Secţiunea 1 - Proceduri interne, formare şi feedback - Directiva 2005/60/CE/26-oct-2005 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor şi finanţării terorismului

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 4 Ianuarie 2011
SECŢIUNEA 1:Proceduri interne, formare şi feedback
Art. 34
(1)Statele membre solicită ca instituţiile şi persoanele reglementate de prezenta directivă să stabilească politici şi proceduri adecvate şi corespunzătoare în materie de precauţie privind clientela, în materie de declarare, păstrare a evidenţelor, control intern, evaluare a riscurilor, gestionare a riscurilor, managementul de conformitate şi comunicare, pentru a preîntâmpina şi a împiedica operaţiunile legate de spălarea banilor sau finanţarea terorismului.
(2)Statele membre solicită ca instituţiile de credit şi instituţiile financiare reglementate de prezenta directivă să comunice politicile şi procedurile relevante aplicabile, după caz, sucursalelor şi filialelor majoritare din ţările terţe.
(3)În vederea garantării unei armonizări consecvente şi pentru a ţine seama de evoluţiile tehnice din domeniul luptei împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului, AES, luând în considerare cadrul existent şi cooperând, după caz, cu alte organisme relevante ale Uniunii din acest domeniu, pot elabora proiecte de standarde tehnice de reglementare în conformitate cu articolul 56 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010, Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 şi, respectiv, Regulamentul (UE) nr. 1095/2010, pentru a preciza conţinutul minim al comunicării menţionate la alineatul (2).
Se delegă Comisiei competenţa de a adopta standardele tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf, în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010.

Art. 35
(1)Statele membre solicită ca instituţiile şi persoanele reglementate de prezenta directivă să adopte măsurile adecvate pentru ca angajaţii acestora să cunoască dispoziţiile în vigoare ale prezentei directive.
Aceste măsuri includ participarea angajaţilor în cauză la programe speciale permanente de formare, menite să îi ajute să recunoască operaţiunile care ar putea avea legătură cu spălarea banilor sau cu finanţarea terorismului şi să îi instruiască în privinţa conduitei în astfel de cazuri.
În cazul în care o persoană fizică, care se încadrează în oricare dintre categoriile enumerate la articolul 2 alineatul (1) punctul 3, îşi desfăşoară activitatea profesională ca angajat al unei persoane juridice, obligaţiile prevăzute de prezenta secţiune se aplică persoanei juridice, şi nu persoanei fizice.
(2)Statele membre se asigură că instituţiile şi persoanele reglementate de prezenta directivă au acces la informaţii actualizate privind practicile celor care spală bani şi finanţează terorismul şi privind indiciile care conduc la recunoaşterea tranzacţiilor suspecte.
(3)Statele membre se asigură că, ori de câte ori este posibil, este furnizat în timp util un feedback privind eficacitatea şi urmările rapoartelor privind spălarea banilor sau finanţarea terorismului.