Capitolul i - Fuziunea societăţilor comerciale pe acţiuni - Directiva 1132/14-iun-2017 privind anumite aspecte ale dreptului societăţilor comerciale (codificare)
Acte UE
Jurnalul Oficial 169L
În vigoare Versiune de la: 12 August 2022
CAPITOLUL I:Fuziunea societăţilor comerciale pe acţiuni
Art. 87: Dispoziţii generale
(1)Măsurile de coordonare prevăzute în prezentul capitol se aplică actelor cu putere de lege şi actelor administrative ale statelor membre privind formele de societate comercială enumerate în anexa I.
(2)Statele membre pot să nu aplice prezentul capitol cooperativelor înregistrate sub una dintre formele de societate comercială enumerate în anexa I. În măsura în care fac uz de această opţiune, legislaţiile statelor membre impun unor astfel de societăţi comerciale să includă cuvântul "cooperativă" în toate documentele menţionate la articolul 26.
(3)Statele membre pot să nu aplice prezentul capitol în cazurile în care societatea comercială sau societăţile comerciale care sunt achiziţionate sau care încetează să existe fac obiectul procedurilor de faliment, al procedurilor referitoare la dizolvare, concordat sau al altor proceduri similare.
(4)Statele membre se asigură că prezentul capitol nu se aplică societăţilor comerciale care fac obiectul aplicării instrumentelor, competenţelor şi mecanismelor de rezoluţie prevăzute în titlul IV din Directiva 2014/59/UE sau în titlul V din Regulamentul (UE) 2021/23.
Art. 88: Norme de reglementare a fuziunii prin absorbţia uneia sau mai multor societăţi comerciale de către o altă societate comercială şi a fuziunii prin constituirea unei noi societăţi comerciale
În ceea ce priveşte societăţile comerciale aflate sub incidenţa legislaţiilor interne, statele membre prevăd norme de reglementare a fuziunii prin absorbţia uneia sau mai multor societăţi comerciale de către o altă societate comercială şi a fuziunii prin constituirea unei noi societăţi comerciale.
Art. 89: Definiţia "fuziunii prin absorbţie"
(1)În înţelesul prezentului capitol, "fuziune prin absorbţie" înseamnă operaţiunea prin care una sau mai multe societăţi comerciale sunt dizolvate fără a intra în lichidare şi transferă toate activele şi pasivele lor unei alte societăţi comerciale, în schimbul emiterii către acţionarii societăţii sau societăţilor comerciale absorbite de acţiuni la societatea comercială absorbantă şi, eventual, al unei plăţi în numerar de maximum 10 % din valoarea nominală sau, în absenţa acesteia, din echivalentul contabil al acţiunilor astfel emise.
(2)Legislaţia unui stat membru poate să prevadă că fuziunea prin absorbţie poate fi, de asemenea, realizată dacă una sau mai multe dintre societăţile comerciale absorbite sunt în lichidare, cu condiţia ca această opţiune să fie limitată la societăţile comerciale care nu au început încă repartizarea activelor între acţionari.
Art. 90: Definiţia "fuziunii prin constituirea unei noi societăţi comerciale"
(1)În înţelesul prezentului capitol, "fuziune prin constituirea unei noi societăţi comerciale" înseamnă operaţiunea prin care mai multe societăţi comerciale sunt dizolvate fără a fi lichidate şi transferă toate activele şi pasivele lor unei societăţi comerciale pe care o constituie, în schimbul emiterii către acţionarii lor de acţiuni la societatea comercială nou constituită şi, eventual, al unei plăţi în numerar de maximum 10 % din valoarea nominală sau, în absenţa acesteia, din echivalentul contabil al acţiunilor astfel emise.
(2)Legislaţia unui stat membru poate să prevadă că fuziunea prin constituirea unei noi societăţi comerciale poate fi, de asemenea, realizată dacă una sau mai multe dintre societăţile comerciale care încetează să mai existe sunt în lichidare, cu condiţia ca această opţiune să fie limitată la societăţile comerciale care nu au început încă repartizarea activelor între acţionari.
Art. 91: Proiectul de fuziune
(1)Organele administrative sau de conducere ale societăţilor comerciale care fuzionează întocmesc în scris un proiect de fuziune.
(2)Proiectul de fuziune menţionează cel puţin următoarele:
a)forma juridică, denumirea şi sediul social al societăţilor comerciale care fuzionează;
b)rata de schimb a acţiunilor şi valoarea eventualelor plăţi în numerar;
c)condiţiile de alocare a acţiunilor la societatea comercială absorbantă;
d)data de la care deţinerea acestor acţiuni conferă acţionarilor dreptul de a participa la beneficii, precum şi orice condiţii speciale care afectează acest drept;
e)data de la care tranzacţiile societăţii comerciale absorbite sunt considerate din punct de vedere contabil ca aparţinând societăţii comerciale absorbante;
f)drepturile acordate de societatea comercială absorbantă deţinătorilor de acţiuni care conferă drepturi speciale şi deţinătorilor de titluri, altele decât acţiuni, sau măsurile propuse în privinţa acestora;
g)orice avantaj special acordat experţilor menţionaţi la articolul 96 alineatul (1) şi membrilor organelor administrative, de conducere, de supraveghere şi control ale societăţilor comerciale care fuzionează.
Art. 92: Publicarea proiectului de fuziune
Proiectul de fuziune trebuie publicat sub forma prevăzută de legislaţia statelor membre, în conformitate cu articolul 16, pentru fiecare dintre societăţile comerciale care fuzionează, cu cel puţin o lună înainte de data adunării generale care urmează să se pronunţe asupra proiectului de fuziune.
Oricare dintre societăţile comerciale care fuzionează este exonerată de obligaţia de publicare prevăzută la articolul 16 dacă, pentru o perioadă continuă începând cu cel puţin o lună înainte de data fixată pentru adunarea generală care urmează să decidă cu privire la proiectul de fuziune şi încheindu-se nu mai devreme de finalul adunării respective, pune în mod gratuit la dispoziţia publicului proiectul fuziunii respective pe propria sa pagină de internet. Statele membre nu condiţionează această exonerare de alte obligaţii sau restricţii decât cele necesare pentru a asigura securitatea paginii de internet şi a autenticităţii documentelor şi pot impune astfel de obligaţii sau restricţii numai în măsura în care acestea sunt proporţionale cu realizarea obiectivelor respective.
Prin derogare de la al doilea paragraf al acestui articol, statele membre pot solicita ca publicarea să fie efectuată prin intermediul platformei electronice centrale menţionate la articolul 16 alineatul (5). Alternativ, statele membre pot solicita ca respectiva publicare să fie efectuată pe orice altă pagină de internet desemnată în acest scop de acestea. În cazul în care recurg la una dintre aceste posibilităţi, statele membre se asigură că nu se impune societăţilor comerciale o taxă specială pentru o astfel de publicare.
În cazul în care se utilizează o altă pagină de internet decât platforma electronică centrală, o referinţă care oferă acces la pagina respectivă de internet se publică pe platforma electronică centrală cu cel puţin o lună înaintea datei la care este programată adunarea generală. Respectiva referinţă conţine data publicării pe pagina de internet a proiectului de fuziune şi este accesibilă în mod gratuit publicului. Nu se impune societăţilor comerciale o taxă specială pentru această publicare.
Interdicţia de a impune societăţilor comerciale o taxă specială pentru publicare, prevăzută la al treilea şi al patrulea paragraf, nu aduce atingere capacităţii statelor membre de a transfera societăţilor comerciale costurile aferente platformei electronice centrale.
Statele membre pot impune societăţilor comerciale să menţină informaţiile pe paginile acestora de internet pe o perioadă determinată ulterior adunării generale sau, după caz, pe platforma electronică centrală sau pe orice altă pagină de internet desemnată de statul membru respectiv. Statele membre pot stabili consecinţele unei întreruperi temporare a accesului la pagina de internet respectivă sau la platforma electronică centrală, cauzată de factori tehnici sau de altă natură.
Art. 93: Aprobarea adunării generale a fiecăreia dintre societăţile comerciale care fuzionează
(1)Pentru o fuziune este necesară cel puţin aprobarea din partea adunării generale a fiecăreia dintre societăţile comerciale care fuzionează. Legislaţiile statelor membre prevăd că pentru hotărârea de aprobare în cauză este nevoie de o majoritate de cel puţin două treimi din voturile aferente acţiunilor sau capitalului subscris reprezentate.
Cu toate acestea, legislaţiile statelor membre pot să prevadă că este suficientă o majoritate simplă a voturilor indicate în primul paragraf, dacă este reprezentat cel puţin jumătate din capitalul social. În plus, dacă este cazul, se aplică normele privind modificarea statutului.
(2)Dacă există mai multe categorii de acţiuni, decizia privind fuziunea face obiectul unui vot separat cel puţin pentru fiecare categorie de acţionari ale căror drepturi sunt afectate de operaţiune.
(3)Decizia priveşte atât aprobarea proiectului de fuziune, cât şi orice modificare a statutului, necesară pentru realizarea fuziunii.
Art. 94: Excepţii de la cerinţa aprobării fuziunii de către adunarea generală a societăţii comerciale absorbante
Legislaţia unui stat membru poate să nu impună aprobarea fuziunii de către adunarea generală a societăţii comerciale absorbante, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
(a)publicitatea prevăzută la articolul 92 are loc, pentru societatea comercială absorbantă, cu cel puţin o lună înainte de data stabilită pentru adunarea generală a societăţii sau societăţilor comerciale absorbite care trebuie să se pronunţe asupra proiectului de fuziune;
(b)cu cel puţin o lună înainte de data menţionată la litera (a), toţi acţionarii societăţii comerciale absorbante au dreptul de a consulta documentele menţionate la articolul 97 alineatul (1) la sediul social al societăţii comerciale absorbante;
(c)unul sau mai mulţi acţionari ai societăţii comerciale absorbante care deţin acţiuni pentru un procent minim din capitalul subscris au dreptul de a solicita convocarea unei adunări generale a societăţii comerciale absorbante pentru a se pronunţa asupra aprobării fuziunii; procentul minim nu poate fi stabilit la mai mult de 5 %. Cu toate acestea, statele membre pot să prevadă excluderea acţiunilor fără drept de vot din acest calcul.
În sensul primului paragraf litera (b), se aplică articolul 97 alineatele (2), (3) şi (4).
Art. 95: Raportul scris detaliat şi informaţiile privind fuziunea
(1)Organele de administrare sau de conducere ale fiecăreia dintre societăţile comerciale care fuzionează întocmesc un raport scris detaliat explicând proiectul de fuziune şi precizând fundamentul juridic şi economic al proiectului, în special cu privire la rata de schimb a acţiunilor.
Raportul respectiv descrie, de asemenea, orice dificultăţi speciale de evaluare survenite.
(2)Organele de administrare sau de conducere ale fiecărei societăţi comerciale implicate informează adunarea generală a societăţii lor, precum şi organele de administrare sau de conducere ale celorlalte societăţi comerciale implicate, pentru ca acestea să poată informa adunările generale ale societăţilor comerciale respective referitor la orice modificare substanţială a activelor şi pasivelor intervenită între data întocmirii proiectului de fuziune şi data adunărilor generale care urmează să decidă asupra proiectului de fuziune.
(3)Statele membre pot decide că, în cazul în care toţi acţionarii şi deţinătorii de alte titluri care conferă drept de vot ai fiecăreia dintre societăţile comerciale implicate în fuziune au convenit în acest sens, raportul menţionat la alineatul (1) şi/sau informaţiile menţionate la alineatul (2) nu sunt necesare.
Art. 96: Examinarea propunerii de fuziune de către experţi
(1)Pentru fiecare dintre societăţile comerciale care fuzionează, unul sau mai mulţi experţi, acţionând în numele societăţilor comerciale care fuzionează, dar independent de acestea, desemnaţi sau agreaţi de către o autoritate administrativă sau judecătorească, analizează propunerea de fuziune şi întocmesc un raport scris către acţionari. Cu toate acestea, legislaţia statelor membre poate să prevadă desemnarea unuia sau mai multor experţi independenţi pentru toate societăţile comerciale care fuzionează, dacă desemnarea se face de către o autoritate judecătorească sau administrativă, la solicitarea comună a societăţilor comerciale respective. Experţii în cauză pot să fie, în funcţie de legislaţia fiecărui stat membru, persoane fizice sau juridice sau societăţi comerciale.
(2)În raportul menţionat la alineatul (1), experţii trebuie să menţioneze în fiecare caz dacă, în opinia lor, rata de schimb a acţiunilor este corectă şi rezonabilă. Declaraţia lor trebuie cel puţin:
a)să indice metoda sau metodele utilizate pentru obţinerea ratei propuse pentru schimbul de acţiuni;
b)să indice dacă metoda sau metodele respective sunt adecvate pentru cazul în speţă, să menţioneze valorile obţinute prin utilizarea fiecăreia dintre aceste metode şi să emită o opinie privind importanţa relativă atribuită metodelor în cauză pentru obţinerea valorii decise.
Raportul descrie, de asemenea, orice dificultăţi speciale de evaluare survenite.
(3)Fiecare expert are dreptul de a obţine de la societăţile comerciale care fuzionează toate informaţiile şi documentele relevante şi să facă toate investigaţiile necesare.
(4)În cazul în care toţi acţionarii şi deţinătorii de alte titluri care conferă drept de vot ai fiecăreia dintre societăţile comerciale implicate în fuziune au convenit în acest sens, nu este necesară nici examinarea proiectului de fuziune şi niciun raport de expertiză.
Art. 97: Disponibilitatea documentelor pentru consultare de către acţionari
(1)Toţi acţionarii au dreptul de a consulta cel puţin următoarele documente la sediul social cu cel puţin o lună înainte de data adunării generale care urmează să se pronunţe asupra proiectului de fuziune:
a)proiectul de fuziune;
b)conturile şi rapoartele anuale ale societăţilor comerciale care fuzionează pentru cele trei exerciţii financiare anterioare;
c)după caz, o situaţie contabilă întocmită nu mai devreme de prima zi a celei de a treia luni anterioare datei proiectului de fuziune, dacă cele mai recente conturi anuale au fost întocmite pentru un exerciţiu financiar încheiat cu mai mult de şase luni înainte de această dată;
d)după caz, rapoartele organelor de administrare sau de conducere ale societăţilor comerciale care fuzionează, prevăzute la articolul 95;
e)după caz, raportul menţionat la articolul 96 alineatul (1).
În sensul primului paragraf litera (c), nu este necesară o situaţie contabilă dacă societatea comercială publică un raport financiar semestrial în conformitate cu articolul 5 din Directiva 2004/109/CE şi îl pune la dispoziţia acţionarilor, în conformitate cu prezentul alineat. În plus, statele membre pot decide că nu este necesară o situaţie contabilă în cazul în care toţi acţionarii şi deţinătorii de alte titluri care conferă drept de vot ai fiecăreia dintre societăţile comerciale implicate în fuziune au convenit în acest sens.
(2)Declaraţia contabilă prevăzută la alineatul (1) primul paragraf litera (c) se întocmeşte în conformitate cu metodele şi structura utilizate pentru ultimul bilanţ anual.
Cu toate acestea, legislaţia unui stat membru poate să prevadă că:
a)nu este necesar să se efectueze un nou inventar fizic;
b)evaluările înregistrate în ultimul bilanţ sunt modificate doar pentru a reflecta intrările din registrele contabile; cu toate acestea, se ţine cont de următoarele:
- amortizări şi provizioane interimare;
- modificări semnificative ale valorii reale neînregistrate în registre.
(3)Fiecare acţionar are dreptul să obţină, la cerere şi gratuit, copii integrale sau, dacă doreşte, parţiale, ale documentelor prevăzute la alineatul (1).
În cazul în care un acţionar a fost de acord ca pentru comunicarea de informaţii societatea comercială să utilizeze mijloace electronice, se pot trimite astfel de copii prin poşta electronică.
(4)O societate comercială este exonerată de obligaţia de a pune la dispoziţie la sediul său social documentele menţionate la alineatul (1) dacă, pentru o perioadă continuă începând cu cel puţin o lună înainte de data fixată pentru adunarea generală care urmează să decidă cu privire la proiectul de fuziune şi încheindu-se nu mai devreme de finalul adunării respective, le pune la dispoziţie, pe pagina sa de internet. Statele membre nu condiţionează această exonerare de alte obligaţii sau restricţii decât cele necesare pentru a asigura securitatea paginii de internet şi autenticitatea documentelor şi pot impune astfel de obligaţii sau restricţii numai în măsura în care acestea sunt proporţionale cu realizarea obiectivelor respective.
Alineatul (3) nu se aplică dacă pagina de internet oferă acţionarilor posibilitatea de a descărca şi de a imprima documentele menţionate la alineatul (1), pe durata întregii perioade menţionate la primul paragraf din prezentul alineat. Totuşi, în acest caz, statele membre pot solicita societăţii comerciale să pună aceste documente la dispoziţia acţionarilor spre consultare la sediul său social.
Statele membre pot impune societăţilor comerciale să menţină informaţiile pe propriile pagini de internet pe o perioadă determinată ulterior adunării generale. Statele membre pot stabili consecinţele unei întreruperi temporare a accesului la pagina de internet, cauzate de factori tehnici sau de altă natură.
Art. 98: Protecţia drepturilor salariaţilor
Protecţia drepturilor salariaţilor fiecăreia dintre societăţile comerciale care fuzionează este reglementată în conformitate cu Directiva 2001/23/CE.
Art. 99: Protecţia intereselor creditorilor societăţilor comerciale care fuzionează
(1)Legislaţiile statelor membre trebuie să prevadă un sistem adecvat de protecţie a intereselor creditorilor societăţilor comerciale care fuzionează, ale căror creanţe sunt anterioare datei publicării proiectului de fuziune şi nu sunt scadente la data publicării.
(2)În sensul alineatului (1), legislaţiile statelor membre prevăd cel puţin dreptul creditorilor în cauză de a obţine garanţii adecvate, dacă această protecţie este impusă de situaţia financiară a societăţilor comerciale care fuzionează şi dacă respectivii creditori nu dispun deja de astfel de garanţii.
Statele membre stabilesc condiţiile pentru protecţia prevăzută la alineatul (1) şi la primul paragraf din prezentul alineat. În orice caz, statele membre se asigură că creditorii au posibilitatea să sesizeze autoritatea administrativă sau judiciară competentă pentru a obţine garanţiile adecvate, cu condiţia ca aceştia să poată dovedi, în mod credibil, că fuziunea pune în pericol satisfacerea creanţelor lor şi că nu au obţinut garanţii adecvate din partea societăţii comerciale.
(3)Protecţia în cauză poate fi diferită pentru creditorii societăţii comerciale absorbante şi pentru cei ai societăţii comerciale absorbite.
Art. 100: Protecţia deţinătorilor de obligaţiuni ale societăţilor comerciale care fuzionează
Fără a aduce atingere normelor privind exercitarea colectivă a drepturilor lor, articolul 99 se aplică deţinătorilor de obligaţiuni ale societăţilor comerciale care fuzionează, cu excepţia cazului în care fuziunea a fost aprobată de o adunare a deţinătorilor de obligaţiuni, dacă legislaţia internă prevede o astfel de adunare, sau individual de către deţinătorii de obligaţiuni.
Art. 101: Protecţia deţinătorilor de titluri, altele decât acţiuni, care conferă drepturi speciale
Deţinătorilor de titluri, altele decât acţiuni, care conferă drepturi speciale trebuie să li se acorde în cadrul societăţii comerciale absorbante drepturi cel puţin echivalente cu cele pe care le deţineau la societatea comercială absorbită, cu excepţia cazului în care modificarea drepturilor în cauză este aprobată de o adunare a deţinătorilor de astfel de titluri, dacă legislaţia internă prevede o astfel de adunare, sau individual de către deţinătorii de astfel de titluri sau a cazului în care deţinătorii au dreptul de a obţine răscumpărarea titlurilor lor de către societatea comercială absorbantă.
Art. 102: Întocmirea şi certificarea documentelor în formă autentică
(1)Dacă legislaţia unui stat membru nu prevede controlul preventiv judecătoresc sau administrativ al legalităţii fuziunilor sau dacă acest control nu se referă la toate actele juridice necesare pentru fuziune, procesele-verbale ale adunărilor generale care decid asupra fuziunii şi, dacă este cazul, contractul de fuziune încheiat ca urmare a acestor adunări generale se întocmesc şi se certifică în forma legală adecvată. În cazurile în care fuziunea nu trebuie aprobată de adunările generale ale tuturor societăţilor comerciale care fuzionează, proiectul de fuziune este întocmit şi certificat în forma legală adecvată.
(2)Notarul sau autoritatea competentă să întocmească şi să certifice documentul în forma legală adecvată trebuie să verifice şi să ateste existenţa şi legalitatea actelor şi a formalităţilor impuse societăţii comerciale pentru care acţionează notarul sau autoritatea competentă respectivă şi ale proiectului de fuziune.
Art. 103: Data de la care fuziunea produce efecte
Legislaţiile statelor membre determină data de la care fuziunea produce efecte.
Art. 104: Formalităţile de publicitate
(1)O fuziune trebuie făcută publică în modul prevăzut de legislaţia fiecărui stat membru în conformitate cu articolul 16, pentru fiecare dintre societăţile comerciale care fuzionează.
(2)Societatea comercială absorbantă poate să îndeplinească ea însăşi formalităţile de publicitate pentru societatea sau societăţile comerciale absorbite.
Art. 105: Efectele fuziunii
(1)O fuziune are următoarele efecte ipso jure şi simultan:
a)transferul, atât între societatea comercială absorbită şi societatea comercială absorbantă, cât şi în ceea ce priveşte terţii, a tuturor activelor şi pasivelor societăţii comerciale absorbite către societatea comercială absorbantă;
b)acţionarii societăţii comerciale absorbite devin acţionari ai societăţii comerciale absorbante; şi
c)societatea comercială absorbită încetează să mai existe.
(2)Nicio acţiune la societatea comercială absorbantă nu este schimbată pentru o acţiune la societatea comercială absorbită deţinută:
a)de către societatea comercială absorbantă, direct sau prin intermediul unei persoane acţionând în nume propriu, dar în contul societăţii comerciale; sau
b)de către societatea comercială absorbită, direct sau prin intermediul unei persoane acţionând în nume propriu, dar în contul societăţii comerciale.
(3)Prevederea anterioară nu aduce atingere legislaţiilor statelor membre care impun îndeplinirea de formalităţi speciale pentru ca transferul anumitor active, drepturi şi obligaţii ale societăţii comerciale absorbite să fie opozabil terţilor. Societatea comercială absorbantă poate îndeplini astfel de formalităţi ea însăşi; totuşi, legislaţia statelor membre poate permite societăţii comerciale absorbite să continue îndeplinirea unor astfel de formalităţi pentru o perioadă limitată care, cu excepţia unor cazuri excepţionale, nu poate fi stabilită la mai mult de şase luni de la data la care fuziunea produce efecte.
Art. 106: Răspunderea civilă faţă de acţionarii societăţii comerciale absorbite a membrilor organelor administrative sau de conducere ale societăţii comerciale în cauză
Legislaţiile statelor membre prevăd cel puţin norme care reglementează răspunderea civilă faţă de acţionarii societăţii comerciale absorbite a membrilor organelor administrative sau de conducere ale societăţii comerciale în cauză pentru greşeli comise de membrii organismelor respective în pregătirea şi realizarea fuziunii.
Art. 107: Răspunderea civilă a experţilor însărcinaţi cu întocmirea raportului în numele societăţii comerciale absorbite
Legislaţiile statelor membre prevăd cel puţin norme care reglementează răspunderea civilă faţă de acţionarii societăţii comerciale absorbite a experţilor însărcinaţi cu întocmirea, în contul societăţii comerciale în cauză, a raportului prevăzut la articolul 96 alineatul (1) pentru greşeli comise de experţii respectivi în îndeplinirea misiunii lor.
Art. 108: Condiţii privind nulitatea fuziunilor
(1)Legislaţiile statelor membre pot adopta dispoziţii privind nulitatea fuziunilor doar în conformitate cu următoarele condiţii:
a)nulitatea este pronunţată prin hotărâre judecătorească;
b)fuziunile care produc efecte în temeiul articolului 103 pot fi declarate nule doar dacă legalitatea lor nu a făcut obiectul controlului preventiv judecătoresc sau administrativ, dacă nu au fost întocmite sau certificate în forma legală adecvată sau dacă se arată că decizia adunării generale este nulă sau poate fi anulată în conformitate cu dreptul intern;
c)procedurile de anulare nu pot fi iniţiate după expirarea unui termen de şase luni de la data la care fuziunea este opozabilă persoanei care invocă nulitatea sau dacă situaţia a fost rectificată;
d)dacă neregula care poate conduce la anularea unei fuziuni poate fi remediată, instanţa competentă acordă societăţilor comerciale implicate un termen pentru rectificarea situaţiei;
e)hotărârea de pronunţare a nulităţii fuziunii se publică în modul prevăzut de legislaţia fiecărui stat membru în conformitate cu articolul 16;
f)opoziţia terţilor, dacă legislaţia unui stat membru prevede acest lucru, poate fi exprimată doar în termen de şase luni de la publicarea hotărârii în modul prevăzut în titlul I capitolul III secţiunea 1;
g)hotărârea care pronunţă nulitatea fuziunii nu aduce atingere prin ea însăşi valabilităţii obligaţiilor în sarcina sau în beneficiul societăţii comerciale absorbante, angajate înainte de publicarea hotărârii şi după data de la care fuziunea produce efecte; şi
h)societăţile comerciale care au participat la fuziune poartă răspunderea comună şi indivizibilă pentru obligaţiile societăţii comerciale absorbante prevăzute la litera (g).
(2)Prin derogare de la alineatul (1) litera (a), legislaţia unui stat membru poate să prevadă pronunţarea nulităţii unei fuziuni de către o autoritate administrativă, dacă o astfel de decizie poate fi contestată în instanţă. Litera (b) şi literele (d)-(h) de la alineatul (1) se aplică prin analogie autorităţii administrative. Aceste proceduri de anulare nu pot fi iniţiate după expirarea unui termen de şase luni de la data de la care fuziunea produce efecte.
(3)Nu se aduce atingere legislaţiilor statelor membre privind nulitatea unei fuziuni pronunţată ca urmare a unei monitorizări, alta decât controlul preventiv judecătoresc sau administrativ al legalităţii.
Art. 109: Fuziunea prin constituirea unei noi societăţi comerciale
(1)Articolele 91, 92, 93 şi articolele 95-108 se aplică, fără a aduce atingere articolelor 11 şi 12, pentru fuziunea prin constituirea unei noi societăţi comerciale. În acest scop, "societăţile comerciale care fuzionează" şi "societatea comercială absorbită" înseamnă societăţile comerciale care încetează să mai existe, iar "societatea comercială absorbantă" înseamnă noua societate comercială.
- Articolul 91 alineatul (2) litera (a) se aplică, de asemenea, noii societăţi comerciale.
(2)Proiectul de fuziune şi, dacă sunt conţinute într-un document separat, actul constitutiv sau proiectul de act constitutiv şi statutul sau proiectul de statut al noii societăţi comerciale trebuie să fie aprobate de adunarea generală a fiecăreia dintre societăţile comerciale care încetează să mai existe.
SECŢIUNEA 4:Absorbţia unei societăţi comerciale de către o altă societate comercială care deţine cel puţin 90 % din acţiunile sale
Art. 110: Transferul tuturor activelor şi pasivelor de către una sau mai multe societăţi comerciale unei alte societăţi comerciale care deţine toate acţiunile lor
În ceea ce priveşte societăţile comerciale aflate sub incidenţa legislaţiilor interne, statele membre adoptă dispoziţii privind operaţiunea prin care una sau mai multe societăţi comerciale sunt dizolvate fără a intra în lichidare şi transferă toate activele şi pasivele lor unei alte societăţi comerciale care deţine toate acţiunile lor sau alte titluri conferind drepturi de vot în adunarea generală. Aceste operaţiuni sunt reglementate de dispoziţiile din prezentul capitol secţiunea 2. Cu toate acestea, statele membre nu impun cerinţele stabilite la articolul 91 alineatul (2) literele (b), (c) şi (d), articolele 95, 96, articolul 97 alineatul (1) literele (d) şi (e), articolul 105 alineatul (1) litera (b) şi articolele 106 şi 107.
Art. 111: Excepţii de la cerinţa aprobării fuziunii de către adunarea generală
Statele membre nu aplică articolul 93 pentru operaţiunile menţionate la articolul 110, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
(a)trebuie îndeplinite formalităţile de publicitate prevăzute la articolul 92 pentru fiecare societate comercială implicată în operaţiune cu cel puţin o lună înainte ca operaţiunea să producă efecte;
(b)cu cel puţin o lună înainte ca operaţiunea să producă efecte, toţi acţionarii societăţii comerciale absorbante trebuie să aibă dreptul de a lua cunoştinţă de documentele prevăzute la articolul 97 alineatul (1) literele (a), (b) şi (c) la sediul societăţii comerciale;
(c)se aplică articolul 94 primul paragraf litera (c).
În sensul prezentului articol primul paragraf litera (b), se aplică articolul 97 alineatele (2), (3) şi (4).
Art. 112: Acţiuni deţinute în contul societăţii comerciale absorbante
Statele membre pot să aplice articolele 110 şi 111 pentru operaţiunile prin care una sau mai multe societăţi comerciale sunt dizolvate fără a intra în lichidare şi transferă toate activele şi pasivele lor unei alte societăţi comerciale, dacă toate acţiunile şi alte titluri menţionate la articolul 110 ale societăţii sau societăţilor comerciale absorbite aparţin societăţii comerciale absorbante şi/sau persoanelor care deţin acţiunile şi titlurile respective în nume propriu, dar în contul societăţii comerciale absorbante.
Art. 113: Fuziunea prin absorbţie de către o societate comercială care deţine 90 % sau mai mult din acţiunile unei societăţi comerciale absorbite
În cazul în care fuziunea prin absorbţie este realizată de o societate comercială care deţine 90 % sau mai mult, dar nu totalitatea acţiunilor sau a altor titluri care conferă drept de vot în adunările generale ale societăţii sau ale societăţilor comerciale absorbite, statele membre nu impun aprobarea fuziunii de către adunarea generală a societăţii comerciale absorbante, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
(a)trebuie îndeplinite formalităţile de publicitate prevăzute la articolul 92 pentru societatea comercială absorbantă cu cel puţin o lună înainte de data stabilită pentru adunarea generală a societăţii sau a societăţilor comerciale absorbite care urmează să se pronunţe asupra proiectului de fuziune;
(b)cu cel puţin o lună înainte de data menţionată la litera (a), toţi acţionarii societăţii comerciale absorbante au dreptul să consulte, la sediul societăţii comerciale, documentele specificate la articolul 97 alineatul (1) literele (a), (b) şi, după caz, (c), (d) şi (e);
(c)se aplică articolul 94 primul paragraf litera (c).
În sensul primului paragraf litera (b), se aplică articolul 97 alineatele (2), (3) şi (4).
Art. 114: Excepţii de la cerinţele aplicabile fuziunii prin absorbţie
Statele membre nu impun cerinţele stabilite la articolele 95, 96 şi 97 în cazul unei fuziuni în sensul articolului 113, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
(a)acţionarii minoritari ai societăţii comerciale absorbite îşi pot exercita dreptul ca acţiunile lor să fie achiziţionate de societatea comercială absorbantă;
(b)dacă îşi exercită acest drept, ei au dreptul de a obţine în schimb contravaloarea acţiunilor lor;
(c)în cazul unui dezacord asupra contravalorii acţiunilor, este posibilă stabilirea acesteia de către instanţă sau de o autoritate administrativă desemnată în acest scop de statul membru.
Un stat membru poate să nu aplice primul paragraf, în cazul în care legislaţia respectivului stat membru permite societăţii comerciale absorbante să ceară tuturor deţinătorilor de titluri rămase ale societăţii sau societăţilor comerciale absorbite să îi vândă aceste titluri la un preţ echitabil înainte de fuziune, fără vreo ofertă publică prealabilă.
Art. 115: Transferul tuturor activelor şi pasivelor de către una sau mai multe societăţi comerciale unei alte societăţi comerciale care deţine cel puţin 90 % sau mai mult din acţiuni
Statele membre pot să aplice articolele 113 şi 114 pentru operaţiunile prin care una sau mai multe societăţi comerciale sunt dizolvate fără a intra în lichidare şi transferă toate activele şi pasivele lor unei alte societăţi comerciale, dacă cel puţin 90 %, dar nu 100 %, din acţiunile şi celelalte titluri prevăzute la articolul 113 ale societăţii sau societăţilor comerciale absorbite aparţin societăţii comerciale absorbante în cauză şi/sau persoanelor care deţin acţiunile şi titlurile respective în nume propriu, dar în contul societăţii comerciale absorbante.
Art. 116: Fuziuni care permit o plată în numerar de peste 10 %
Dacă, în cazul uneia dintre operaţiunile prevăzute la articolul 88, legislaţiile statelor membre permit o plată în numerar de peste 10 %, au aplicare dispoziţiile prezentului capitol secţiunile 2 şi 3, precum şi articolele 113, 114 şi 115.
Art. 117: Fuziuni fără ca societăţile comerciale care îşi transferă patrimoniul să înceteze să existe
Dacă legislaţia unui stat membru permite realizarea uneia dintre operaţiunile prevăzute la articolele 88, 110 şi 116 fără ca toate societăţile comerciale care îşi transferă patrimoniul să înceteze să existe, au aplicare, după caz, secţiunea 2, cu excepţia articolului 105 alineatul (1) litera (c) şi secţiunea 3 sau 4 a prezentului capitol.