Secţiunea 3 - STRUCTURA BILANŢULUI CONTABIL - Directiva 86/635/CEE/08-dec-1986 privind conturile anuale şi conturile consolidate ale băncilor şi ale altor instituţii financiare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2007
SECŢIUNEA 3:STRUCTURA BILANŢULUI CONTABIL
Art. 4
Statele membre prevad urmatoarea structura pentru prezentarea bilantului contabil. În locul acesteia, statele membre pot autoriza sau obliga institutiile de credit sa adopte structura de prezentare a bilantului prevazuta la articolul 4a.

I.Active
1.Casă, solduri la bănci centrale şi oficii poştale
2.Bonuri de tezaur şi alte efecte eligibile pentru refinanţare la băncile centrale:
(a)Bonuri de tezaur şi alte valori mobiliare similare
(b)Alte efecte eligibile pentru refinanţare la băncile centrale (în cazul în care dispoziţiile de drept intern nu prevăd încadrarea acestor efecte la poziţiile 3 şi 4 din activ).
3.Creanţe asupra instituţiilor de credit:
(a)la vedere
(b)alte creanţe
4.Creanţe asupra clienţilor
5.Titluri de creanţă, inclusiv titluri cu venit fix:
(a)emise de organisme publice
(b)emise de alţi emitenţi, din care:
- titluri de creanţă proprii (în cazul în care dispoziţiile de drept intern nu impun deducerea lor din pasive).
6.Acţiuni şi alte titluri cu randament variabil
7.Participaţii, din care:
- participaţii la instituţii de credit (în cazul în care dispoziţiile de drept intern nu prevăd includerea lor în anexa la situaţia financiară)
8.Acţiuni la întreprinderi afiliate, din care:
- acţiuni la instituţii de credit (în cazul în care dispoziţiile de drept intern nu prevăd includerea lor în anexa la situaţia financiară)
9.Imobilizări necorporale descrise la Active, titlurile B şi C.I din articolul 9 din Directiva 78/660/CEE, din care:
- cheltuieli de constituire, conform definiţiei din dispoziţiile de drept intern şi în măsura în care dispoziţiile de drept intern permit includerea lor în active (în cazul în care dispoziţiile de drept intern nu prevăd includerea lor în anexa la situaţia financiară)
- fond comercial, în măsura în care a fost achiziţionat cu titlu oneros (în cazul în care dispoziţiile de drept intern nu prevăd includerea sa în anexa la situaţia financiară)
10.Imobilizări corporale descrise la Active, titlul C.II din articolul 9 din Directiva 78/660/CEE, din care:
- terenuri şi clădiri ocupate de o instituţie de credit pentru activităţile proprii (în cazul în care dispoziţiile de drept intern nu prevăd includerea lor în anexa la situaţia financiară)
11.Capital subscris nevărsat, din care:
- capital solicitat (în cazul în care dispoziţiile de drept intern nu prevăd includerea capitalului solicitat în pasive, caz în care capitalul solicitat, dar nevărsat trebuie să fie inclus fie în această poziţie din activ, fie la poziţia 14 din activ)
12.Acţiuni proprii (cu precizarea valorii lor nominale sau, în absenţa unei valori nominale, a echivalentului lor contabil, în măsura în care dispoziţiile de drept intern permit includerea lor în bilanţul contabil)
13.Alte active
14.Capital subscris, solicitat, dar nevărsat (în cazul în care dispoziţiile de drept intern nu prevăd includerea capitalului solicitat la poziţia 11 din activ)
15.Conturi de regularizare
16.Pierderea exerciţiului financiar (în cazul în care dispoziţiile de drept intern nu prevăd includerea sa la poziţia 14 din pasiv)
Total activ
II.Pasive
1.Datorii privind instituţiile de credit:
(a)la vedere
(b)la termen sau cu preaviz
2.Datorii privind clienţii:
(a)depozite de economii, din care:
- cele la vedere şi cele la termen sau cu preaviz, în cazul în care dispoziţiile de drept intern prevăd o astfel de defalcare (în cazul în care dispoziţiile de drept intern nu prevăd includerea acestor informaţii în anexa la situaţia financiară)
(b)alte datorii:
(ba) la vedere
(bb) la termen sau cu preaviz
3.Datorii constituite prin titluri:
(a)titluri de creanţă în circulaţie
(b)altele
4.Alte pasive
5.Conturi de regularizare
6.Provizioane
(a)provizioane pentru pensii şi obligaţii similare
(b)provizioane pentru impozite
(c)alte provizioane
7.Profitul exerciţiului financiar (în cazul în care dispoziţiile de drept intern nu prevăd includerea sa la poziţia 14 din pasive)
8.Pasive subordonate
9.Capital subscris (în cazul în care dispoziţiile de drept intern nu prevăd includerea capitalului solicitat la această poziţie. În acel caz, valoarea capitalului subscris şi cea a capitalului vărsat trebuie prezentate separat)
10.Prime de emisiune
11.Rezerve
12.Rezervă de reevaluare
13.Rezultate reportate
14.Rezultatul exerciţiului financiar (în cazul în care dispoziţiile de drept intern nu prevăd includerea acestora la poziţia 16 din activ sau la poziţia 7 din pasiv)
Total pasiv
III.Poziţii din afara bilanţului contabil
1.Pasive contingente, din care:
- accepte şi andosări
- garanţii şi active depuse ca garanţie suplimentară
2.Angajamente, din care:
- angajamente rezultate din operaţiuni de vânzare sau răscumpărare.
Art. 4a
Statele membre pot autoriza sau obliga institutiile de credit, sau anumite forme de institutii de credit, sa înlocuiasca structurile de prezentare a bilantului prevazute la articolul 4 cu o prezentare bazata pe o clasificare a elementelor dupa natura lor si în ordinea lichiditatii lor relative, cu conditia ca informatiile furnizate sa fie cel putin echivalente cu cele prevazute la articolul 4.

Art. 5
Următoarele elemente trebuie prezentate separat, ca subpoziţii ale poziţiilor respective:
- creanţe, reprezentate sau nu prin titluri, la întreprinderi afiliate şi incluse la poziţiile 2-5 din activ,
- creanţe, reprezentate sau nu prin titluri, la întreprinderi cu care instituţia de credit se află în legătură, în temeiul unei par-ticipaţii, şi incluse la poziţiile 2-5 din activ,
- datorii, reprezentate sau nu prin titluri, către întreprinderi afiliate şi incluse la poziţiile 1, 2, 3 şi 8 din pasiv,
- datorii, reprezentate sau nu prin titluri, către întreprinderi cu care instituţia de credit se află în legătură, în temeiul unei par-ticipaţii, şi incluse la poziţiile 1, 2, 3 şi 8 din pasiv.
Art. 6
(1)Activele subordonate apar separat ca subpoziţii ale poziţiilor din structură şi ale subpoziţiilor create în conformitate cu articolul 5.
(2)Activele, reprezentate sau nu prin titluri, sunt subordonate dacă, în caz de lichidare sau faliment, acestea urmează să fie rambursate numai după ce au fost acoperite creanţele celorlalţi creditori.
Art. 7
Statele membre pot permite ca informaţiile menţionate la articolele 5 şi 6, defalcate în mod adecvat pe poziţiile relevante, să figureze în anexa la situaţia financiară.
Art. 8
(1)Activele sunt incluse la capitolele relevante din bilanţ chiar şi în cazul în care instituţia de credit care întocmeşte bilanţul le-a depus ca garanţie pentru obligaţii proprii sau ale unor terţi sau în care le-a depus ca garanţie, în alt mod, unor terţi.
(2)Instituţia de credit nu include în bilanţ activele depuse ca gaj sau altă formă de garanţie în beneficiul instituţiei de credit în cazul în care activele în cauză sunt sub formă de depuneri de numerar la instituţia de credit.
Art. 9
(1)În cazul în care un împrumut a fost acordat de un sindicat format din mai multe instituţii de credit, fiecare instituţie de credit participantă în sindicat indică numai contribuţia sa la valoarea totală a mijloacelor de finanţare.
(2)În cazul în care, în cazul unui împrumut sindicalizat menţionat la alineatul (1), valoarea contribuţiilor garantate de o instituţie de credit este mai mare decât mijloacele de finanţare acordate, garanţiile suplimentare sunt indicate sub forma unui pasiv eventual (la poziţia 1 din afara bilanţului, a doua liniuţă).
Art. 10
(1)Fondurile pe care instituţia de credit le administrează în nume propriu, dar pentru terţi, trebuie prezentate în bilanţ în cazul în care instituţia de credit devine titular legal al activului respectiv. Valoarea totală a acestor active şi pasive apare separat sau în anexa la situaţia financiară, defalcată în funcţie de poziţiile de active şi pasive. Cu toate acestea, statele membre pot permite prezentarea acestor fonduri în afara bilanţului, cu condiţia să existe norme speciale în temeiul cărora aceste fonduri pot fi excluse din activele disponibile pentru distribuire în eventualitatea lichidării unei instituţii de credit (sau în eventualitatea unor proceduri similare).
(2)Activele achiziţionate în numele şi pentru un terţ nu trebuie incluse în bilanţ.
Art. 11
Se consideră ca fiind la vedere numai valorile care pot fi retrase în orice moment fără preaviz sau cele pentru care s-a convenit un termen sau un preaviz de douăzeci şi patru de ore sau de o zi lucrătoare.
Art. 12
(1)Operaţiuni de pensiune înseamnă operaţiuni prin care o instituţie de credit sau un client („cedent") cesionează unei alte instituţii de credit sau unui alt client („cesionar") anumite active, de exemplu efecte, creanţe sau valori mobiliare transferabile, sub rezerva unui acord care prevede retrocedarea ulterioară a activelor în cauză cedentului, la un preţ convenit.
(2)În cazul în care cesionarul se angajează să retrocedeze activele la o dată stabilită sau care urmează a fi stabilită de cedent, operaţiunea în cauză se consideră a fi o operaţiune reală de vânzare şi răscumpărare.
(3)În cazul în care, cu toate acestea, cesionarului îi revine doar dreptul de a retroceda activele la preţul de cumpărare sau la o valoare diferită convenită în prealabil, la o dată stabilită sau care urmează să fie stabilită, operaţiunea în cauză este considerată o operaţiune de vânzare cu opţiune de răscumpărare.
(4)În cazul operaţiunilor de pensiune menţionate la alineatul (2), activele transferate se menţin în bilanţul cedentului; preţul de cumpărare primit de către cedent se înregistrează ca o sumă datorată cesionarului. În plus, valoarea activelor transferate apare într-o anexă a conturilor cedentului. Cesionarul nu are dreptul să prezinte activele transferate în propriul bilanţ; preţul de achiziţionare plătit de cesionar se înregistrează ca şi creanţă a cedentului.
(5)În cazul operaţiunilor de pensiune menţionate la alineatul (3), cedentul nu are, cu toate acestea, dreptul de a prezenta în propriul bilanţ activele transferate; activele respective apar ca active în bilanţul cesionarului. Cedentul include la poziţia 2 din afara bilanţului o valoare egală cu preţul convenit în eventualitatea răscumpărării.
(6)Operaţiunile de schimb la termen, opţiunile, operaţiunile de emisiune cu angajament de răscumpărare integrală sau parţială a emisiunii de titluri de creanţă înainte de scadenţa unor operaţiuni similare nu sunt considerate operaţiuni de pensiune în sensul prezentului articol.