafragmei constituie părţile musculare ale diafragmei.

0206 21 00 - 0206 29 99

Din specia bovine, congelate

 

La aceste subpoziţii se clasifică numai organele congelate de animale de la poziţia 0102.

0206 30 00

Din specia porcine, proaspete sau refrigerate

 

Se clasifică la această subpoziţie numai organele proaspete sau refrigerate de animale de la poziţia 0103.

 

Notele explicative aferente subpoziţiei 0206 49 00 primul paragraf se aplică mutatis mutandis.

 

Subpoziţia cuprinde, printre altele, picioarele, cozile, ficatul, rinichii, inimile, limbile, plămânii, şoriciul comestibil, creierul şi prapurul.

0206 41 00 şi 0206 49 00

Din specia porcine, congelate

 

Se clasifică la aceste subpoziţii numai organele congelate de animale clasificate la poziţia 0103.

0206 49 00

Altele

 

Se clasifică la această subpoziţie, de exemplu, capete sau jumătăţi de capete, cu sau fără creier, fălci sau limbă, inclusiv bucăţi din acestea (nota complementară 2.C de la prezentul capitol); bucăţile de capete sunt definite în paragraful al treilea al aceleaşi note complementare.

 

Subpoziţia cuprinde, printre altele, picioarele, cozile, rinichii, inimile, limbile, plămânii, şoriciul comestibil, creierul şi prapurul.

 

Se clasifică la această subpoziţie, de exemplu, organele de mistreţ.

0206 80 91

De cai, măgari sau catâri

 

Se clasifică la această subpoziţie numai organele proaspete sau refrigerate de animale de la poziţia 0101.

0206 80 99

Din speciile ovine sau caprine

 

Se clasifică la această subpoziţie numai organele proaspete sau refrigerate de animale de la poziţia 0104.

0206 90 91

De cai, măgari sau catâri

 

Se clasifică la această subpoziţie numai organele congelate de animale de la poziţia 0101.

0206 90 99

Din speciile ovine sau caprine

 

Se clasifică la această subpoziţie numai organele congelate de animale de la poziţia 0104.

0207

Carne şi organe comestibile, proaspete, refrigerate sau congelate, de păsări de la poziţia 0105

0207 11 10

Fără pene, eviscerate, cu cap şi picioare, denumite "pui 83%"

 

Se clasifică la această subpoziţie cocoşii, găinile şi puii, fără pene, cu cap şi picioare, fără intestine şi ale căror organe (de exemplu plămâni, ficat, pipotă, inimă, ovare) nu au fost scoase.

0207 11 30

Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare, dar cu gât, inimă, ficat şi pipotă, denumite "pui 70%"

 

Se clasifică la această subpoziţie puii pentru friptură, care sunt fără pene, fără cap şi fără picioare, dar cu gât, complet evisceraţi, dar la care inima, ficatul şi pipota au fost reintroduse în interiorul corpului după ce au fost scoase.

0207 11 90

Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare, şi fără gât, inimă, ficat şi pipotă, denumite "pui 65%", sau altfel prezentate

 

Se clasifică la această subpoziţie în special puii pentru friptură, care sunt pui fără pene, fără cap şi fără picioare, complet evisceraţi. Se clasifică aici şi cocoşii, găinile şi puii, altfel prezentaţi decât în modurile menţionate la subpoziţiile 0207 11 10 şi 0207 11 30, de exemplu puii cu pene prezentaţi cu cap, picioare şi intestine.

0207 12 10 şi 0207 12 90

Netăiate în bucăţi, congelate

 

Notele explicative de la subpoziţiile 0207 11 30 şi 0207 11 90 se aplică mutatis mutandis.

0207 13 10

Dezosate

 

Se clasifică la această subpoziţie carnea de cocoşi, găini şi pui, dezosate, oricare ar fi partea corpului din care provine.

0207 13 20

Jumătăţi sau sferturi

 

Termenul "jumătăţi" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (b) de la prezentul capitol.

 

Termenul "sferturi" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (c) de la prezentul capitol. Se clasifică la această subpoziţie sferturile posterioare compuse din copan (tibia şi peroneul), pulpă (femur), partea posterioară a spatelui, târtiţa şi sferturile anterioare care constau în principal într-o jumătate de piept cu aripa ataşată.

0207 13 30

Aripi întregi, cu sau fără vârfuri

 

Termenul "aripi întregi, cu sau fără vârfuri" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (d) de la prezentul capitol.

0207 13 40

Spate, gâturi, spate cu gâturi împreună, târtiţe şi vârfuri de aripi

 

A se vedea nota complementară 4 litera (a) de la prezentul capitol.

 

Se clasifică la această subpoziţie, printre altele, spate cu gâturi împreună care conţin: o bucată din gât, spatele şi chiar târtiţa; spate; gâturi; târtiţe; vârfuri de aripi.

0207 13 50

Piept şi bucăţi de piept

 

Termenul "piept" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (e) de la prezentul capitol.

0207 13 60

Pulpe şi bucăţi de pulpe

 

Termenul "pulpe" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (f) de la prezentul capitol.

 

Tăietura care separă pulpa de spate trebuie făcută între cele două linii care delimitează articulaţiile, în conformitate cu schiţa următoare:

 

0207 13 91

Ficat

 

A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0207 ultimul paragraf.

0207 13 99

Altele

 

Se clasifică la această subpoziţie organele comestibile şi, în special, inimi, creste şi ciocuri, cu excepţia ficatului.

 

Se clasifică, de asemenea, la această subpoziţie picioarele de cocoşi, găini şi pui.

0207 14 10 - 0207 14 99

Bucăţi şi organe, congelate

 

Notele explicative de la subpoziţiile 0207 13 10-0207 13 99 se aplică mutatis mutandis.

0207 24 10

Fără pene, evisceraţi, fără cap şi picioare, dar cu gât, inimă, ficat şi pipotă, denumiţi "curcani 80%"

 

Se clasifică la această subpoziţie în special curcile şi curcanii fără pene, fără cap şi fără picioare, dar cu gât, complet evisceraţi, dar la care inima, ficatul şi pipota au fost reintroduse în interiorul corpului după ce au fost scoase.

0207 24 90

Fără pene, evisceraţi, fără cap şi gât, fără picioare, ficat, inimă şi pipotă, denumiţi "curcani 73%", sau altfel prezentaţi

 

Se clasifică la această subpoziţie în special curcile şi curcanii fără pene, pentru friptură, fără cap, gât şi picioare şi complet evisceraţi. De asemenea, se clasifică aici curcile şi curcanii care sunt altfel prezentaţi decât în modurile specificate la subpoziţiile 0207 24 10 şi 0207 24 90.

0207 25 10 şi 0207 25 90

Netranşate în bucăţi, congelate

 

Notele explicative de la subpoziţiile 0207 24 10 şi 0207 24 90 se aplică mutatis mutandis.

0207 26 10

Dezosate

 

Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 10 se aplică mutatis mutandis.

0207 26 20

Jumătăţi sau sferturi

 

Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 20 se aplică mutatis mutandis

0207 26 30

Aripi întregi, cu sau fără vârfuri

 

Termenul "aripi întregi, cu sau fără vârfuri" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (d) de la prezentul capitol.

0207 26 40

Spate, gâturi, spate cu gâturi împreună, târtiţe, vârfuri de aripi

 

Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 40 se aplică mutatis mutandis.

0207 26 50

Piept şi bucăţi de piept

 

Termenul "piept" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (e) de la prezentul capitol.

0207 26 60

Copane şi bucăţi de copane

 

Termenul "copane" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (g) de la prezentul capitol.

 

Tăietura care separă copanul de femur trebuie făcută între cele două linii care delimitează articulaţiile, în conformitate cu schiţa următoare:

 

0207 26 70

Altele

 

Se clasifică la această subpoziţie bucăţile tăiate descrise în nota complementară 4 literele (a) şi (h) de la prezentul capitol.

 

Tăietura care separă femurul sau care separă pulpa întreagă de spate trebuie făcută între cele două linii care delimitează articulaţiile, în conformitate cu schiţa de la notele explicative de la subpoziţia 0207 13 60.

 

Tăietura care separă femurul de copan trebuie făcută între cele două linii care delimitează articulaţiile, în conformitate cu schiţa de la nota explicativă de la subpoziţia 0207 26 60.

0207 26 91

Ficat

 

A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0207 ultimul paragraf.

0207 26 99

Altele

 

Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 99 se aplică mutatis mutandis.

0207 27 10 - 0207 27 99

Bucăţi şi organe, congelate

 

Notele explicative de la subpoziţiile 0207 26 10-0207 26 99 se aplică mutatis mutandis.

0207 32 15

Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare, dar cu gât, inimă, ficat şi pipotă, denumite "raţe 70%"

 

Se clasifică la această subpoziţie raţele fără pene, fără cap şi fără picioare, cu gât, complet eviscerate, dar la care inima, ficatul şi pipota au fost reintroduse în interiorul corpului după ce au fost scoase.

0207 32 19

Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare şi fără gât, inimă, ficat şi pipotă, denumite "raţe 63%", sau altfel prezentate

 

Se clasifică la această subpoziţie raţele fără pene, pentru friptură, fără cap, gât şi picioare şi complet eviscerate. Se clasifică aici, de asemenea, raţele care sunt altfel prezentate decât în modurile specificate la subpoziţiile 0207 32 11, 0207 32 15 şi 0207 32 19.

0207 32 59

Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare, cu sau fără inimă şi pipotă, denumite "gâşte 75%", sau altfel prezentate

 

Se clasifică la această subpoziţie în special gâştele fără pene, fără cap şi picioare, complet eviscerate, dar la care inima şi pipota au fost reintroduse în interiorul corpului după ce au fost scoase şi gâştele fără pene, pentru friptură, fără cap şi picioare, complet eviscerate. Se clasifică, de asemenea, aici gâştele altfel prezentate decât în modurile specificate la subpoziţiile 0207 32 51 şi 0207 32 59, de exemplu gâştele tăiate, fără sânge, fără pene, neeviscerate, fără cap şi picioare.

0207 33 11

Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare, cu gât, inimă, ficat şi pipotă, denumite "raţe 70%"

 

Notele explicative de la subpoziţia 0207 32 15 se aplică mutatis mutandis.

0207 33 19

Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare şi fără gât, inimă, ficat şi pipotă, denumite "raţe 63%", sau altfel prezentate

 

Notele explicative de la subpoziţia 0207 32 19 se aplică mutatis mutandis.

0207 33 59

Fără pene, eviscerate, fără cap şi picioare, cu sau fără inimă şi pipotă, denumite "gâşte 75%", sau altfel prezentate

 

Notele explicative de la subpoziţia 0207 32 59 se aplică mutatis mutandis.

0207 34 10 şi 0207 34 90

Ficat gras, proaspăt sau refrigerat

 

A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0207 ultimul paragraf.

0207 35 11 şi 0207 35 15

Dezosate

 

Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 10 se aplică mutatis mutandis.

0207 35 21 - 0207 35 25

Jumătăţi sau sferturi

 

Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 20 se aplică mutatis mutandis.

0207 35 31

Aripi întregi, cu sau fără vârfuri

 

Termenul "aripi întregi, cu sau fără vârfuri" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (d) de la prezentul capitol.

0207 35 41

Spate, gâturi, spate cu gâturi împreună, târtiţe, vârfuri de aripi

 

Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 40 se aplică mutatis mutandis.

0207 35 51 şi 0207 35 53

Piept şi bucăţi de piept

 

Termenul "piept" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (e) de la prezentul capitol.

0207 35 61 şi 0207 35 63

Pulpe şi bucăţi de pulpe

 

Termenul "pulpe" este definit în nota complementară 4 literele (a) şi (f) de la prezentul capitol.

0207 35 71

Părţi numite "trunchi de gâşte sau de raţe"

 

Termenul "trunchi de gâşte sau raţe" este definit în nota complementară 4 litera (ij) de la prezentul capitol.

0207 35 91

Ficat, altul decât ficatul gras

 

A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0207 ultimul paragraf.

0207 35 99

Altele

 

Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 99 se aplică mutatis mutandis.

0207 36 11 şi 0207 36 15

Dezosate

 

Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 10 se aplică mutatis mutandis.

0207 36 21 - 0207 36 79

Nedezosate

 

Notele explicative de la subpoziţiile 0207 13 20-0207 13 60 şi 0207 35 71 se aplică mutatis mutandis.

0207 36 81 - 0207 36 89

Ficat

 

A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0207 ultimul paragraf.

0207 36 90

Altele

 

Notele explicative de la subpoziţia 0207 13 99 se aplică mutatis mutandis.

0208

Altă carne şi organe comestibile, proaspete, refrigerate sau congelate

 

Se clasifică la această poziţie numai carnea şi organele comestibile, proaspete, refrigerate sau congelate de animale de la poziţia 0106.

0208 10 10

De iepure domestic

 

Se clasifică la această subpoziţie carnea şi organele comestibile de animale de la subpoziţia 0106 19 10.

0208 90 10

De porumbei domestici

 

Se clasifică la această subpoziţie carnea şi organele comestibile de porumbei domestici (porumbei de curte, porumbei pentru ornament, porumbei călători). Carnea şi organele comestibile de porumbei care sunt enumeraţi ca fiind "sălbatici" în nota explicativă de la subpoziţia 01063910 sunt deci excluse de la prezenta subpoziţie şi se clasifică la subpoziţia 0208 90 30.

0208 90 30

De vânat, altul decât iepurii domestici sau iepurii de câmp

 

Se clasifică la această subpoziţie, printre altele:

 

1. vânat cu blană: cerbi, cerbi lopătari, căpriori, capra-neagră (Rupicapra rupicapra), elani, antilocapre, antilope, gazele, urşi şi canguri;

 

2. vânat cu pene: porumbei sălbatici, gâşte sălbatice, raţe sălbatice, potârnichi, fazani, becaţe, becaţine, cocoşi şi găinuşe de munte, ortolani şi struţi.

 

Carnea şi organele comestibile de animale care în mod normal sunt vânate (fazani, struţi, cerbi lopătari etc.) rămân clasificate drept carne şi organe comestibile de vânat, chiar dacă aceste animale au fost crescute în captivitate.

 

Carnea şi organele comestibile de ren sunt excluse de la această subpoziţie (subpoziţia 0208 90 60). Totuşi se clasifică aici carnea şi organele comestibile de anumite specii de reni (de exemplu Karibul-american) cu condiţia să existe probe care arată că aceste organe şi carne comestibile provin de la animale sălbatice care au fost vânate.

 

Sunt excluse de la această subpoziţie carnea şi organele comestibile de iepure de vizuină (Oryctolagus cuniculus) şi cele de iepure de câmp, care se clasifică la subpoziţia 0208 10 90.

0208 90 60

De reni

 

A se vedea notele explicative de la subpoziţia 0208 90 30 al treilea paragraf.

0209 00

Slănină fără părţi slabe, grăsime de porc şi de pasăre, netopite şi nici altfel extrase, proaspete, refrigerate, congelate, sărate sau în saramură, uscate sau afumate

0209 0011 şi 0209 00 19

Slănină

 

Termenul "slănină" este definit în nota complementară 2.D de la prezentul capitol.

0209 00 30

Grăsime de porc, alta decât cea de la subpoziţiile 0209 00 11 şi 0209 00 19

 

A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0209, al doilea paragraf.

0209 00 90

Grăsime de pasăre

 

A se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0209 al treilea paragraf.

0210

Carne şi organe comestibile, sărate sau în saramură, uscate sau afumate; făină şi pudră, comestibile, de carne sau de organe

 

Se clasifică la această poziţie, cu excepţia slăninii şi a grăsimii de la subpoziţia 0209 00, carnea şi organele, sărate sau în saramură, uscate sau afumate, de orice animal de la poziţiile 0101-0106.

 

În ceea ce priveşte termenii "uscate sau afumate" şi "sărate sau în saramură", a se vedea notele complementare 2.E şi 7 de la prezentul capitol.

0210 11 11 - 0210 11 90

Jamboane, spete şi bucăţi din acestea, nedezosate

 

Pentru termenul "nedezosate", a se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la subpoziţia 0210 11.

0210 11 11 - 0210 11 39

De animale domestice din specia porcine

 

Termenii "jamboane" şi "spete" sunt definiţi în nota complementară 2A literele (b) şi (d) de la prezentul capitol.

0210 11 11 şi 0210 11 19

Sărate sau în saramură

 

Se clasifică la aceste subpoziţii numai jamboanele, spetele şi bucăţi din acestea, nedezosate, din specia porcine domestice, al căror mod de conservare se limitează la o sărare în profunzime sau saramurare. Această carne poate totuşi să fie superficial uscată sau superficial afumată cu condiţia de a nu fi uscată sau afumată în sensul subpoziţiilor 0210 11 31 şi 0210 11 39 (nota complementară 2.E de la prezentul capitol).

0210 11 31 şi 0210 11 39

Uscate sau afumate

 

Se clasifică la aceste subpoziţii jamboanele, spetele şi bucăţi din acestea, nedezosate, din specia porcine domestice, conservate printr-un tratament de uscare sau afumare, chiar dacă acest mod de conservare este combinat cu o sărare sau saramurare prealabilă. În special, este cazul în care jamboanele au fost sărate înainte de a fi supuse unei deshidratări parţiale, fie în aer liber (jamboane de tip Parma sau Bayonne), fie prin afumare (jamboane de tip Ardenne).

 

Jamboanele, spetele şi bucăţi din acestea care au fost parţial deshidratate, dar a căror conservare efectivă este asigurată prin congelare sau congelare rapidă se clasifică la subpoziţiile 0203 22 11 sau 0203 22 19.

0210 12 11 şi 0210 12 19

De animale domestice din specia porcine

 

Termenii "piept" şi "bucăţi" sunt definiţi în notele complementare 2.A litera (f) şi 2.B de la prezentul capitol.

0210 12 11

Sărat sau în saramură

 

Notele explicative de la subpoziţiile 021011 11 şi 021011 19 se aplică mutatis mutandis.

0210 12 19

Uscat sau afumat

 

Notele explicative de la subpoziţiile 0210 11 31 şi 0210 11 39 se aplică mutatis mutandis.

0210 19 10

Semicarcase de bacon sau trei sferturi anterior

 

Termenii "semicarcasă de bacon" şi "trei sferturi anterior" în sensul prezentei subpoziţii sunt definiţi în nota complementară 2.A literele (g) şi (h) de la prezentul capitol.

0210 19 20

Trei sferturi posterior sau mijloc

 

Termenii "trei sferturi posterior" şi "mijloc" sunt definiţi în nota complementară 2.A literele (ij) şi (k) de la prezentul capitol.

0210 19 30

Părţi anterioare şi bucăţi din acestea

 

Termenul "parte anterioară" este definit în nota complementară 2.A litera (c) de la prezentul capitol.

0210 19 40

Spinări şi bucăţi din acestea

 

Termenul "spinări" este definit în nota complementară 2.A litera (e) de la prezentul capitol.

0210 19 60

Părţi anterioare şi bucăţi din acestea

 

Termenul "parte anterioară" este definit în nota complementară 2.A litera (c) de la prezentul capitol.

0210 20 10 şi 0210 20 90

Carne din specia bovine

 

Se clasifică la aceste subpoziţii numai carnea de animale de la poziţia 0102, sărată sau în saramură, uscată sau afumată; organele de animale din specia bovine se clasifică la subpoziţiile 0210 99 51 sau 0210 99 59.

0210 99 10

De cal, sărată, în saramură sau uscată

 

Se clasifică la această subpoziţie numai carnea de animale de la subpoziţiile 0101 10 10, 0101 90 11 şi 0101 90 19, sărată, în saramură sau uscată. Carnea de cal afumată se clasifică la subpoziţia 0210 99 39. Organele de cal se clasifică la subpoziţia 0210 99 80.

0210 99 21 şi 0210 99 29

Din specia ovine sau caprine

 

Se clasifică la aceste subpoziţii carnea de animale de la poziţia 0104, sărată sau în saramură, uscată sau afumată. Organele de animale din aceste specii se clasifică la subpoziţia 0210 99 60.

0210 99 31

De ren

 

A se vedea nota explicativă de la subpoziţia 0208 90 30 al treilea paragraf.

0210 99 49

Altele

 

Se clasifică la această subpoziţie, de exemplu, capete sau jumătăţi de capete de porci domestici, cu sau fără creier, fălci sau limbă, inclusiv bucăţi din acestea (a se vedea nota complementară 2.C de la capitolul 2). Bucăţile de capete sunt definite în aceeaşi notă complementară la al treilea paragraf.

 

Pentru termenul "organe", a se vedea notele explicative ale Sistemului armonizat de la poziţia 0206.

0210 99 90

Făină şi pudră, comestibilă, de carne sau de organe comestibile

 

Se clasifică la această subpoziţie, de asemenea, şi peletele obţinute din făină şi pudră.